Slovenija

Po sobotni nesreči: Kaj svetujejo zavarovalnice?

Ljubljana, 02. 02. 2016 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zavarovalnice udeležencem sobotne prometne nesreče svetujejo, naj škodo, če so imeli vozilo kasko zavarovano, uveljavljajo takoj. S seboj naj prinesejo vozniško in prometno dovoljenje ter obrazec za prijavo škode. Če pa vozila nimajo kasko zavarovanega, pa na zavarovalnicah pravijo, da bodo morali počakati na ugotovitve policistov.

Po sobotni hudi prometni nesreči na primorski avtocesti se poškodovani že obračajo na svoje zavarovalnice, saj bi radi čim prej popravili nastalo škodo. Prav zato smo zbrali nekaj nasvetov slovenskih zavarovalnic.

Zavarovalnica Maribor: Ne spreminjajte stanja poškodovanih vozil, dokler si jih ne ogledamo

Zavarovalnica Maribor vsem zavarovancem svetuje, naj ne spreminjajo stanja poškodovanih vozil, dokler si jih ne ogleda predstavnik zavarovalnice. Enako velja za ostale poškodovane predmete, ki so lahko predmet zahtevkov, pravijo.

Razbita vozila - 2
Razbita vozila - 2 FOTO: Anže Božič

Glede telesnih poškodb pa priporočajo ''ukrepe za čimprejšnje okrevanje in zmanjšanje posledic poškodb. Pridobljeno zdravstveno dokumentacijo bodo zavarovanci oz. oškodovanci potrebovali ob prijavi oz. vlaganju zahtevkov iz naslova sklenjenih nezgodnih zavarovanj pri Zavarovalnici Maribor ali odgovornosti povzročitelja oz. povzročiteljev na odgovornostni zavarovalnici''.

Na Zavarovalnici Maribor tistim, ki so imeli svoj avtomobil kasko zavarovan, svetujejo, da ne glede na odgovornost za nastalo škodo na njihovem vozilu, takoj koristijo lastno kasko zavarovanje. Tisti, ki pa vozila nimajo kasko zavarovanega, pa lahko uveljavljajo škodo po odgovornosti povzročitelja potem, ko je njihova odgovornost jasno opredeljena pri odgovornostni zavarovalnici. ''Glede na trenutno nedorečenost odgovornosti za nastalo škodo, našim zavarovancem omogočamo brezplačni ogled poškodovanega vozila in ostalih poškodovanih predmetov. Dokumentacijo bomo hranili in jo posredovali odgovornostni zavarovalnici takoj, ko bo ta znana,'' pravijo in dodajajo, da je telesne poškodbe možno opredeliti takrat, ko je zdravljenje končano oz. podana ocena, da se stanje ne bo več izboljševalo.

Vsi, ki bodo izpolnili ustrezen obrazec za podajo ustreznega zahtevka, morajo predložiti tudi ustrezna dokazila. ''Za škode na vozilih naj imajo s seboj prometno dovoljenje poškodovanega vozila, vozniško dovoljenje voznika poškodovanega vozila, podatke o kasko zavarovalni polici in podatke o odgovornostni polici ter podatke o poškodovanih predmetih v vozilih. Prav tako naj imajo s seboj podatke o potnikih, ki so bili v vozilu v času dogodka. Če imajo na voljo foto/video dokumentacijo iz kraja dogodka, predlagamo, da nam jo predložijo,'' še pojasnjujejo in dodajajo, da so do sedaj prejeli nekaj klicev, sicer pa glavnino prijav pričakujejo v naslednjih dneh.

Adriatic Slovenija: Primere že rešujemo

Zavarovanci, ki imajo kasko zavarovanje vozila sklenjeno pri Adriatic Slovenica (AS), lahko škodo prijavijo takoj, ob prijavi pa naj imajo s seboj prometno in vozniško dovoljenje ter izpolnjen obrazec za prijavo škode. Zavarovanci, ki bodo škodo uveljavljali iz odgovornostnih zavarovanj, pa bodo morali počakati na policijski zapisnik, ''pri čemer postopek reševanja sledi ugotovitvam o dinamiki prometne nesreče in ugotovitvah odgovornosti posameznih udeležencev. Ker je bila prometna nesreča, ki se je zgodila v soboto, obsežna in kompleksna, narašča verjetnost, da bo treba doseči nekakšen splošni dogovor med zavarovalnicami udeležencev prometne nesreče'', pojasnjujejo na AS, kjer so že prejeli nekaj prijav škod zavarovancev, ki imajo sklenjeno kasko zavarovanje. Kot so še sporočili, primere že rešujejo.

