Slovenija

FOTO in VIDEO: Četvorka tudi v znamenju alkohola

Ljubljana, 20. 05. 2011 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Maturanti so na ulicah večjih mest zaplesali četvorko in se spet potegovali za svetovni rekord. Letošnji moto je bil jasen 'ne' alkoholu. Medtem ko akcija proti alkoholu v Ljubljani ni zaživela, je bilo drugače v Mariboru, kjer so maturanti upoštevali poziv organizatorjev.

Prvi Guinnessov rekord je padel leta 2002, do letos jih je Maturantska parada v kategoriji "največji sočasni ples" dosegla že šest.

Na letošnji tradicionalni maturantski paradi so se za svetovni rekord potegovali v dveh kategorijah. V Ljubljani je nov rekord za največji sinhroni ples na eni lokaciji po neuradnih podatkih doseglo 8864 maturantov. V kategoriji sinhronega plesa na več lokacijah pa je v 50 evropskih mestih zaplesalo več kot 33.000 ljudi, so sporočili organizatorji.

Na današnji maturantski paradi v Ljubljani se je zbralo več kot 9000 dijakov, vendar jih zaradi pomanjkanja časa niso uspeli vseh prijaviti na parado, je povedal glavni organizator iz plesne šole Urška Boris Prokofjev. Na Guinnessovo knjigo rekordov bodo tako sporočili le realno število tistih, ki so se prijavili in potem tudi plesali. Da bo svetovni rekord veljaven, pa bodo morali pri Guinnessovi knjigi rekordov to število še dodatno preveriti.

Trenutni rekord v sinhronem plesu na eni lokaciji je 6984 plesalcev. Postavili pa so ga lansko leto v Ljubljani. Če bo letošnja, zaenkrat še neuradna, številka 8864 maturantov potrjena, bo to nov svetovni rekord.

Plesna zveza Slovenije pa je letos organizirala Maturantsko četvorko brez alkohola v okviru projekta Quadrille dance festival 2011.

V 50 evropskih mestih, od tega kar 22 slovenskih, je nato točno ob 12. uri, po trenutnih informacijah, zaplesalo več kot 33.000 ljudi, največ iz Slovaške, je povedal Rudi Kocbek iz Plesne zveze Slovenije. Trenutno veljaven rekord je bil postavljen v lanskem letu, ko je zaplesalo 32.416 ljudi.

Maturantje so plesali pod dežniki.
Maturantje so plesali pod dežniki. FOTO: Aljoša Kravanja

Akcija proti alkoholu ni zaživela

Akcija proti alkoholu, ki jo je napovedala Plesna zveza Slovenije, pa v Ljubljani ni zaživela. Po paradi je bilo namreč mogoče videti številne plesalce, ki so pili vse od piva pa do žganih pijač. Organizatorji jih, po njihovih besedah, k akciji niso pozvali.

Nasprotno pa je bilo v Mariboru. Predsednik programskega sveta Fundacije z glavo na zabavo Sašo Kravos, ki je na dogodku v Mariboru skupaj z Generacijo Nulanula mlade spodbujal k zabavi brez alkohola in drog ter jih hkrati opozarjal na nezdružljivost škodljive rabe alkohola z aktivno udeležbo v cestnem prometu, je bil nad ozaveščenostjo mladih fasciniran: “2200 mariborskih maturantov ni imelo v rokah alkohola. To je zame čudežen podatek.”

Med maturanti tudi župan Janković

V prestolnici je maturante najprej pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je oblekel maturantsko majico, tako da so med maturante prišteli tudi njega. Kot je rekel, je vesel, da se je v najlepšem mestu zbrala taka množica mladih. Akcijo brez alkohola je pozdravil in povedal, da je parada "vsako leto bolj spodobna." Dodal je, da je to dan dijakov, ki jih po paradi že čaka matura. Dijakom pa je sporočil naj čim bolje končajo srednjo šolo, se v času poletnih počitnic spočijejo in potem resno pričnejo s študijem.

Po plesu so se maturantje takoj odpravili na Gospodarsko razstavišče, na katerem je sledila zabava. Komunalne službe so takoj po koncu prireditve začele čistiti ulice.

Guinness World Record v Londonu je lani priznal novi rekord – največja četvorka na eni lokaciji. Maturantska parada si ga je priplesala s 6984 maturantkami in maturanti v Ljubljani.

