Slovenija

Slovenska zastava zaplapolala na tržaškem Narodnem domu

Trst, 13. 07. 2020 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Neža Pušnik, Mirko Vorkapić
Komentarji
1085

V Trstu so na dan, ko mineva sto let od fašističnega požiga, v navzočnosti predsednikov Slovenije in Italije Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle podpisali dokument o prenosu lastništva Narodnega doma v roke slovenske manjšine. Sam proces vračanja bo po pričakovanjih sicer trajal več let. Pahor je skupaj z italijanskim predsednikom obiskal tudi bazoviško fojbo in tam položil venec v imenu sprave med narodoma.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovesnost v Trstu
    08:23
    Iz 24UR: Slovesnost v Trstu
  • Iz SVETA: Spravna slovesnost
    03:46
    Iz SVETA: Spravna slovesnost
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S podpisom dokumenta je Narodni dom v Trstu na stoto obletnico fašističnega požiga tudi formalno znova v rokah slovenske manjšine. Proces vračanja bo po pričakovanjih trajal več let. 

Predsednika Slovenija in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta pred slovesnostjo v Trstu položila vence k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskim obeležjem na bazoviški fojbi, čemur so nekateri zamejski Slovenci ostro nasprotovali. Nekaj protestnikov je to izrazilo že na petkovih protestih v Ljubljani, nekaj čez 150 (po ocenah prisotnih novinarjev) pa se jih je danes s transparenti zbralo na mejnem prehodu Fernetiči. Nosili so tudi transparente, med drugim z napisom "Izdajalec".

Po zaključku slovesnosti pa se je pri spomeniku na bazoviški gmajni zbralo manjše število protestnikov. Člani civilne iniciative Ne v mojem imenu 13. julij so predsedniku Pahorju očitali izdajstvo. Kot je poudaril predstavnik civilne iniciative Mauro Dornik, se je predsednik Pahor šel poklonit prazni fojbi, za katero je zgodovinsko dokazano, da v njej ni nikogar. S svojim dejanjem pa je Pahor "potrdil, da smo genocidni narod, ki je pobijal Italijane samo zato, ker so bili Italijani", ter se s tem postavil na stran fašistov.

Poleg tega je slovenski predsednik na ta način odprl pot ezulskim organizacijam, da bodo lahko zahtevale vračilo premoženja optantov v Istri in Dalmaciji, je še ocenil Dornik. Kot je dodal, tudi poklon obeh predsednikov bazoviškim junakom ni iskren, saj Mattarella ni posthumno pomilostil slovenskih antifašistov, pač pa so za italijansko državo uradno še vedno teroristi.

Protest proti Pahorjevemu dejanju in v podporo Primorcem in tržaškim Slovencem je potekal tudi v Ljubljani, kjer se je zbralo nekaj deset protestnikov. Ob koncu so na zeleni venec kot opravičilo Primorski položili papirnate zvezde in kapljice, ki so simbolizirale takratne boje za svobodno državo.

Govorci na protestu v središču Ljubljane so spomnili tudi na grozote fašizma, prisilno italijanizacijo Slovencev in pozvali k zaščiti slovenske manjšine v Italiji. Opozorili so tudi na razraščanje fašizma povsod po svetu in izpostavili, da s protesti ne bodo prenehali, dokler se sovraštvo ne ustavi in prepreči.

Na drugi strani Pahorjeve poteze v pozitivni luči vidi premier Janez Janša. "To je konkretno, pristno in hkrati močno simbolno dejanje sprave, pomemben korak k sožitju in dobri prihodnosti dveh narodov, prepletenih tudi z obema manjšinama in delovanjem v EU in Natu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Drevoredu XX. septembra v Trstu so se zbrali pripadniki desničarskega gibanja CasaPound, ki vrnitvi Narodnega doma nasprotujejo. Trg Edinost v Trstu je iz varnostnih razlogov zaprt za javnost. Ob Narodnem domu so po navedbah posebne poročevalke STA v Trstu varnostne ograje ter okrepljena prisotnost policije.