Nekatere zavarovalnice že rešujejo odškodninske zahtevke.
Nekatere zavarovalnice že rešujejo odškodninske zahtevke. FOTO: PGD Postojna

Tilia: Škodo prijavite čim prej

Zavarovalnica Tilia svoje zavarovance poziva, naj čim prej prijavijo škodo in dostavijo potrebno pripadajočo dokumentacijo, vključno z vsemi dokazili o zavarovalnem primeru. Glede na to, da je šlo za verižno trčenje, bodo sami pridobili policijsko poročilo, ko bo to na razpolago.

Pri prijavi avtomobilskih škod je potrebno poleg prijavnega obrazca priložiti vozniško dovoljenje in prometno dovoljenje poškodovanega vozila. Poleg tega pa je zaželena, v kolikor jih prijavitelj ima oz. jih lahko pridobi in dostavi, tudi vsa morebitna ostala dokumentacija, ki bi bila lahko v pomoč pri likvidaciji škode (fotografije mesta nesreče, soudeleženih vozil, izjave prič, policijski zapisnik …). Pri prijavi nezgodnega zavarovanja je treba k prijavi nezgode predložiti zdravniško dokumentacijo o poteku zdravljenja (izvide, potrdila o upravičeni zadržanosti z dela …).

Če udeleženec nesreče prijavlja škodo na avtomobilu in je ta manjšega obsega, na zavarovalnici predlagajo, da poišče najbližji pogodbeni servis in tam prijavi škodo. Tam bodo, če jih bo zavarovanec pooblastil za to, lahko izvedli celoten prijavni postopek, vključno z ogledom in ocenitvijo poškodb na vozilu ter poskrbeli za komunikacijo z zavarovalnico glede likvidacije škode. V kolikor pa so poškodbe resnejše, zavarovancem predlagajo, da se oglasijo na katerem koli cenilnem mestu Zavarovalnice Tilia, kjer bo za postopek likvidacije poskrbela njihova cenilna služba. V kolikor je udeležena oseba v prometni nesreči utrpela tudi telesne poškodbe in ima sklenjeno nezgodno zavarovanje, predlagajo, da po končanem zdravljenju  prijavi  nezgodo  na njihovem obrazcu ter zraven priloži še celotno zdravniško dokumentacijo.

Udeleženci nesreče lahko škodo prijavijo na vseh predstavništvih in poslovalnicah Zavarovalnice Tilia ter pri njihovih pogodbenih partnerjih (avtomobilskih servisih), pa tudi prek spletne aplikacije e-tilia ali obrazcev na njihovi spletni strani. Na Tilii sicer do včeraj še niso prejeli nobene prijave.

Zavarovalnica Triglav: Na nas se ni obrnil še nihče

Iz Zavarovalnice Triglav pa so sporočili, da morajo udeleženci prometne nesreče pri avtomobilskih zavarovanjih poskrbeti za prijavo nastale škode, kar lahko naredijo prek običajnih prijavnih poti – na enem od škodnih centrov, za prijave iz naslova avtomobilskega kaska pa tudi prek interneta oziroma na enem od za to pooblaščenih servisov mreže "Prijavi-Popravi". V tovrstnih primerih je najenostavnejša prijava iz naslova avtomobilskega kaska (seveda če imajo udeleženci sklenjeno tovrstno zavarovanje), saj na zavarovalnici ocenjujejo, da bo postopek določanja odgovornosti povzročiteljev zaradi velikega števila vpletenih zapleten, kar bo posledično trajalo precej časa.

Zavarovanci Zavarovalnice Triglav se o nastali škodi najprej posvetujejo s svojim zavarovalnim zastopnikom in pred prijavo škode preverijo kritja na svojih zavarovalnih policah. Za pomoč se lahko obrnejo tudi na njihove svetovalce prek telefonske številke 080 555 555 in spletne strani www.triglav.si ali pridejo na najbližje predstavništvo oz. zastopniško pisarno oziroma na sedež območne enote Zavarovalnice Triglav. Zavarovancem še svetujejo, da imajo ob prijavi škodnega primera iz zavarovanja avtomobilskega kaska s seboj številko vozniškega dovoljenja ali številko prometnega dovoljenja.

