Slovenija

Očitki po smrti rise: 'Zakaj je niste pustili v naravi, jo ulovili na bolj human način ali jo takoj operirali?' ZOO: Naredili smo vse

Ljubljana, 18. 03. 2014 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po poginu rise Zooje se je na ZOO Ljubljana zgrnil val obtožb o neprimernem ravnanju. Manjkalo ni niti zmerljivk, ki zaposlenih niso pustile ravnodušne. "Za riso Zoojo smo v ZOO Ljubljana skrbeli 4 leta. Zelo hudo nam je bilo, ko nas je zapustila," pravijo.

Risa Zooja je po zahtevni operaciji v ambulanti ZOO Ljubljana poginila minulo soboto.
Risa Zooja je po zahtevni operaciji v ambulanti ZOO Ljubljana poginila minulo soboto. FOTO: Reuters

Po žalostni novici, da je v ambulanti ljubljanskega živalskega vrta poginila risa Zooja, se je na njihov naslov in profil na Facebooku usula množica vprašanj ogorčenih državljanov. Nekatere je zanimalo, zakaj je niso raje pustili v naravi, drugi so spraševali, zakaj živali niso ulovili na bolj human način, oziroma zakaj niso tega prepustili strokovnjakom iz tujine. Predstavniki ZOO Ljubljana so danes na spletni strani odgovorili na večino očitkov.

Razumemo, da javnost vsega ne more poznati, ker gre za veliko specifiko, ne razumemo pa grobo izraženih nasprotovanj in sodb, strokovno ali zakonsko neutemeljenih, pavšalnih in površnih ter slabonamernih. ZOO Ljubljana

"Zakaj rise niste raje pustili v naravi?" se glasi eno najbolj pogosto zastavljenih vprašanj. Pristojni oskrbniki odgovarjajo, da to ni bilo sprejemljivo iz več vidikov. Risa je bila gojena v ujetništvu, zato ni spadala v lovsko zakonodajo, ki sicer pravi, da je ris zavarovana živalska vrsta, ki je brez dovoljenja ministrstva ne smemo loviti. Zakon pravi, da je ena od obveznosti živalskega vrta tudi preprečitev pobega živali, predvsem da se izogne možnemu ekološkemu ogrožanju domorodnih vrst. Pobeg v naravo gojene živali se šteje kot okrnitev narave, zato so jo morali ujeti. Poleg tega bi bila opustitev iskanja sporna tudi zato, ker se Zooja ni bala ljudi, kar bi lahko privedlo do konfliktov, še posebej na Rožniku, kjer v teh dneh mrgoli Ljubljančanov, ki se radi rekreirajo. "Nekateri so se bali za svoje mačke in pse," še pravijo in dodajajo, da je bilo to precej upravičeno, saj se je risa kar trikrat zelo približala spuščenim psom. Poleg tega jo je ogrožal tudi zelo prometen obroč okoli krajinskega parka, še bolj pa promet na avtocestnem obroču okrog Ljubljane.

Kot je znano, so po ulovu tudi ugotovili, da je imela zelo slabo zobovje in bi se v naravi težko normalno prehranjevala. Če jo ne bi uspeli uloviti, če bi jo povozil avto ali raztrgal pes, če bi ona ubila ali pojedla psa ali bi našli shirano, bolno ali onemoglo v gozdu, javnost tega prav tako ne bi sprejela z razumevanjem.

"Zakaj lovite divjo žival, ki od dneva pobega ni več vaša last, pač pa svobodna divja žival?" se glasi naslednje vprašanje, na katerega odgovarjajo, da pobegla risa ni bila opredeljena kot divjad, pač pa last živalskega vrta, zato je bila to njihova dolžnost.

