Slovenija

Po smrti dečka ostajata ravnateljica in direktor bazena

Maribor, 31. 03. 2010 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi smrti učenca med plavalnim tečajem ne bosta odstavljena niti ravnateljica osnovne šole Breda Kutnjak niti direktor kopališča Pristan Anton Knez. Pri imenovanju ravnateljice minister ne bo podal mnenja.

Tragedija na kopališču Pristan se je zgodila 10. februarja.
Tragedija na kopališču Pristan se je zgodila 10. februarja. FOTO: Milan iz Maribora

Člani sveta mariborske osnovne šole Franc Rozman Stane niso upoštevali predloga šolskega inšpektorja po razrešitvi ravnateljice Brede Kutnjak zaradi smrti učenca med plavalnim tečajem. Kljub predlogom, da bi s podajo pozitivnega mnenja o njenem preimenovanju iz vršilke dolžnosti v ravnateljico nekoliko počakali, so svetniki na ponedeljkovi seji mnenje vseeno podprli, saj ji kot ravnateljici, ki je na čelu šole že skoraj desetletje, nihče ni mogel očitati nestrokovnosti in slabega dela. Tako ji je svet šole podelil nov mandat, svoje mnenje pa mora podati še minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Sedanji mandat se Kutnjakovi izteče 14. maja.

Šolski inšpektor je razrešitev ravnateljice zahteval zaradi ugotovljenih kršitev pri načrtovanju, organizaciji in izvedbi ter zagotavljanju varnosti učencev 1. razreda na plavalnem tečaju, na katerem je 10. februarja umrl deček.

Minister mnenja ne bo podal

Na ministrstvu za šolstvo in šport so za 24ur.com pojasnili, da ima minister pri podajanju mnenj ob podeljevanju mandata ravnateljem tri možnosti: lahko poda pozitivno mnenje, negativno mnenje oziroma mnenja ne poda, njegovo mnenje pa za svet šole ni zavezujoče. Dodali so, da se bo v konretnem primeru minister odločil za slednjo možnost, torej, da mnenja ne poda.

Zavrnjena tudi razrešitev Kneza

Inšpektorat pa je predlagal tudi razrešitev direktorja zavoda Športni objekti Maribor Antona Kneza. Zavod, ki ga vodi, namreč upravlja kopališče Pristan, na katerem se je zgodila tragedija. Na seji sveta občinskega zavoda Športni objekti Maribor je šest svetnikov enoglasno sprejelo sklep, da Knezu ni mogoče očitati kršitve zakonodaje ter splošnih aktov zavoda. V sklepu tudi piše, da se svet ne strinja z ugotovitvijo inšpektorata, da je Knez kot odgovorna oseba opustil svoje nadzorstvene dolžnosti in je kot direktor ravnal nevestno in malomarno.

'Dogodek zaznamoval vse'

"Tragični dogodek nas je vse zaznamoval in to je najhuje, kar se lahko zgodi, saj mi poskušamo delati tako, kot je treba," je povedal Knez, ki se kot direktor zavoda sicer zaveda odgovornosti za dogodek. "Kdo je kriv, pa morajo povedati tisti, ki so pristojni za to," je poudaril, pri tem pa meril na policijo in tožilstvo. Zavrnil je očitke in povedal, da je njegova stran delala po pravilih in tako dela še naprej. "Program Naučimo se plavati je potekal že dvajset let pod istimi pogoji in nikoli ni bilo z nobene strani nobene pripombe," je pojasnil.

