Slovenija

'Ministru se je zgodil lapsus'

Ljubljana, 12. 11. 2010 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./N.S./U.F./U.F./U.F.
Komentarji
11

V društvu Eko krog so nekatere trditve ministra Žarnića glede Lafargea označili za "napačne in zavajajoče". Z ministrstva so že sporočili, da se je ministru "zgodil lapsus", Žarnić pa se je vsem prizadetim opravičil.

V društvu Eko krog so se odzvali na izjave okoljskega ministra Roka Žarnića glede Lafarge Cementa. Žarnić je vpliv Lafargea na Zasavje primerjal z dvema drugima zavezancema IPPC, in sicer IGM Zagorje in Termoelektrarno Trbovlje (TET). Podatki, ki jih je minister posredoval javnosti, so "napačni in zavajajoči", so prepričani v društvu.

Najprej v društvu pravijo, da ne drži podatek o emisijah celotnega prahu iz IMG Zagorje. Minister za leto 2009 navaja emisijo 62.000 kilogramov, medtem ko je uradno prijavljena emisija na strani Arsa 1849 kilogramov. Za pojasnila smo se obrnili tudi na okoljsko ministrstvo. Sporočili so, da so bili podatki dejansko v kilogramih in ne tonah ter da se je "ministru zgodil lapsus“.

Protestniki so opozorili na sežiganje odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement.
Protestniki so opozorili na sežiganje odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. FOTO: Damjan Žibert

V društvu nato navajajo, da minister Žarnić v primerjavi ni navedel, da je Lafarge Cement v letu 2009 obratoval samo približno pol leta.

V društvu še pravijo, da "izpuh dimnika TET sega nad inverzijsko plast, zato se emisije večinoma ne zadržijo v naših dolinah. "Dimnik Lafarge Cementa je visok 100 metrov, zato se prah in odpadni plini kopičijo v neprevetrenih dolinah," še dodajajo.

V Eko krogu tudi opozarjajo, "da prah iz IGM, ki kuri na plin, ni enak prahu iz Lafarge Cementa, ki kuri petrolkoks in nevarne odpadke ter ima probleme z visokimi emisijami kovin, benzena in skupnega organskega ogljika, ki se lepijo na prašne delce".

"Kar se tiče letne količine emisije snovi za IGM Zagorje je v tabeli jasno navedeno, da gre v primeru IGM za emisije, izračunane na osnovi metodologije EMEP/CORINAIR z uporabo emisijskih faktorjev, ki so optimalni za posamezno kategorijo vira emisij in obsegajo poleg zajetih emisij tudi razpršene vire. Ker je dejavnost proizvodnje apna povezana z znatnim deležem razpršenih emisij snovi v zrak, ki v konkretnem slučaju IGM Zagorje bistveno presegajo zajete emisije, je za korektno oceno emisije snovi v zrak iz IGM Zagorje potrebno to upoštevati, še zlasti, ker imajo ravno razpršene emisije snovi v zrak zaradi svoje narave največji vpliv na kakovost zraka v svoji bližnji okolici. Metodologija, po kateri je bila narejena ocena, je ustrezna in v svetu priznana metodologija za ocenjevanje emisij snovi v zrak,“ pa pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu.

Protest proti Lafargeu - 4
Protest proti Lafargeu - 4 FOTO: Damjan Žibert

"Država ne sme popustiti pritisku kapitala"

V Eko krogu so se odzvali tudi na izjavo direktorja Lafargea Iztoka Viranta, ki je dejal, da verjamejo v pravno državo in da slednja ne bi smela popustiti pritisku ulice. "Mi k temu dodajamo, da ne sme popustiti niti pritisku kapitala in pozivamo državne institucije, da ukrepajo v zvezi z neobstojem uporabnega dovoljenja za objekt vodenja procesa v Lafarge Cementu." Kot pravijo, so zadevo 8. oktobra prijavili inšpektoratu za okolje in prostor. Poleg tega so tudi zahtevali, da sporočijo, ali zadeva drži in kako bodo ukrepali, a še vedno niso prejeli odgovora.

