Slovenija

Po sumu evtanazije zdravniška zbornica začela postopek zoper Radana

Ljubljana, 05. 02. 2015 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
10

Po sumu evtanazije na Nevrološki kliniki v Ljubljani, ki naj bi jo opravil zdravnik Ivan Radan, so razrešili predstojnico oddelka za vaskularno nevrologijo Bojano Žvan. Prav tako je na razsodišče Zdravniške zbornice, ki bo razpravljalo o odvzemu licence zdravniku, končno vložena obtožnica zoper Radana.

Namestnik tožilca Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je pri razsodišču ZZS vložil obtožnico zoper zdravnika Ivana Radana, ki je osumljen, da je neozdravljivo bolnemu 83-letniku, ki je v UKC umrl konec lanskega leta, skrajšal življenje z infuzijo kalijevega klorida. Zdravnik je obtožnico prejel in bo nanjo lahko podal pisne pripombe.

Zbornica je sprožila postopek zoper zdravnika Ivana Radana, ki je osumljen evtanazije.
Zbornica je sprožila postopek zoper zdravnika Ivana Radana, ki je osumljen evtanazije. FOTO: Thinkstock

Senat razsodišča bo v postopku obravnaval vsa dejstva ter nato sprejel odločitev glede zdravniku očitanega ravnanja. Na tej podlagi lahko predsednik ZZS izda kot skrajni ukrep tudi sklep o odvzemu licence. Poleg disciplinskih ukrepov lahko razsodišče izreče tudi varstvene ukrepe, in sicer kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog. Za isto kršitev lahko razsodišče izreče disciplinski in varstveni ukrep, še sporočajo z Zdravniške zbornice Slovenije.

Razrešili predstojnico oddelka za vaskularno nevrologijo

Z današnjim dnem so razrešili predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana Bojano Žvan. Predstojnico so razrešili po opravljenem nadzoru o domnevni evtanaziji. Razrešili so jo, ker "ni bilo zagotovljeno usklajeno delovanje", so pojasnili v UKC Ljubljana.

Bojana Žvan je ves čas zavračala odgovornost v primeru domnevne evtanazije.
Bojana Žvan je ves čas zavračala odgovornost v primeru domnevne evtanazije. FOTO: Kanal A

Do razpisa oziroma največ za eno leto so danes za opravljanje dela v. d. predstojnice oddelka za vaskularno nevrologijo pooblastili Janjo Pretnar Oblak, še sporočajo iz UKC Ljubljana.

Poleg Žvanove so zamenjali tudi predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja, zdravnika Radana pa so odpustili. Slednji je napovedal, da bo pravico iskal na sodišču.

Žvanova je sicer zavračala odgovornost v primeru domnevne evtanazije. Ob tem je poudarila, da je bil strokovni nadzor napačno izveden. Interni izredni strokovni nadzor po njenih besedah ni potrdil, ali se je evtanazija res zgodila ali ne.

Žvanova bo razrešitev pravno izpodbijala, saj je prepričana, da je grešni kozel

Žvanova je napovedala, da bo pravno izpodbijala razrešitev, saj da je nezakonita. Žvanova trdi, da je odločitev o njenih razrešitvi "v nasprotju z ugotovljenim stanjem". "Moja krivda ni bila dokazana. Lahko bi me razrešili le iz krivdnih razlogov," je dejala.

Meni, da želijo vsi akterji njene razrešitve - generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec, strokovni direktor UKC Sergej Hojker in strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek z njeno zamenjavo "prikriti svojo odgovornost, čeprav iz dokumentacije izhaja, da mi je bil dogodek namerno prikrit več kot sedem dni". "Verjetno so takrat že razmišljali, koga bodo določili za grešnega kozla," sklepa Žvanova. Trdi, da so jo razrešili pravi tisti, ki so njenim podrejenim preprečili, da jo obvestijo o sumu evtanazije konec decembra lani. Zaradi tega dogodka so v UKC opravili izredni strokovni nadzor.

Prepričana sem, da nisem objektivno kriva, in da se bom vrnila na takšno pomembno mesto. Bojana Žvan

Žvanova opozarja, da vodstvo UKC tudi prikriva "varnostno razpoko v sistemu obravnave bolnikov". To bi po njenem mnenju morala raziskati zdravstvena inšpekcija in policija. Prepričana je, da njena razrešitev ne bo v ničemer koristila, ampak se bodo lahko takšni dogodki dogajali tudi v prihodnje, če te varnostne razpoke ne bodo rešili.

Po ugotovitvah izrednega strokovnega nadzora je zdravnik na oddelku za vaskularno nevrologijo UKC Ljubljana Ivan Radan neozdravljivo bolnemu 83-letniku, ki je v UKC umrl konec lanskega leta, verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalijevega klorida. Vodstvo UKC je Radana odpustilo, vendar je zdravnik napovedal pritožbo na delovno in socialno sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

agnus
05. 02. 2015 14.48
+9
"Prepričana sem, da nisem objektivno kriva, in da se bom vrnila na takšno pomembno mesto." Hipertrofiran ego je to, gospa Žvanova! Nepomembnega del.mesta najbrž ne bi sprejeli. Živel Hipokrat!
JApajaDAja
05. 02. 2015 15.15
+0
ta pa zgleda tako malo.......no, ji ne zaupam.
devlon
05. 02. 2015 15.56
+6
gospa je zelo dobra podjetnica in ve, kako molzti javni sistem
enakostzavse
05. 02. 2015 13.54
+10
A imajo v medikorju tut take "vitaminske" šprice ? Upam da ja. Sodeč po šefici in njeni sposobnosti, je tam zaposlenih kar nekaj "raztresenih strokovnjakov". Pa ni hudič da se ne bi eden od teh "zmotil" in dal najbolj bolanemu človeku pri nas, "vitaminsko" šprico, da bi prej okreval od te hude ANGINE PECKTORIS-KRIMINALIS.
devlon
05. 02. 2015 13.20
+3
boli njega briga...verjetno so mu ze v Medicorju ponudilii zaposlitev
JApajaDAja
05. 02. 2015 13.00
+15
zakaj jaz, danes, sedaj, pri polni zavesti ne morem prepovedati oživljanja in zahtevati evtanazijo ( ko, če-bo treba)? naj preventivo danes, mogoče prehitro, naredim samomor, da se izognem bolečin, trpljenju,vegetaciji.....? kdo si bo vzel pravico o mojem "življenju"?
JApajaDAja
05. 02. 2015 14.04
+1
danes si ga ne bi, ko pa več ne zmoreš sam.....pa kje ga naj, preventivno, dobim?
Elizabeta-Lota Loti
05. 02. 2015 15.00
+2
mislim da bi morali sprejet zakon oevtanaziji zakaj bi se clovek mucil intrpel stasne bolecine ce resnicno ni vec pomoci
spam1
05. 02. 2015 12.49
+12
Sodišče mu bo seveda ugodilo, morali ga bodo zaposliti nazaj in mu izplačati plačo in odškodnino z obrestmi.
01xxy
05. 02. 2015 14.20
+2
Oglejte si tistega blejskega vaserdiht mojstra! Čim večjo barabo obravnava, prej jo bo oprostil. Prava sprevrženost.Je to bolezen ali kaj drugega?