Slovenija

VIDEO: Huda ura na Štjerskem: toča, močan dež in veter

Ljubljana, 02. 06. 2017 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.Ke./K.H.
Komentarji
63

Ponekod po državi so se znova razbesnele nevihte. Močan dež, ki sta ga spremljala toča in orkanski veter je pustošil na Štajerskem. Hitri pogled na vremensko sliko ni nič kaj obetaven, saj so tudi na začetku prihodnjega tedna napovedane plohe in nevihte, občutno se bo shladilo. A ohladitev bo le kratkotrajna.

Več videovsebin
  • Toča v Celju
    00:40
    Toča v Celju
  • Neurje v Celju
    00:20
    Neurje v Celju
  • Iz SVETA: Huda ura na Štajerskem
    01:53
    Iz SVETA: Huda ura na Štajerskem
Toča v Celju
Toča v Celju FOTO: Bralec Dani

Po tem, ko marsikje še vedno odpravljajo posledice neviht in močnega deževja, ki so v četrtek pustošile po državi in povzročile milijonsko škodo, pa se neurje nadaljuje tudi danes. Tokrat se je nebo razbesnelo nad Štajerskem. Malo po 19. uri je najprej širše območje Celjskega zajelo neurje s točo in močnim vetrom in dežjem, nato se je pomikalo proti vzhodu. 

Gasilci so morali z ulic in cest v Celju odstranjevati podrta drevesa in veje. Vozniki, ki so se v tem času znašli na cesti, so mrzlično iskali zavetje, garaže so bile v hipu polne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Takšna pa je bila toča v Benediktu:

Toča v Benediktu - 1
Toča v Benediktu - 1 FOTO: Jasna Rojs
Toča v Benediktu - 2
Toča v Benediktu - 2 FOTO: Jasna Rojs

Tam je sicer voda zalivala tudi kleti. Težave zaradi neurij imajo tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je zalilo več objektov, meteorne vode pa nanašajo blato in kamenje na ceste. Prav tako vreme povzroča težave v Slovenskih Goricah, Ormožu, Slovenj Gradcu, Moravskih Toplicah ...

Vikend bo sončen in topel, nato pa ... 

Po večinoma sončnem in toplem vikendu nas v ponedeljek in torek čakajo plohe in nevihte, poleg tega se bo tudi občutno shladilo, temperature bodo padle na približno 20 stopinj Celzija, kaže vremenska napoved. Na Arsu smo preverili, kako dolgo bo trajalo poslabšanje vremena: "To bo le kratkotrajno, proti koncu naslednjega tedna nas čaka spet obilo sonca in temperature približno takšne, kot smo jih imeli te dni," je povedal dežurni prognostik Brane Gregorčič.

vreme
vreme FOTO:

Za vse, ki vročine ne prenašajo preveč dobro, je verjetno dobra novica tudi, da vročinskega vala ni na vidiku. "Vsaj v prvi polovici junija ga ne pričakujemo," je dejal Gregorčič. Vseeno pa bo dovolj toplo, da bo skok v morje že prav prijeten. Prijetna je tudi temperatura morja, ki že dosega okoli 25 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za vikend toplo, možne so krajevne plohe in nevihte

Danes bo sicer delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne se bodo v notranjosti Slovenije spet pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo lahko ponekod zavlekle tudi v večer. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 stopinj Celzija.

Ponoči se bo postopno razjasnilo, tu in tam bo po nižinah lahko nastala kratkotrajna megla.

Jutri bo večinoma sončno, popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale le posamezne vročinske nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, v alpskih dolinah okoli 10, najvišje dnevne od 25 do 30 stopinj Celzija.

Tudi v nedeljo bo precej sončno, občasno bo na nebu precej tanke koprenaste oblačnosti. Pihati bo začel jugozahodni veter. Zvečer in v noči na ponedeljek se bo oblačnost povečala, pojavljati se bodo začele krajevne padavine, deloma nevihte.

Kakšno bo vreme v vašem kraju, si lahko preberete tukaj.

Zdravstvena priporočila ob povečani toplotni obremenitvi

Iz ljubljanskega kliničnega centra poudarjajo, da je nastopil čas visokih temperatur, "ki bodo do jesenskih ohladitev pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi". Med bolj ogroženimi so posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. "Izjemno ogroženi bodo onemogli stari ljudje, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb. Ne pozabimo večkrat preveriti počutja starostnikov, ki sicer živijo sami," opozarjata Gregor Veninšek, vodja Centra za geriatrično medicino Interne klinike in Hugon Možina, vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana.

Splošna priporočila

- Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine!). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta. 
- Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.
- Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, ker lahko le te dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča opazujte v obdobju, ko so temperature normalne.
- Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.
- Uporabljajte ohlapna, lahka in svetla oblačila. 
- Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.
- S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite za občasen nadzor.