Množica ljudi na slovesnosti ob predaji Narodnega doma

Po odhodu predsednikov so ograje, ki so onemogočale dostop do Narodnega doma, odstranili in ljudje so se lahko približali palači. Vence na njeno pročelje sta položili krovni organizaciji Slovencev v Italiji, stranki Slovenska skupnost in Demokratska stranka, ter Vsedržavno združenje partizanov Italije ANPI.

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta pripravili še slovesnost, ki je bila odprta za javnost. Zbrali so se številni ljudje. Predstavniki manjšine so na pročelje doma položili vence, zadonela pa je tudi pesem, vključno z Zdravljico.

Zbrane so med drugim nagovorili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, predsednik SSO Walter Bandelj, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc.

Slovesnost sta s petjem popestrili vokalna skupina Vikra ter vokalna skupina Glasbene matice. 

Slovenska zastava je znova zaplapolala na pročelju Narodnega doma v Trstu.
Slovenska zastava je znova zaplapolala na pročelju Narodnega doma v Trstu. FOTO: Anže Božič

Pahor: To je stoletno dejanje

"Danes me preplavljajo močni občutki sreče. Sto let po požigu je Narodni dom vrnjen Slovencem. To je stoletno dejanje. To je zgodovinski dogodek. Krivica je popravljena, zadoščeno je pravici," je zbrane nagovoril Pahor. Povedal je, da je vrnitev plod vztrajnih in vzajemnih ravnanj, ki so se "tiho spletla v čudovito harmonijo medsebojnega zaupanja". 

Slovenski predsednik današnje dejanje vidi kot dejanje upanja, ki vliva optimizem obeh narodov. "To je stoletno dejanje. Trst je danes, vsaj za en dan in vsaj v metaforičnem smislu, zaradi slavljenja najžlahtnejših vrednot, ki utemeljujejo Evropsko unijo, tudi njena prestolnica." 

Predsednika sta se ob položitvi venca prijela za roke, in sicer po vzoru nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla in francoskega predsednika Françoisa Mitterranda, ki sta to storila leta 1984 na pokopališču Douaumont v Verdunu. Tam je v prvi svetovni vojni potekala bitka, v kateri je po ocenah med 21. februarjem in 19. decembrom 1916 padlo 800.000 vojakov. 

Pahor in Mattarela pri spomeniku bazoviškim junakom
Pahor in Mattarela pri spomeniku bazoviškim junakom FOTO: Urad predsednika republike

Pahor in Mattarella sta sicer Narodni dom tudi skupaj obiskala in se vpisala v zlato knjigo. Tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je bil kot otrok priča požaru, pa sta izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.

Pahorja spremljata zunanji minister Anže Logar in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, Mattarello pa zunanji minister Luigi Di Maio, notranja ministrica Luciana Lamorgese in minister za univerze in znanstveno raziskovanje Gaetano Manfredi.

Glede vrnitve narodnega doma so z MZZ sporočili, da je bil to proces dolgoletnih prizadevanj, tako s strani slovenske narodne skupnosti v Italiji kot slovenske diplomacije, ki je bila v stalnem dialogu s predstavniki Italijanske republike. "Vrnitev Narodnega doma ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in Italijanske republike Sergia Mattarelle je izjemnega simbolnega pomena tako za Slovence v Italiji kot tudi za odnose med obema sosednjima državama."

"Želim si, da Narodni dom postane hiša dialoga, hiša prijateljstva in hiša sožitja med narodi ter prispeva k večkulturni in večjezikovni prihodnosti Trsta. Naj bo 100. obletnica požiga Narodnega doma hkrati simbol preporoda mesta in slovensko-italijanskih odnosov v naši skupni evropski hiši," je zapisal minister Logar.

Pahor in Mattarella pred vhodom v Narodni dom.
Pahor in Mattarella pred vhodom v Narodni dom. FOTO: Urad predsednika republike

Dogodki zaradi pandemije potekajo brez množične udeležbe, po odhodu obeh predsednikov so popoldne pred Narodnim domom pripravili manjšo slovesnost, na katero so bili "vabljeni vsi, ki jim je Narodni dom pri srcu".

Pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin so 13. julija 1920 napadli in požgali Narodni dom. Še isti dan so se znesli tudi nad 21 drugimi slovenskimi in slovanskimi ustanovami v Trstu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1085)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fljfo
14. 07. 2020 13.59
+2
Ponosen! Živela Slovenija!
Tron386
14. 07. 2020 12.46
+3
Italijanska zastava že dolgo plapola na občini Piran, pa čeprav je tam vsega skupaj 1 procent italijanov. Vse dvojezične napise umaknite, dokler jih Italijani ne uredijo po vsej Julijski Krajini !!
Boris6116
14. 07. 2020 13.20
+0
Ne odstraniti obstoječe, ampak zahtevati neobstoječe!
vlahov
14. 07. 2020 13.48
+0
Karantanski sloven
14. 07. 2020 20.51
bublika
14. 07. 2020 12.08
+5
Pravi korak k spravi !!!!
Bojan-F
14. 07. 2020 11.32
+12
Da pomagam razrešiti dileme Desnemu sektorju - namreč za TIGR so izvedeli šele pred 25 leti, po nemarnem ga omenjajo pa zadnjih 10 let ... TIGR-ovci na Primorskem niso bili nikdar zanikani ... v Novi Gorici imamo ... od leta 1958 Bazoviško ulico ... od 1959 Bidovčevo ulico ... od 1959 Gortanovo ulico ... od leta 1959 Marušičevo ulico ... od leta 1959 Miloševo ulico ... od 1992 Rejčevo ulico ... od leta 2000 Ulico Zorka Jelinčiča ... od leta 1959 Valenčičevo ulico ... v onovni šoli smo se učili o TIGR-u - o prvem in drugem tržaškem procesu ... na grobu mojega nonota (sredina 80-tih let) je govorec jasno povedal, da je bil nono TIGR-ovec prvega dne ... o TIGR-u se je v mojem okolju govorilo normalno, saj sta bila TIGR-ovca tudi dva nonotova brata, brat od drugega nonota, sosed mojega nonota je bil znan TIGR-ovec (to je posebna zgodba) ... TIGR-ovci so bili Orjunaši, španski borci, oficirji kontraobveščevalne službe Vojske kraljevine Jugoslavije, člani KPI, KPJ, partizani, oficirji JLA, družbeno-politični delavci, člani SAZU ... itd. itd. itd. ...
Špina?ni njoki
14. 07. 2020 13.18
+3
Bojan-F
14. 07. 2020 11.00
+3
Spodaj nekje rojak postavlja retorično vprašanje ... "Kako to, da je bilo možno vrniti Slovenski narodni dom šele v demokratični Sloveniji in ne prej v Jugi" (oz. nekaj podobnega) ... odgovor je več kot enostaven ... vrnitev Slovenskega narodnega doma nima več politične moči kot pred 70 ali 30 leti ... če je takrat revizionizem zgodovine v parlamentu zagovarjalo 4-8% poslancev (in to zelo po tihem!), danes to zagovarja (in to zelo glasno!) 35-40% parlamentarcev, ostali pa so pasivno tiho ... za časa Juge si v Gorici Fini Gianfranco ni upal razkopavati mejni zid ... za časa Juge si Italija ni upala oklicati Dneva spomina in snemati Rosso Istria in Il Cuore nel Pozzo ... za časa Juge Veltroni Valter, Vespa Bruno, Salvini Matej, Meloni Jurkica, Tajani Anton in tudi Mattarella Sergej bi prej razmislili in šele nato vklopili jezik ...
Bojan-F
14. 07. 2020 11.00
+5
... če to ni dovolj, lahko dopišem še kaj drugega.
JohannDoe
14. 07. 2020 11.07
+0
Za časa Juge je Salvini čez mejo kadil jointe s svojimi socialističnimi kolegi in razpredal, verjetno, o lepotah in vizijah Marxovega Kapitala.
Iztok Po?kaj
14. 07. 2020 11.37
+1
