Slovenija

'Devet milijonov je za Dars drobiž'

Ljubljana, 04. 08. 2011 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Če smo na začetku ugotavljali, da je SCT ščitil Dars in obratno, danes ugotavljamo, da je očitno nekdo za Darsom, ali vlada, ali banka z garancijami, ali nekdo drug, ki ne pusti, da se to razreši," ugotavljajo podizvajalci.

Družba za avtoceste (Dars) in podizvajalci naj bi danes začeli pregledovati odgovore družbe na zahtevke v zvezi z neplačili pri gradnji avtocest, pri čemer bi morale strokovne službe Darsa posameznim podizvajalcem dodatno pojasniti odločitev v zvezi zahtevkom za neposredno poplačilo.
Družba za avtoceste (Dars) in podizvajalci naj bi danes začeli pregledovati odgovore družbe na zahtevke v zvezi z neplačili pri gradnji avtocest, pri čemer bi morale strokovne službe Darsa posameznim podizvajalcem dodatno pojasniti odločitev v zvezi zahtevkom za neposredno poplačilo. FOTO: Blaž Garbajs
Na sestanek je s strani Darsa prišla popolnoma nekompetentna komisija brez vsakršnih pooblastil, kar je bilo v nasprotju z dogovorom. / ... / Vztrajali smo pri zapisniku, čeprav so rekli, da je to neformalni sestanek. A pomembni so samo sestanki s težo. Predsednik društva podizvajalcev Mirko Požar

Uprava Družbe za avtoceste (Dars) problematike podizvajalcev, ki niso dobili plačanih del na avtocestah, ali noče ali ne more rešiti, je po neuspešnem sestanku na Darsu dejal predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar. Sestankov, predvidenih za petek in ponedeljek, se ne bodo udeležili.

"Če smo na začetku ugotavljali, da je SCT ščitil Dars in obratno, danes ugotavljamo, da je očitno nekdo za Darsom, ali vlada, ali banka z garancijami, ali nekdo drug, ki ne pusti, da se to razreši," je dejal Požar, potem ko so zapustili sestanek na Darsu.

Vlado in ministra za promet Patricka Vlačiča poziva, naj prepreči propad podizvajalcev, ki so gradili avtoceste. Po Požarjevih besedah je ogroženih 30 podizvajalcev in 500 delovnih mest, grozi tudi vračilo kohezijskih sredstev, in sicer po njegovi oceni med 800 in 900 milijonov evrov.

Komisija brez pooblastil

Predstavniki podizvajalcev so prekinili sestanek, na katerem naj bi pregledali zahtevke podizvajalcev, ker Darsova komisija ni imela nobenih pristojnosti, niti voditi zapisnika o sestanku, je povedal Požar. Ko so želeli pojasnilo, zakaj je bil zavrnjen določen zahtevek, so jim člani komisije odvrnili, da so že vse pojasnili v odgovoru na tožbo. "Iz tega smo zaključili, da nima smisla nadaljevati sestankov brez zapisnika in brez obveznosti," je dejal.

Tako so tudi preklicali sestanka, predvidene za petek in ponedeljek. "Neformalnih sestankov je bilo nešteto in noben ni obrodil sadov," je dejal Požar in dodal, da so komisijo sicer obvestili, da so pripravljeni nadaljevati srečanja v skladu z dogovorom 22. julija. Takrat so se dogovorili, da bodo poiskali rešitev, da bi podizvajalci dobili dela plačana, Dars bi dobil dokumentacijo, ki jo potrebuje za uporabno dovoljenje za avtoceste, ter da bi umaknili odškodninske tožbe zoper Dars.

Dars: Nismo pristali na izsiljevanje

Po pojasnilih Darsa so bili sestanki namenjeni dodatni pojasnitvi njihovih odločitev. Pravijo, da je Požar udeležbo na sestanku pogojeval s pisanjem uradnega zapisnika, kar da ni bilo dogovorjeno. "Zmotno je pričakoval, da bo na osnovi zapisnika že takoj po sestanku sprejeta odločitev o morebitni upravičenosti ali neupravičenosti posameznega zahtevka. Strokovne službe, ki bi sicer po opravljenih razgovorih in preučitvi dokumentacije podizvajalce o svojih odločitvah obvestile pisno, na takšno izsiljevanje niso pristale," so zapisali.

Na Darsu še menijo, da Požar krši dogovore v zvezi z reševanjem problematike podizvajalcev, da manipulira s podizvajalci in da mu ni v interesu, da se njihove težave čim prej rešijo. Dars "izraža pripravljenost in voljo, da se odprti problemi v zvezi s podizvajalci uredijo čim prej, in sicer na pravilen ter zakonit način", zato podizvajalce pozivajo, naj se udeležijo sestankov v petek in ponedeljek. V Darsu dodajajo, da se dogovarjajo s SCT v stečaju glede pridobitve dokumentacije, na podlagi katere lahko okoljsko ministrstvo izda uporabna dovoljenja za pomursko avtocesto.