Oškodovanci lahko vložijo tudi odškodninski zahtevek neposredno proti zavarovalnici povzročitelja, vendar šele, ko je ta poznan. Odškodnina zaradi nastalih telesnih poškodb se vedno uveljavlja iz police (avtomobilska odgovornost) vozila, katerega voznik je odgovoren za nastalo škodo – izjema so telesne poškodbe voznika, če je le-ta za škodo odgovoren sam. "Škodo lahko zavarovancu prijavijo že zdaj. Do danes še nismo prijeli nobene prijave iz omenjenega škodnega primera, saj so bila vozila odpeljana na zavarovan prostor in zaščitena za potrebe postopkov policije," so zapisali.

Zavarovanci, ki imajo sklenjeno polico za nezgodno zavarovanje oz. nezgodno zavarovanje priključeno na katerikoli polici, lahko uveljavljajo zahtevek za izplačilo zavarovalnine na tisti enoti zavarovalnice, kjer je bila polica sklenjena. Zahtevek za izplačilo zavarovalnine se vloži pisno, na ustreznem obrazcu, ki se mu priloži kopija nezgodne police ter vsa dokumentacija, ki jo zavarovanec oz. upravičenec prejme v zvezi z nezgodo. Zahtevek lahko vložijo prek spleta, po elektronski ali klasični pošti, osebno na enoti zavarovalnice ali prek zavarovalnih zastopnikov. "Po dosedanjih informacijah se v zvezi s sobotno nesrečo na primorski avtocesti na nas ni obrnil še nihče. Morebitnih prejetih zahtevkov pa ne bo mogoče rešiti prej, dokler ne bo o dogodku sestavljen policijski zapisnik. Podroben opis postopka za prijavo nezgode odraslih in otrok in tudi prijava smrti zavarovane osebe lahko najdete na triglav.si," so še dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rudar51
02. 02. 2016 19.07
+1
Kaj svetuje zavarovalnica? da naj bodo vsi tiho.
Ramzess
02. 02. 2016 18.20
+2
Vse lepo in prav, hočejo pa tudi dokumente, ki ostanejo v avtih, lastnik pa mora do teh najprej priti, če ostanejo cele seveda. Morda gre s kopijami, če jih lastnik ima, ... nove delat po tem, ne vem če to zavarovalnica sprejme.
FesterAdams
02. 02. 2016 18.19
+7
Zavarovalnice so od države blagoslovljene organizirane kriminalne združbe. Po samovšečnosti, lakomnosti in oholosti so tik pod državo samo. Kaj mislite, kakšen cilj imajo v tej množični nesreči?
Stjepans
04. 02. 2016 16.46
muhaha4544
02. 02. 2016 17.56
+5
Mau jih bo denar na konc dublu. 70% so jih itak nategnil....
HAILWOODmike
02. 02. 2016 17.52
-5
Zato pa mam kasko oba avta...pa to ful kasko brez fransize...da si ob tqkih primerih kupim nov avto....eto tisti ki se pa pri zavarovanjih handlate pa ste zdaj najbolj pametni kak so zavarovalnice sama mafija!
vzdev
02. 02. 2016 17.58
+4
Če imaš odplačano franšizo, to vsekakor drži, toda še vedno pa izgubiš zavarovalni razred.
HAILWOODmike
02. 02. 2016 18.12
+2
Odkup prve skode ali zamrzjen bonus...cca 20 eur...ce jih pa komu skoda dat ob sklepanju pa naj pol ne jamra!
FesterAdams
02. 02. 2016 18.24
-1
Kaj pa ti bo kasko, ko ti bo kaki kretien v kakem BMW, Audi ali Porsche oklepniku odtrgal nogo ali morda obe...?
dr.dare
02. 02. 2016 18.45
+1
kakšne veze imajo pa poškodbe ljudi tlele ko se govori o popravilu razbite pločevine? Kaj pa tebi postriženi nohti pomagajo ko po stopnicah padeš pa si nogo zlomiš?
piko2263
02. 02. 2016 16.55
+18
Tole pozivanje zavarovalnic na prijavo škod me spominja na BALONARSKO NESREČO NA IŽANKI, ko je zagorel balon, pa je bilo vse jasno in super HUMANE zavarovalnice so pozivale k čimprejšni prijavi, potem pa po TVju intervju z enim od oškodovancev, da po 1.5 leta ni še nič in da zavarovalnica zahteva milijon enih dokazil in nevem kaj še vse Bilo bi zanimivo izvedeti ali se je ta primer sploh že dokončal, kar se izplačila zavarovalnin tiče...