Dopiši tiste ki so jih komunisti izdali in pobili. Po vojni definitivno zamolčani, ker so bili oni prvi borci proti fašizmu. In to celo v Evropi, ne v Gorici...To pa je bilo za rdeče veliko prehudo.
Bojan-F
14. 07. 2020 11.49
+4
... absurd je, da so TIGR (karkoli naj bi to pomenilo) spočeli jugoslovanski fašisti Orjunaši leta 1923 ... na žalost je vodstvo TIGR-a (karkoli naj bi to pomenilo) z akcijami na civilno infrastrukturo v Rajhu priključeni Avstriji in v Karniji sprožilo represaljije tako, da je bil TIGR julija 1940 (natanko pred 80 leti) uničen ... za domnevno izdane in pobite TIGR-ovce s strani komunistov pa vsaj en zgodovinski vir ...
Opazujemvas
14. 07. 2020 10.48
-2
Od včeraj v Sloveniji nimamo več predsednika države, Pahor ni več moj predsednik in upam, da mu kdaj sodijo kot izdajalcu, vprašal bi ga ali je včeraj slišal strele v Bazovici, krike tisočerih zavednih Slovencev, ki so jih Italijani skupaj z domačimi izdajalci preganjali, ubijali in pošiljali v taborišča smrt.
JohannDoe
14. 07. 2020 10.56
-1
Nimate predsednika, nimate predsednika vlade, nimate koalicije..... ja potem vam res mora bit hudo v nekem vakuumu al praznem prostoru.
VAREN
14. 07. 2020 10.45
+0
Glede na velikost zastave na stavbi, bi bilo bolje, da je ne bi bilo. So pokazali svojo veličino tisti, ki so jo izobesili. Ta dva zaljubljenca pa čim prej odstranite od tu, da mi ne delata sramoto pred celim svetom.
Boris6116
14. 07. 2020 13.26
+0
Bi se potrudil sam in daroval večjo! Tvoj materialni prispevek bi bil cenjen, verbalni tukaj na komentarjih pa branja nevreden.
BITINOVINAR
14. 07. 2020 10.40
+8
Ravno na primeru TIGRovcev se vidi boj za oblast KOMUNISTOV, kjer ni bilo važno ali si anti faššist, zgolj če si podrejen komunistom. Odprite malo splet. Je pa žalostno, da FILO faks tega ni BOLJ obelodanil. TIGRovci so bili zanikani s strani nas, oziroma povojne oblasti
JohannDoe
14. 07. 2020 10.57
+3
Drži. Tako je to, vidiš, ko si naš ali pa proti nam. Kdo se od koga uči in kdo to prakticira?
BITINOVINAR
14. 07. 2020 10.34
+10
PRVO Mešana komisija je že zdavnaj povedala svoje. DRUGO. Komunistična likvidacija TIGRovcev, ki niso hoteli služiti komunistom še ni prišla v zgodovinske knjige. Prvi padli TIGRovci s strani fašistov imajo obeležje, zadnji padli s strani zvezde so po jamah. In kdo tu zanika zločine. Ko bo obeležje padlim antifašistom pod KOMUNISTIČNO roko, bom verjel v sprejemanje zgodovinskih resnic
BITINOVINAR
14. 07. 2020 10.35
+8
In v zgornji kontekst lahko meša domobrance zgolj neveden in temačen um. Da ne bo pomote, domobranci so bili KVIZLINGI.
JohannDoe
14. 07. 2020 10.44
+2
Mešana komisija je povedala svoje in "mi" cenimo resnico... Kako pa to, da potem upoštevajo in spoštujejo kar so odkrili samo naši "komunisti", Italijani pa tudi svojo komisijo in njihove zaključke popolnoma ignorirajo? Držimo se tistega, kar je ugotovila in predstavila skupna naša-njihova komisija in postavljajmo vence tja, kjer je treba. Ne pa si izmišljevat mitov o številu žrtev pred praznimi jamami in betonirat njihove vhode, da ne bi slučajno kdo pogledal noter in kaj preštel.
JohannDoe
14. 07. 2020 10.50
+8
