Slovenija

Sanader je za srečanje

Bruselj/Ljubljana, 19. 12. 2008 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sanader bi se s Pahorjem srečal, a le, če bi bili navzoči tudi predstavniki Evropske unije. Uradnega poziva za srečanje v uradu hrvaškega premierja še niso dobili.

Hrvaški premier Ivo Sanader je sprejel poziv slovenskega kolega Boruta Pahorja za srečanje, a le, če bi bili na njem navzoči predstavniki Evropske unije. V uradu predsednika hrvaške vlade sicer še niso prejeli Pahorjevega poziva za uradno srečanje s Sanaderjem, na katerem naj bi spregovorila o rešitvi razmer, ki so nastale zaradi slovenske blokade pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

Pahor je sicer že popoldne pojasnil, da je pripravljen na srečanje s hrvaškim premierjem, še zlasti, če bi na njem sodelovala tudi zunanja ministra. Pobuda za srečanje po Pahorjevih besedah kaže, da na slovenski strani obstaja politična volja za rešitev zapleta. "Upam, da tudi na drugi strani, ker razumem interes Hrvaške, da pospeši pogajanja. To je zanjo vitalnega pomena," je dejal Pahor

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Ob tem je poudaril, da Slovenija za oviranje pogajalskega procesa sicer nima razlogov, mora pa seveda slovenska vlada zaščititi nacionalni interes. "Če vprašanja odprave prejudiciranja meje rešimo na primeren način, si lahko predstavljam, da bi Hrvaška čas zastoja hitro nadoknadila in tudi relativno uspešno v kratkem času končala pogajanja z Evropsko komisijo," je dodal.

Pahor, ki pozna razmere, sicer ne pričakuje, da bi lahko eno samo srečanje pripeljalo do uspešnega razpleta. "Pričakujem pa, da bi lahko ob nekem poglobljenem dialogu vseh štirih našli pot, po kateri bi v naslednjih v dveh, treh mesecih ta problem rešili," je dejal.

Sedaj obstaja dokumentacija

Ob tem je ponovil, da je imela vlada tudi drugo možnost: da bi spregledala zaplet, ki se je nevarno razraščal, da bi zaradi osredotočenja na gospodarstvo in finančno krizo prestavila zaplet na prihodnje leto. "To bi bilo z vidika naše odgovornosti, da ščitimo nacionalne interese, v vsakem primeru napačna odločitev in prej ali slej bi odgovornost zanjo – in to upravičeno – zahteval tudi državni zbor," je menil premier. Kot je dodal, pa se verjetno ne bi končalo le pri ugotavljanju odgovornosti, zakaj vlada v zapletu ni posredovala na način, za katerega smo se odločili sedaj, ampak bi verjetno prišlo tudi do referenduma.

Referendum bi po mnenju Pahorja verjetno zastrupil odnose med državama in naredil nepopravljivo dolgoročno škodo. Ponovil je, da je za Slovenijo bistveno, da v dokumentih ni listin ali referenc na listine, ki niso predmet pogajalskega paketa in bi jih bilo mogoče razumeti kot prejudic meje.

Glede zapleta med državama pa je dejal: "To je zaplet, ki je politično in diplomatsko obvladljiv.“ Če bi o vstopu Hrvaške v EU odločali na referendumu, bi to po mnenju Pahorja pomenilo drugačno vzdušje in dolgoročne posledice za Slovenijo, Evropsko unijo in Hrvaško.

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

Zaščita slovenskih interesov

Zunanji minister Samuel Žbogar je poudaril, da je Slovenija morala zaščititi svoje vitalne nacionalne interese in tako pojasnil odločitev Ljubljane, da ne da soglasja za odprtje več poglavij v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU. Dejal je še, da odločitev "ni bila lahka, Slovenija pa v tem položaju tudi ne uživa".

Minister je potrdil, da se je bila sosednja država pripravljena zavezati, da v pristopnih pogajanjih ne bo prejudicirala meje, ni pa pristala na zahtevo, da se zaveže, da v morebitni arbitraži o meji ne bo uporabljala dokumentov, ki so nastali po 25. juniju 1991.Če bi Slovenija zdaj molčala, bi se to lahko razumelo, kot da hrvaškim dokumentom ne nasprotuje, je opozoril.

