Slovenija

Analize ne kažejo kritičnih vrednosti

Maribor, 24. 07. 2013 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Analize vzorcev zraka in prašnih delcev so pokazale, da so se ob požaru v obratu mariborskega podjetja Gorenje Surovina sproščale škodljive snovi, a ne v takšnih koncentracijah, da bi bile nevarne za zdravje. Začela se je tudi preiskava o vzroku požara.

Požar v Mariboru - 3
Požar v Mariboru - 3 FOTO: Uroš Korpar

Analize vzorcev zraka in prašnih delcev v okolici kraja požara v obratu mariborskega podjetja Gorenje Surovina, ki jih je opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, za zdaj niso pokazale kritičnih vrednosti. Ob požaru so se sproščale škodljive snovi, a ne v takšnih koncentracijah, da bi bile nevarne za zdravje, so pojasnili na zavodu.

V ponedeljek so bili odvzeti vzorci zraka in prašnih sedimentov v bližnji okolici kraja požara. "Na odvzetih vzorcih je bila izvedena analiza in potrjena prisotnost organskih produktov zgorevanja plastičnih materialov, vendar so ocenjene koncentracije pod enim mikrogramom na kubični meter," je danes pojasnil vodja oddelka za tehnologije okolja Marjan Sajko.

Prav tako so bile spremljane koncentracije prašnih delcev, ki se merijo na stalnih merilnih postajah na območju mesta Maribor, a ni bilo opaziti povišanj koncentracij, ki bi presegale običajna nihanja. Tudi na vzorcih, odvzetih na teh stalnih merilnih mestih, bo izvedena analiza snovi, značilnih za tovrstna onesnaženja.

V torek so odvzeli tudi vzorce vrtnin in poljščin v bližnji in širši okolici požara. "Analize teh vzorcev so v teku in v kolikor bodo pokazale onesnaženja, ki bi pomenilo nevarnost za uživanje, bomo o tem obvestili lastnike teh vrtnin in pristojne službe," je navedel Sajko.

Končno se je začela tudi preiskava za ugotavljanje vzrokov požara. Kriminalisti namreč vse do danes zaradi visokih temperatur ter sproščanja plinov in dima niso mogli pristopiti do kraja dogodka.

Požar v Mariboru - 2
Požar v Mariboru - 2 FOTO: Nika Mirt

Požar v celoti obvladali minulo noč

Požar, ki je popolnoma razdejal obrat za predelavo plastike in papirja na Teznem, so v celoti obvladali šele minulo noč, je povedal direktor podjetja Jure Fišer. "Trenutno vzpostavljamo sistem požarne straže s prisotnostjo manjšega števila gasilcev in vozil, z namenom, da ne bi v prihodnjih dnevih prišlo do ponovitve požara," je pojasnil. Ocene škode za zdaj še nimajo.

Požar je v nedeljo okoli 13. ure izbruhnil v hali za predelavo odpadkov, v noči na ponedeljek pa se je razširil še na sosednjo deponijo. V civilni zaščiti domnevajo, da je začelo goreti na strehi hale, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje.

Neuradno se govori, da je začela goreti sončna elektrarna na strehi hale. Gasilci, ki so imeli pri gašenju velike težave, so ob tem opozorili na nevarnost takšnih sistemov. Gašenje fotovoltaičnih modulov je namreč zelo nevarno, saj ti kljub pretrganim vezem oddajajo električno energijo, dokler imajo vir svetlobe. "Strah nas je vsakega takšnega požara," je povedal vodja občinske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović.

Te nevarnosti se po besedah novega predsednika uprave Davida Kastelica zavedajo tudi v Zavarovalnici Maribor, zato so se doslej izogibali zavarovanju sončnih elektrarn. "To je sorazmerno neznano področje, iz katerega nimamo izkušenj, zato smo bili ves čas previdni pri sprejemanju zavarovanj sončnih elektrarn," je dejal na torkovi novinarski konferenci.

Sami večje škode pri požaru v Gorenje Surovini ne pričakujejo, saj je imela družba pri njih zavarovanih le nekaj vozil. Glavnina podjetja Gorenje Surovina naj bi bila zavarovana pri družbi Generali, kjer pa na poizvedovanje še niso odgovorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
24. 07. 2013 17.48
+6
Tudi za Cinkarno Celje nikoli ni kazalo da so delci strupeni vedno je analiza pokazala dosti pod mejo .Naj pridejo izmerit iz tujine in bomo videli .
ki?ibleko
24. 07. 2013 13.28
-1
kakšne grde slike.....kaj je z vami?
kavagre
24. 07. 2013 11.17
+0
če se bolj poglobiš v posnetke iz zraka in da so gasilici zaradi prepočasne komunikacije z odgovornimi prišli mislim da 20 minut kasneje ugotoviš, da je zagotovo začelo goreti na strehi,.... torej nima veze koliko je bilo odpadkov v hali? je pa zagotovo katastrofa za Maribor, onesnaženje itd. fotvoltaika pa je pri nas tako ali tako vprašanje, kakšni strokovnjaki te zadeve priklapljajo, meni se zdi da je pred kratkim bencinska v Tepanjih - streha zgorela in tudi fotovoltaika. pa ravno na take ojekte to montirajo?
Mirko Švajger
24. 07. 2013 17.51
+4
Kavagre gasilci lahko izvozijo ,ko dobijo poziv ,da je zagorelo na objektu in porabijo do surovine največ 3 minute od alarmiranja.In to ,da nima veze koliko je odpadkov ne bo držalo v Surovini sem bil na požaru pred 31 leti in od takrat jih ni nič izučilo za tako požarno obremenjene objekte
Ramzess
24. 07. 2013 11.00
+0
"Gašenje fotovoltaičnih modulov je namreč zelo nevarno, saj ti kljub pretrganim vezem oddajajo električno energijo, dokler imajo vir svetlobe." To samo kaže kako slabo so načrtovani in dizajnirani.