Včerajšnje obilno deževje naredilo precej škode, ki jo ocenjujejo v milijonih

Neurje, ki je v včeraj zvečer zajelo dele države, je povzročalo kar nekaj težav. Močno deževje je zalilo nekaj objektov, hud veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Najhuje je bilo v občini Lovrenc na Pohorju, kjer škodo ocenjujejo na milijon evrov. Zaradi razmočene zemlje so se prožili zemeljski plazovi, 15 hiš je bilo odrezanih od sveta. 

Huda ura v Lovrencu na Pohorju
Huda ura v Lovrencu na Pohorju FOTO: POP TV

Na območju občine Lovrenc na Pohorju se je zamašilo približno 20 cestnih propustov. Gasilci so iz poplavljenih objektov vodo izčrpali, podrta drevesa odstranili, zamašene propuste pa odmašili. Eno drevo je padlo na žice daljnovoda, kar je povzročilo manjši požar v naravi, zaradi razmočene zemlje pa sta se utrgala dva zemeljska plazova. Oba zemeljska plazova so ustrezno zaščitili, sledila pa bo nadaljnja sanacija. Neurje z močnim nalivom je na cesto Ruta-Lovrenc na Pohorju naneslo kamenje. Cesta je bila neprevozna tudi zaradi več podrtih dreves, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Voda je zalila tudi tamkajšnji lesno-predelovalni obrat Marlesa, kjer je nastalo za več 100.000 evrov škode, proizvodnja pa naj bi stala več mesecev.

Meteorna voda je zalila in ogrožala več objektov tudi na območju občine Podvelka, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Več cest je neprevoznih, sanirajo jih dežurni delavci celjskega cestnega podjetja. Na železniško progo v naselju Rdeči Breg se je sprožil plaz, sanirajo ga železniški dežurni delavci.

Deževje je zalilo kletne prostore večstanovanjskega objekta v Pamečah v občini Slovenj Gradec.

V naselju Brege v občini Krško je močno neurje razkrilo strehe na sedmih stanovanjskih hišah, gasilci so morali črpati vodo iz poslovnega in stanovanjskega objekta v Krškem in Leskovcu pri Krškem, iz prostorov podjetja v naselju Žadovinek in iz kleti stanovanjskega objekta v naselju Spodnji Stari Grad. V Leskovcu pri Krškem so gasilci črpali meteorno vodo tudi iz odtočnih kanalov.

Veliko dela so imeli tudi gasilci v občini Brežice, kjer so izčrpali meteorne vode iz kleti treh stanovanjskih objektov v naselju Dolenje Skopice. Meteorno vodo so izčrpali tudi iz kleti dveh stanovanjskih objektov v naselju Gorenje Skopice in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet. Dež je zalil še klet gradbišča Osnovne šole Cerklje ob Krki.

