Slovenija

Podelitev 'neprimerno izrabljena za politično opredeljevanje in agitacijo'

Ljubljana, 18. 03. 2012 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prireditev Viktorji 2011 je dvignila veliko prahu. Kdo je zlorabil neposredni prenos prireditve? Kakšne bodo posledice? Zakaj ne bo ponovitev prireditve? Zakaj posnetka prireditve ne bo v arhivu?

Včeraj zvečer je marsikdo nestrpno čakal na podelitev viktorjev. In marsikdo je bil presenečen nad prireditvijo. Nekateri pozitivno, drugi spet negativno. Med slednjimi je tudi vodstvo nacionalne televizije. Danes okoli 15.40 so namreč slovenskim medijem poslali sporočilo za javnost, v katerem je zapisano, da je bila prireditev kljub dogovorom med njimi, ki so viktorje zgolj prenašali, in revijo Stop, ki je glavni in edini organizator po vsebinski, produkcijski in finančni plati, neprimerno izrabljena za politično opredeljevanje in agitacijo.

RTV Slovenija ocenjuje, da gre za nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve, ki ni potekala skladno s scenarijem, danim TV Slovenija v vpogled pred prireditvijo,” so zapisali v sporočilu za javnost. In kakšne bodo posledice? Posnetka prireditve ne bodo predvajali v okviru ponovitev oddaj, do njega pa tudi ne bo mogoče dostopati prek avdio- oziroma videoarhiva na njihovi spletni strani.

Kje je težava?

Vodstvo nacionalne televizije tako v nadaljevanju pravi, da obžaluje, da se je "prireditev, ki je bila v vseh teh letih v prvi vrsti namenjena pregledu in ocenjevanju medijskih dosežkov, kot taka pa je bila podlaga za nadaljnji razvoj slovenskega medijskega prostora ter vsa ta leta sinonim za dober humor in satiro, sprevrgla v njuno nasprotje in s tem zlorabila vlogo javnega servisa, ki jo po zakonu izvaja javni zavod RTV Slovenija".

Kljub temu vodstvo meni, da nagrada ni izgubila na pomembnosti in vplivnosti.

ZA
ZA FOTO: Miro Majcen

Ostri odzivi tudi na Twitterju

Večina voditeljev (in tudi nagrajencev) je bila izredno kritična do trenutne oblasti, so pa tudi jasno in glasno izražali svojo podporo družinskemu zakoniku. Slišati je bilo nekaj krepkih na račun ponarejenih spričeval, lanskih volitev in drugouvrščene SDS, združevanja ministrstev in podobno.

Že med samo prireditvijo je bilo moč na družbenem omrežju Twitter prebrati številne komentarje o neprimernosti izjav nekaterih voditeljev.

Danes je dogajanje na odru komentiral celo aktualni minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. "Kot bi se še naprej delali norca, je Viktorjem ob 23. uri sledila Gandža. Z opozorilom, da ni primerna za mlajše od 15 let. #Viktorji pa?"

