Slovenija

Podjetje ima račune blokirane 500 dni, a na Nizozemsko kljub temu napotuje prek 50 delavcev. Tudi to je Slovenija!

Ljubljana, 05. 09. 2014 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati opozarjajo na luknjičast sistem pri napotitvi delavcev v tujino. Opozarjajo, da delavce za napotitev uspešno zaposlujejo tudi delodajalci, ki imajo po več let blokirane račune, ter podjetja, ki imajo v Sloveniji le poštni nabiralnik, ne pa sedeža.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes opozorili na luknjičast sistem pri napotitvi delavcev v tujino. Kot opozarjajo, je moč podjetij v imenu proste gospodarske pobude popolnoma nesorazmerna z močjo teh delavcev, državne institucije ne opravljajo svojega dela, kršene so uredbe EU, tak položaj pa škodi tudi ugledu Slovenije.

Na ZSSS so predstavili tekoče delo svetovalnice za migrante, ki je del izvajanja storitev in ukrepov pravnega svetovanja in informiranja za najbolj ranljive ciljne skupine delavcev migrantov, beguncev in prosilcev za azil za njihov lažji vstop na slovenski trg dela.

Kot je uvodoma v Ljubljani pojasnil izvršni sekretar zveze Goran Lukič, so zaznali hude nepravilnosti pri napotitvi delavcev v tujino.

Podjetje ima več let blokirane račune, pa še vedno išče delavce

Problem je, ker delavce za napotitev uspešno zaposlujejo tudi delodajalci, ki imajo neplačane obveznosti do Finančne uprave RS, posledično pa celo po več let blokirane račune, ter podjetja, ki imajo v Sloveniji le poštni nabiralnik, ne pa sedeža. Prav zdaj so zasledili podjetje SC Lars, ki prek spletnih strani Zavoda RS za zaposlovanje za delo v tujini išče 10 ključavničarjev, četudi ima račune blokirane že 423 dni.

ZSSS je problematiziral lahkotnost, s katero delodajalci v Sloveniji dobijo potrdilo A1, potrebno za napotitev delavca v tujino.
ZSSS je problematiziral lahkotnost, s katero delodajalci v Sloveniji dobijo potrdilo A1, potrebno za napotitev delavca v tujino. FOTO: Reuters

Vodja svetovalnice za migrante Marko Tanasić se je vprašal, kako nikogar ne zanima, ali zaposleni v teh podjetjih prejemajo plačo ali ne in če jo, kako se jih ob blokiranih računih sploh plačuje. V svetovalnici se je denimo oglasil delavec, zaposlen pri podjetju, ki ima račune blokirane že krepko prek 500 dni in ki na Nizozemsko kljub temu ves čas napotuje prek 50 delavcev. Razkril je, da je nakazilo za opravljeno delo prejel z avstrijskega računa in da je na njem pisalo plača.

(Pre)lahko do potrdila za napotitev delavca v tujino

Tanasić je v tej luči problematiziral lahkotnost, s katero delodajalci v Sloveniji dobijo potrdilo A1, potrebno za napotitev delavca v tujino. Pogojev zanj je sicer več, a naj bi se jih nikakor ne preverjalo v zadostni meri. Napotitev tako ne sme trajati več kot dve leti, razen izjemoma, oseba ne sme biti napotena, da bi zamenjala drugo napoteno osebo, vsaj en mesec pa bi morala biti v Sloveniji prijavljena v zavarovanje.
Poleg tega mora delodajalec, ki želi napotiti delavca v tujino, redno opravljati dejavnost v matični državi in torej izkazovati neke prihodke (po uredbi EU bi jih moral doma ustvariti 25 odstotkov). V Sloveniji se medtem dogaja, da se podjetje odpre, že naslednji dan pa napotuje, kar predstavlja kršenje uredbe EU, je bil oster sindikalist.

Za pridobitev potrdila A1, ki se ga ne da preklicati, morajo delodajalci v Sloveniji po njegovih besedah predložiti le še izpolnjen vprašalnik, medtem ko je na Hrvaškem postopek precej bolj strog.

Tam mora namreč vsakdo, ki želi izvesti napotitev, priložiti tudi pogodbo o zaposlitvi delavca ali ustrezen aneks, potrdilo zavoda za zdravstveno zavarovanje, če oseba, ki jo želi napotiti v tujino, pri njem ni zaposlena vsaj mesec dni, finančno poročilo, po potrebi pa tudi pogodbo o sklenjenem poslu v državi napotitve ter kopije knjigovodskih listin in evidenc. Hrvaški zavod za pokojninsko zavarovanje lahko obrazec A1 v primeru neizpolnjenih pogojev, lažnih izjav delodajalca ali ponarejenih listin prekliče za nazaj.

