Slovenija

Po Zaloški in Brnčičevi divjala s 115 km/h

Ljubljana, 26. 02. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
166

Ljubljanski redarji so z novimi radarji ujeli že tisoč prehitrih voznikov, med njimi dva, ki sta na cesti z omejitvijo 50 divjala s hitrostjo 115 km/h. Zaradi tehničnih težav plačilnih nalogov še niso pošiljali.

Mobilna radarja sta v Ljubljani "aktivna" od februarja letos. Meritve hitrosti opravljajo povsod na občinskih cestah, pa če je omejitev 30 ali 70 kilometrov na uro, saj omejitve niso postavljene kar tako v tri dni.
Mobilna radarja sta v Ljubljani "aktivna" od februarja letos. Meritve hitrosti opravljajo povsod na občinskih cestah, pa če je omejitev 30 ali 70 kilometrov na uro, saj omejitve niso postavljene kar tako v tri dni. FOTO: Blaž Garbajs

Ljubljanski redarji imajo od februarja mobilna radarja, s katerimi merijo hitrost predvsem v okolici šol, vrtcev, domov za ostarele in drugih lokacijah, kjer pričakujejo večje število najbolj ogroženih udeležencev prometa, in tudi drugod na občinskih cestah. Doslej so prekrškarje skupno lovili okoli 50 ur in ugotovili približno tisoč kršitev.

''Plačilnih nalogov zaradi tehničnih težav zaenkrat še nismo pošiljali, zadeva bo urejena predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Prav tako bomo predvidoma v tem tednu na Okrajno sodišče v Ljubljani podali nekaj obdolžilnih predlogov zoper kršitelje, ki so prekoračili največjo dovoljeno hitrost za več kot 30 kilometrov na uro,'' je pojasnil Anton Vozel, vodja odseka za prekrškovni postopek na ljubljanskem mestnem redarstvu. Najvišji izmerjeni hitrosti sta bili posneti na Zaloški in Brnčičevi cesti, in sicer v obeh primerih je šlo za del ceste, kjer je omejitev hitrosti 50, kršitelja pa sta vozila 115 kilometrov na uro.

Največ kršiteljev je v Ljubljani prekoračilo dovoljeno hitrost nad 10 do vključno 20 kilometrov na uro, globa za takšno prekoračitev znaša 250 evrov, kršitelju pa se izrečejo tudi tri kazenske točke.

Meritve hitrosti opravljajo povsod na občinskih cestah. "V bližini šol smo hitrost do sedaj merili na Jamovi cesti, Zadobrovški cesti, Zaloški cesti (Kašelj) in Jarški cesti, kjer je prav tako območje omejene hitrosti 30 kilometrov na uro. Prav tako smo večkrat opravljali meritve hitrosti v okolici Žal, na Tomačevski cesti, kjer je večje število predvsem starejših pešcev.''

