Slovenija

'Počutijo se kot črne ovce ali pokvarjeno blago'

Ljubljana, 04. 06. 2012 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pravimo, da so otroci naše največje bogastvo in sreča, a kaj, ko so kljub temu vse prevečkrat žrtve nasilja. Lansko leto je policija zabeležila 99 primerov spolnih napadov, še trikrat več otrok pa je bilo pretepenih in zanemarjenih.

4. junij po vsem svetu obeležujejo kot mednarodni dan otrok žrtev nasilja. Ta dan je posvečen vsem otrokom, ki so žrtve fizičnega ali psihičnega nasilja, hkrati pa potrjuje tudi našo zavezanost in zavezanost pristojnih inštitucij varovanju pravic otroka. Kljub vse glasnejšemu opozarjanju k reševanju otrok je nasilje še vedno njihov vsakdan.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Da je tako tudi pri nas, kažejo podatki slovenske policije. Pred dvema letoma so namreč policisti zabeležili 149, lani pa 99 primerov spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let. Veliko večino teh primerov, kar 99 odstotkov, so policisti preiskali. Primerov zanemarjanja otrok in surovega ravnanja z njimi je bilo lani 352, leto pred tem pa še nekoliko več – 390.

Dalida Horvat iz Društva SOS telefon, kjer se vsakodnevno soočajo s klici obupanih žrtev, je za 24ur.com dejala, da se število otrok, ki bi sami klicali ter prijavili nasilje, ne spreminja. "Otroci le stežka sami pokličejo,“ pravi in dodaja, da pa k sreči raste število klicev odraslih, ki želijo prijaviti nasilje nad nekim otrokom. "Vedno se trudimo prepričati otroka, da nam poda čim več podatkov, a to nam le redko tudi uspe. Otroci se bojijo. V takem primeru otroku svetujemo, naj se obrne na neko odraslo osebo, najde pomoč pri odraslem in skupaj opravita prijavo,“ pojasnjuje Horvatova.

Odrasli, ki bi radi opozorili na nasilje nad otroki, po njenih besedah pogosto sprašujejo, kam naj se obrnejo. V primeru fizičnega nasilja ali spolne zlorabe jih nemudoma prosijo, naj gredo na policijo ali na pristojni center za socialno delo. "Poskušamo jih prepričati, da niso anonimni, saj takšna prijava bolj zaleže,“ še pravi.

zloraba
zloraba FOTO: Thinkstock

Kot pravi, je daleč največ zanemarjanja otrok. Pri tem gre večinoma za vzgojno nemočne starše, ki so bodisi odvisniki od alkohola, drog, bodisi so sami žrtve nasilja, vse več pa je tudi takih, ki večino svojega časa posvetijo delu, zaradi česar je otrok prepuščen samemu sebi. Vse več klicev je tudi posledica fizičnega nasilja in spolnih zlorab.

Posledice nasilja: Otroci postanejo črne ovce

"Zelo pomembno je, da se nasilje čim prej prekine. Dalj kot traja, hujše so posledice,“ je dejala naša sogovornica. Kot je pojasnila, so daleč najhujše na področju identitete. "Tu je problematično to, da nimajo občutka lastne vrednosti. Počutijo se kot črne ovce ali pokvarjeno blago, mislijo, da so drugačni in čudni, da je nekaj z njimi narobe. To se lahko človeku pozna vse življenje,“ pravi. Zaradi nasilja so seveda pogoste tudi zdravstvene ter psihosomatske težave. Pri slednjih se lahko na primer doživljanje nasilja prenese v bolečine v trebuhu, kronične glavobole, nespečnost, strahove in ostalo. "Nekateri majhni otroci začnejo ponoči znova močiti posteljo, drugi se zelo močno navežejo na igračko, ki jim nadomesti varen odnos,“ je ponazorila. Pri starejših so pogosto prisotne depresije, samomorilna nagnjenja, samopoškodovanje, strah, bežanje od doma, agresija do drugih. Postanejo lahko zaprti, imajo učne težave, težave s koncentracijo, pogosto pa postanejo tudi žrtve svojih vrstnikov, je še pojasnila Horvatova in pozvala Slovenke in Slovence, naj si ne zatiskajo oči ter otrokom pomagajo iz stiske.