Ministrovo opravičilo

Tudi sam okoljski minister Žarnić se je opravičil podjetjem IGM Zagorje, TE Trbovlje in Lafarge, ker je namesto kilogramov navajal tone. ''Ocene o letnih izpustih prahu v zrak iz naprav omenjenih podjetij na letni ravni so: IGM Zagorje v letu 2008 1943 kg in 1849 kg v letu 2009, TE Trbovlje v letu 2008 60.012 kg in 51.006 kg v letu 2009 ter Lafarge v letu 2008 33.430 kg in v letu 2009 11.817 kg,'' je sporočil.

Minister se za lapsus opravičuje.
Minister se za lapsus opravičuje. FOTO: POP TV

''Kar pa tiče moje navedbe letne količine izpusta celotnega prahu za IGM Zagorje (po evidencah ARSO 62.454 kg), je ARSO omenjene izpuste izračunal na osnovi metodologije EMEP/CORINAIR z uporabo emisijskih faktorjev, ki so po strokovnem mnenju ARSO optimalni za oceno posameznih kategorij virov izpustov prahu in obsegajo poleg zajetih izpustov prahu tudi razpršene vire prahu,'' je pojasnil Žarnić. Kot pravi, je proizvodnja apna povezana z znatnim deležem razpršenih izpustov prahu v zrak, ki v primeru IGM Zagorje bistveno presegajo zajete izpuste prahu. ''Zato je po mnenju ARSO za korektno oceno izpusta prahu v zrak iz IGM Zagorje treba to upoštevati, še zlasti, ker imajo ravno razpršeni izpusti prahu v zrak zaradi svoje narave največji vpliv na kakovost zraka v svoji bližnji okolici. Metodologija, po kateri je bila narejena ocena je po mnenju ARSO ustrezna in v svetu priznana metodologija za ocenjevanje izpustov prahu v zrak,'' je še dodal minister.

Spomnimo. Predstavniki občine Zagorje ob Savi društva Eko krog in Civilne iniciative Trbovlje so v sredo pripravili protest proti sežiganju odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. Pred vlado se je zbralo okoli 3000 Zasavcev. Premier Borut Pahor pred množico ni stopil, je pa okoljskemu ministrstvu naložil novo poročilo o Lafargeu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
13. 11. 2010 01.56
poglejte njegovo sliko JE PREPOTENTEN IN LAŽNIVEC...
Golosek
12. 11. 2010 21.07
+1
Sunce ti žarno, kakšen lapsus! Ne ve, o čem govori in ga tudi ne briga, Saj ni sposoben niti za na trg po solato, če ne pozna utežnih mer.
rageinblack
12. 11. 2010 17.34
fafajonka
12. 11. 2010 16.41
Butalci imajo veliko mladih.
kiss_my_ass.
12. 11. 2010 16.27
+1
Sprenevedanje Lafarga! Kurijomed ostalim stare avtomobilske gume, ki pri gorenju povzročajo toksine! In to vse v imenu požrešnosti! Zakaj pa tega francozi ne počenjajo doma?
Maxster
12. 11. 2010 16.20
+1
Žarnič, drugod v evropskih pravnih državah zaradi takšnih lapsusov ministri podajajo odstopne izjave.Če že ne drugače vsaj zaradi moralnih razlogov. Da vidimo, če premorete kaj evropske "kulture"... Pričakujem takojšen odstop. Če je prejšnji minister odletel zaradi smetiščnih kant, so vaši "lapsusi" mnogo več kot le razlog za odstop.
hint
12. 11. 2010 15.49
Žarnič naj bi se spoznal na te zadeve zdaj vidmo, da nima pojma in ni čudno, da dovoli takšno onesnaževanje če sploh neve o čem se govori.
davkoplacevalka
12. 11. 2010 15.18
Prejšnjega so odnesle kante, aktualnega ministra pa bo odneslo kolaboranstvo z tujimi kapitalisti !
Zveerca
12. 11. 2010 15.01
@chb: ne, ni treba vsega pozapreti, vendar, glede na to, da obstajajo alternative, bi lahko naredili kaj več da bomo vsaj enkrat vdihnili s polnimi pluči. stanje v zasavju je res katastrofalno.
chb
12. 11. 2010 14.38
Mislim a je treba v Sloveniji zapreti celotno gospodarstvo, od česa bomo živeli????
dule100
12. 11. 2010 14.26
Kaj je rdeči revirji ? Saj to so vaši !