Tanasić se je obregnil še ob "kvazi" agencije, ki delavce posredujejo uporabnikom, četudi za to niso registrirane.

ZSSS lahko pomaga, zato se obrnite nanje

Zagovornika pravic migrantov sta nato predstavila nekatere primere kršenja pravic delavcev migrantov z razmeroma srečnim koncem. Goran Zrnić je orisal primer delavcev migrantov v podjetju Roteks projekt, ki so jim, potem ko se je skušala delodajalka s postopki za odvzem njihovih dovoljenj izogniti njihovemu poplačilu, s pritiski pomagali do zunajsodne poravnave in delnega poplačila ter pravice do pridobitve osebnega delovnega dovoljenja.

Sonja Šarac je medtem spregovorila o delavki migrantki, ki so ji kot prvi v Sloveniji v dolgoletnemu boju z državnimi institucijami na sodišču pomagali do statusa žrtve nezakonitega zaposlovanja. S tem je dobila dovoljenje za prebivanje v Sloveniji.

Vodja projekta DGB migranti Ana Jakopič pa je predstavila sodelovanje z nemško sindikalno centralo. Skupaj so pomagali 40 delavcem, iz Slovenije napotenim v Nemčijo, kjer so ob hudem šikaniranju ostali brez plač. Nemški sindikalisti so pritisnili na glavnega izvajalca projekta, pri katerem so delali, ki jih je takoj poplačal, tako da so se lahko vrnili v Slovenijo.