Preberite si, kako je potekala prireditev Viktorji in kdo se je na zabavi najbolj sprostil.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1488)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o-o
20. 03. 2012 19.09
+4
Sem gledal začetek... Ampak ko ga je začel Kobal "srat" sem preklopil. Takega sranja mi pa res ni treba poslušat in gledat. Bolje bi bilo. Če bi reklame šopale tiste dve al tri ure... Edino točka oz. pesem z Janom P. in Modrijani je OK.
Paine
20. 03. 2012 14.17
+0
Torej če to ni bila propaganda, naj bi bilo neko šaljene ali kaj?
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.26
-1
TO JE KRIVDA ZAVRTIH SLOVENČKOV , KI SE NE ZNAJO SAMI SEBI SMEJET.
tika1
20. 03. 2012 13.20
+4
no brancc mal bolš preber kar sem napisala. nikogar ne obsojam, se pa z marsičim ne strinajm. moj komentar je pa letel predvsem na naše kvazi zvezdnike, ki lapajo o nečim o čemur nimajo pojma. kakšni bodo moji otroci....upam da bodo sprejemali drugačnost, tako svojo, kot drugo....pa še vedno mislili s svojo glavo, ne pa glavo kvazi idolov, ki jih gledamo na tv...sem napisala vsak naj živi po svoje, ne pa da je drugačen zato, da bo neki izsilu. in na koncu sem nestrpna, ker se z nečim ne strinjam...mogoče se ti nebi v čem z mano, pa za to še nisi zagaman...
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.28
-1
čAK NO ČE SE STARI S TABO NE MARA POGOVARJAT SE VPIŠI V DEBATNI KROŽEK TU SMO ZATO DA SE ZABIVAMO!
tika1
20. 03. 2012 08.34
+1
Viktorje sem gledala mogoče 15 minut, pa mi je šlo blazno na živce, ker se je govor vrtel neprestano o enem in istem, to so istospolno usmerjeni z besednjakom, ki bi lahko črtal marsikatero neprimerno besedo. trenuten trend na slovenski sceni je podpirajmom drugačmo. do katere mere bomo podpirali drugačno? bodo pedofili sprejeti ker pač takšni so, bo detomor nekaj normalnega, saj se zgodi takoj po rojstvu, pa otrok še nič ne razume....do katere mere bo takoju po rojstvu. mar moram res sprejeti vse kar mi narekuje popularna scena? in ta naj bi bila idol mladim in vsem ostalim. govorijo o zdravem življenju, (samo)spoštovanju in ostalih vrednotah, pa niti besedišče ni sprejemljivo. na koncu se utaplajajo v kadeh zaradi pomirjeval.ločeni z otroci razseljenimi tu pa tam.....a to naj bi bil zgeld in ti naj bi razpravljali o družinskem zakoniku?????sama ga v večih stvarih podpiram, ne prenesem pa da me nekdo uzmerja z nestrpnežem, če se z nečim ne strinjam. vsak mora sprejeti svojo drugačnost in z njo živeti, pa ga bodo sprejeli tudi drugi. če bom imela faco polno pearsingov (ki so mi zelo všeč), bom pač morala sprejeti to, da določene službe pač ne bom dobila...pa bom diskriminirana, odločitev o tem pa je moja in jo bom nosila celo življeneje. tudi spolne usmerjenosti ni potrebno izpostavljati, zakaj? to je zasebno življenje in izpostavljanje tega, nato pa kričanje o tem, da nečesa nimaš, ker si izpostavil svojo drugačnost, ki bi jo lahko obdržal zase, se mi zdi izsiljevanje ne pa pravica. diskriminacija mi đže malo preseda. vsi smo kdaj postavljeni na rob, pa se noben Kobal, Valič ali kdotr koli že ne postvi na našo stran, ker se jim pač ne zdimo dovolj drugačni.....
brancc
20. 03. 2012 11.56
+2
Lahko ti jaz potrdim, da si drugačna. Tej drugačnosti rečemo ZAGAMANOST. Ne privoščim ti, da imaš istospolne otroke, ker s takim razmišljanjem se jih boš sramovala.