V zvezi z izjavami Evropske komisije, da je vprašanje meje dvostranska zadeva, je Žbogar dejal, da se Slovenija s tem strinja, a da ni bila Slovenija tista, ki je v pogajanjih predložila dokumente, ki prejudicirajo mejo. Sicer pa je bil minister do komisije dokaj kritičen, rekoč, da bi morala pokazati več razumevanja do Slovenije kot članice EU. Glede podpore, ki jo Slovenija uživa med članicami Unije glede Hrvaške, pa je dejal, da morata državi problem rešiti sami, zato nobenega smisla ne vidi v tem, da bi si Ljubljana ali Zagreb ustvarjala tabore svojih podpornikov med evropskimi državami ali poslanci Evropskega parlamenta. Več o pristopanju Hrvaške k EU ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
22. 12. 2008 17.14
Ni besed za Sanadarja,je eden najbolj pokvarjenih ministrov na Hrvaškem,morajo popustiti in se pošteno pogovarjati,to pa po mojem Hrvati ne znajo.
puj
21. 12. 2008 18.24
batine in istočasno korenje. celo osel bi postavil pogoje.
.Luce.
21. 12. 2008 16.31
.Luce Oče Makedonec? Pravi Grk ali Bolgar? Aja, verjetno misliš, da je iz bivše jugoslovanske republike Makedonije. Se pravi; Tuto Bugarin. Če Zagreb ne bi toleriral homoseksualcev, jim ne bi prirejal parad... Nikar se ne jezi toliko, jeza škoduje lepoti (ali pa se daj, če si tako grda, da si lahko daš samo kamen okoli vrata in skočiš v Savo). Nihče tukaj ni prepričan nacionalist, ljudje si dajo malo duška zaradi osebnih frustracij. Saj zato pa sva oba tukaj, ali ne? ___________________________________ ZAŠT... JE MOJ KOMENTAR OBRISAN,A OVAJ NE? !! Ne radi li se u oba o istome!?
.Luce.
21. 12. 2008 16.26
DeusVult \'Meni je smiješno i kako se vi sa Srbima ne trpite, pa ste još sličniji, nego mi i vi. Ali, imaš pravo do neke mjere, samo ja i dalje mislim, da nas u nekoj vrsti \"sloge\" može održat jedino ekonomski interes. Gdje je Tito podbacio, tu će drug Evro da uspije. Ajde, puno pozdrava... hvala Bogu da ima i razumnih među vama- tebi svaka čast.\' ___________________________________ ... se ne kolje sa Srbima jer smo toliko izmješani da se ne može govoriti o čistom Hrvatu i čistom Srbinu. Naravno,uvijek postoje iznimke koje su \'sigurne\' da su jedan od potomaka Klukasa,Lobela,Klosanca,Muhla i Hrvata te Tuge i Buge (petero braće i dvije sestre prema kojima je,po legendi,nastao hrvatski narod). Europa neda da se Hrvatska razvije jer je ona lidernaše regije,a zna se zašto im to nije u interesu. Ajde be ne skači,normalno da nas ima normalnih,jedino što u ovakvim situacijama rijetki uspiju zadržati hladnu,diplomatsku glavu i zdrav um...:p:p:p:D
almira_01
21. 12. 2008 11.09
heheheheh pa vi imate pravo vojno tu na forumu
dr.psiho
21. 12. 2008 10.30
jaz pa pravim ,da bojo hr popustili ,saj se zavedajo da celo zgodovino samo kradejo in uničujejo... no ne v taki meri kakor srbi ...ampak treba jih je spustiti na realna tla....panaj stane koliko hoče in nakoncu se jim istavi račun!! toliko tostane in pika. kakšen senader z njim se neda dogovarjati isti je kot tisti zločinc tuđman...saj v glavi...v telo pa ima v obliki hr fussball žoge...zakaj mu raje nekdo ne reče da je debelost bolezen in potem takem je sam dosti bolan...in celo v glavo če se dobro spomnim ima glavo kot žogo...,.,......in kako se lahko gdo z žogo dogovarja in dogovori!! to je samo zguba časa pogovarjaš se lahko z žogo ampak dogovoril se ne boš nikoli. na koncu če ti popustijo živci lahko samo brcneš to žogo in potem mednarodni incident...
