Slovenija

Pod strehco bodo socialno šibkim delili tople obroke

Ljubljana, 03. 07. 2014 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Zaloški cesti v Ljubljani so odprli Zavod Pod strehco, v okviru katerega bo delovala tudi ljudska kuhinja. Njihov cilj je dnevno pripraviti 200 obrokov, ki bodo na voljo tako socialno šibkim kot po profitni ceni tudi drugim. Kuhinja bo odprta od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro.

"Velik del obnove prostorov za novo ljudsko kuhinjo so opravili prostovoljci, veliko pa je bilo tudi donacij," je na slovesnosti ob odprtju Zavoda Pod strehco dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič. To dokazuje, da "znamo v Sloveniji pri dobrodelnih projektih vedno znova stopiti skupaj", je dejal Levanič, ki je tudi sam kot prostovoljec sodeloval pri obnovi. "Slovenija je socialna država in vse moramo storiti za to, da taka tudi ostane," je pozval.

Zavod Pod strehco so ustanovili Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje ter Lions in Rotary Slovenije. Prostore nekdanje gostilne Pod strehco na Zaloški 42 mu je v brezplačni najem odstopila Mestna občina Ljubljana.

otvoritev zavoda Pod strehco
otvoritev zavoda Pod strehco FOTO: Zavod Pod strehco

V zadnjih nekaj mesecih je ta že postal dom številnim občanom Ljubljane. Tistim, ki so odgovorni za vzpostavitev njegovega plemenitega delovanja; tistim 60 prostovoljcem, ki so opravili preko 1.600 delovnih ur, da je objekt usposobljen za začetek delovanja; okoliškim prebivalcem, ki so vsak dan bodrili ter spodbujali sodelavce k uspešnemu zaključku del; in še posebej tistim bodočim uporabnikom, ki so prav tako dnevno in z velikim pričakovanjem prišli povprašat, kdaj zavod prične z delom. Čas obnove objekta je bil primeren tudi za preizkusno obdobje delitve obrokov oz. viškov hrane, saj je bilo prostovoljcem, ki so obnavljali prostore, v tem času razdeljenih preko 700 obrokov.

V ljudski kuhinji bodo uporabniki, ki jih bo določil Center za socialno delo Ljubljana Moste Polje, lahko dobili topel obrok hrane, ki ga bodo pripravili poklicni kuharji skupaj s prostovoljci. "Profesionalne kuharje iščemo kot partnerje pri projektu," je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v zavodu Darinka Pavlič Kamien.

"Program dela je poleg zagotavljanja toplega obroka osredotočen še na ponovno vključevanje odrinjenih iz družbe, pomoč pri pridobivanju znanj in kompetenc za ekonomsko neodvisnost, pri oblikovanju samopodobe, dvigu samozavesti in tudi druge vrste pomoči Zavod Pod strehco
Ljudska kuhinja bo po besedah direktorja zavoda Zvonka Beliča odprta od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro. Zavod bo uporabnikom poleg hrane omogočil tudi pomoč pri vključevanju v družbo, pridobivanju znanj za ekonomsko neodvisnost in pri oblikovanju samopodobe.

Poslovanje zavoda vodi svet zavoda, odprli pa so tudi delovno mesto za poln delovni čas za osebo, ki skrbi za nemoteno obratovanje.

'Velika pridobitev za Ljubljano'

"ZPM Ljubljana Moste Polje dnevno celostno pomaga družinam, ki svojim otrokom ne zmorejo omogočiti niti toplega obroka. Zato je vključenost v projekt neprecenljive vrednosti tudi za našo ZPM, saj bo otrokom in njihovim staršem omogočila višjo raven življenja v času, ko je tovrstna pomoč nujna," je ob tem povedala Anita Ogulin.