Nekateri vozniki se sicer pritožujejo, da so radarji na mestih, kjer življenja po njihovem mnenju le niso tako zelo ogrožena. Vozel je odgovoril, da so ''omejitve hitrosti na cestah določene z nekim razlogom in ni na strani redarstva, da bi odločal o tem, ali so smiselne ali ne. Prav tako je treba omejitve hitrosti upoštevati, ne glede, ali je cesta dovolj široka in ob njej širok pločnik, po katerem ni veliko pešcev. Cestnoprometna pravila so jasno navedena v Zakonu o varnosti cestnega prometa, prav tako sankcije za neupoštevanje. Omejitve hitrosti veljajo za vse udeležence v cestnem prometu ne glede, ali je cesta v stanovanjski soseski ali v industrijski coni oziroma na manj obljudenih krajih. Prav tako morajo udeleženci cestnega prometa omejitve hitrosti upoštevati brez izjem.'' Dodal je, da morajo tudi mestni redarji upoštevati pravila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
04. 07. 2011 11.53
TUPI GLUPI NI KAJ.
brencl47
10. 09. 2010 11.07
dule100 Raje ne omenjaj "dosmrtnega" specialista za promet, ki zna samo nakladat in udrihat po voznikih. Če bi vsaj polovico te energije vložil v borbo za odpravo tehničnih pomanjkljivosti na prometnih površinah in vzpostavitev odgovornosti vzdrževalcev cest, bi bilo stanje veliko boljše. Tako pa on in njegova združba vidijo rešitev samo v sankcioniranju voznikov - so pač tipični aparatčiki!
dule100
14. 05. 2010 09.06
Prekoračitev med 10 in 20 km na uro je 250 EUR in tri kazenske točke. To je enostavno neživljensko. Če vzamemo, da je veliko dvopasovnic, kjer je omejitev 50 km na uro in to hitrost presežeš za 10 do 20 km, ne da bi se dobro zavedal in ne zaradi objestnosti. Treba je obvezno zmanjšati kazni za prometne prekrške, ki tudi malo ne služijo izboljšanju varnosti. Tudi sami policaji bi morali imeti pri kaznovanju več občutka. Niso vsi, ki naredijo prekršek, divjaki, agresivni vozniki in potencialni povzročitelji nesreč. Mnogi celo življenje ne povzročijo kakšne omembe vredno nesrečo. Obravnavani pa so kot vozniki, ki imajo debele prekrškarske kartoteke. Večina povzročiteljev hudih nesreč je bila že nič kolikokrat predhodno obravnavanih ! Seveda pa bi nas dal gospod Žlender vse v isti koš, oziroma po njegovem še bolje, da bi enostavno avtomobile prepovedali.
uporabnik007
14. 05. 2010 08.37
Sploh ni problema g. prekrškarji, vam bo Zalar vrnil izgubljene točke in vozniške. Zalarja bi bilo potrebno poslati najprej v umobolnico potem pa v zapor. Kakšno sporočilo daje ljudem, ki ne upoštevajo predpisov. Me prav zanima kaj si mislijo sorodniki žrtev. Bodo kar po slovensko tiho ? Drugače pa ljudje, imate kar volite. Janša je prvi, ki je z visokimi kaznimi vsaj malo uredil promet. Vendar ste želeli sproščeno Slovenijo.
nibo
14. 05. 2010 08.18
Po odgovorih sodeč samo ena beseda polnjenje proračuna, ne mi nalagat o preventivi.
jelvira
27. 02. 2010 08.25
Res je, da je treba prometne znake upoštevati. Vendar je stvar službe, ki odreja kje se meri hitrost je kje se meri. Koliko šol, javnih zavodov, vrtcev je na Brnčičevi. Občutek imam, da nam želite malo nagnati strah v kosti. To dokazano ni dobra metoda vzgoje. Instant, kot je žal mnogo stvari v današnjem času. Je pa res privlačen naslov članka! Pa si mislimo, so jih le dobili a ba.... ko tako hitro vozijo. Samo da niso mene.
bejcaa
27. 02. 2010 08.22
pri silosu v Zalogu tud ni videt ne šole, vrtca pa tud doma za ostarele še nisem opazil...tko da ...
pojokov
26. 02. 2010 22.16
zero22 počak da mal zasluži zdej no;)
periot
26. 02. 2010 21.36
Jankovič naj v Ljubljani raje ceste popravi ki so katastrofalne?????
mafy1337
26. 02. 2010 21.29
wolf to je podatek prometnih nesrec. ne pa prometnih nesrec zaradi prevelike hitrosti. !! ce misls ze pametvat pol usaj to tko anred kukr je treba. hvala
wolfyy
26. 02. 2010 20.20
niti ne bom bral vsega...davids30 a statistika se bo s tem kaj izboljšala? hitrost je kriva v 5% vseh nesreč...vse ostalo se lahko šteje pod nesposobnost voznikov. saj podpiram da je več nadzora, vendar ne na način da le kasirajo, naj se postavijo kjer je treba, najbolje da grejo merit v cono 10, še z avtošolo sem 70-80% prekoračil omejitev tam. tista dva ki sta divjala 115...pa zaseg vozila, dosmrtna prepoved vožnje, če se jih dobi še 1x za volanom pa direktno v zapor!!! in tudi sam zavestno prekoračim hitrost za 20-30km/h točno na cesti kot je zgoraj omenjena: "Prav tako je treba omejitve hitrosti upoštevati, ne glede, ali je cesta dovolj široka in ob njej širok pločnik, po katerem ni veliko pešcev.", vendar ne da na pločniku ni dosti pešcev...če vidiš 2 na 14 dni si lahko srečen, razgled pa naokoli takšen da še letalo vidiš 2 sekundi preden te bo preletelo. Seveda po večjih mestih tega ni in v LJ na celovški/dunajski mi je že 70 voziti groza (70-6(števec)-3(napaka merilnika)=61km/h!!!), ker enostavno nimam občutka da imam vse dogajanje pod nadzorom, je pa pri 65 po števcu mi vse popolnoma drugače (da 5km/h mi naredi ogromno razlike). torej policaje tja kjer je res potrebno, na vse semaforje namestiti kamere, ki bodo snemale vožnjo skozi rdečo luč (prvi ki zapelje skozi rdečo, pa tudi če je bil s prvim delom avta že mimo semaforja, mora dobit kazen, ker rumena je dovolj dolga da ustaviš skoraj brez zavor!!!), redarje pa dol s cest ker to ni njihovo delo...