TFerarri
21. 12. 2008 09.38
Dobro jutro forumovci, čas je že za nadaljnje meddržavne zajebancije in žaljivke. Čakamo najbolj prodorne izjave z obeh straneh.
mjolnir
21. 12. 2008 01.49
.Luce Meni je smiješno i kako se vi sa Srbima ne trpite, pa ste još sličniji, nego mi i vi. Ali, imaš pravo do neke mjere, samo ja i dalje mislim, da nas u nekoj vrsti \"sloge\" može održat jedino ekonomski interes. Gdje je Tito podbacio, tu će drug Evro da uspije. Ajde, puno pozdrava... hvala Bogu da ima i razumnih među vama- tebi svaka čast.
mjolnir
21. 12. 2008 01.39
mladjo9 Mislim da takve nazivaju erotomani, ali pustimo sad psihijatriju. ako ti kažem bojim se da mi neće vjerovati. Ja ti djelim život na trivijalne stvari, koje same po sebi nemaju vrijednosti, ali služe za razonodu i za odmaranje duha. Tu spada i ta famozna pička (ja bi rekao žene), pa onda jelo, piće, utakmice, dobar film, dobar tulum itd. U važne i vrijedne stvatri spadaju - vjera, domovina, narod, ljubav prema bližnjem, intelektualno usavršavanje, osobni principi i sistem vrijednosti i karijera. Da ne bude nesporazuma, ja stremim da ovoj drugoj kategoriji dam prednost u životu, ali to ne znači da mi uvijek uspijeva. Ali za razliku od tebe, ja sam bar svijestan šta je zaista vrijedno, a šta zabavno, ali trivijalno. Ti do toga još nisi došao. Inače smo danas postali eksperti u poveličavanju trivijalnosti- ti si živi dokaz! Ja sam ti rekao istinu, a ti vjeruj il ne!
matej962
21. 12. 2008 01.26
Lahko noč vsem ljudem dobre volje. Lahko noč, lijepa moja deželo.
stagehead7474
21. 12. 2008 01.14
je že prav da je tako....nikjer razen na hrvaškem nisem imel takih težav na meji z A.T.A carnetom (začasni uvozno - izvozni dokument), al ne morem tega urediti na šalterju kamor pridem in moram skakat naokoli, ali jim ob treh ponoči ne dela računalnik in je treba čakat eno uro, mislm, golazen samo zajebava, naj občutijo kontro !!!
matej962
21. 12. 2008 01.09
kilii, jasno mi je to so Grki že ugotovili čakam kdaj bodo ostali, vesela bo ta nova evropska kapitalistična revolucija.
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2008 01.06
Matej, res je,toda v obeh primerih smo plačniki mi,navadna raja.
mladjo9
21. 12. 2008 01.06
lahko noč slovenijo, slovenke mam vas zelo rad! pozdrav svima iz hrvatske, volite se ljudi, pozdrav svim bajkerima u celju...
matej962
21. 12. 2008 01.04
killi-123; ni treba,politika je bila in bo kurba. Še dobro bi bilo, če bi bila kurba. Nimamo pravico žaliti kurbe, ker jih večina to delo opravlja mimo svoje volje. Ti umazanci politiki so na še nižjem rangu od kurb. Kolikor mi je znano pri kurbi se vnaprej zna kakšna je cena usluge, pri teh svinjah politikih pa ne veš nič v naprej o ceni njihovih uslug.
ljubljanica
21. 12. 2008 00.53
Slovenija je punopravna članica EU i legitimno je donijela odluku o blokadi poglavlja u pristupnim pregovorima RH i EU. Legitimno da ali mislim da ne i opravdano. Naravno da Vlada mora štititi nacionalne interese, ali kad se pogleda koliki je ulog... O tome da li granica ide nekoliko stotina metara južnije ili sjevernije ovisi život nekoliko desetaka ljudi, a i njihov se ne mora nužno promijeniti na gore. Ulazak jedne zemlje u EU utječe na život praktično svih njenih stanovnika. Stoga mislim da je odluka neprimjerena. Ispričavam se što ne pišem slovenski, ne poznajem ga dovoljno dobro da bih se usudio pisati. Svim čitateljima portala želim sretan Božić te sretnu i uspješnu novu godinu.