Požar: Duhovnikova laže

Podizvajalci pred Darsom 22. julija
Podizvajalci pred Darsom 22. julija FOTO: Blaž Garbajs
Zahtevke, kakor so jih do sedaj vložili nenominirani podizvajalci, so sicer v Darsu zavrnili s pojasnilom: "To smo storili na podlagi pogodbe, sklenjene med Darsom in glavnim izvajalcem, ki določa, da mora izvajalec za angažiranje podizvajalcev pridobiti pisno soglasje Darsa. Ker omenjeni podizvajalci niso pridobili pisnega soglasja, je njihov nastop v nasprotju z zahtevami naročnika del."

Navedbe predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik, da denar iz bančne garancije ne sme priti nazaj na Darsov račun, ker da se to šteje za dvakratno plačilo, "je enostavna laž in zavajanje javnosti v izogib temu, da bi bile slovenske avtoceste plačane", medtem trdi Požar. V društvu so iz ene od bank dobili informacije, da je možno bančne garancije unovčiti tudi delno, v višini upravičenega zneska, in plačati neposredno podizvajalcu.

Da je Dars odškodninsko odgovoren, po Požarjevih besedah dokazuje tudi sodna praksa v primeru družbe Kaluma, ki je od družbe Prevent Gradnje zahteval 20.000 evrov, tožbo dobil, Dars pa je na koncu moral plačati 45.000 evrov. In devet milijonov evrov, koliko zahtevajo podizvajalci, je za Dars drobiž, pravi Požar, saj da je samo pomurska avtocesta stala 840 milijonov evrov. Samo zanjo bi moral imeti Dars na računu za 42 milijonov evrov zadržanih sredstev in za 84 milijonov evrov bančnih garancij. Kakšni bodo nadaljnji koraki podizvajalcev, Požar ni razkril; dejal je, da bodo sporočili, ko bodo pripravljeni.

Kaluma je zoper Dars leta 2006 vložila tožbo na podlagi obligacijskega zakonika, po katerem lahko podizvajalec za svoje delo terja plačilo direktno od naročnika posla, če mu naročnik del ni plačal, in sicer pod pogojem, da je naročnik njegovo terjatev pripoznal in da opravljenih del še ni plačal podizvajalčevemu naročniku, ter odredbe o finančnem poslovanju proračunskih porabnikov, ki podizvajalce loči na nominirane in na nenominirane, navaja Dars.

Sodišče je leta 2009 ugotovilo, da so izpolnjeni pogoji za direktno izplačilo predvsem iz razloga, ker Dars glavnemu izvajalcu še ni plačal, ter zavzelo stališče, da je sklicevanje Darsa na to, da Kaluma ni nominirani podizvajalec, neupoštevno, ker da je omenjena odredba nezakonita, saj je v nasprotju z obligacijskim zakonikom. Dars navaja, da je ustavno sodišče leta 2000 ugotovilo, da odredba ni v neskladju z ustavo in zakonom.

Dars navaja primer družbe Seal & Trade, katerega zahtevek je okrožno sodišče zavrnilo tudi zato, ker ni bila nominirani podizvajalec, in dodaja, da zakon o javnem naročanju določa, da lahko naročnik neposredno poplača podizvajalca le, če za to obstaja podlaga v pogodbi med naročnikom in podizvajalcem.

Poleg tega po navedbah Darsa uredba o neposrednih plačilih podizvajalcu pri nastopanju ponudnika s podizvajalcem pri javnem naročanju predpisuje, da mora naročnik v pogodbi z glavnim izvajalcem za neposredno plačilo pridobiti pisno pooblastilo glavnega izvajalca. "Očitno je torej, da so lahko tudi po uredbi poplačani zgolj nominirani podizvajalci oziroma tisti, s katerimi se je naročnik strinjal in je za njih vedel," pravi Dars.

