Slovenija

Počivavškova skupina sindikatov grozi s stavko. Odpravo neravnovesij pri plačah zahtevajo tudi sodniki

Ljubljana, 01. 12. 2017 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravljajo na skupno stavko. Kot so opozorili, vlada ni prisluhnila njihovi zahtevi, da bi se vse plačne anomalije v pogajanjih odpravljale naenkrat. Pogajanja in primerno ovrednotenje njihovih plač zahtevajo tudi sodniki

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravljajo na skupno stavko. Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna, je pojasnil Počivavšek in dodal, da vlada ni prisluhnila njihovi zahtevi, da bi se vse plačne anomalije v pogajanjih odpravljale naenkrat.

Bomo v Sloveniji v kratkem imeli novo stavko?
Bomo v Sloveniji v kratkem imeli novo stavko? FOTO: Blaž Garbajs
"Vladi smo napovedali, da bomo začeli stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če ne bo prisluhnila našim zahtevam po tem, da se anomalije odpravljajo naenkrat. Nekateri sindikati so priprave na to že začeli, odločitev pa bomo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna," je dejal Počivavšek, ki o načinu stavke še ni želel govoriti.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), ki je dejal Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so že dopoldne sporočili, da so se predsedstvo sindikata in predsedstva njihovih sindikatov univerz z današnjim dnem preoblikovala v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine.

Kot je dejal predsednik VSS Marko Marinčič, bi lahko bila skupna stavka s skupnimi zahtevami "zelo v kratkem". Pojasnil pa je, da želijo odpravo anomalij na enoten način in znotraj enotnega sistema.

Zelo različni pogledi na prihodnost plačnega sistema

V VSS so dopoldne v sporočilu za javnost zapisali, da se pogledi njihove pogajalske skupine o prihodnosti plačnega sistema zelo razlikujejo od pogledov Konfederacije sindikatov javnega sektorja, katere član je tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), v katerem se bodo prihodnji teden člani začeli opredeljevati o stavki.

Pogajalska skupina, ki ji pripada VSS in jo vodi Počivavšek, se po navedbah VSS "zavzema za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov". "Zvišanja plač morajo biti enotna glede na delovno mesto in naziv, v primeru visokošolskega učitelja in sodelavca za štiri plačne razrede, kar je celo pod povprečjem zvišanja zdravniških plač od 1. oktobra letos," so navedli.

Pogajanja in primerno ovrednotenje njihovih plač zahtevajo tudi sodniki

Odpravo neravnovesij pri plačah v javnem sektorju zahtevajo tudi v Slovenskem sodniškem društvu. Med drugim zahtevajo, da plačne skupine sodnikov popravijo tako, da se ohrani uveljavljeno ravnovesje med posameznimi plačnimi skupinami. Opozarjajo, da vlada vztraja pri parcialnem urejanju plač, s čimer "prihaja do hudega posega v avtonomijo sodstva".

Kot so zapisali v sodniškem društvu, je predsednica društva Urška Kežmah opozorila, da je bilo stališče izvršilne veje oblasti, torej vlade, od vpeljave sistema plač v javnem sektorju enotno: Vse interesne skupine so uvrščene v sistem in so lahko obravnavane zgolj in samo znotraj uveljavljenega sistema, brez posebnih dodatkov in ugodnosti.

V zadnjem času pa je vlada odstopila od tega načela "in posamezne interesne skupine obravnava ločeno ter jim namenja dodatne ugodnosti, vse v smeri povišanja plač, nazadnje s povišanjem plač direktorjev v javnem sektorju". Pri tem je sodstvo, ki je po ustavi neodvisno in samostojno, iz vseh dogovorov očitno namenoma izostalo, je opozorila Kežmahova.