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2008 00.51
Ne krademo vas mi!!!!! Berite kdo vas ropa; \"\"Dokumentacija koja dokazuje pranje novca opljačkanog iz Hrvatske, preko Hypo banke u Hrvatskoj i Klagenfurtu, sakrivena je pod oznakom „službena tajna“ u kabinetima HDZ-ovog premijera Ive Sanadera i ministra financija Ivana Šukera. Upravo njih dvojica skrivaju ključne materijalne dokaze, koji bi mogli predstavljati glavni trag novca, koji je 1990.-ih godina iznošen iz Hrvatske na tajne račune u Austriji, da bi potom sa računa u Austriji, otvorenih uglavnom u Hypo banci Klagenfurt, bili prebačeni na tajne račune u Lihtenštajnu. Sa postojanjem ove tajne dokumentacije, tzv. „Dossiera Hypo“ upoznat je prije više od pola godine i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji nije učinio ništa kako bi istražio pranje novca preko Hypo banke u Hrvatskoj i Austriji. Preko Hypo banke transferirano skoro 5 milijarda eura „crnog novca“ Godine 2002. samo u Hypo banci u Hrvatskoj bilo je registrirano astronomskih 4 milijarde 907 milijuna 690 tisuća 295,98 eura takvih sumnjivih transakcija, skrivenih iza forme „tajnih udjela u kreditnim poslovima“, između Hypo Alpe Adria Banke u Hrvatskoj i Hypo banke Klagenfurt u Austriji. Od kuda toliki iznosi internih, tajnih kredita između tzv. banke matice i banke kćeri. Odgovor je, zapravo, vrlo jednostavan. Novac je iz velikih javnih poduzeća, kao i iz Državnog proračuna, prvo prebacivan na tajne račune kod poslovnih banaka u Hrvatskoj, od kojih je možda najbolji primjer Privredne banke Zagreb, i Zagrebačke banke, kod kojih su najčešće otvarani takvi tajni računi na koje je polagan novac izvučen sa raznih računa u zemlji.\"\" Obračunajte z njimi, ne se kregati z nami.
matej962
21. 12. 2008 00.51
killi-123; prav imaš od danes verjamem samo našim politikom.
.Luce.
21. 12. 2008 00.49
Naslov iz 24sata: \'Bojkot:vratio stol u Lesninu jer je slovenski.\' :D:D:D:D hahahahahahahaha...strašno! XD XD Što ljud irade iz principa,legendarno.
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2008 00.47
Hrvati,namesto da se obremenjujete z nami,preberite zakaj ste spremenili mnenje o EU. \"\"Stvarni državni inozemni dug mogao bi dosezati astronomskih stotinjak milijarda američkih dolara, obzirom na stvarno stanje zaduživanja i dužničke izloženosti Republike Hrvatske prema stranim kreditorima. Vlada o tomu ne samo da skriva podatke, već ih krivotvori i lažno prikazuje stanje državnog duga i međunarodnih financijskih obveza Republike Hrvatske. U svjetlu panično žurnih europskih integracija ovakvi su procesi posebno opasni i mogu imati dugoročne posljedice za financijsko – monetarnu stabilnost zemlje. Pa ipak, čini se kako to Vladu Ive Sanadera, njega osobno, ali niti bilo koga od oporbenih čelnika u Saboru uopće ne zabrinjava. Njihov je plan što brži ulazak u Europsku uniju, između ostalog, kako bi i prikrili tragove ovakvog kriminalnog upravljanja državom. U tome se ne razlikuju ni HDZ, ni SDP, a bome ni njihovi tihi, glasni otvoreni partneri i sateliti, poput HSS-a, HNS-a, HSP-a,\"\" Mar ne vidite,da vas vlečejo za nos??