Slovenija

Počitnice so vladi očitno koristile: zvišala se ji je javnomnenjska podpora

Ljubljana, 28. 08. 2016 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Počitnice so vladi koristile: med dopustom se ji je namreč dvignila javnomnenjska podpora, ki jo meri Inštitut Mediana. Njeno delo podpira slaba tretjina vprašanih, več kot polovica pa meni, da Cerarjeva ekipa dela slabo. SLS pa očitno koristijo zdrahe okoli izključitve Marjana Podobnika.

Vladi je poletni premor koristil: njeno delo podpira slaba tretjina (30,4 %) vprašanih, več kot polovica (56,5 %) pa meni, da ekipa Mira Cerarja dela slabo. Vsak deseti vprašani (13,1 %) je neopredeljen.

Med strankami je na prvem mestu Janševa SDS, ki je glede na mesec prej sicer izgubila nekaj podpore. Če bi bile volitve jutri, bi prepričali dobrih 10 odstotkov (10,4 %) volivcev. Drugi so Židanovi socialni demokrati z nekaj več kot 6-odstotno (6,4 %) podporo, tretja pa Cerarjeva Stranka modernega centra z novo najnižjo podporo doslej (4,2 %). Četrti je Erjavčev Desus (3,9 %), peta pa koalicija Združena levica (2,4 %). Kljub zdraham je na šesto mesto skočila Ljudska stranka (2,3 %), zadnja je tokrat Nova Slovenija (1,9 %).

Največ - kar dve tretjini državljanov - pa je neopredeljenih. Vsak deseti (12,6 %) se volitev ne bi udeležil. Vsak tretji (30,3 %) ne ve, katero stranko bi izbral, vsak peti (23,6 %) pa ne bi izbral nobene.

podpora vladi
podpora vladi FOTO: POP TV

Kaj pa najbolj priljubljeni politiki?

Prvi ostaja predsednik države Borut Pahor. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc, na tretjem mestu je evropska poslanka Tanja Fajon. Sledi njen strankarski šef Dejan Židan, peti je evropski poslanec Lojze Peterle. Šesti je predsednik parlamenta Milan Brglez, sedma pa predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Na sredini lestvice je vtis nekoliko popravil premier Miro Cerar. V tednih pred interpelacijo nizko podporo uživa infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Za njim je prvak SDS Janez Janša. Predzadnji je nekdanji mariborski župan Franc Kangler, zadnja pa poslanka Alenka Bratušek.