gorgoroth
26. 02. 2010 14.59
Evo nekaj cvetk iz komentarjev na tale članek,ki po mojem odražajo tipično slovensko vozniško miselnost: -omejitve so zato da lahko država pobira denar in ne zarad varnosti, -se ti zdi da Brnčičeva spada v tole skupino?? a nimajo tile d.ebili bol pomembne točke za preverjat...?? -Kar se mene tiče imam po novem večje stroške z zavorami,pogosteje menjam obloge in večjo porabo goriva za 30%,ker avto gre pač že sam 70km /h -idealna za peljati preko 50km/h. -Nekje mora dobiti denar, pa zakaj glih od voznikov ,ki prekoračijo hitrost 5km na uro. -Ja, kaj ste se vsi spravili na ta dva reveža. Sigurno sta obvladala situacijo in imela vse pod kontrolo. Poleg tega verjamem, da sta izredno dobra voznika in ne kakšna 40 letna stara fotra s klobukom. -jaz ki se vozim z motorjem jim lahko samo pomaham, saj itak slikajo v sprednji del :) :) -nesposobneži in oni bojo delal red!!!!!! -da je bolj nevarno neprestano buljenje v števec, kot za 10km/h prekoračiti hitrost -po Zaloški 100km/h pa res ni noben greh...nobenih pešcev, ravna cesta. Omejitev bi edino lahka s 60 na 90 dvignal.... -FOLK NABAVTE MOTILCE PA BO Za konec pa še statistika ki je žal posledica ravno takega razmišljanja: število prometnih nesreč v letu 2009: - 20.604 s smrtnim izidom: - 154 s tel. poškodbo: - 8.437 z mat. škodo: - 12.013 umrli: -171 hudo tel. poškodovani: - 1.035 lahko tel. poškodovani: 11.083 (povzeto po strani policija.si) Po moje bi bil res že skrajni čas da spremenite svoje zablodelo razmišljanje in vozite po omejitvah.
mafy1337
26. 02. 2010 14.50
stardec tocno zarad takih k si ti ane se po 2 uri ne mors cez centr pelat k je taka guzva. verjetno vozs avto z 40 KM in verjetno ne preseze 50 KM/h tko da ti predlagam da se rajs usedes na mestni avtobus in s tem prevoznim sredstvom nadaljujes pot. Jankovic bo spet sincku lohka ksno fermo odpru al pa ksn kos parcele zrihtu !!! KRIMINALCI
maniaxxx
26. 02. 2010 14.41
niso divjaki krivi za nesreče ampak pijanci, dedki pa k.reteni, ki ne znajo vozit, da ne naštevam "kvalitetnih" cesti, označb na voziščih, "pametno" postavljenih prometnih znakov in še malo morje različnih vzrokov....samo kaj, ko je najlažje napisati neprilagojena hitrost. Od usega tega me pa najbolj motijo k.reteni, ki ne znajo vozit, dedki( in babice ) za volano, sploh pa pijanci, pijance bi pa direkt u zapor poslal...
Jani.
26. 02. 2010 14.38
''....saj omejitve niso postavljene kar tako v tri dni.'' AHHH KJEEE PA, zagotovo so vse namenjene striktno varnosti!!! Da jih ni sram, oderuhov!
nocomment24kur
26. 02. 2010 14.28
Sicer nimam nič proti omejitvah v naseljih in jih je že zaradi varnosti upoštevam. Me pa zanima, ali imajo tile Jankovičevi kvazi pištolmajstri v rdečih uniformah dejansko dovolj velika pooblastila za pisanje kazni za kršitve zakona o zvcp (nepravilno parkiranje pač ne spada v isto kategorijo kot prehitra vožnja, neuporaba varnostnega pasu...). Poleg tega bi bilo zanimivo vedeti, če so vsi tile zakamuflirani radarji atestirani in umerjeni. Ker če niso, lahko vsak, ki se na zadevo malo spozna, vloži pritožbo na sodišče in obstaja velika verjetnost, da mu kazni ne bo treba plačati, ker bodisi ne bodo izpolnjene zakonske norma za kazenski pregon (neumerjeni radarji, nepooblaščeno merjenje hitrosti...) ali pa bo primer zastaral.
Hrvat2
26. 02. 2010 14.04
Kaj pa DIPLOMATE? Oni lahko delajo kar hocejo in nobeden jih ne kaznuje? Redarji...mocni s sibkimi in sibki s mocnimi!!!!
The Pope
26. 02. 2010 14.03
En bo enkrat znoru in bo pobou vse te mestne radarje pa...
anzex1
26. 02. 2010 14.01
jankovič je naredu ljubljano najbol zadolženo :( zarad tiste meritve emisij dobivamo take kazni iz EUja da bo slovenija kmau bankrotirala tud tuji mediji poročajo da sloveniji grozi bankrot zarad naše vlade pa županov ipd... Tujina je edina opcija za preživetje (avstrija, italija, švica, nemčija...)
Brina098
26. 02. 2010 13.57
sama sem Jankoviča podpirala, ampak s takšnimi ukrepi pa izgublja mojo podporo in verjetno tudi nisem edina.. napačen čas je najdel za takšne ukrepe, do jeseni nas bo že tako obral, da mu na volitvah verjetno težka prede!