Risa ni bila zadeta na drevesu in poškodba ni nastala ob padcu z drevesa. Čeprav bi bil to verjetno bolj sprejemljiv scenarij za javnost, ne želimo ničesar prikrivati. Takšno je naše delo v realnosti in želeli smo, da ga spoznate od blizu. ZOO Ljubljana

Na vprašanje, zakaj niso obeh risov uspavali v tistih štirih dneh, ko sta se zadrževala še znotraj ograd živalskega vrta, odgovarjajo, da so prvih deset "smrtno nevarnih" noči v mrazu dežurali ob odprti ogradi volkov in skrbeli za živali pod "zamrznjenim baldahinom podirajočih se krošenj" in tvegali svoja življenja. "Padla drevesa so poškodovala mnoge ograje ograd in strehe bivališč naših živali. Iz vsega povedanega, se nam risa na Rožniku tiste dni ni zdela največji problem. Vsaj skušajte si predstavljati, kako je v takšnih pogojih sprejemati odgovornosti in odločitve o tveganjih za ljudi in živali," odgovarjajo in dodajajo, da se ograda risov nahaja v najstrmejši grapi v ZOO Ljubljana, zato je padajoče in povešeno drevje tam predstavljalo izredno nevarnost. Ocenili so, da nevarnost pobega risov ni bila enakovredna tveganju življenja sodelavcev. So pa izvedli selitev volkov. Med tem je bila risa ves čas na drevesu 15 metrov visoko v krošnji, kamor navpično navzgor ne moreš streljati. "Plezati na takšno drevo bi bilo neodgovorno in takrat smrtno nevarno za zaposlene," pravijo.

Ris
Ris FOTO: Živalski vrt Ljubljana

’Zakaj ste sami nesposobneži in šalabajzerji? Zakaj živali niste ulovili na bolj human način?’

Glede predanosti zaposlenih so dejali, da imajo skoraj vsi doma kopico malih otrok in da so prihajali na delo v vsakršnih okoliščinah. "Ožja ekipa za lov je delala na terenu skoraj vsak dan po 11 do 14 ur, 40 dni neprekinjeno, tudi za vikende in po telefonu ter dežurala ob živali, v ZOO-ju ali doma. Vodstvo je spremljalo vse love, dežuralo 24 ur vse dni in se udeležilo operacije, postoperativne nege, selitve volkov in oskrbe živali v kritičnem času. Skratka, povsod smo bili zraven," pravijo in dodajajo, da nihče od sodelujočih za svojo pomoč ni zahteval honorarja, vsi so delali brezplačno.

Strelna rana je bila takoj pregledana, vendar je vhodna rana pri tem načinu uspavanja zelo majhna, enaka kot pri vbodu z injekcijsko iglo in na sami koži ne predstavlja problema in navadno sploh ni opazna po odstranitvi brizge iz kože. ZOO Ljubljana

Kot pravijo, so samca Rožnika ujeli v enem dnevu na podlagi šolsko teoretičnega predvidevanja, da se bo vrnil k plenu. Ris jo je odnesel brez ene same praske. Samico so lovili 33 dni, s tem, da so na teren odhajali praktično vsak dan. Po tako dolgem lovu in prebijanju skozi gozd poln nevarnih polomljenih dreves se ne počutiš nesposobnega, pač pa ponižnega, majhnega in nemočnega, pravijo. Ko je izginil sneg je bilo še težje, saj so z njim izginile tudi sledi. "Če slednega psa spustiš, ga lahko zlahka povozi avto," pravijo, poleg tega pa velike mačke niso smeli splašiti. "Uspavalo je namreč potrebno izstreliti največ z razdalje 20 metrov, kar je v gostem vejevju težko. Ker gre za plinsko orožje, je treba zelo hitro pravilno oceniti razdaljo, izbrati pravi pritisk in dobro zadeti, saj se sicer naboj lahko odbije, zapiči v nepravo mesto ali ne izbrizga dovolj uspavala v žival," pravijo in dodajajo, da je bila Zooja dejavna v mraku, zato so jo največkrat opazili šele zvečer. "Opaziš jo le, kadar te gleda, saj se v temi zasvetijo njene oči, kadar pa se nekam zavleče in zaspi, oči ne vidiš in tudi rise ne opaziš, čeprav greš mimo v neposredni bližini," odgovarjajo. Poskušali so z zabojno pastjo oziroma živolovko, a ni pomagalo, zato je ostal le strel z uspavalom.