Zloraba
Zloraba FOTO: Thinkstock

Raziskava OZN: spolno zlorabljenih 223 mlajših od 18 let

Organizacija Združenih narodov je 4. junij razglasila za mednarodni dan leta 1982 zaradi izraelskega nasilja nad palestinskimi in libanonskimi otroki. Generalna skupščina Združenih narodov je 20. novembra 1959 sprejela deklaracijo o otrokovih pravicah, natanko trideset let pozneje, leta 1989, pa konvencijo o otrokovih pravicah.

OZN je pred šestimi leti izvedla obsežno raziskavo nasilja nad otroki, ki je pokazala, da je le 2,4 odstotka otrok celega sveta zakonsko zaščitenih pred kakršnimi koli oblikami nasilja. Med državami, ki vsako obliko nasilja nad otroki opredeljuje kot kaznivo, pa ni Slovenije. Po podatkih iste raziskave je bilo 150 milijonov deklic in 73 milijonov dečkov pod 18. letom starosti vsaj enkrat v življenju prisiljenih v spolni odnos ali pa v kakšno drugo obliko spolnega nasilja. Dodatnih 218 milijonov otrok pa naj bi zlorabljali za delovno silo.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
04. 06. 2012 22.15
+1
Spolna zloraba nemočnega otroka je najbolj zavržno dejanje,kar jih obstoja!! Postopki v zvezi z obravnavo otrok,ko je tak primer odkrit ,bi morali biti do konca poenostavljeni tako,da bi bil otrok čim manj izpostavljen dodatnim stresom,predvsem pa mu je ob izpovedi treba brezkompromisno verjeti in si prizadevati,da se ga nemudoma umakne iz okolja,kjer se ga zlorablja!! Vsaka manipulacija odgovornih bi morala biti ostro sankcionirana,storilci ostro kaznovani. Nujno moramo dobiti javno dostopen register te vrste prestopnikov!! P.S.Nasilje nad otroci,sploh v revnih družinah, pa izvaja država s svojo socialno politiko!! Z novim zakonom so prikrajšane najšibkejše in najrevnejše družine,kjer otroci niti ne jedo ne redno!! Sram naj jih bo,tiste,ki so za to odgovorni!!!
gizadlinka
04. 06. 2012 17.05
-2
več kot polovica primerov je za lase privlečenih. Samo da imajo kaki socialni ali psihologi in njim podobni kaj delajo oz. se delajo da kaj delajo in to napihujejo do neba. Ko se pa spomnem na to koroško deklico, da smo vsi edeli da jo ima stara mama, je pa menda dve leti niso našli. Jojmene.
titovka
04. 06. 2012 16.31
-1
zato so desničarji zavrnili DRUŽINSKI ZAKONIK!!!!
lnterReflections
04. 06. 2012 17.09
+1
Valda, ker pogrešajo stare čase, ko si lahko otroka bičal, če ni ubogal!
Bafana87
04. 06. 2012 16.18
+4
Najbolj žalostno je to,da če bi bil ta članek o živalih bi bilo bistveno več komentarjev.Otroci so preveč postavljeni na stranski tir.
Uporabnik565636
04. 06. 2012 19.02
-1
Med drugim so otroci generalno veliko bolj zakonsko zasciteni. Pa tudi neprimerno vec je nasilja nad zivalmi kot otroci. Sicer pa meni prej pride na misel, da ti, ki so do sedaj komentirali osebno ne poznajo primera trpincenega otroka. Jaz ze nisem slisal za nobenega zlorabljenega otroka v svoji blizini, na zalost pa sem slisal za zlorabljene zivali.
0100011110111
04. 06. 2012 15.09
+13
Spolni napad je nekaj najbolj krutega kar lahko narediš otroku. * Ne razumem kaj enim moškim dela, res ne...
lnterReflections
04. 06. 2012 17.15
-1
Egoisti, ki jim je bolj pomemben lastni užitek, kot pa otrokovo psihično zdravje!
JezekTekaTeka38
04. 06. 2012 12.59
+2
Kako je lahko otrok naše največje bogastvo, če jih pa hočete dajat v najem enim, ki jih niso sposobni imeti ... ALOOOO ni to tržnica ... 2 kile belga pa 5 kil črnga ...
JezekTekaTeka38
04. 06. 2012 12.47
Kako je lahko otrok naše največje bogastvo, če jih pa hočete dajat v najem enim, ki jih niso sposobni imeti ... ALOOOO ni to tržnica ... 2 kile belga pa 5 kil črnga ...