Slovenija

Po sončnem vikendu nas čaka nekaj padavin, a pretirane ohladitve ne bo

Ljubljana, 12. 06. 2015 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenijo je v začetku meseca zajelo zelo toplo oziroma vroče vreme brez padavin, zato so v nekaterih delih Slovenije izrazili bojazen pred sušo. Padavine, ki bodo padle v začetku prihodnjega tedna, so zato več kot dobrodošle, a te bodo že v torek popoldne oslabele.

Sončno in vroče vreme nas razvaja že ves teden in tako bo tudi čez vikend, ko bo pihal jugozahodni veter. Temperature se bodo povzpenjale do 33 stopinj C. Nad zahodno Evropo je namreč oslabljeno ciklonsko območje, drugod nad večjim delom Evrope pa je območje visokega zračnega tlaka. S šibkim jugozahodnim vetrom priteka nad naše kraje topel in precej suh zrak.

V soboto popoldne bodo predvsem v Alpah krajevne nevihte.

V ponedeljek bo kratkotrajno poslabšanje vremena, ko bo fronta zajela večji del Slovenije. Posamezne plohe in nevihte se bodo čez dan najprej pojavile na zahodu države, zvečer in čez noč pa se bodo razširile po vsej državi. "Padavine naj bi v torek popoldne oslabele in v večjem delu države prenehale," je dejal meteorolo Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje.

Pretirane ohladitve, kljub temu prihodnji teden ne bo. Temperature bodo sicer znosnejše, okoli 25 stopinj C. Vreme bo nestanovitno, a za zdaj kaže, da bo lepo in suho vreme tudi prihodnji vikend.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

Pomlad
Pomlad FOTO: Thinkstock

Prvi znaki kmetijske suše

Teh nekaj padavin, ki naj bi padle v začetku prihodnjega tedna, bo dobrodošlih. Podpovprečne padavine v prvih mesecih letošnjega vegetacijskega obdobja so namreč povzročile prve znake kmetijske suše v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem.

"Vegetacijski vodni primanjkljaj omenjenih delov Slovenije že presega ekstremni vodni primanjkljaj za to obdobje leta glede na klimatološko statistiko stanja vodne bilance," so zapisali na Arso. Razmere so nekoliko boljše na vzhodu, jugovzhodu ter severovzhodu države, kjer je bila količina padavin bližje primerljivim klimatološkim vrednostim.

Prvi vodni primanjkljaj se je pojavil že v začetku aprila, drugi pa v začetku maja. "V začetku junija, ko je državo zajel vročinski val, pa se vodne zaloge v tleh ponovno slabšajo kar ob nadaljevanju lahko privede do posledic na kmetijskih rastlinah," pravijo na Arso.

Veliko rek že ima manjše pretoke od običajnih v tem času. "V začetku prihodnjega tedna se bodo pretoki rek še spreminjali glede na napovedane padavine, v drugi polovici tedna pa je pričakovati ponovno zmanjševanje vodnatosti rek," so sporočili iz Arsa. Postopoma se zmanjšujejo tudi gladine podzemne vode, vendar še ne dosegajo kritično nizkih vrednosti.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) za zdaj še ni opazila znakov za alarm, predvidevajo pa tudi, da glede na vremenske napovedi na splošno ne bo večjih težav. Če bi slabše vremenske razmere trajale nekaj časa, bodo svetovalci na terenu preverili stanje, do takrat pa kakšnih drugih ocen še ne morejo dati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catman
12. 06. 2015 09.29
+2
Mater, še takrat, ko pomisliš, evo zdaj pa po verjetnostnem računu skoraj morajo trofit.... Pripravljam dežnik in puloverje, dolge gate,... Verjetnostni račun bo treba popravit, ni druge.