nevica
02. 02. 2016 19.05
+0
Z ozirom, da sem nekoč bila udeležena v v verižnem trčenju, bila poškodovana, da sem okrevala več kot 6 mesecev, izkušnje z zavarovalnico Triglav so bile porazne. Vsakomur priporočam: takoj najemite odvetnika, sicer vas čaka krvavi pot....zavarovalnica ščiti svoj interes ne zavarovanca. Zame je bilo potrebno izvedensko mnenje travmatologa in izvedenca prometne stroke, ki je ocenil primarne in sekundarne deformacije, za primarne ste krivi sami, za sekundarne pa tisti, ki je naletel... Iz deformacij se da ugotoviti kako hitro je kdo peljal in če so vas od zadaj še bolj zabili naprej itd....
kr'ena1
02. 02. 2016 16.31
+6
majo spet vzrok, da lahko podražijo avto zavarovanje
viska
02. 02. 2016 16.22
+6
legalna mafija
piko2263
02. 02. 2016 16.02
+21
No in najlepše bo, ko se bo ugotovilo, da so povzročitelji tujci, potem lahko čakaš na svoj denar tudi do 2 leti... preverjeno!!! Vse ostalo so samo lepe besede zavarovalnic.
piko2263
02. 02. 2016 16.07
+11
In vsi, ki bodo koristili kasko za popravilo, bodo smatrani kot krivci za škodo in bodo plačali odbitno franšizo in izgubili razrede, razen če ni odkupa prve škode. Potem pa, ko policija izda zapisnik, čaka vsakega zavarovanca, ki ni kriv za povzročeno škodo na svojem avtu, križev pot, da se mu povrne nazaj izgubljeni bonus in odbitna franšiza.
vzdev
02. 02. 2016 16.48
+3
Tisti, ki imajo avto razbit samo od spredaj so avtomatsko krivi, pri tistih ni niti najmanjši problem dokazati krivdo. Tisti, ki imajo avte razbite samo zadaj niso krivi, to je zopet enostavno dokazati, problem pa so tisti, ki imajo avte razbite tako spredaj kot zadaj, ker pri tistih pa ne morejo natančno dokazati, ali so se zaleteli, ali pa so samo dobili sunek od zadaj.
piko2263
02. 02. 2016 16.53
-2
vzdev, to že drži, samo zavarovalnica NE izplača nič, tudi kaska ne dokler ni od policije zapisnika v katerem piše ali je bil voznik preverjen z alkotestom ali ne. Vsaj ponavadi je tako, če je kakšna večja škoda. To ne govorim o parkingu. Vglavnem se bo vleklo..
vzdev
02. 02. 2016 17.56
-2
piko2263, to je pa zopet odvisno kako dolgo si pri eni zavarovalnici. Jaz nikoli nisem imel nobene težave, pa sem od začetka pri ena in isti zavarovalnici. Nekateri pa menjujejo zavarovalnico vsako leto in pri takšnih bo zavarovalnica tudi bolj komplicirala, kot pa pri nekomu, za katerega vedo, da si jim zvesta stranka.
FesterAdams
02. 02. 2016 18.31
+2
Dolžnosti zavarovalnice iz naslova pogodbe o zavarovanju ne smejo imeti prav ničesar s čustvi iz naslova poznanstva ali lojalnosti. Najeti najbolj hinavske odvetnike in zavarovalnico ob taki priložnosti maksimalno ožmekniti. Vprašaj se, kakšen je dopis od njih, če zamudiš s plačilom premije...?
vzdev
02. 02. 2016 20.14
+0
@FesterAdams, ja, njihova dolžnost je upoštevati pogodbo. Sam je pa vseeno razlika. Ti pripelješ avto, ker ti ga je nekdo udaril na parkirišču, če si ti pri njih dalj časa ti ne bodo čisto nič kompicirali in ti plačali popravilo. Če pa ti nenehno menjuješ zavarovalnice, ti bodo pa mogoče začeli komplicirati in zahtevati kakšne zapisnike od policije, mogoče ti ne bodo verjeli, da je bila res nesreča na parkirišču...
komarec
02. 02. 2016 15.58
+33