Klikni tukaj za interaktivne podatke raziskave Mediana Pulse

podpora vladi
podpora vladi FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EMINENT
29. 08. 2016 17.47
+0
SMC vztrajno pada, ZL, ki je bila, tako je Kučan rekel prijetna osvežitev, je danes že postana mlaka polna komarjev. Možnost, da bi nomenklatura ustanovila neke nove obraze je dokaj vprašljiva, ker samo Slovenci gremo več kot 2xled, ma je vprašanje, če smo dovolj butasti za 4x. Torej je potrebno opravit transfuzijo na kljusetu SD.
ooResnicA
29. 08. 2016 15.37
-1
:  Udbovci in seveda udbovke so se pri nas zelo namnožili. Menda sta v Sloveniji samo še dva, ki to nista. Katera dva, se še ne ve. A udbovska večina vlaga vse sile, da bi ju razkrinkala. Zato seveda zmanjkuje časa za prepoznavanje najzaslužnejših udbovcev in bodo morali ti žal oditi v večna lovišča še preden bodo primerno nagrajeni za svoje početje. Udbovce delimo na več razredov. Prvorazredni udbovci so verniki pridobitev revolucije, ki jih je treba ohraniti, pa če vse pocrka. O teh se načeloma ne sme govoriti, da so udbovci, ker so skromni in to radi zamolčijo. Drugorazredni udbovci so tisti, ki ravnajo po č etrti udbovski zapovedi, ki pravi: »Spoštuj Udbo in ovajaj, pa se ti bo dobro godilo na svetu!« Tudi ti morajo ostati javnosti neznani, ker sicer ne bi mogli opravljati poklica. Hvala bogu pa je dovoljeno sestavljati sezname tretjerazrednih malih grešnikov, ki delajo po principu 'povej kaj zanimivega o sosedih ali pa bomo mi povedali tvoji ženi, kaj si počel na sindikalnem izletu'. Še bolj podrobno je javnost obveščena o 'udbovskih virih', to je špicljih Udbe, ki večinoma niti ne vedo, da delajo za Udbo. Najpogosteje jih srečamo pri frizerju, kjer pod havbo sede ovajajo sosede, sodelavce in naključne znance. Srečamo jih tudi na tržnicah v zaupnem pogovoru z branjevkami, pa v kavarnah in slaščičarnah. Udbovski viri operirajo tudi po bifejih, kjer za šankom med šestim in devetim špricarjem razkrivajo sočne podrobnosti življenja sosedov. Ker pogosto vidijo dvojno, obstaja možnost, da tisto kar govorijo, ni čisto res. A kaj zato! Udba se ne ozira na resnico, temveč uporabi, kar ji pride prav. O peto, šesto in sedmorazrednih udbovcih ne gre izgubljati besed. Omenim pa naj udbovski podmladek v jaslih in otroških vrtcih, ki pridno vadi samoovajanje in ponosno prijavi vsak drek z besedami: »Kakal sem!« Udbovci delujejo tudi v medijih. Večina odkrito, nekateri pa tudi podtalno. Tak primer je avtor oddaje Pričevalci, Jože Možina, ki ga je te dni razkrinkal eden od poslednjih dveh neudbovcev pri nas, Boštjan M. Turk. Turk ugotavlja, da je Možina udbovec, ker se je s svojo udbovsko šefinjo dogovoril, da predvajajo Pričevalce okoli polnoči, se pravi v elitnem terminu, ki je bil prej rezerviran za predvajanje mehke pornografije. Sprememba programske sheme je Turka zelo prizadela, saj je zdaj odvisen od viagre oziroma gledanja cedejev s partizanskimi filmi. A tudi gledano s širšega družbenega vidika zadeva ni tako nedolžna kot se zdi na prvi pogled. Sprememba Namreč že vpliva na prirast novih ud bovcev. Teh se je lani v slovenskih porodnišnicah rodilo le 20.001, kar je 610 manj kot leto poprej. .................. Razkritje: Da sva udbovca tudi ta, ki to piše, in ta, ki to riše, se razume samo po sebi. Dokaz, da je udbovec tudi urednik revije, ki jo držite v rokah, pa je dejstvo, da prebirate, kar pravkar prebirate. Če bi ne bil udbovec, bi zmazek vrgel v smeti.
1984-
30. 08. 2016 09.03
+1
23 krat uporabljena beseda UDBA. Čestitam.
Adolph
29. 08. 2016 15.08
+2
Najbolj bi Sloveniji koristilo,ce bi vladarji ostali za vedno na pocitnicah,potem ne morejo nic zafurat. . . . .