Na očitke o nestrokovnosti so odgovorili, da ministrstvo za živalski vrt zahteva najvišje usposobljene veterinarje z najmanj osmimi leti delovnih izkušenj na področju divjinskih in eksotičnih živali. "Tako naši veterinarji, kot kolegi iz Oddelka za biologijo, imajo več kot 15 let izkušenj z uspavanjem zveri in drugih živali v naravi in živalskem vrtu. Letno pri nas okrog petdesetkrat uporabimo anastezijsko puško za aplikacijo cepiv, vitaminov ali terapij na daljavo. Bolj humanega načina za odlov risa žal ni in niti ta, niti katerikoli drug ni povsem varen," pravijo.

Za riso Zoojo smo v ZOO Ljubljana skrbeli 4 leta. Zelo hudo nam je bilo, ko je zapustila polomljeno ogrado in se podala na Rožnik, verjetno tudi zato, ker je žled odlomil vrh smreke, na kateri je najraje preživljala dneve. ZOO Ljubljana

Kljub temi in oteženimi okoliščinami za streljanje z uspavalnim nabojem so riso zadeli v predel, kjer je največ mišičnega tkiva. Tako je bilo tudi prav, a nikoli doslej se še nikomur od sodelujočih ni zgodilo, da bi strel povzročil takšno poškodbo, so zapisali v odgovoru. "Žal nas je tokrat spremljala neznanska smola in verjemite, da se nihče ne sekira toliko, kot mi sami," pravijo in dodajajo, da tudi strokovnjak iz tujine ne predstavlja nikakršne garancije, da se to ne bi zgodilo.

Na očitke, da ne obveščajo javnosti dovolj ažurno, so odgovorili, da so v 34 dneh samoiniciativno napisali 12 obsežnih sporočil za javnost s fotografijami in videoposnetki. Naslednji dan po poginu rise je bila narejena obdukcija na veterinarski fakulteti, izvide bakterioloških in histoloških preiskav pa še čakajo, zato končnega odgovora o natančnem vzroku smrti še niso mogli sporočiti.

Ris
Ris FOTO:

’Zakaj zloma niste ugotovili že v soboto?’

V ZOO Ljubljana še odgovarjajo, da je bil takoj po uspavanju opravljen osnovni klinični pregled, samega zloma pa niso diagnosticirali, ker zaradi oblike zloma ni bilo čutiti krepitacije. Probleme z nogo so opazili takoj naslednje jutro, ko so jo po prebuditvi iz narkoze iz transportnega boksa spustili v karantenski prostor na opazovanje. Ker se stanje ni izboljšalo, so kontaktirali ortopeda, ki je postavil utemeljen sum na poškodbo kosti. Takoj so se začeli pripravljati na natančen diagnostičen poseg, vendar so morali zaradi anestezije in sredstev za zbujanje počakati nekaj dni. "Prvi možni dan je bil četrtek 1. 3. 2014. Še isti dan smo ob diagnostiki zloma izvedli tudi operacijo poškodbe, ki je tehnično lepo uspela," pravijo in dodajajo, da je imela žal risa probleme že pri zbujanju iz narkoze, ki je trajalo dlje, kot je to običajno. Nove komplikacije so nastopile že naslednjo noč, ko je tudi poginila. Natančen vzrok pogina bo pokazala sekcija ter spremljajoče preiskave na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Pri zdravljenju divjinskihh živali pa je vedno večja nevarnost komplikacij pri posegih. "Pred anestezijo hišnih ljubljencev najprej preverimo zdravstveno stanje. To je pri divjinskih in večini zoo živali največkrat nemogoče, saj se anestezije poslužujemo največkrat zaradi pristopa do živali, ki že ima zdravstvene probleme ali poškodbe," so pojasnili. 