10. februarja je med plavalnim tečajem, ki že dve desetletji poteka v okviru akcije Naučimo se plavati in jo sofinancira mariborska občina, umrl šestletni deček. Otroci so sošolca opazili v vodi in so začeli klicati na pomoč, reševalci pa so otroka potegnili iz vode. Po nekaj dneh na enoti intenzivne terapije UKC Maribor je deček umrl, njegova starša pa sta vložila kazensko ovadbo. V njej neznanim storilcem očitata kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, od odgovornih pa bosta zahtevala polno kazensko in materialno odgovornost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adorn
31. 03. 2010 19.07
jaz se spomnim naših plavalnih tečajev na ptuju.. da vam povem, to je blo tako zelo poskrbljeno za varnost.. da ni šans da bi se kdo utopil.. dva vzgojitelja sta bila z nami ves čas prisotna v bazenu.. reševalec je skoraj ves čas stal ob bazenu in opazoval dogajanje.. preden smo se šli kopat so nas vse prešteli.. in prav tako ko smo zapustili bazen.. če na plavalnem tečaju ni ustrezno poskrbljeno za varnost otrok.. potem pride do takšne tragedije..
adorn
31. 03. 2010 19.01
jaz menim tak.. za otroke ki pridejo na plavalni tečaj v toplice je treba poskrbet za maksimalno varnost.. nekateri pravite "ja otrok nima vzgoje" vzgoja je kriva.. ni res.. razumite, v tem primeru gre za otroka, ne za odraslo osebo.. otroci so trmasti, nevedni, radovedni.. otroku je težko dopovedat in prepovedat neke stvari.. tu v tem primeru jaz osebno mislim.. otrok si ni sam kriv, da je škočil v vodo.. otrok je popolnoma nedolžen.. jaz v tem primeru kažem s prstom na vzgojiteljico in reševalca.. oz na tiste osebe, ki bi naj bi tisti dan skrbele za varnost otrok..
F-Minus
31. 03. 2010 17.46
-2
Če ne zna plavat, nima kaj iskat v vodi, brez nadzora. Ko sem bil jaz na tečaju plavanja, sem znal perfekto plavat a vseeno mi pri mojih 9-10 letih takrat ni padlo na pamet it samemu v vodo brez, da mi je dovolil učitel plavanja ali učiteljica. Današnji froci, pa tako ali tako nič ne poslušajo, ker jih noben ni vzgojil. Starši jim kupijo Playstejšne, ker froci visijo gor 24 ur na dan, in pol temu starši rečejo vzgoja. In potem ko froc ne spoštuje avtoritete, se pač kaj takega zgodi, in krivi so vsi drugi razn vzgoja.
the_man
31. 03. 2010 17.13
Tudi meni ne gre v glavo. Sicer tragičen dogodek. A zakaj linčati ravnateljico ali direktorja? Ko smo mi hodili na taksne tečaje, nam na kraj pameti ni padlo, da bi sli sami v vodo. Danes pa, kadar pride taksna skupina na bazen, nastane vsesplosen kaos. In sedaj se od enga učitelja, učitelja plavanja, in enega do dveh reševalcev pričakuje popoln nadzor. Daleč smo prišli res.
Salabajzer11
31. 03. 2010 16.55
@cecyka Ko se boš naučila obnašati civilizirano se lahko, govoriš kdo je "blesavi" In takrat je tudi bil reševalec in je zagotovo dal vse od sebe. Nevem pa kaj ima tukaj vodstvo šole in Pristana. Ker je razumljivo, da pri vsaki tragediji pač mora biti krivec nekdo drug. Če pa ti nisi dorasla in ne razumeš pa ti svetujem, da še počakaš par let, ker še nisi mentalno dovolj razvita za takšne debate. Isto je bilo pri Baričeviču, sam je pse zlorabljal zdaj pa obtožujejo pol Slovenije. Tako je vedno z prostom drug na drugega kažemo.
dotcom
31. 03. 2010 16.22
@cecyka aja ti dejansko misliš, da ima en reševalec na očeh 100 otrok rekreacijo (kot v tem primeru)??Očitno si ti ena izmed tisith, ki se pride z otrokom kopat in si misli - saj se mu ne bo nič zgodilo , ker so tukaj reševalci.
KD_FT
31. 03. 2010 16.16
in zakaj zdaj ravnateljica?!?
cecyka
31. 03. 2010 15.52
šalabajzer blesavi, kdo pa bo pazil in gledal na otroke, kot pa učiteljica, reševalec oz. učitelj plavanja..če so se prišli naučiti plavati potem verjetno ne znajo plavati in jih je treba čuvati in gledati vsak njihov gib..zakaj pa obstajajo reševalci..sem bila veckrat na bazenu. kjer so se kopali tudi otroci, reševalec pa malo gleda malo gre naokrog in ravno v tem trenutku se lahko zgodi tragedija...