ZSSS storitve svetovanja delavcem migrantom izvaja v okviru pogodbenih obveznosti projekta Spodbujanje zaposljivosti, izobraževanja in socialnega vključevanja delavcev migrantov in njihovih družin zavoda za zaposlovanje, ki ga sofinancira EU. Omenjene storitve so nadaljevanje projekta ZSSS in Slovenske filantropije Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil. Zavod za zaposlovanje je zvezi za opravljanje teh storitev do konca junija 2015 namenil 193.736 evrov z DDV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdenko Krajnc
09. 06. 2021 17.20
+1
Da ZSSS lahko pomaga je le čvek... meni so "pomagali" le tako, da so mi povedali, da lahko grem delodajalca tožit, to sem pa tako vedel tudi sam. Za vložitev tožbe pa je potreben denar in tega mora, oguljufani delavec brez zasluženega dohodka, sam zagotoviti. Ko tožiš, pa ni od kje iztirjati saj je TRR prazen, medtem pa "firma" dela že pod drugim imenom in z drugim TRR, seveda v istih prostorih in z istimi osnovnimi sredstvi. "Šef" seveda osebno nič ne odgovarja saj gre za d.o.o. kjer je odgovornost "omejena", osebni9 dobički ustanovitelja pa ne.
eFranjo
06. 09. 2014 11.11
+0
to bo edaj bratuškova rešila, ko bo eu komisarka
kawboy
06. 09. 2014 10.40
+2
Na takšne in podobne probleme že kar nekaj let opozarjam, pa se bore malo spreminja na bolje oziroma se spreminjajo samo posledice in ne vzroki. Vse pristojne državne institucije so bile in so obveščene o problemih v delavnopravni zakonodaji ker le ta ne deluje tako kot bi morala tudi v praksi. Saj je le mrtva črka na papirju, ki v praksi zato ne zaživi in ne deluje učinkovito ter uspešno, da bi bilo pravici zadoščeno za oškodovane in opeharjene ter ogoljufane delavce in vse druge vpletene v tej verigi, ki so kakorkoli sodelovali in poslovali s takšnim podjetjem. Namreč dogaja se in to v Sloveniji, podjetnik odpre svoje podjetje imenovan D.O.O. samo plača določen kapitalski znesek cca. 8.000 eur in lahko že čez dva dni dvigne ta znesek iz računa, tako ima direktor, lastnik samo postni predal za katerega pa nobeden od pristojnih državnih institucij ne preverja ali ima to podjetje sploh kaj svojega kapitala ali premoženja na družbo. Takšno podjetje je privatno v gospodarstvu in tako lahko marsikaj dela protizakonitega in v neskladju z zakonodajo ter nekaznovan, saj takšnemu delodajalcu niti sama država ne more nič odvzeti, če jim je kaj slučajno še dolžnik dolžan kaj šele da bi oškodovani delavec, ki je bil pri takšnem podjetju zaposlen, kaj dobil od tega. Problem se začne pri vročitvi sodnih pošiljk, saj je oseba na tem naslovu (poštnem predalu) neznana in tako posledično ne dobi pošiljke osebno v roke, saj ni nobenega da bi to prevzel v določenem roku. Izvršbe na računu pa niso uspešne ker nima nobenega denarja na računu družbe. Osebnega stečaja ali pa stečaja družbe pa sploh ni naredil oziroma ni speljal nobenih postopkov kateri so navedeni v zakonodaji. Z svojim osebnim premoženjem, če ga ima pa sploh ne odgovarja, ker odgovarja samo z premoženjem katero je napisano na D.O.O Pravno zakonodajna služba ter vsakokratna politika pa to sploh ni uredila in odpravila takšnih pomanjkljivosti ter anomalij. Tako so soodgovorni za nastalo situacijo, ker nisi učinkovito uredili ter spremenili zakonodaje tako, da bi bila ta bolj učinkovita in uspešna. Saj sama država ni izpolnila kriterijev, meril in postopkov, katere predvideva Ustava R. Slovenije, Zakon o delovnih razmerjih. Nadalje je odškodninska odgovornost podana tudi v primeru ne uveljavitve podpisane in ratificirane konvencije mednarodne organizacije dela. Odgovornost države pa je podana tudi v primeru, da ni uveljavila ali ne upošteva bodisi uredb Evropske komisije, bodisi direktive EU
kawboy
06. 09. 2014 11.03
Med letoma 1985 in 1992 je bil zaposlen kot pomočnik direktorja v Institutu za makroekonomske raziskave in razvoj. Ukvarjal se je s fiskalno informatiko, investicijami v gospodarsko infrastrukturo in z razvojnimi problemi Slovenije. Že leta 1992 se je začel ukvarjati s privatizacijo in bil svetovalec Vlade na tem področju. Leta 1993 je bil imenovan za državnega sekretarja v Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj, zadolžen je bil za področji privatizacije in regionalnega razvoja. Med letoma 1996 in 2000 je bil minister za delo, družino in socialne zadeve, konec leta 2000 pa je postal minister za finance. Ko je bil dotakratni predsednik vlade Janez Drnovšek leta 2002 izvoljen za predsednika države in je tako moral odstopiti, ga je 19. decembra 2002 nasledil Anton Rop in tako postal četrti premier samostojne Slovenije. Novembra 2004 ga je na položaju predsednika vlade nasledil Janez Janša. Drnovška je nasledil tudi na položaju predsednika stranke Liberalne demokracije Slovenije in po porazu leta 2004 napovedal odstop tudi s te funkcije. 15. oktobra 2005 ga je na tej funkciji nasledil Jelko Kacin. 20. marca 2007 je izstopil iz poslanske skupine LDS, katere vodja je bil. 21. marca 2007 se je pridružil poslanski skupini SD. Poslanec je bil do avgusta 2010, ko je postal podpredsednik Evropske investicijske banke.
POŠTENO JEBENO
06. 09. 2014 09.00
+4