"Izjemno zadovoljni in ponosni smo, da smo skupaj s partnerji uspeli pripeljati projekt Zavoda Pod strehco do uradne otvoritve in predvsem, da imamo tudi za v prihodnje jasen koncept in vizijo delovanja, ki bo v korist tistih, ki naše delo in pomoč najbolj potrebujejo. Še enkrat več Lions Slovenija udejanjamo svoj slogan, Pomagamo," je dejala Alenka Marter, guvernerka Lions distrikta 2013/14.

otvoritev zavoda Pod strehco
otvoritev zavoda Pod strehco FOTO: Zavod Pod strehco

Anton Končnik, guverner Rotary distrikta 2014/15, je povedal, da so zelo zadovoljni in veseli, da lahko sodelujejo pri soustvarjanju projekta, ki je v današnjem času več kot potreben. "Ravno tovrstno interesno združenje, do katerega je v Sloveniji prišlo prvič, je odličen dokaz, da skupaj zmoremo več. Naj bo tako tudi v prihodnje."

Imre Jerebic, glavni tajnik Slovenske Karitas, pravi, da je v kriznih časih in s skromnimi viri za preživetje dnevni topli obrok izraz ljubeče skrbi, zato Karitas tako intenzivno s prostovoljci in finančnimi viri sodeluje pri pripravi prostorov. "Usposobili smo tudi delovno skupino, da bi uporabniki tudi na tak način ohranili človeško dostojanstvo. Prepričan sem, da je to velika pridobitev za naše glavno mesto Ljubljano".

Boris Plavšič iz Rdečega križa Slovenije pa je dejal: "Kar 156.000 Slovencev se letno obrne na nas za pomoč v hrani, dodatnih 10.000 pa po pomoč v oblačilih in drugih materialnih stvareh. V zadnjih petih letih beležimo porast števila prosilcev za 50.000. Tudi zato nas veseli, da je iz skupne ideje nastal zavod z ljudsko kuhinjo za ljudi, ki si ne morejo privoščiti toplega obroka. Želimo mu vse dobro na njegovi poti."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejgateprat3
04. 07. 2014 15.45
-1
...don špicparkeljc naj pa pride obroke delit...džoni de la tera pa posodo pomivat....oba dobrodelno
dejgateprat3
04. 07. 2014 15.44
+1
....po strehcah bi morali politike,ki so ljudi pripeljali v revščino...pa fejst
ferencz 1
04. 07. 2014 11.51
+0
V soboto in nedeljo dobijo suhi obrok, SD kot v biši JLA!
MUNGATUMBA
04. 07. 2014 10.56
+4
Če je za poplave doniral 500 eur...na toliko ljudi...je tleke verjetno 5 centov...??
cirenij
04. 07. 2014 10.10
+5
Sramota, sramota, sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Človek bi jokal. Ubogi zapostavljeni in ožigosani otroci. To jim bo zaznamovalo vse življenje. V deželici, kjer se cedita med in mleko, po obljubah tistih, ki se hočejo držat oblasti kot ceki. In eni celo tožijo državo, ker jim je omogočila priviilegirane penzije. Sramota!!!!!11111Sram jih bodi!!!!!!!!!!!!!!!!
MavritoGazarinni
04. 07. 2014 09.38
+10
v jugi so se odpirale tovarne,šole..ipd danes pa tole...
lovecandrej
04. 07. 2014 07.18
+12
Zavod pod strehco -velika pridobitev za Ljubljano????Jaz pa mislim, da je ustanavljanje takšnih zavodov velika sramota za državo.
Heretik1
03. 07. 2014 23.01
+10
V gnilem socializmu takih kuhinj nismo potrebovali. Lahko smo srečni, da živimo v zlati kapitalistični "demokraciji", kjer oblast poskrbi za vsakega reveža!
drdra
03. 07. 2014 19.36
+3
naj tudi pahor se je že v taki kuhinji mstil
ferencz 1
03. 07. 2014 19.24
+6
2,4 milijona za referendum SDS-a bi verjetno dober pasalo k tej kuhni!
ferencz 1
03. 07. 2014 19.24
+6
Geslo naših tajkunov in politikov: V VSAKO VAS LJUDSKA KUHNA!
KardinalFrancRodeVKristusu
03. 07. 2014 17.24
+9
S Trstenjakove bojo SDSovci hodili na malico.... Saj morajo reveži zbirati zamaške za kriminalca, ker so povsem bankrotirali.....
Gone4eveer
03. 07. 2014 16.44
+14
A Janković se bo tudi zastonj mastil?