ROMELS
29. 08. 2016 12.55
+1
Kakšno bo jutrišnje mnenje, ko bo vlada tako radikalno podražila gorivo? Lopovi že vejo, kdaj se delajo ankete.
srebrnibreg
29. 08. 2016 16.22
+1
Sedaj si takoj pristavil pisker za pljunek, ko se zviša, ko pa gre dol jo pa pozabiš pohvaliti.
parklc
29. 08. 2016 12.26
+2
Logično! Ljudje so malo zadihali od njihovega sranja, ter jim zvišali rating ker o njih ne duha in sluha. hahahah
felix58
29. 08. 2016 11.46
-6
gle, drguč smo prvi, ta predji, spredji...skratka oh in ah in juj in joj
felix58
29. 08. 2016 11.53
-5
Skunk Works
29. 08. 2016 12.09
+3
spredaj po slabem, zadaj po dobrem...pa se izravna....se tolažijo nekateri....
SDS_je_poden
29. 08. 2016 10.51
+3
Sicer so te ankete res malo bolj tako tako, vseeno pa izražajo bistvo, ki si ga marsikdo ne želi priznati. Dejstvo je, da slovencelj raje vidi, da se ne dela nič, kot da se dela karkoli. Ker če se dela karkoli to pač prinese spremembe, slovencelj pa se ne počuti dobro med spremembami.... on ima rad status quo, tam se počuti varnega, ob spremembah pa se počuti ogroženega. Zato ne napredujemo, ne kot družba, ne kot država, niti ne kot posamezniki. Noben veter sprememb ni dobrodošel, ker ima večina raje stanje zatohlosti. Pa ne trdim, da so vse spremembe pozitivne, govorim o odporu do kakršnih koli sprememb.
macro
29. 08. 2016 11.31
+3
mene zanima koliko migrantov smo sprejeli in koliko se jih je pri nas zaposllo,koliko nas to stane.. recimo. tak lepo statistično izračunano.
vladaricaumov
29. 08. 2016 12.29
+4
proletarec1
29. 08. 2016 10.19
+4
JAVNOMNENJSKA PODPORA, BI JIM ŠE BOLJ ZRASLA, ČE BI BILI, KAR DO KONCA MANDATA NA DOPUSTU.
vladaricaumov
29. 08. 2016 10.04
-1
Ce bodo res ustanovil stranko Srbi, bom zih njih volila.
macro
29. 08. 2016 09.55
+2
S tako cenzuro bo kmalu 30,6%
macro
29. 08. 2016 10.17
-2
Zakaj jaz levak? Za moje pojme je ta vlada adijo z leve do desne.
wolfterier
29. 08. 2016 10.30
+0
Nisem mislil nate,macro,pač pa na kosmatega,srebrnega in tovariše,ki so prejšnji teden slavili vodstvo SD v neki anketi.No,pa ni dolgo trajalo !
snežek
29. 08. 2016 09.34
+5
Še enkrat bom opozoril, da imamo Slovenci kratek spomin in smo pozabili, v kakšnem stanju je bila država samo dve leti nazaj in kdo je to zakuhal. Vlada je stabilizirala javne finance, ostanejo pa še stari dolgovi, ki obremenjujejo proračun. Norost bi bila popustiti sindikatom pri zahtevi po zvišanju plač in podjetjem pri zahtevi po znižanju davkov, ki so sicer v evropskem povprečju. Stabilizacija javnih financ je dovolj velik prispevek podjetjem, če to seveda znajo izkoristiti. Ko se bodo v proračunu začeli pojavljati določeni viški, bo najprej potrebno denar vložiti infrastukturo, ki je 10 let povsem zanemarjena (ceste, mostovi, železnice ...), čaka nas neobhodna posodobitev opreme policije in vojske, zdravstva itd., šele tedaj bomo lahko razmišljlali o višjih plačah. Slovenija še nikoli ni bila na tako pravi poti, kot je sedaj, čeprav je pot težka.
ooResnicA
29. 08. 2016 09.51
-3
....glede dolgov jih tota vlada dela še več potem plače si kar sami zvišujejo potem glede stabilizacije če nebi bilo močnih pridnih izvoznikov......
sinhron
29. 08. 2016 09.54
+3
Pravilno razmišljanje , vendar narod ne mara reformatorjev , ker menijo , da reforme neobhodno pomenijo zategovanje pasu , pozabljajo pa , da je potrebno najprej stabilizirati državo in šele potem pridejo na vrsto težko pričakovani vidni učinki v denarnicah , in to uspešno upravlja ta vlada , čeprav ima probleme znotraj koalicije , da o opoziciji ne govorimo , ki ne dela v prid Slovencem ampak s podpihovanjem zbija ugled tej vladi in komaj čaka na kakšno napako , da bi jo lahko zrušili in uresničili neomajno željo po vladanju in moči !!