Zato po njenih navedbah tudi sodniki zahtevajo pospešena pogajanja in čimprejšnjo sprejetje zakonske ureditve, "ki bo plače sodnikov primerno ovrednotila in z njo ponovno vzpostavila ravnovesje". Pri tem je izpostavila, da je neodvisno sodstvo zagotovilo za dosledno uveljavitev pravne države in pravice vsakega državljana do poštenega in neodvisnega sojenja, kar pa "lahko zagotovimo zgolj z finančno avtonomijo sodstva".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?akula
01. 12. 2017 19.07
+3
Jakec pa bi se lahko pozanimal, za koliko denarja delajo prav tako visoko izobraženi Slovenci, ki nimajo poznanstev in sprejmejo pač tisto, kar jim nekdo ponudi.
korintos23
01. 12. 2017 18.42
+3
Kaj nori s toto stavko, prvo so ravnatelji in direktorji raznih CSD dobili večje plače, sedaj pa treba počakati da se spet nekaj nabere.
?akula
01. 12. 2017 18.42
+7
Sodniki pa so lahko samo tiho. Vsi vemo, kam je izginilo bogastvo Slovenije. Malo naj pospešijo sodne postopke, počistijo s starimi stvarmi, obtožijo tatove, jim poberejo denar, ne pa da se ukvarjajo na brzino samo z izvršbami tistim, ki že tako nič nimajo.
korintos23
01. 12. 2017 18.43
+9
Da imamo pravo sodstvo in zakone, bi morali že tretji Dob graditi.
?akula
01. 12. 2017 18.37
+5
Naj gredo stavkat pred gospodarska poslopja in zahtevajo od delavcev, da boljše delajo, ker to kar ustvarijo, je za njihov standard premalo.
Rolesx
01. 12. 2017 18.33
+6
vzamite revežem še pakete rdečega križa poštenjaki humani in dajte njim denar da bodo srečni .Saj imajo premalo
Našvasan__zob
01. 12. 2017 18.24
+3
Davkoplačevalec je in bo talec.. spet in spet in spet...
Našvasan__zob
01. 12. 2017 18.23
+3
Skrajni čas je , da se v JS uvede sistem točkovanja in kvote.. če delo ni opravljeno je tudi plača enaka 0 !!! Dokler so domala VSI obsojenci tako ali drugače na prostosti, v tujini , ali imajo vikend izhode.. naša sodnija ni vredna pol penisa vode... In to gre od sodnije dol preko šolstva do obče birokracije...
Našvasan__zob
01. 12. 2017 18.22
+4
Še en nej mi reče da Slovenija ni v primežu izsiljevalske mafije!...
igy02
01. 12. 2017 18.15
+6
Že po napovedih stavk se vidi, da je globoka država Cerarja odpisala. Štruklji in podobni paraziti bodo pripravljali teren za novi obraz. In volivci s spominom zlate ribice bodo spet volili klovna iz Kamnika. In potem 4 leta nakladali, kako se nič nikamor ne premakne.
The Undertaker
01. 12. 2017 18.06
+4
Sodniki naj prvo odgovarjajo za svoje sodbe in početje, tak kot moramo mi, potem naj zahtevajo višje plače. So popolnoma nedotakljivi, lahko delajo, kar hočejo, pa jim nobeden nič ne more.
lnemec
01. 12. 2017 17.27
+12
Hvala bogu, da obstajajo največji bedaki na svetu kateri se imenujejo DELAVCI! Delamo pod minimalcem, da lahko nekdo zahteva po višji plači katera je že itak v velikosti petih delavčevih za nameček pa jamra da ne more preživeti! Kako dolgo še? Kako dolgo!
emilzapata
01. 12. 2017 16.54
+5
razumem svojega prijatelja, ki si je šel svoj sp, pa je kmalu ugotovil, kam pes taco moli. Namesto da bi jaz delal po 12 ur za davčno upravo, sem si našel službo v JS, kot je dejal, in sedaj komitenti davče uprave delajo zame, pa tudi glava me več ne boli od skrbi.
Kam to pelje.....
01. 12. 2017 15.28
+17
Pa kaj vam ni jasno pri p.m.. Dokler bo oseba, ki dela in polni blagajno za vaše plače na robu preživetja z takšno plačo, da mora še država nekaj primaknit da sploh pridejo na tisti minimum, VI SPLOH NIMAZE PRAVICE ZAHTEVAT VEČ KOT IMATE........
Kam to pelje.....
01. 12. 2017 15.28
+9
Pa kaj vam ni jasno pri p.m.. Dokler bo oseba, ki dela in polni blagajno za vaše plače na robu preživetja z takšno plačo, da mora še država nekaj primaknit da sploh pridejo na tisti minimum, VI SPLOH NIMAZE PRAVICE ZAHTEVAT VEČ KOT IMATE........
wolfterier
01. 12. 2017 15.56
+12
Počivavškovi naj nehajo počivat in začnejo delat,ne pa stavkat !!!
ŠKIS
01. 12. 2017 15.22
+6
Spet se politika mesa v gospodarstvo
prašek
01. 12. 2017 14.51
+8
Spoštovani Jakob, malo še počakajte, samo do pomladi. Takoj spomladi bo šel Cerar z vso vlado ven in trgal denar z drevja. Saj baje tam raste ?
Jožajoža
01. 12. 2017 14.22
+7
ja pa dajte jim dvignite plače tem revežem v javnem sektorju. edino dolžnost, ki jo imajo javni uslužbenec, je, da zjutraj vstane in gre v službo. ko pa prestopi prag javnih nebes, pa ima samo še pravice.
grikos
01. 12. 2017 14.13
+13
Izsiljevalci,plače se naj dvignejo delavcem kateri delajo za minimalno plača in prispevajo k dvigu gospodarstva