33 utrujajočih dni smo dobesedno plezali in prečesavali neprehoden teren Rožnika in jo iskali. Na koncu, ko smo mislili, da je na varnem, smo imeli smolo in jo zadeli v stegnenico, ter jo s tem sami poškodovali. Zaradi tega dogodka smo žalostni, predvsem pa smo žalostni, ker je na koncu poginila. Vsi tisti, ki so v teh dneh ''hodili v naših čevljih'' in nam pomagali pri iskanju rise, nas razumejo, nam ne očitajo, pač pa z nami sočustvujejo. ZOO Ljubljana

’Zakaj trdite, da si je zobovje poškodovala v zadnjem mesecu?’

"Mi ne trdimo, da je do hudih poškodb zobovja prišlo v zadnjem mesecu. Predstavili smo le stanje ob ulovu: dejstvo, da je imela spodnja grabilca zlomljena verjetno že dlje časa, zgornji levi grabilec pa je bil zlomljen, ter močno vnet in nekrotičen, prav tako okolno tkivo, ki je fistuliralo v nosno votlino. Glede na normalno hranjenje s ponujeno hrano v živalskem vrtu nismo imeli razloga za anesteziranje živali in pregled brez konkretnega razloga, ter s tem izpostavljanje nevarnosti živali pri anesteziji," odgovarjajo na zgornje vprašanje.

Na vprašanje, kdo bo opravil morebitni nadzor nad postopki, odgovarjajo, da je ta v pristojnosti inšpektorjev za okolje. ZOO Ljubljana ima sicer tudi notranji nadzor v obliki strokovnega sveta in sveta zavoda, ki bo seznanjen s potekom lova rise in vso dokumentacijo v sredo 19. marca 2014 na svoji seji. "Prepričani smo, da v primeru rise ni bila storjena strokovna napaka, pač pa je šlo za izreden in nesrečen splet okoliščin in vse skupaj se je izšlo tragično. Izveden bo tudi notranji strokovni nadzor, ki bo opravil revizijo celotnega postopka. V primeru, da bi ta ugotovil kakršne koli nepravilnosti, bomo ustrezno ukrepali," sporočajo.