Salabajzer11
31. 03. 2010 15.35
Zakaj moramo za nekaj vedno iskati krivca. Prvo je bil reševalec, zdaj ravnateljica in direktor. Ja pa dobro kaj zda bo ravnateljica ob bazenu sedela, in pazila na otroke? Daj daj lepo vas prosim. Sem se že šel tudi tja kopat, ko so bili plavalni tečaji. Otroci nevzgojeni nobeden ne posluša vsak dela po svoje in jezika. V naših časih ni bilo tako, potem pa ni čudno, da prihaja do nesreč če odrasli nimajo več avtritete oz. si je neznajo pred današnjo mladino ustvariti.
dotcom
31. 03. 2010 14.54
vsako leto obnavljajjo
dotcom
31. 03. 2010 14.48
@janing: O katerih licencah spet ti govoriš? Pa ljudje, ki tam delajo so vsi najmanj 10 let trenirali plavanje, zravn tega imajo vsi licence, ki jih tudi vsako lepo obnavljajo!! ŠE ENKRAT - NIMAJO PA VSI STATUSA ŠTUDENTA(in so delali na črno)!!!
kavagre
31. 03. 2010 14.30
menim, da bi morali imeti kamere, tako bi ugotovili kaj se v resnici dogaja. če so kamere v slačilnicah..... potem bi bile tudi na bazenu. toda uporabi se naj gradivo v primeru raziskave nekega dogodka...
kavagre
31. 03. 2010 14.27
vsa leta odkar hodijo otroci na plavalni tečaj, je bilo videti, da vse deluje kot treba. ko pa se nekaj zgodi,na žalost tragično, pa se raziskuje, kdo dela uradno na tako zahtevnem delovnem mestu, kdo je usposobljen za delo z tako majhnimi otroki..... tudi drugod po firmah je tako, dokler se nekaj ne zgodi-in to nekomu ki ni usposobljen za to delovno mesto. škoda, da se je zgodila tragedija-toda tukaj je tudi nekaj dobreg, sedaj se mora raziskati, kdo v resnici dela z licenco, da se lahko ukvarja s tako zahtevno dejavnostjo.
dotcom
31. 03. 2010 12.49
@bluzer: s tem se sicer nekako strinjam vednar, kot je možno razbrati iz članka ni več javni zavod Pristan organizator teh tečajv. Vendar iz lastnih izkušenj vem, da tudi takrat ko je bil in je bil poslanec SD Čepič direktor se je delalo na enak način. Pač vaditelji , ki se zavedajo svojega znanja in odgovornosti za ta denar niso pripravljeni delati zato pa delajo tisti, ki pac nimajo druge izbire (se pravi vaditelji brez statusa). SAM NE ZAGOVARJAM OZ. PRELAGAM ODGOVORNOST NA KOGAR KOLI IN SE ZAVEDAM, DA SE TO NE BI SMELO ZGODITI!! Vendar tisti , ki tako na veliko razpravljate o tem ne veste niti, da je bila v tem času še ena šola na tečaju rekreacija.
am_staff
31. 03. 2010 12.34
Odgovorni pri nas nimajo moralnih zadrškov, prav tako nimajo nobenega posluha za kodekse obnašanja, zato jim je neznana osebna odgovornost.
bluzer
31. 03. 2010 12.17
@flash27: torej: jaz sicer nisem trdil, da niso imeli licence, to je nekdo omenil pač, pa se mi je zdelo tud čudno.. če pa so delali na črno, je pa vsekakor potrebna razrešitev direktorja! (pa ne zaradi smrti otroka, ampak zaradi nespoštovanja zakonodaje)
mamica55***
31. 03. 2010 12.13
verjetno se prav pišeta ! !
dotcom
31. 03. 2010 12.09
Ej folk ne komentirat stvari o katerih ne veste ničesar. Lahko zagotovim, da so vaditelji in reševalci imeli oz. imajo licenco. Malo bolj je potrebno prebrati tekst !! Zaposlovali so ljudi , ki pa nimajo STATUSA (se pravi študentskega statusa - torej so delali na črno).
komentiraj
31. 03. 2010 12.05
kdo pa je odgovoren?????
Pai
31. 03. 2010 11.57
Hmm...ja po tej logiki bi torej morale odstopiti kar vse ravnateljice in ravnatelji vseh MB OŠ - ker kolikor mi je znano vsi pošiljajo svoje učence na Pristan na tečaj. Glede na to da gre za utečen (20-letni) program tudi verjetno nihče tega letno dlakocepsko ne preverja...To je bolj pristojnost kakih drugih služb, ministrstva ki je potrdilo program, kakih inšpekcij itd. Direktor zavoda je pa menda res odgovoren za to koga zaposli?