Ta članek bi morali prej objavit.....da bi ga KPK in NPU lahko prej prebrala in kaj ukrepala.....nova vlada, novi zakoni, nove komisije za preprečevanje takih in drugačnh malverzacij a dogaja se vse po starem utečenem kopitu in grešniki še vedno grešijo brez trohice strahu, da bi jih ujeli in sankcionirali.....kaj je tukaj narobe???!
Pppiikkaa
06. 09. 2014 08.02
+4
Tako podjetje bi že zdavnaj morali biti v stečaju!
damko 1
06. 09. 2014 08.02
+4
Evo, se ena.uspesna odiseja sivilje.....gemo u evropo
moj i
06. 09. 2014 07.59
+3
dokler ne bo vlada uredila zakonodajo na delovno pravnem področju bomo samo še tonili in tonili
silberblack
06. 09. 2014 07.17
+5
Bratuškova naj vsakil ko odpre usta v Bruslju , pove kakšno stanje imamo in kaj ni naredila, kako ni uvedla reda, kako v imenu višjih interesov in interesov strank, direktorjev, kapitala, dopušča tako ravnanje velikih, male in delavce pa ožema. Ko ima mali podjetnik dolg 10eur do durs, dobi v enem mesecu izvršbo, veliki po 5letih ali po stečaju žez 10 let. Normirane stroške je potihem dvignila iz 30 na 40%, plačamo pa samo eni. Moram preverit, kako lahko registriram firmo v Avstriji, tukaj je neznosno. Pa državljanstvo tudi.
ONniON
06. 09. 2014 00.54
+9
po podatkih OECD ima slovenija najvišjo stopnjo brezposelnosti po osamosvojitvi 10,2 % (2013), leta 1996 napr pa 6,9 %
Puroistrian
05. 09. 2014 22.50
-4
Ma debartitajte kolko hocete dejstvo je to da nas amerikanosi pletejo in delajo kar cejo in dokler bomo pod ameriko in pod izraelom bo tako zakaj uni neumen musumeli pritiska na use ste se kdaj prasali
Jeanus1
05. 09. 2014 22.30
+13
In potem se vodja svetovalnice za migrante še SPRAŠUJE, namesto, da bi ODGOVARJAL, Marko Tanasić....Kaj hudiča še dela tam, sprašuje koga? Nas? Butale vseh Butal!!! Brca v tazadnjo in to TAKOJ!!!
Domen Dolenc 1
05. 09. 2014 22.19
+34
Zakaj lahko to delajo? Preberite spodnje komentarje. Beb ci slovenski! Nekdo omeni bratuskovo in pahorja, drugi mu ze, da tudi sds ni nic naredil, tako da naj bo samo tiho. No khe je problem? V nas samih! Ker ste taaaki strankarski simpatizerji da je groza! Namesto da bi mi vsi nesli nekam take ki nas kradejo vkljucno z inspekcijami, se vi raje obremenjujete kdo je oz kdo ni nas in kdo je vas. Nic cudnega da smo kjer smo! *
Jeanus1
05. 09. 2014 22.25
-6
No in kaj boš zdaj ti? Pipkal naprej na kompi, ali nazaj?
Domen Dolenc 1
05. 09. 2014 22.46
+15
napaka kr en un. napačno vprašanje. pravilno bi bilo oz bolje zate in zame : kaj bova? ne iščem sovražnikov, in tudi prijateljev ne, želim nam pa, da se nehamo zafrkavat in to dopuščat. država si ti, je tvoja partnerka, tvoj stric, tvoja teta tvoja mati, tvoj oče, sosed,...jaz. ko boš to pokapiral, potem bo bolje. pa povej naprej. jaz sam bom pa bolj malo, če že vprašaš.
Jeanus1
06. 09. 2014 10.59
+1
Domen Dolenc 1
05. 09. 2014 22.15
+27
Inšpektorji so ocitno namenjeni pregledovat denarnice zacetnikom v gostinstvu, kjer sigurno najde 10 centov njegovega tringelta. To, da pa davcni dolgujejo, pa noben nic, aja podmazani so vsi. Ce bi v tujini, avstrija nemcija, nizozemska obstajal kdo, ki prvi dan ne placa prispevkov delavcu oz davka drzavi, ko je dobil placilo, mu dajo fizicno plombo na firmo, poberejo vse! Se telefon. Pri nas pa noben nic.
Jeanus1
05. 09. 2014 22.02
+24
Kje si zdaj, ministrica Kopačeva za delo? Tiščiš glavo v pesek in ali se ti ne zdi da bi karkoli mignila s prstom, da se takšne eklatantne anomalije ne bi dogajale? Ali nisi plačana za to????? Efekt NULA od NULE, ali kaj? Če nisi sposobna, pokaj kufre!
Jeanus1
05. 09. 2014 22.25
+9
zorkom
05. 09. 2014 22.00
+16
zopet ste v večini eni pri levih drugi pri desnih, pa kaj ste res tako zabiti da ne vidite da nas vsi nateg.....oni si pa stolčke razdeljujejo in jih za kakšne spremembe zakonov itd kaj dosti ne briga.
nikoiništa
05. 09. 2014 22.33
+9
Gremo na ulice, pa pozapret vse politike, pa naj denar vrnejo.
sandi101
05. 09. 2014 21.21
+25
Vsa Slovenija je že zelo dolgo luknjičava... In kaj je v teh letih naredil, da bi bilo boljš tist maneken Borat in važna Bratuvškova kura, ki se danes rine v bruselj. To imate kar ste volili, Slovenija je še vedno raj za lopove in barabine, pošteni in dobri pa propadajo na obroke, zato ker je še pameten, sposoben in priden takoj iskat delo v tujini, to je še rešitev, Sloveniji prihodnosti za delavski razred ni več, razen za javne uslužbence in birokracijo, ki še kr naprej cveti...
guroguro
05. 09. 2014 21.26
+0
tudi sds ni nič naredil... tako prosim pssss
Jeanus1
05. 09. 2014 22.03
+8
evian2016
05. 09. 2014 21.13
+11
Kajetan
05. 09. 2014 21.06
+6
Sicer pa je zanimivo da ti ljudje kot je navedeno dobivajo plačo in če grejo k zdarvniku lahko to brez težav opravijo v državi kateri deljao. Tukaj v ozadju je nakaj druga na kar namigujejo ni to vse iz vseh strani čisto--
artus
05. 09. 2014 21.06
+10
Evo, punce in fantje iz FURS-a, delo kot naročeno za vas, da nas ne boste preganjali po gmajnah in njivah.
Jeanus1
05. 09. 2014 22.05
+9
Pojma nimajo o velikih stvareh, oni preganjajo samo male šušmarje!
gasperneja
05. 09. 2014 20.40
+20
takle balkanci bojo še Nemčijo in Avstrijo na kant spravl :)