Predstavniki živalskega vrta še priznavajo, da so morali nekatera sporočila izbrisati iz profila na Facebooku, saj so bila namenjena spodbujanju sovraštva, nestrpnosti, žalitvam in širjenju sovražnega govora. "Samo takšna smo na naših straneh blokirali, ostalim smo v okviru odgovorov na najbolj pogosto zastavljena vprašanja odgovorili," pravijo. Njihove odgovore si lahko v celoti preberete na spletni strani ZOO Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obiskovalecsmetisca
19. 03. 2014 10.53
...risa je bila lastnina...živalskega vrta...zato so jo lovili in ujeli.....kaj se je zgodilo je znano......če bi jo pustili v naravi,bi morda preživela....narava sama selekcionira....to bi bilo sprejemljivejše
just_nina
19. 03. 2014 07.54
-2
Lepo, da so se oglasili in obrazloži kopici nevednežev, kakšno je dejansko stanje in kako težko delo so pravzaprav opravljali. Vsi so tolk pametni, da imaš občutek, da živiš v deželi samih genijev in znanstvenikov! Me zanima, če so vsi ti pametnjakoviči 100% na svojih delovnih mestih... Mah :(
nevica
19. 03. 2014 07.52
+2
Jaz bi bila tudi zelo žalostna, če bi svoje delo opravljala tako zelo slabo. Moji šefi pa še bolj. Pravzaprav bi bila laho žalostna samo še doma. Pri nas z živalmi delajo nestrokovno, vsi po spisku. Spomnimo se medvedka Srečka raztrganega v Romuniji. Zelo strokovno. Najvišje buče v Sloveniji! Boga žival, sama se gotovo ni nič polomila! Kar ukrepajte! Ustrezno! Žival je pa vseeno mrtva! Pa naslednja, pa naslednja....
elektroncek
19. 03. 2014 07.44
-1
dejte ste se z nečim bolj pametnim ukvarjat kot s takimi neumnostmi prosim...
Eurojackpot
19. 03. 2014 07.43
-1
Saj so jo na začetku poskušali loviti s posebno pastjo, pa je alarm ves čas tulil zaradi ujetih spuščenih psov.
FlyCom
19. 03. 2014 07.39
+0
Saj bodo pa drugo risinjo ali risa pripeljali v našo državo jih je še veliko po svetu
Angela Franko
19. 03. 2014 07.18
+1
Pustili bi jo , v naravi tudi sprehajalci so z psi preganjali to mačko !!!
CtrlDelete
19. 03. 2014 07.17
+2
Kakorkoli.....žalostna zgodba....
devlon
19. 03. 2014 06.55
+6
Res je, dober zagovor. In jaz jim verjamem, da je niso zeleli ubiti. Kdor ni še nikoli take odlocitve sprejel, ki bi jo spremenil, ce bi lahko, naj prvi vrze kamen...
McClain
19. 03. 2014 06.42
+7
mislim da so vsi odgovori na mestu, glede na visoko "strokovnost" in neprimernost izrazanja komentatorjev. Tako neolikanega folka ni nikjer. Berem nemske in ameriske komentarje ljudi in z gotovostjo trdim da vas je veliko prevec totalnih neotesancev
496344
19. 03. 2014 06.29
+3
Bog ne daj,da bi napadla kaksnega malega otroka,bi pa vpili zakaj je niso prej ujeli....
Angela Franko
19. 03. 2014 07.20
+4
Kaj pa naj bi mali otrok sam iskal v gozdu ?????? HALO !!!
JosipBrozDrugi
19. 03. 2014 03.46
+3
zelo dober zagovor
286953
19. 03. 2014 00.17
+9
Ta primer. Ta dogodek. To tu je najlepši možni dokaz, da vam - dragi moji - ne bo nikoli prav. Ne glede na razplet dotične zgodbe bi se usul plaz kritik. Očitno imamo v državi nov nacionalni šport... Kritiziranje, zaničevanje vsega kar se pri nas dogaja. Kjer se ljudje opredelite po znanem "rezultatu" na, se ve da, nasprotno stran. Me zanima kaj bo čez kak mesec, ko bodo članki o medvedih vnovič aktualni.
ya_uwat
19. 03. 2014 00.13
-1
res ste sami strokovnjaki, komentatorji.
inside1
18. 03. 2014 23.48
-3
Nedolžna lepa žival, pa so jo sami ubili..... Opravičila in izjem tu ni...... Kam pa je streljal, da je samo nogo zadel, bedak........?
Domobranec.
18. 03. 2014 23.27
+2
BOJKOT ZIVALSKI VRT!!!
Winja
18. 03. 2014 23.22
+4
Pokvarjeno človeštvo...nimam besed
LOL-ka
18. 03. 2014 22.47
+6
Saj že citirane besede marsikaj povedo: "..privedlo do konfliktov, še posebej na Rožniku, kjer v teh dneh mrgoli Ljubljančanov, ki se radi rekreirajo." UBOGI LJUDJE! Bog ne dja, da bi njih ogrožali... "...da pobegla risa ni bila opredeljena kot divjad, pač pa last živalskega vrta" last, seveda, kaj pa drugega..če bi bila v naravi, ne bi prinašala dobička ob prodaji vstopnic za butle, ki si radi ogledujejo zaprte živali..
zagor:)
19. 03. 2014 07.19
-1
Hugh_Mungus
18. 03. 2014 22.43
+20
ZAPRET ŽIVALSKE ZAPORE!!! Živali so NEDOLŽNE! Pustite jih v naravnem okolju! Prenehajte jih množiti v jetništvu!
francl12
18. 03. 2014 22.02
-5
mjav.....aja ni več mjav...