Castrum
29. 08. 2016 09.58
+1
Snežek....ok, saj imaš kar prav, še posebno drugi del komentarja. Glede prvega dela pa takole, v času Križaniča in Čuferja si je Slovenija izposodila 12 milijard eur. Za sanacijo bank in popravilo škode, ki je nastala s slabo zavarovanimi krediti, smo namenili 5,5 milijarde. Razlika? Zakaj se nikoli tega vprašanja ne zastavi na glas, z zahtevo po jasnem in nedvoumnem odgovoru?
ROMELS
29. 08. 2016 09.08
+3
Res so čudni ti podporniki vlade, da podpirajo lopove proračuna.
Castrum
29. 08. 2016 09.02
+8
Te ankete so popolnoma nepomembne ! Pred naslednjimi volitvami (predčasnimi ali rednimi) se bo zopet pojavila neka nova stranka, ki bo seveda obljubljala spremembe , tako kot so to obljubljali v SMC, PS, ZL, Zares..., a v bistvu gre samo zato da se zagotovi še naprej ohranitev privilegijev dolgoletnih priviligirancev.
ooResnicA
29. 08. 2016 09.00
-1
.....afera na afera streljanja kot v USA sprejem večjo skupino beguncev....pa se priljubljenost zviša ne razumem!!!!
SDS_je_poden
29. 08. 2016 10.47
+1
Ti ne razumeš ničesar, pa tud če bi ti narisal nebi kapiral...
Ronin SLO
29. 08. 2016 08.59
+2
A na POP tv ne plačujete Slaka, da blati SDS?
Skunk Works
29. 08. 2016 08.45
+0
V novicah je danes "zanimiv" članek o razmerah na urološkem oddelku v UKC.....pos..ni prekratki jogiji na starih posteljah....prevleke za blazine namesto brisač....pa še je tega..Ja čestitati je treba slovenskim volilcem, saj so svojo volilno izbiro na nekaj zadnjih volitvah omogočili ponovno balkanizacijo slovenije, ter plutje v smer iz katere se umikata Bolgarija in Romunija (v Bogarijo so se celo Angleži začeli preseljevati). Dejstvo, da je dve tretjine neopredeljenih, pa je garant, da z izbrane poti nikakor ne bomo izstopili.....Spomnite se tega ko boste sami ali vaši svojci ležali na tistih "dišečih" jogijih..pa brisače ne pozabit prinesti s sabo.......čestitke še enkrat.......
CyberWorm90
29. 08. 2016 08.54
+2
dokler mamo take gnile stranke w parlamentu res nebo boljš : ))) kar kol bi blo na oblasti bi blo podobno sranje sam drugo pakowanje : ))) tko da še najboljš da nis opredeljen : ))) wsaj lopowou ne podpiraš : )))
Skunk Works
29. 08. 2016 09.01
-2
seveda, saj se ve kako bedasti (zombijevski) so slovenski volilci....zato pa , podjetniki kateri lahko, se počasi pripravljajo (mo) za za odhod iz te vaše Venezuela future....Kdo pa mislite, da ste....da boste udobno čakali, da se vam ponudi "primerna" garnitura za volit.....boste najprej morali vi volilci v glavah kaj obrniti......potem pa morda ne bodo več "vsi isti" in morda se bo našla opcija ki bo državo popeljala nazaj na pravo pot....ja vi mentalni lenuhi bi pa kar čakali, da se vam pripelje primerna ponudba...malo morgen...
Skunk Works
29. 08. 2016 09.06
-2
Sicer pa privzgojena hlapčevska mentaliteta slovenskih volilcev je poskrbela, da pač sklonijo glave, se sprijaznijo z dejstvom, da je moderna sodobna razvita država nekaj, česar si sami ne zaslužijo in tega niso vredni in sposobni imeti,.Skomignejo z rameni in upajo, da oni ali njihovi svojci, po srečnem naključju le ne bodo prišli na tiste jogije...in v svojem nemočnem besu skleneju, da oni pa že ne gredo več na volitve...kar pa je voda na mlin tistim, ki jim tako stanje ustreza, več si od slovenskih volilcev ne morejo želeti, za njih je to odlično, delajo lahko z ljudmi kar želijo....ko bo šlo še na slabše se ne bo nihče bunil........
Apostol1
29. 08. 2016 09.14
+1