kraljmatjaz54
20. 03. 2012 12.19
-1
Branc ti nazorno kažeš svojo zagamanost.Si že kdaj v življenju vprašal kakšne starše o njihovem doživetju spoznanja resnice,da je njihov otrok istospolno usmerjen.Pojma nimaš kako je to,ko se ti cel svet podre,pa kljub temu moraš to sprejeti,saj je tvoj otrok in vedno bo tudi ostal.To pa še daleč ne pomeni,da se strinjaš z istospolno usmerjenostjo svojega otroka in se pretvarjati,da si zato srečen!!!
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.30
+0
Tika: Kako si ti uboga in čist vse je šlo čez tvoje norme dobrega okusa in na živčke, ja si pa res potrebna ene orngi tolažbe!
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.33
-1
Tika tako odprt človek za debato in rahločuten , do drugih in s tako mero dobrega okusa in razumevanja, pač ne sodi na ta forum , tu je dno slovenske družbe in tu je intelekt rekel lahko noč!
mistake
19. 03. 2012 16.48
+11
Ne glede ali delujemo zakonito ali nezakonito, smo ob nekaj. Ali ne placas poloznice za sekret si ob hiso ali pa ce placas vse poloznice za tv prispevke, si pa ob ponovitev, . . . pokrades stevilne familije pa postavljas grascine :D Visek pravnosti! :D
mistake
19. 03. 2012 16.44
+2
Ne vidim smisla, da hodite referendum, ker glede na razplet zadnjih volitev, vasi glasovi itak niso pomembni pa se nihce vam ne bo povrnil stroskov, kljub temu, da je tudi vas cas DRAGOCEN, posebej, ce opravljate delo tistih, ki ga sami niso zmozni opravit! :)
Spetsnaz
19. 03. 2012 17.06
+1
kiss-my-ass.
19. 03. 2012 20.27
+1
Kaj se in glasoval v hramu pedofilije Gangrena?
Martuljek
19. 03. 2012 15.51
-3
Sramota za medijsko področje. Komunistična promocija. Viktorji so sedaj priznanje za javno politično agitacijo rdečkarjev. V nedeljo pa NE in NE!
Spetsnaz
19. 03. 2012 14.05
+2
V nedeljo v Ljubljani dvakrat proti..Jankovicu in Zakoniku !
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.35
-1
godhead
19. 03. 2012 13.39
+0
Bravo Kobal!!
Spetsnaz
19. 03. 2012 15.34
+2
brisejo, ker pisem, da je Kobal nizkotno izkoristil prireditev za promocijo svoje politicne umeritve.
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.36
-1
Ja enim pač rata tebe pa kar skenslejo kajne kakšna blamaža!?
JezekTekaTeka32
19. 03. 2012 13.07
+4
Vedno govorimo, da so otroci naša prihodnost ... in da na mladih svet stoji ... dejmo jim omogočit lepo prihodnost ... STOP 2 očita ... ... PROTI ... nuujnooo ...
godhead
19. 03. 2012 13.40
+0
Spetsnaz
19. 03. 2012 14.01
+3
Frane Šajn
20. 03. 2012 13.37
-4
Jezek a to misliš pri urah verouka ali samih v zakrstijah!?
?rnogled
19. 03. 2012 12.39
+6
No,če prebereš vse komentarje tu spodaj,dobiš odgovor kako je vplivala "zabavna"oddaja na folk.Spolitizirano vse od začetka do konca.Ni mi jasno,kaj bi hoteli tile samozvani umetniki in estradniki in slovenska elita in kaj vem,kdo še vse se prišteva sem.Vsi moramo delati za denar,vsi smo na trgu dela.Srbi bi rekli:sad te ima,sad te nema.Tako enostavno je to.Če se niso sposobni prodati na trgu,naj grejo delat v fabriko(če jih bo kdo hotel),kje pa piše,da jih moramo mi preživljat,jim dajat plačo in penzijo,zato da se igračkajo in zabavajo sami med sabo.Kdo od plačnikov pa še ima čas,predvsem pa denar za opero in teater,razen peščice privilegirancev.Pa naj jih še plačujejo.Sposobni umetniki se zlahka prodajo v tujino(Pandur,Šerbeđija idr.),pa nič ne cvilijo in jokajo,da je premalo sredstev ipd.Pa nasvidenje.