Devet milijonov evrov, koliko zahtevajo podizvajalci, je za Dars drobiž, pravi Požar, saj da je samo pomurska avtocesta stala 840 milijonov evrov. Samo zanjo bi moral imeti Dars na računu za 42 milijonov evrov zadržanih sredstev in za 84 milijonov evrov bančnih garancij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
07. 08. 2011 14.05
DARS je navadno leglo gnoja in pijavk, ki so prisesane nanj, politični botri pa ga ščitijo, vključno z ga. Duhovnikovo, ki je totalno nesposobna za vodenje. Naj gre raje delat v vrtec, tam bi še nekako shajala...
gruber74
05. 08. 2011 09.34
Naj jih gredo tožit.Pa bo zadeva rešena:-)
vetrolov
05. 08. 2011 08.37
gospod Požar, čimprej po svojo pravico na mednarodno sodišče. tam jo boste dočakali. doma nikoli.
Tomaž Škof
05. 08. 2011 08.25
dars propad firm!!
tronkodak
05. 08. 2011 08.08
Če ceste nimajo uporabnega dovoljenja, kje je tukaj inšpekcija? Spomnimo se zaprtje rondoja v Ljubljani pod pretvezo, da ne bi prenesel teže, ko so hoteli podizvajalci denar za Stožice in zapreti dostop z kamioni. Tukaj se pa javno govori, da nimajo uporabnega dovoljenja in se ne zgane ne policija, ne inšpektorat. Kolikor je meni znano bi morala vsaj policija ukrepati saj je bil podan utemeljen sum, da cesta ni varna za promet. A ne skrbijo oni za varnost v cestnem prometu? Kje so sedaj vsi tisti glasnogovorniki, ki govorijo celo leto o zmanjšanju števila smrtnih žrtev na cestah? očitno tega problema niso nikoli zaznali oziroma si zatiskajo oči. Kje je sedaj kakšen odvetnik, ki bi mi pomagal vložiti tožbo na Dars za ogrožanje življenja in psihičnih težav, ki jih doživljam vsak dan na cesti, ko se vozim in se zavedam, da mogoče cesta sploh ni primerna za uporabo. Podizvajalcev pa tudi ne razumem, zakaj ne poberejo material nazaj - tega jim nihče ne more prepričiti.
Alojz Železnik 1
05. 08. 2011 06.35
Če sem pravilno razumel: podizvajalci so imeli pogodbo samo z SCT in SCT (gospod Zidar) jim ni plačal. Tu je en gospodarski kriminal. Drugi gospodarski kriminal pa je, ker je DARS dal SCT (gospod Zidar) denar za delo, ki ni bilo opravljeno. Tretji kriminal pa je, da državni organi pregona lepo pijejo kavico in mogoče še kaj več ... Največja neumnost pa je, da Slovenci to mirno "požegnamo" na volitvah! Upam, da na naslednjih ne bomo!
saintjozef
05. 08. 2011 00.25
'Devet milijonov je za Dars drobiž' --JE!!
prehlad
04. 08. 2011 22.05
DARS FINANCIRAL SLO.SLOVENSKI LOPOVI OBOGATELI
teha
04. 08. 2011 21.24
to pa drži da darsovci delajo na črno..kar nekaj jih poznam ..pa ne da bi imeli slabe plače ampak za priboljšek..pač jim to dovoljuje služba in delovni čas
Jožajoža
04. 08. 2011 21.04
a imajo DARSOVI delavcih tako majhno plačo, da še po službi na črno delajo pri raznih avtoprevoznikih, na delavnih strojih itd. zakaj to dopusti sam dars in ali je morda na navezi z delavnim inšpektorjem.?????
nightangel
04. 08. 2011 20.20
Najboljše bi bilo za vse,da to skorumpirano gnezdo zaprete,vodilne pa brcnete v tazadnjo!
elah74
04. 08. 2011 17.36
9 milijonov € je drobiž ? Da jih sram ni, koliko družin bi bilo sitih in preskrbljenih na ta račun ? Kapitalizem gre naprej. Še sreča, da ne uporabljam njihovih "pink" vinjet, ker bi samo zaradi tega moje vozilo izgubilo vrednost vsaj za polovico. Dajte meni kakšen milijonček, pa si bom mogoče premislo. *
Boris Plantan
04. 08. 2011 17.29
Če je to za vas DARS drobiš pol pa zihr ne boste pogrešal še 9 miljonov evrov, sej vam bom kakšno mejhno uslugco nudu v zameno
cemkcku4
04. 08. 2011 17.07
Kdo pa nad vsemi državnimi podjetji?Vlada.Pa ja ne mislite, da si bo sama sebe dala pod preiskavo.
DJ Suzuki
04. 08. 2011 16.32
mobitelovih trideset miljonov minusa pri novi ljubljanski banki je drobiž v primerjavi s šestimi stotaki miljonov minusa zasebnih podjetij vladnih uslužbencev namreč točno tistih ki smrdljivo lažejo o svojih ponarodelih mobilnih telefonskih računih ki so danes ob dveh popoldne vendarle našli kreditne katice vladnega kabineta.
Bosta1
04. 08. 2011 16.28
PSI LAJAJO KARAVANA GRE NAPREJ...... Nič ne bo iz tega, odgovarjal ne bo noben, razen opeharjenih delavcev, ki so ubogi ....
tsdafsdfsfgjhtz
04. 08. 2011 16.26
Zame je pa Dars Desna roka od države....mi smo pa "TA" levi đep.
Niko_K
04. 08. 2011 16.07
A se ni polno ljudi iz darsa zaposlilo v Sct. Se se spomnim enega celavega, ki je na tv zagovarjal zakaj mora dars gulit drzavljane s cestninamo (se pred uvedbo vinjet). Potem pa ozvemo, da se je zaposlil na SCT.
proofreader
04. 08. 2011 16.01
Ni denarja, ni papirjev. Zidar je še vedno na prostosti?
mlad3n
04. 08. 2011 15.54
Ja seveda da je drobiž če pa preplačujemo avtoceste. vasj 2 leti bi se morali voziti zastonj po avtocestah. Brez vinjet.