Te zavarovalnice so pa nabrite. Kdo mi lahko dokaže v takšni gneči, da nisem kriv, ali pa da sem kriv? Kasko? Seveda njim ustreza uveljavljanje kaska takoj. Za kaj bi jaz uveljavljal moj kasko, če nisem kriv? Ko te zavarujejo, pridejo k tebi s majhnim pildkom kjer ti prikažejo pogoje, ko je to treba uveljavljati pridejo na dan z debelo knjigo, kjer natančno piše do česa si upravičen. Oderuhi.
dr.dare
02. 02. 2016 16.08
+1
ne rabiš uveljavljat nič! lahko imaš tud kup pločevine doma pred hišo!
piko2263
02. 02. 2016 16.10
-1
Pogoji AO AO+ AKA in vse delne kombinacije ter asistenca in vse, vrjemi, da ni majhen pildek. Za vsako do omenjenih stvari je najmanj en A3 list potiskan iz obeh strani z zelo manjhnim fontom. Plus še posebej klavzule, ki pa so tiskane na drugih papirčkih v velikosti A5. Vrjemi mi, da od zastopnika nisi nikoli prejel vseh teh pogojev, četudi si s svojim podpisom jamčil, da si jih. Edino več let nazaj so imele police Triglava tiskane pogoje za AO na hrbtni strani. AMpak to je bil še čas socializma...
piko2263
02. 02. 2016 16.12
+0
dr.dare lahko tudi pločevine nimaš pred hišo ampak konja in se z njim naokrog prevažaš. Pa še za domačo žival je zelo pametno, da imaš sklenjeno polico, ki ti krije škodo iz odgovornosti za hišne ljubimce ali pa ostale živali...
dr.dare
02. 02. 2016 16.16
-1
avto imaš razbit od te nesreče ti boš pa konja kupil?
FesterAdams
02. 02. 2016 18.40
+1
Še za osla ne bo dobil. Bo pa nekako tako izpadel...
tedo9GWTSmedo
02. 02. 2016 15.41
+15
Tudi če imaš kasko, moraš prinesti na tone dokazov, da ti zavarovalnica res plača. Vsi vemo, da je vse danes samo biznis, da se nam čim več pobere in čim manj vrne.
Lakiluk
02. 02. 2016 16.28
+1
Čakaj malo, kasko ti z odtegnjeno franšizo plača v vsakem primeru.
on_solid_ground
02. 02. 2016 15.22
+17
v vsakem primeru zavarovalnice ne bodo skoraj nič škode izplačale, ker bodo manjkali alkotesti, pa rizično okolje, pa naj bi se prehitro peljali, pa slabo razumljiv opis nesreče,...pa itd. itd....
HAILWOODmike
02. 02. 2016 18.14
+2
FesterAdams
02. 02. 2016 18.42
Mogoče, ostali žalujoči pa kljub svoji nedolžnosti nič.
Lakiluk
02. 02. 2016 15.08
-11
Jaz imam zavarovan avto pri Triglavu in sem varnejši v megli.
akmt
02. 02. 2016 14.59
+7
Se naprej vozite tako noro, bo samo se vec ksefta
User112003
02. 02. 2016 14.59
+8
takoj kasko korist da boš več plaču hahahha =) počakite vsi pa da se vidmo kdo bo kaj mogu dat=)
vzdev
02. 02. 2016 14.58
+16
Kaj zavarovalnica Maribor bi rada preložila popravilo na stran lastnikov avtomobilov? Kaj ni ponavadi, da če popravljaš vozilo iz svoje kasko police, moraš doplačati popravilo za nekaj procentov vrednosti (Če nimaš doplačano franšizo)? Prav tako pa padeš v razredu zavarovanja. Tako, da tisti ki ni kriv, je vsekakor bolje, da počaka na poročilo policije.
User112003
02. 02. 2016 15.00
+15
jap podpis! tole je nateg hočjo čimprej zaslužt nazaj kar bodo mogl zdj dt za poprVILO=)
User112003
02. 02. 2016 15.01
+11
ponavad je standard 1% odbitne franšize + 3 razreda (se prav +15%) pa pol če gledaš kdaj nazaj prideš na to raven pa kje bi bil čez tri leta je to vse skup velik več=)
slovenc001
04. 02. 2016 14.37
+1
ZM je ultra lopovska zavarovalnica. Samo hlasta za denarjem, ko pa je škoda se poveča drobni tisk in obrišeš se pod nosom... ZM pa hara naprej, nadzirajo jo pa lobiji tovarišijskega kapitalizma in vse je v najlepšem redu.