Komunistično gibanje je treba objektivno ovrednotit, nasilje pa obelodanit in obsodit. Ampak prostovoljnega sodelovanja v enotah okupatorja, ki je deloval proti Slovencem, Slovenstvu in njihovi pravici do jezika, zemlje in države, ne bo prevrednotila nobena revizija v kaj drugo kot izdajalstvo. Razen tista, ki bo tudi sama zavrnila Slovenstvo in se postavila na izhodišče nekoga drugega - okupatorja, recimo. To pa nima več nobene veze s slovenstvom in Slovenci.
BITINOVINAR
14. 07. 2020 10.57
Smešno
14. 07. 2020 10.02
+4
“Trst je naš!” Franc je v filmu dejal, da pojutrišnjem. Klovn ga je prehitel.
Špina?ni njoki
14. 07. 2020 09.36
+13
Brkini so bili 4. junija 1942 prizorišče krvavega maščevanja italijanskih  vojaških enot nad civilnim prebivalstvom za njegovo domnevno sodelovanje  s partizani. Na ukaz reškega prefekta Temistocla Teste so italijanske  oborožene enote vdrle v vasi Kilovče, Ratečevo Brdo, Gornja Bitnja, Dolnja Bitnja, Podstenje, Podstenjšek in Mereče, požgali 117 hiš, pobili 32 talcev in 462 prebivalcev odgnali v internacijo. Spomenik žrtvam pokola v Podhumu Po umoru italijanske učiteljice s strani partizanov so italijanski vojaki v vasi Podhum 12. julija 1942, izvedli krvavo represalijo nad civilnim prebivalstvom.  Ustrelili so vse moške med 16. in 64. letom starosti. Na kraju pokola  stoji danes monumentalen spomenik, na katerem so navedena imena 91 žrtev  pokola; ostalo prebivalstvo naselja so italijanski vojaki odvedli v  koncentracijska taborišča, vas pa požgali. 8. avgusta 1942 so v vasi Ustje pri Ajdovščini italijanski vojaki divizije »Julia« ustrelili 8 prebivalcev in nato požgali vas. V juniju 1943 je vojaški guverner v Kraljevini Črne Gore, Alessandro Pirzio Biroli, dal ukaz za ustrelitev 180 talcev kot povračilni ukrep za uboj 9 italijanskih vojakov 383. pehotnega polka (20 talcev za vsakega italijanskega vojaka) Požgali so še številne druge vasi, prva so bile Mačkolje ob vzponu fašizma že  leta 1921. Veliko vasi so požigali njihovi fašisti tudi po padcu fašistične Italije leta 1943, kot sodelavci nemške vojske ali pa enote Salojske republike. Tak primer je Gabrovica, kjer je v gorečih hišah zgorelo celo 9 ljudi, med njimi štiriletna Nerina Krmec.
BITINOVINAR
14. 07. 2020 10.24
-2
In kaj predlagaš dragi LJUBLJANČAN, ljubitelj ZVEZDE. Da se na Goriškem ljudje zopet skregajo, vrtijo komunistične in fašistične parole. Zgodovina je bila težka, hočeš da je taka tudi sedanjost. Si sploh govoril s kakšnim obmejnim Slovencem ali goniš LJUBLJANŠCINO. Vi imate svojega ZOKIJA, kolesarje, belo rdeče razprtije.... Pustite Primorce živeti
JohannDoe
14. 07. 2020 10.25
+2
Saj veš kaj bi ti rekli šuhglancarji.... sami so to povzročili, ker so razgrajali in sodelovali s partizani. Če bi bili pridni kot italijanski MVAC, se to ne bi zgodilo. Imeli bi vsega dobrega, Benedettiji in Cernagi. Slovence bi na koncu osvobodili zavezniki, prepoznali njihove krivice in jim dali Trst in Istro đaba. Svizec bi zavil čokolado, na Polju bi pa imeli trokotne tablete.
BITINOVINAR
14. 07. 2020 10.31
+0
Se ne strinjam Janez Doe. DOMOBRANCI SO BIKI KVIZLINGI. PRVO Mešana komisija je že zdavnaj povedala svoje. DRUGO. Ribičiceva likvidacija TIGRovcev, ki niso hoteli služiti komunistom še ni prišla v zgodovinske knjige. Prvi padli TIGRovci s strani fašistov imajo obeležje, zadnji padli s strani zvezde so po jamah. In kdo je tu zanika zloćine. Ko bi obeležje padlim antifašistom pod KOMUNISTIČNO roko, bom verjel v sprejemanje zgodovinskih resnic