Mariborske maturante pozdravil minister Marušič

V Mariboru je maturante pozdravil minister za zdravje Dorijan Marušič, ki se mu je pridružil tudi tamkajšnji župan Franc Kangler. Minister je mladim sporočil, kako pomemben kapital za življenje je zdrav način življenja.

Na osrednjem prizorišču na Titovem mostu pa so predstavniki fundacije Z glavo na zabavo z različnimi dejavnostmi opozarjali na pomen zabave brez alkohola in drog.

Plesalo se je po vseh večjih mestih

Plesali so tudi v Celju, Novem mestu, Murski Soboti, Lendavi, na Ptuju, v Velenju, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Litiji, Tolminu, Kopru, Sežani, Črnomlju, Kočevju, Sevnici, Slovenskih Konjicah, Slovenski Bistrici, Ljutomeru, Kranju, Ajdovščini in Novi Gorici.

Četvorko že tradicionalno plešejo slovenska mesta, letos pa se je prijavilo rekordno število tujih držav, plesali so namreč tudi maturantje iz Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Romunije, Albanije, Cipra.

Kako je bilo v Kopru, si oglejte v spodnji galeriji.

Plesna šola Urška je organizirala osrednji ples četvork v prestolnici, plesu pa sledi plesna zabava na Gospodarskem razstavišču. Na ministrstvu za zdravje želijo, da bi dijakom ta dan ostal v čim lepšem spominu, zato vabijo vse, da s pozitivnimi zgledi in sporočili pokažejo, da se je mogoče zabavati brez alkohola.

Ministrstvo za zdravje se je tako kot lani povezalo tudi z organizatorji dogodka, državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami. Namen povezave je sprejetje različnih ukrepov, ki bi lahko pripomogli k temu, da se mladi ta dan ne bi opijali.

Maturantska parada je v desetih letih povezala v sinhroni ples 161.680 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz 10 držav, priplesala pa je šest Guinnessovih rekordov.

Poglejte si, kako so plesali v Ajdovščini.

V Ljubljani Slovenska cesta že odprta

Zaradi plesne prireditve so bile do zgodnjih popoldanskih ur v središčih vseh večjih mest po Sloveniji zaprte nekatere ceste, so sporočili iz prometnoinformacijskega centra.

