Slovenija

Pobrali približno 5000 ton odpadkov

Ljubljana, 05. 04. 2012 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V akciji Očistimo Slovenijo je sodelovalo preko 270.000 prostovoljcev, več kot 200 organizacij ter več kot 600 šol in vrtcev. Predsednik Türk je poudaril, da je civilna iniciativa močno mobilizirala našo družbo za pomemben cilj.

V akciji Očistimo Slovenijo so prostovoljci pobrali približno 5000 ton odpadkov, kar je manj kot ob prvi akciji, ko so pobirali tudi gradbene odpadke.

Akcija Očistimo Slovenijo 2012 se je tudi uradno zaključila. Organizatorji so posebej zaslužnim podelili posebna priznanja, ena od vodij akcije Urška Zgojznik pa je na slovesnosti dejala, da smo skupaj pokazali, da lahko vsak prispeva. "Pokazali smo, da znamo biti aktivni državljani in odgovorna družba," je poudarila.

V akciji je po končnih podatkih sodelovalo preko 270.000 prostovoljcev, več kot 200 organizacij, več kot 600 šol in vrtcev. Vodja projekta Petra Matos je izpostavila, da je izjemnega pomena prav ozaveščenost in povezovanje prebivalcev, zato so na zaključni slovesnosti izpostavili tri občine z največjo udeležbo. To so bile občine Naklo, Velika Polana in Mirna Peč.

Predsednik Türk je čistil na Vrhniki.
Predsednik Türk je čistil na Vrhniki. FOTO: Damjan Žibert

Türk: V naši družbi je treba storiti še marsikaj

Častni pokrovitelj akcije predsednik republike Danilo Türk je izpostavil, da je civilna iniciativa močno mobilizirala našo družbo za pomemben cilj. Cilj, ki ima povezanost z najpomembnejšimi vprašanji zaščite okolja in našega razvoja.

Poudaril je, da pri čiščenju Slovenije ne gre samo za pomladansko čiščenje, temveč gre za utrjevanje razumevanja, da smo dosegli raven razvoja, na kateri moramo bolj skrbno in bolj sistematično skrbeti za predelavo odpadkov in njihovo uničevanje. Če se želimo dobro in vsestransko razvijati naprej, moramo poskrbeti za vse, kar je povezano z odpadki, je dejal.

"Ob letošnji akciji smo spoznali, da je v naši družbi treba storiti še marsikaj. Želel bi, da bi iz prakse povzeli najboljše rešitve in jih povezali v učinkovit sistem. Potrebujemo sistem, ki bo zagotavljal, da se z odpadki ravna razvoju primerno," je še dejal Türk.

Prepričan je, da ne bi bilo dobro, da se akcija nadaljuje na enak način, kot je bila začeta. "Nadaljevati jo moramo na nove načine. Eden od njih je ta, da ob letu osorej naredimo veliko konferenco, ki bi povezala vse pomembne dejavnike v Sloveniji za oceno, kako daleč smo prišli v gradnji sistema za predelavo in uničevanje odpadkov in da ugotovimo, kaj v tem sistemu še manjka," je izpostavil predsednik republike.

Ob tem je dodal, da bo civilna družba še naprej pobudnik, vendar morajo sodelovati tudi država, podjetja in pristojne organizacije.

Čiščenje obrežja Drave - 3
Čiščenje obrežja Drave - 3 FOTO: Mia Media

Tudi natečaj v okviru akcije

V natečaju Smetovno povabilo, ki je tudi potekal v okviru akcije, so v kategoriji vrtcev prvo mesto zasedli otroci pete skupine vrtca Podčetrtek, pri osnovnih šolah je prvo mesto zasedel 9. a razred Osnovne šole Puconci, med študenti pa je prvo mesto zasedla Študentska organizacija Univerze iz Primorske.

Pri natečaju za koše za smeti so organizatorji pričakovali več prijav, bilo pa jih je na koncu devet. Podelili so eno drugo in dve tretji mesti.

Še cela serija velikih čistilnih akcij

V naslednjih šestih mesecih se bo v okviru projekta Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) po državah sveta zvrstila cela serija velikih čistilnih akcij. Očistimo svet 2012 je namreč doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

Svetovna akcija se je 24. marca začela prav Sloveniji in na Portugalskem. Aprila bo akcija potekala v Rusiji, Španiji, na Hrvaškem, v Litvi, v Kaliforniji, Latviji, Avstriji, Bangladešu, Ukrajini in Grčiji.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
06. 04. 2012 09.58
+3
Na tem področju so možnosti za delovna mesta. Tudi za kakšno okoljevarstveno policijo npr. Pa nč.
alterego
06. 04. 2012 10.22
-1
veselo-na-delo
06. 04. 2012 02.47
+1
Kaj ti pomaga akcija če pa spet nekdo zasvinja, to je pač v krvi Slovencev in nebo nikoli bolje, prvi dan čistili po državi in na drugi dan so ob cestah v jarkih bile spet nove smeti pločevinke plastenke škatlice od cigaret pvc vreče robčki in še in še bi se našlo včasih še celo CDji ležijo v jarkih najprej bi bilo ga treba očistit glave katere to počnejo drugo pa v državi ker nič ne ukrene samo plačaj in plačaj, potem pa smeti v potokih in rekah,strupene in mastne oljne tekočine pa v podtalnici potem pa ni čudno zakaj toliko različnih obolenj.
veselo-na-delo
06. 04. 2012 02.53
+1
In ga zastonj tu mi pišemo in blefiramo tako bi naj bilo pa drugače, nekdo pa pa še na račun tega namerno še odvrže nekaj smeti. pač kot sem prej omenil to je v krvi Slovencev in nebo bolje nikoli.
Super1337
05. 04. 2012 21.14
+7
Bi se pridružil svetovni akciji: Počistimo parlament .... kjer bi po celem svetu ljudstvo pometlo z nesposobnimi politiki...
Super1337
05. 04. 2012 22.21
+4
malo sem skeptičen glede krepostnika, ker lahko pride do ekološke katastrofe, huda zastrupitev zemlje :D ... mislim da bi bilo te odpadke najboljše poslat nekam v vesolje, čim dalje od zemlje...sicer strošek ampak samo enkraten!!!
hansy
05. 04. 2012 22.35
+3
Maš prav. Podtalnica je v nevarnosti. Po moje bi jih morali odložiti kot jederske odpadke.
Super1337
05. 04. 2012 21.11
+7
"Predsednik Türk je čistil na Vrhniki." ja samo takrat, ko so ga fotografirali...
nekdo...
05. 04. 2012 20.56
+1
nateg! številke niso realne!
MsPikapiki
05. 04. 2012 22.09
+3
Disciplinirati ljudi z visokimi kaznimi, če odpadke mečejo kar tako v naravo.So kontejnerji za steklo, za papir, za plastiko, za kosovne odpadke, vsi pogoji so dani, da se odpadki zbirajo tako kot je prav. Sem vidla po TV, da so kavči, razni stroji, plastika idr. odvržene v gozd ali v vodo, kdor to počne je dobesedno nor. Kazen takim in to visoko. Na akcijo pa ne grem, ker doma ločujem že leta vse odpadke in, ko se na to navadiš sploh ni težko ločeno zbiranje odpadkov.