JohannDoe
14. 07. 2020 10.54
-1
Lepo. Ampak prvo povej s čim ne ne strinjaš. V tem, kar pišeš, ne najdem nobene povezave s tistim, kar sem napisal v mojem postu pred tem.
Špina?ni njoki
14. 07. 2020 13.08
+2
Bitinovinar... Ne, ne predlagam, da se dejmo spet kregat z italijani. Sam rozic in vencev pa Slovencem tud ni treba nosit na grobove zlocincev. Ce ze, pa takrat, ko bo tudi njihov predsednik prinesel roze in vence na mnoziscna grobisca nedolznih civilov, celih druzin, ki so jih pobil za nic, ne prej.
EEgon
14. 07. 2020 09.27
+6
A manjše zastave niso našli?
Boris6116
14. 07. 2020 09.25
+4
Spodobilo bi se, da bi poleg slovenske zastave visela tudi evropska in italijanska!
JohannDoe
14. 07. 2020 10.29
+3
Lepo da ti skrbiš kaj bi se spodobilo Italijanom. Oglasi se tudi kaj pri manjšinskih zastavah pri nas. Italijani so tiho. Pa ne zato, ker bi bili zlobni sami po sebi, zato, ker imajo kompas.
Karantanski sloven
14. 07. 2020 20.56
nemo1
14. 07. 2020 08.56
+4
Malo večjo zastavo bi se spodobilo obesit
User1629901
14. 07. 2020 08.31
+18
Lepo, zdaj bi bilo prav, da Mattarella obišče vsaj koncentracisko taborišče na Rabu in se pokloni nedolžnim žrtvam fašizma. Nekateri zgodovinarji pravijo, da so razmere v tem taborišču bile slabše kot v nemških saj so ljudje umirali od žeje in lakote. Med žrtvami naj bi bilo okoli 3000 otrok, kar je več kot vse žrtve fojb...
lotmerzanec
14. 07. 2020 08.47
-11
Sem mislil,da je Rab na Hrvašlem?? Kaj ti misliš,da lahko slovenski predsednik povabi gosta v neko drugo državo?? Lahko pa ga povabi na Kočevsko in se mu opraviči za pokole "zvezdašev"!!
User1629901
14. 07. 2020 08.52
+23
Na Rabu so večinoma umirali slovenci... Povojni "pokoli" pa so rezultat prejšnjih pokolov nacisto ter fašistov in njihovih pajdašev, izdajalcev lastnega naroda.
pepe007
14. 07. 2020 09.06
-4
Umor brez sojenja in dokazane krivde je navadni pokol in tu ni potrebno iskati nobenega opravičila v preteklih dogodkih. Ja, saj tudi nacizem je prišel, ker so Nemci dobili krivične ukrepe po prvi svetovni vojni, ta pa se je začela, ker evropske države niso imele enako "pravično" razdeljenih kolonij. Torej je nacizem sprejemljiv? Saj ja temelji na preteklih krivicah...
User1629901
14. 07. 2020 09.10
+2
Pepe007 me zanima če bi imel enako razmišljanje, če bi ti otroke ženo in starše ubili na tako gnusne načine kot so to delali nacisti in fašisti. Te že vidim kako si razlagaš njihovo smrt z tem, da so nemci imeli krivične ukrepe po prvi svetovni vojni...
Razumnež
14. 07. 2020 09.20
+5
Grankadola.... nisi ga razumel. Isto trdita oba. Zločin je zločin in opravičevati ene poboje zaradi prejšnjih krivic ni prav.
User1629901
14. 07. 2020 09.51
+4
Razumneš, zna bit, vendar menim, da je nemogoče enačit medvojne organizirane pokole, brisanje narodov z povojnimi poboji iz maščevanja. Oboje je strašno narobe in bolano vendar eno je maščevanje, drugo načrtno iztrebljanje nedolžnih ljudi na način, ki se ga do takrat ni zamislil niti kakšen Rimski cesar, pa rimljani niso bili prav nedolžne ovčice glede iztrebljanja ljudstev. Je pa prav, da enkrat opravimo z tem temnim obdobjem in začnemo gledati v skupno prihodnjos, sodelovanja, spoštovanja in strpnoti. Lp
