Slovenija

Podizvajalci bodo s prijavo v Bruselj počakali teden dni

Ljubljana, 28. 09. 2011 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo podizvajalcev, ki nekaj manj kot leto dni opozarja na neplačevanje opravljenega dela pri gradnji avtocest, poziva vlado h konkretnim korakom. Strokovna komisija naj preuči vsak primer posebej, pozivajo.

"Vlado pozivamo, da strokovna komisija, v kateri bodo med drugim predstavniki vlade, društva in Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, pogleda vsak primer podizvajalcev posebej," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Mirko Požar iz Društva podizvajalcev.

Podizvajalci bodo s prijavo v Bruselj počakali teden dni.
Podizvajalci bodo s prijavo v Bruselj počakali teden dni. FOTO: Blaž Garbajs

"Če pristojni ne bodo pripravljeni storiti tega v tednu dni, bo že pripravljena dokumentacija poslana v Bruselj," je opozoril. Postopke so po njegovih besedah že sprožili tudi na slovenskih sodiščih, vendar bodo ti po njegovi oceni trajali več let, podizvajalci pa do takrat, kot pravi, "ne bodo preživeli".

Podizvajalci pravijo, da bi se v primeru prijave na Evropsko komisijo do revizije ustavilo črpanje sredstev iz kohezijskih skladov za vse projekte, namenjene Sloveniji. Gre za približno 1,5 milijarde evrov, ocenjujejo.

"Ne želimo oškodovati države, zato bomo še danes o problematiki obvestili tudi predsednika republike Danila Türka in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja," je opozoril Požar.

Trideset gradbenih in projektnih podjetij, ki so v letih od 2007 do 2010 projektirali in gradili avtocestni križ, ima za opravljena dela in vgrajeni material za približno devet milijonov evrov potrjenih in neporavnanih terjatev do Družbe za avtoceste v RS (Dars) kot naročnika, poudarjajo v društvu.

"Ker naše opravljeno delo, ki ga izkazujemo tako s potrjenimi fakturami in gradbenimi situacijami kot tudi s prometu pravočasno predanimi in danes obratujočimi avtocestnimi odseki, ni plačano, podizvajalci ne moremo predati gradbene in projektne dokumentacije, ki je ključna za pridobitev uporabnega dovoljenja avtocestnih odsekov in formalni zaključek operativnega programa Razvoj okoljske in prometne infrastrukture 2007–2013," so zapisali v pripravljeni prijavi na evropske institucije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
28. 09. 2011 20.08
Nobeden v naši državi od državnih institucij ne spoštuje ustave in zakonodaje prizadetih in oškodovanih tako delavcev kot podizjavalcev. Ker je neizplačilo plač, prispevkov kaznivo dejanje, si je pozameznik (delodajalec) tako pridobil (prilastil) protipravno premoženjsko korist, ker ni delaval, ravnal, ukrepal v skladu z ustavo in skladno z zakonodajo. Kar po pravni definiciji pomeni, da žrtve ali oškodovanci nimamo pravne podlage in tako ustrezne oziroma bolje rečeno učinkovite pravne varnosti in zaščite. Krivci za to pa sploh ne odgovarjajo pred sodišči. Kaj bomo morali tudi oškodovani delavci pred evropsko sodišče, ker je slovenski pravni sistem v neskladju z evropskim pravnim redom. Prizadeti in oškodovani pa tako ne pridemo do dolgovanega denarja od dolžnikov niti po pravni poti. Ker to ni problem samo sedaj, ta problem se je začel od takrat ko so ukinili SDK. Sedaj pa ni več nobenega reda, discipline, nadzora, odgovornosti in ukrepov ter nenazadnje sankcij, da bi se to preprečilo tudi v praksi in ne samo na papirju.
byteME
28. 09. 2011 15.46
že prej jim je bilo mar za vas zdej ko so pa razpadl jim je še pa manj... ta denar je na otokih pantastičn mandat ane Borči