Podrta drevesa so promet ovirala tudi v občini Metlika in Trebnje. Meteorna voda je poplavila kletne prostore stanovanjske hiše tudi v naselju Zagorica v občini Mirna in Novem mestu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen sir
03. 06. 2017 09.05
-1
Ko bom dobil letališče osebno na moje ime ,ki bi ga moral že zdavnaj bom ga vodil,in poslal avijone in rakete sedaj pa naj plačajo zakaj je sedaj ta trenutek v zraku brez dovoljenja letalo.Baje so slabi jim ni pri spuščanju raket in je nekoč raketa padla na hišo in zato več ne spuščajo raket.
Lisec7
03. 06. 2017 08.50
+2
Kralj iz Maribora ima registrirano d.o.o. za obrambo proti toči-avioni so varno spravljeni v hangerjih) Kralj je pa nekje v hladovini. Treba mu je licenco vzet, denar pa naj gre za sanacijo terena. To so milioni, ki gredo nekomu v žep.
KomentatorPolde
03. 06. 2017 08.57
+1
če že maš licenco ti ni potrebno ukrepati na svoje stroške, kapiš! Je treba nakazat nekaj, da dvigneš avion!
korintos23
03. 06. 2017 09.20
-1
Tako je, v Avstriji in Nemčiji toče in neurja ne poznajo!
aojz
03. 06. 2017 08.49
+2
Ko bo toča fuzbal tekmo prekinila in zelenico sesula bomo pa protitočno obrambo dobili. Ko je v Jugi delala ni bilo toče. Pa so bile rakete črnogorske in je marsikatera stran zavila.
?asjeza
03. 06. 2017 08.33
+2
cepite se proti toči kajti to je zdravilo...ovčke navalite
1airbus
03. 06. 2017 08.20
+0
to so že posledice trampove odločitve
hotchilipoper
03. 06. 2017 08.05
+1
Arso pravi,da je to normalno vreme
1airbus
03. 06. 2017 08.10
+7
seveda,tako je bilo in bo,kaj je tukaj ne normalnega?
hotchilipoper
03. 06. 2017 08.19
-2
pizzamargerita
03. 06. 2017 01.01
+2
popravte tIpkarske napake VSAJ V NASLOVU!1!
?asjeza
03. 06. 2017 08.03
+3
kako si ti lahko ob 1 sjutraj komentiral če pa ob 23 zaklene admin
1airbus
03. 06. 2017 08.11
+2
KomentatorPolde
03. 06. 2017 09.00
+1
?asjeza
02. 06. 2017 21.32
+15
še vedno verjamete da je to normalni pojav..............ozrite se v nebo tam je resnica
HAILWOODmike
02. 06. 2017 21.40
-6
Fifi 24
02. 06. 2017 22.47
+3
1airbus
03. 06. 2017 08.12
+1
galluspetelin
02. 06. 2017 21.14
+25
Js se kaj takiga nisem vidu, kar sem dans v Celju...V 20 minutah je blo vse pod vodo...dobesedno...podvozi pod vodo, tece vsepovsod,toca....bolano.
1airbus
03. 06. 2017 08.15
-1
jurek,tudi zate se bo našlo nekaj,če ne toča pa kaj drugega,bog daj ,da čim prej.
ssbobo
02. 06. 2017 20.02
+17
Predvsem se bo pa vreme proti jutru začelo svitati, opoldne bo sonce najvišje v plitvinah bo morje plitvo, ponoči bo temneje kot po dnevi v senco nebo posijal sončni žarek v hribih bo večja nadmorska višina kot ob obali........... SKRaTKA - kakšno bo vreme čez vikend bom vedel ZAGOTOVO v ponedeljek... sem ĆIST ZIHR
BildiTheEmperor
02. 06. 2017 22.59
-2
Ciymbalta
02. 06. 2017 18.59
+5
Ja to še ni nič, kako mi z naravo tako narava vrača udarec
KofiAnnan
02. 06. 2017 16.48
+17
Vsakodnevno vidim chemtraile na nebu.....
ssbobo
02. 06. 2017 19.58
+1
v katero smer pa potem stečeš.............
Suckhead
02. 06. 2017 21.02
+4
malo manj alkohola pa boš bolj jasno nebo vido
jan.k94
02. 06. 2017 21.10
-1
periot22
02. 06. 2017 16.07
+26
Dajte raje v javnost resnico o ljudeh ki nam uničujejo vreme!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CtrlDelete
02. 06. 2017 21.06
+13
Sheldon75
02. 06. 2017 21.53
+5
felix58
02. 06. 2017 22.09
+4
Transformerji
02. 06. 2017 13.11
+3
Za mene je vse tako, kot že leta: v začetku junija se potimo, potem pride deževje in ohladitev, tam od 18-20 junija pa postavim vrtni plastični bazen.
wolfterier
02. 06. 2017 15.41
+0
CtrlDelete
02. 06. 2017 21.07
-1
felix58
02. 06. 2017 22.10
-1
eh Trump je že vrei....edino z tovarišem Ivanom je pa zlo hudo
pogan
02. 06. 2017 12.31
+5
vremenarje bi bilo potrebno ukiniti, ker take napovedi kot jih dajajo lahko dam tudi jaz, brez da zapravim na tisoče eurov vsaki dan, napovedi so tako bolj fifty:fifty, spominjajo na vrače ji so rekli, bo dež, če ša ne bo, pa pač ne bo.
indiana2222
02. 06. 2017 11.30
-8
Itaq, prov nic ne bi skodilo ce bi dezevalo vsaj do septembra, potem je pa lahko takoj sneg, do maja naslednje leto...
Dr88
02. 06. 2017 12.13
-8
Taya80
02. 06. 2017 12.26
+0
profi1.
02. 06. 2017 21.47
+8
a kakšno nujno napotnico za posebno ustanovo ?
Sputnik
02. 06. 2017 11.17
+32
bojite se podnebnih sprememb potem pa pljuvate čez dež. dež je nuja in ne slabo vreme
HeroinHero
02. 06. 2017 11.01
+16
končno dež..da bi vsaj deževalo kakšen teden al pa dva.
profi1.
02. 06. 2017 21.48
+10
tron3
02. 06. 2017 09.45
+18
Arso miri koga, Vam se že rola, ni blo praška, pa to dealer zamuja al kaj???
Taya80
02. 06. 2017 12.27
+1
flojdi
02. 06. 2017 14.32
+4
.sj. meni čisto paše, da pada dež . in res ne kapiram , zakaj bi naj me kdo moral poMiriti
solinmorje
02. 06. 2017 09.29
+9
uf, sem se ustrašu, da zima prihaja.