pepe007
14. 07. 2020 08.28
-3
Do sprave težko pride, če ne bomo stvari gledali, da so se pač zgodile. To sicer ne pomeni, da ne bi smeli storilcev preganjati, dokler so (bili) še živi in govoriti, da so bila dejanja grozna in krivična. Povprečen Italijan in povprečen Slovenec pa nista za take in drugačne grozote nič kriva. Dnevnik je zapisal nekaj o odvzetem premoženju in zahtevkih... Če je pretekla oblast nekomu nekaj ukradla in ga pregnala, je pač treba vrniti. Če je ta naredil škodo na drugi strani, ga je treba zato preganjati, ampak neke povezave s prvim primerom ni. Za mene osebno bi bilo moteče, če bi v Sloveniji videl na stavbi manjšine italijansko ali madžarsko državno zastavo. Saj verjetno kje visi, ampak država ni enako narod. Če Italijanov to ne moti, naj na narodnem domu Slovencev v Trstu visi zastava države Slovenije.
BellaCiao
14. 07. 2020 08.21
+2
Ali je Pahor izdajalec ali ne naj mu sodi zgodovina. Je pa definitivno samovšečna ritka, ki jo briga predvsem za samega sebe in svoj hedonizem. Ljubezen do sivih babic nas je stala NEUSPEŠNE ARBITRAŽE in nas bo stala tudi v prihodnje! Ni čudno da s partnerko ne živita skupaj. Ob tolikšni količini sluzi je nevarno biti poleg. Zdrs ali padec sta neizogibna.
Old Wise Man
14. 07. 2020 08.19
+6
Sramota, da niti zastave prave velikosti in za obstoječe nosilce niso pripravili! Tako pa tam sramežljivo visi en robček v dizajnu Slo zastave!
Razumnež
14. 07. 2020 08.13
-3
V parlamentu je Levica zapustila sejo, ker bi se Janša (nevem zakaj) moral nekomu opravičevati... Potem pa gledam posnetek iz Italije, kjer ta-ista Levica nekaj protestira proti Pahorju. Pa pride pred kamero njihov Mauro Dornik (sicer popolni nepomembnež, pa vseeno)in razloži, da je Pahor izdajalec, ker je s poklonom označil Jugoslovane in tudi Slovence za genociden narod. Spoštovane ovce, v Jugoslaviji so se vršili hudi genocidi. Tako v Srebrenici, kot tudi v Kočevju. Malo odprite kakšne zgodovinske knjige, ki niso nastale zgolj v učnem programu komunistične zablode, ampak na zgodovinskih dejstvih. Kar se tiče pa razprodaje slovenskega ozemlja je pa glavni junak gotovo Tito, ko je podpisal Osimski sporazum in podaril Italjanom celotno cono A, pa čeprav so partizani osvobodili Trst. Kar so partizani osvojili, so komunisti podarili. Za južno mejo s Hrvati se je boril pa edino Janša, ko ni želel Hrvatov v EU, dokler se ne določi meja. Za koga so ovce glasovale se ve.
BITINOVINAR
13. 07. 2020 21.59
+12
Bravo PREDSEDNIKA! Prihodnost je DEMOKRATIČNA. Italijani so dali NAJVEČJE ITALIJANSKO priznanje slovenskemu antifašistu, intelektualcu, pričevalcu, patriotu. Kaj vam ljubljanski ZVEZDAŠI ni jasno, nevedni ste, ker ste častilci morilcev prvih antifašistov na SVETU TIGRovcev. Prvi TIGRovci so padli pod fasisti zadnji pod slovenskimi KOMUNISTI. In še zdaj LJUBLJANSKI ZVEZDAŠI delate štalo na primorskem. Tu naroda že dolgo živita v slogi, meje ni več niti v glavah!
Auslander
14. 07. 2020 08.09
+7
Prihodnost definitivno ni demokraticna. Evropa je klinično mrtva