Ljubljanski maturanti so plesali na Slovenski cesti. Pozdravil jih je župan Zoran Janković, ki je za to priložnost oblekel oranžno majico z napisom Maturantska parada 2011.
Ljubljanski maturanti so plesali na Slovenski cesti. Pozdravil jih je župan Zoran Janković, ki je za to priložnost oblekel oranžno majico z napisom Maturantska parada 2011. FOTO: Š.Z.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrhrek
21. 05. 2011 18.53
SRAMOTA ZA LJUBLJANO GLEDE NASLEDNJE STVARI... POSKRBELI SO SAMO ZA SVOJE MATURANTE, MI KI SMO PA PRIŠLI IZ OKOLIŠKIH KRAJEV IN SMO TUDI MATURANTJE PA NISMO SPLOH PRIŠLI NOTER NA GOSPODARSKO RAZTAVIŠČE, KER NISMO IMELI TAKŠNIH MAJIC KOT JIH IMAJO MATURANTJE NA SLIKAH... A NOTER JE BILO ŠE DOVOLJ PROSTORA, PA BI NAS LAHKO SPUSTILI A NAS NISO NEVEM NO... A JE TO NORMALNO??? A SE SAM LJUBLJANČANI LAHKO ZABAVAJO... POLEG TEGA NESRAMNI VARNOSTNIKI... NEKI MLADENIČI, KI TUDI NISO IMELI PRIMERNIH MAJIC IN SO HOTELI SPLEZATI ČEZ OGRAJO SO JIH VARNOSTNIKI DOBESEDNO ZAČELI PLJUVATI... NENORMALNO RES....
Saloreich
21. 05. 2011 15.00
Nahh sami izgovori, kaj vejo kaj delajo pri 18ih mnogi premnogi še pri 40ih ne. Beg in opajanje ni rešitev za probleme, so pa te ovce v posnetkih same priznale da so jih starši tako naučili..
lukaspukase
21. 05. 2011 14.40
Ja,včeraj ste se ga mladina fajn napil. Kaj se že zavedate,da vas čaka brezposelnost??? Bedarija.
gr708
21. 05. 2011 14.13
+1
Vsako leto iste debate. Vsako leto se napihuje ta zadeva z alkoholom, kot da bo konec sveta, ker vsako leto maturantje pijejo na četvorki. Večina maturantov je že polnoletna, sami se odločajo ali bodo ali ne bodo pili. Vse skupaj zveni, ko da je bilo na maturantski paradi en kup podivjanih pijancev. Vedno so izjeme, ki se ga natreskajo do onemoglosti, potem pa zakomirajo ob kakšni ograji. A poglejmo realno: Maturantska parada traja cel dan. Večina ljudi lahko pije cel dan, pa od tega ne bodo popolnoma pijani in se bodo dobro zavedali kaj počnejo. Namesto da napihujemo zadevo z alkoholom, raje čestitajmo maturantom za opravljeno srednjo šolo in jih pustimo, naj proslavijo. Navsezadnje je maturantska parada eden najlepših spominov na srednješolska leta. Bravo maturantje!
simevlado
21. 05. 2011 14.07
ja logično da so se ga napil tko je tud treba hodiš v šolo tam te učijo nekaj kar boš 10% lahko uporabil v bodoči službi če jo seveda dobiš...potem pa vidiš svoje prijatelje ki so izšolani in diplomerani hodijo na zavod :) in kaj ti preostane v tej blaginji da se ga napijes ob vsaki priložnosti in pozabiš na skrbi :)
Saloreich
21. 05. 2011 13.59
+1
Alkohol, cigareti = mazilo družbe, začasni nadomestek sreče in velik biznis zato pa je legalno. Isto je z zdravili, farmacija z eno besedo strup.
Blanko
21. 05. 2011 13.27
MOJA MUCA...MOJ KUŽA...MOJ PAPAGAJ... ehh jaaa... Vse je kul, nej se folk zabava... Sam lahka bi mel pa kar se smeti tiče vsaj mal kulture...
lukaspukase
21. 05. 2011 13.00
Hik,hik in hik. ,pa pamet v glavo,samo ne vem,če to mladina dandanes ve kaj je.
lukaspukase
21. 05. 2011 12.59
Bedarija. Drugo leto pa naj jim podtaknejo brezalkoholno pivo.
lukaspukase
21. 05. 2011 12.57
+1
Ja,včerajste se ga mladina fajn napil. Kaj se že zavedate,da vas čaka brezposelnost???
bjatch
21. 05. 2011 12.22
Sakaj pa nebi smeli uživat in pit alkohola. Spolnite se na svoja leta ko ste bili stari toliko. Eni ste res nevoščljivi! BRAVO MATURANJTE!
Celtia
21. 05. 2011 12.00
kaj brišeš admin ! če je pa res! jst vam sam dobr povem ! bolše da ga pijejo kot se ga pa drogirajo!
porka.malorka
21. 05. 2011 11.51
Šolarji vi se te ovce. Plešete po njihovem taktu.
Ofca1A
21. 05. 2011 11.34
hop! hop! hop! :))
piki_jakob
21. 05. 2011 11.07
nemoralneži... kako lahko pijejo pivo na tak dan... pa šele polnoletni so... sigurno jih je pokvarjen svet tega naučil...
sandi101
21. 05. 2011 10.53
Kje pa je medtem bila pametna policija in Kresalova,ki se tako bori proti alkoholu? Mladi imajo prav in jih podpiram,saj niso kot mi in drugi bili nič boljši!
Pikachu_
21. 05. 2011 10.35
naj pijejo : )
666burek
21. 05. 2011 10.09
če smo mi pili naj oni pigejo tude
Dejan Zajebancije
21. 05. 2011 07.47
"Zakaj toliko mladih pije?" HALOO? Kaj pa mlademu človeku drugega ostane ko gleda, kako mu starci, ki furajo to državo, uničujejo prihodnost?!?!
Imam veliki
21. 05. 2011 07.12
... in odplesali so iz brezbrižnega otroštva.. žal mi je ker večino njih čaka faks, ki jim žal ne bo dal željene službe ali pa jih čaka težko iskanje prve zaposlitve.. na koncu bi jim še alkohol radi vzeli... če bi se zavedali vsega bi šli v takšni ekipi metzat granitke na parlament