Roseann , ko berem tvoje kritične komentarje , se vprašam ,koga boš pa ti volil ali volila , ker če ne voliš potem pravzaprav tudi kritizirat ne smeš. No zame je SMC še vedno svetlobna leta pred SDS ,ki je poskrbela za največjo zadolženost Slovenije in z nazadovanjem delavskih in človekovih pravic in vse to je plod dela bivšega komunističnega uma Janeza Janše
Castrum
29. 08. 2016 09.19
+3
Apostol...naj jaz postavim vprašanje... In kaj je tisto, kar je v svojem dosedanjem mandatu storila stranka SMC, da bi lahko dejali: Bravo SMC, tako se dela. Kot jaz vidim, je en kup floskul, mlačnega besedičenja in poniglavega popuščanja dolgoletnim priviligirancem. Ni pa reform, ni spodbude gospodarstvu, ni reforme birokratskega aparata, .....
Skunk Works
29. 08. 2016 09.23
-2
Najprej se morate zavedati, da so mediji totalno obvladani s strani tistih, ki imajo državo v rokah že vsa desetletja in jim takšno stanje ustreza. Torej se morate začeti samoizobraževati, kar je v današnjih časih možno. Vendar vem, da tega narod ne bo masovno počel, za to bo ostalo, tako kot je. Če bi se pa ljudje informirali, in izrazili povpraševanje po določeni politični smeri, bi se našla tudi kvalitetna stranka. Ampak šele pri kvalitetnih volilcih. Samoizobražen volilec, ne bi pisal takele propagandne izmišljotine kot apostol tukalje....No ljudje so po naravi leni, zato se bodo raje vdali v usodo, kot pa jo vzeli v svoje roke...
CyberWorm90
29. 08. 2016 09.23
-1
lej tako mnenje smo si ustwarli glede na to kok se politiki obnašajo : ))) in normalna reakcija folka je da ne daš podpore lopowom : )) s tem k wsiljuješ da se more folk za enga lopowa odločit sam bedast ispadeš : ))) tko da weselo nabijej naprej : ))) neuspeh na wolitwah wam je zagotowljen : )))
Skunk Works
29. 08. 2016 09.24
+0
ja neuspeh nam je zagotovljen...vsem, razen tistim, ki jim tole ustreza....
CyberWorm90
29. 08. 2016 09.27
-4
ti bi bil wrjetn ws weseu če bi ti komunistična partija sds kradla : ))) drugi so weseli če jm krade smc itd : ))) wečina kar kažejo ankete pa rezultati na wolitwah pa s tem nismo zadowoljni : ))) kar pomeni da wečina slowencou smo še pr zdrawi pameti : )))
Skunk Works
29. 08. 2016 09.29
+1
Volilci pri zdravi pameti si ne bi dovolili, da jim takole pred očmi nazaduje država in dobesedno razpada sociala in družba pred očmi...
CyberWorm90
29. 08. 2016 09.31
+1
kaj naj rečem hujši si k uni w sewerni koreji : ))) opran do daske : )) užiwej w podpori lopowom : )))
vladaricaumov
29. 08. 2016 10.36
+2
Zakaj to delas, Rozi, v Jugi se to ni dogajal, odkar smo se kao osamosvojil, je vse slabs. Odkar smo pa postal uradni hlapci EU in Amerov, je pa skor nevzdrzno.
Skunk Works
29. 08. 2016 11.54
-3
Za začetek poskusi biti vladarica vsaj svojega uma....že to je ogromno, življensko delo in velik uspeh, če ti rata.....a ne?...nekoč v boljših časih kraljica vesolja....
vladaricaumov
29. 08. 2016 12.32
-2
Ja, za razliko od tebe, pisem iz svoje glave, ti pa sam neki limas pa nabijas in zavajas. Sej men je vseen, sam neizobrazeni omejenci ti lahk se verjamejo.
Borut Stari
29. 08. 2016 08.44
+5
Ne morš verjet, najbolj jim raste podpora ko nič ne delajo
Borut Stari
29. 08. 2016 08.42
+5
Ne morš verjet, najbolj jim raste podpora ko ne delajo.
tron3
29. 08. 2016 08.37
+5
Dobro je, da so bili na dopustu, da Vlada ni nič delala, kar pomeni, če Vlada nič ne dela, ji podpora raste, ker pač ne dela škode družbi. SMC kot kaže, bo zelo težko prišla v parlament na naslednjih volitvah, sploh če bo prišlo do neljubih dogodkov, ki so že na obzorju!!!
Indigo Pingvin
29. 08. 2016 09.17
+0
Levih ne bo na vladi naslednjih 20 let. Naslednji ... cenzurirano... val bo to dejstvo zapečatil. Spet ne sledimo Madžarom. Katastrofalna napaka.
macro
29. 08. 2016 08.31
+3
30,4% oni recejo temu podpora. Ne me basat.