peglezn
19. 03. 2012 13.45
+0
Aha, po tvoje so do te oddaje pri nas složno in v popolni harmoniji živeli levi in desni, brez kakršne koli politizacije. Potem se pojavi neka oddaja in to srečno in čvrsto sprijeto združbo razdvoji in politizira? Pa ker vidim, da ti je vse jasno... še eno vprašanje? Kaj hočejo ti samozvani božji sinovi in tuzemski odposlanci, ki jih vsako nedeljo mirno prenašam po TV? Kaj ne delajo za denar, a niso na trgu dela? Srbi bi rekli; sad te ima, sad te nema. Se niso sposobni prodati na trgu, v fabriki? Kje pa piše, da jih moramo mi preživljat, jim dajat plačo in penzijo, zato da se lahko igračkajo in zabavajo sami med samo in s cerkvenimi otroki? Pa nasvidenje ;)
Trapist
19. 03. 2012 12.26
+2
Politiki so politiko sami zvleki v poslednjo družbeno nišo. Zdaj pa jih moti, da jo dobijo nazaj v ksiht?! To je tako kot bi se furman pritoževal, da mu smrdijo konjski iztrebki.
telega
19. 03. 2012 14.17
+0
politik70
19. 03. 2012 12.19
-3
Kobalu Viktorja....
Spetsnaz
19. 03. 2012 12.41
+1
godhead
19. 03. 2012 13.41
-1
Spetsnaz
19. 03. 2012 14.02
+4
gggg1
19. 03. 2012 12.02
+4
1. Družinski zakonik s svojimi nekaj sto členi samo v par členih obravnava otroke. 2. Družinski zakonik diskriminira otroke v ločenih družinah, ki so odvisni od preživnine (194. člen) 3. Družinski zakonik povečuje vmešavanje države v družinska razmerja (npr. 181. člen)! 4. Družinski zakonik spodbuja trgovino z otroki! (60. člen v povezavi s 5. členom) 5. Družinski zakonik ne omejuje posvojitev samo na biološkega otroka enega od partnerjev. (217. člen) 6. Družinski zakonik ne priznava otrokove potrebe po očetovstvu in materinstvu, ki ju mora prav zaradi otrokove koristi po 53. členu Ustave Republike Slovenije varovati država. 7. Družinski zakonik ne prinaša nič novega otrokom v katerikoli družini, ampak le istospolnim parom. 8. V vsakem primeru (zmaga ZA ali PROTI) se družinski zakonik zaradi zakonski določil ne bo smel izvajati še eno leto. Zato je v dobro otrok bolje, da se zavrne (zmaga PROTI) in ima potem parlament nalogo v najkrajšem času sprejeti zakonik, ki resnično prinaša koristi otrokom!
politik70
19. 03. 2012 12.05
+0
Spetsnaz
19. 03. 2012 12.41
+1
Aljana Kova?
19. 03. 2012 12.01
-4
Viktorji so bli super. :) Vsaj nekdo si upa povedati kaj se dogaja v naši državi. Še več takih oddaj ... . ZA ZA ZA ZA ZA ZA
sonas
19. 03. 2012 12.05
+8
če bi viktorji pljuvali po ateistih, istospolnih, romih, itd. bi se ti tudi zdeli super?
JezekTekaTeka32
19. 03. 2012 13.07
-1
politik70
19. 03. 2012 11.59
+1
In Plestenjaka tud na gavge ker je pel v Komunistični Oddaji....
politik70
19. 03. 2012 11.58
+0
Pa še Beneška Komisija vas je obvestila o?????
VOY
19. 03. 2012 11.57
+10
levaki....mal merkite da kteri ne zanosi....pa to haaaaa
wsharky
19. 03. 2012 12.02
+4
... ejga ... dobra ti je ta ... ampak, meni je svizec sporocil, da je tudi marsikateri desnak .. na oni strani ... ejga ...
politik70
19. 03. 2012 12.06
-3
povemvsem
19. 03. 2012 12.07
-2
w_sharky, celo (vsaj) dva aktualna ministra sta med njimi!
Ljubljanski Snob
19. 03. 2012 12.08
+3
polenovka a ti bi rad bil v sendviču? Trio fantastikus, ampak ti boš lokomotiva Virant pa vagonček
politik70
19. 03. 2012 11.57
+1
Da en Kobal vrže iz tira SDS bazo si pa nisem mislu. Polega tega se je skoz opravičeval.... In Jonas??????