Slovenija

Počutijo se dobro in varno

Ljubljana/Bagdad, 28. 02. 2006 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Štirje slovenski vojaki v Iraku že izvajajo prve naloge, trenutnim nemirom v Bagdadu pa niso izpostavljeni.

Slovenski podčastniki in častnik so uspešni pri prvih nalogah v Iraku
Slovenski podčastniki in častnik so uspešni pri prvih nalogah v Iraku FOTO: POP TV

Štirje pripadniki Slovenske vojske so prispeli v Bagdad, kjer so se namestili in že izvajajo prve naloge v Nato misiji. V naslednjih šestih mesecih bodo sodelovali z ostalimi pripadniki Nata pri urjenju podčastnikov in častnikov iraških varnostnih sil. Vsi štirje se dobro počutijo, po njihovih zagotovilih pa niso direktno izpostavljeni nemirom, ki se dogajajo v Bagdadu in okolici. Prav tako ne prihajajo v kontakt s koalicijskimi silami.

Kot so poudarili v Slovenski vojski, je cilj misije pomagati Iraku, da bo iraška vlada sposobna zagotoviti varnost svojih prebivalcev. Misija NATO je tako vključena v urjenje, opremljanje in tehnično (ne bojno) podporo iraškim varnostnim silam in obrambnim institucijam.

Pred odhodom iz Neaplja so bili pripadniki SV izjemno pozitivno ocenjeni s strani odgovornih za misijo. Zaradi visoke usposobljenosti bodo na misiji tudi izvajali zahtevnejše štabne naloge.

Častnik dela kot mentor-svetovalec izvajalca usposabljanja višje štabnih častnikov za področje logistike. En podčastnik je v bazi vodja in koordinator prevajalcev iz angleškega v njim domači jezik, ostala dva podčastnika pa sodelujeta pri načrtovanju in izvajanju usposabljanja višje štabnih podčastnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.