Slovenija

Znova na predčasne volitve?

Ljubljana, 12. 01. 2012 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V prvem krogu poslanke in poslanci Jankovića niso izglasovali za mandatarja. Kaj sedaj? Bomo na novega kandidata za mandatarja čakali 14 dni, kolikor je skrajni rok? Bomo morali znova na predčasne volitve?

Janez Janša in Zoran Janković
Janez Janša in Zoran Janković FOTO: 24ur.com
Zoran Janković je v parlamentu dobil premalo glasov, da bi postal mandatar za sestavo vlade. Tako se postopek začenja znova, je pa tokrat več možnosti. Novega ali istega kandidata lahko predlaga predsednik republike Danilo Türk, ki je neizvolitev Jankovića obžaloval. Prvi mož v državi je že začel usklajevanja glede primernega kandidata, kaj več za zdaj ni povedal; dejal pa je: "Zoran Janković v mojih očeh ostaja resen kandidat za predsednika vlade Republike Slovenije."

Kandidata za mandatarja lahko v drugem krogu predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Govori se, da bi lahko na tak način že kaj kmalu na mizo dobili predlog kandidata za mandatarja, in sicer prvaka SDS Janeza Janšo.

Kandidature je treba predložiti najpozneje v 14 dneh po prvem glasovanju. Po vložitvi kandidature se volitve mandatarja v državnem zboru opravijo najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh. V drugem krogu je lahko vloženih več kandidatur, o vsakem se glasuje posebej – najprej pa se glasuje o kandidatu, ki ga je predlagal predsednik republike. Če ta ne dobi potrebnih 46 glasov, se o drugih kandidatih glasuje po vrstnem redu vloženih kandidatur. Glasovanje se konča, ko je mandatar izvoljen, čeprav poslanke in poslanci ne glasujejo o vseh predlogih. V drugem krogu je glasovanje javno.

Vhod v parlamentarno dvorano
Vhod v parlamentarno dvorano FOTO: Miro Majcen

Pravniki zadržani do skrajševanja rokov

Pravniki Miro Cerar, Rajko Pirnat in Andraž Teršek pravijo, da je 14-dnevni rok mogoče skrajšati, a so do tega zadržani. Pri predlaganju kandidata za mandatarja gre po besedah Cerarja za "tako pomembno dejanje, da 14-dnevni rok absolutno mora poteči, da se vidi, kdo so možni kandidati". Tudi Pirnat se strinja, da se tovrstni roki ne morejo skrajševati tako, da se predlagatelji odpovedo tej možnosti.

Če bi, recimo, predsednik republike že predlagal kandidata, prav tako pa bi ga že predlagali poslanci oziroma bi se vsi poslanci tej možnosti nedvomno odpovedali, Cerar dopušča možnost, da bi se rok lahko tudi skrajšal. Sicer je po njegovem mnenju predsedniku države in poslanskim skupinam "treba dovoliti, da imajo dovolj premisleka".

"Tudi zdaj smo bili priča skrajševanju rokov, se je hitelo, pa vidimo, da včasih hitenje ne pripelje do najboljših učinkov, tako da se je treba tu zavedati, da 14-dnevni rok le ni tako dolg," je dodal Cerar. Teršek pa je povedal, da se vse skupaj lahko odvije tudi prej, če se predsedniku republike predoči dokaze, da je večina v parlamentu zagotovljena. Ob tem dodaja, da ustava jasno določa, da lahko predsednik države predlaga istega kandidata, če oceni, da ima za to prepričljive razloge. To pa pomeni, da je predsednik države po posvetovanju in premisleku ugotovil, da noben drug kandidat ni prepričljivo zagotovil, da bo sam bolj verjetno dobil zadostno podporo, je dejal Teršek.

Kaj če ne uspe niti v drugem krogu?

V skrajnih rokih bi lahko mandatarja dobili konec januarja oziroma v začetku februarja. Vlado pa bi po skrajnih rokih dobili šele konec februarja oziroma v začetku marca.
Če tudi po drugem krogu Slovenija ostane brez mandatarja, potem se lahko odvije scenarij, zaradi katerega pravzaprav smo v tem položaju. Predčasne volitve. Predsednik republike ima namreč po neuspelem drugem krogu volitev mandatarja možnost, da razpusti parlament in razpiše nove volitve. Razen če državni zbor v 48 urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev mandatarja. V tem primeru kandidatu ne bo treba zbrati 46 glasov, ampak za izvolitev zadostuje že večina navzočih poslancev. Na ponovnih volitvah se glasuje o posameznih kandidatih po vrstnem redu števila glasov, dobljenih pri prejšnjih glasovanjih, nato pa o novih, do volitev vloženih kandidaturah, med katerimi ima prednost kandidat predsednika republike. Če tudi po tretjem krogu noben kandidat ne dobi večine glasov, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

Predčasne volitve?
Predčasne volitve? FOTO: Miro Majcen

Kako do nove vlade?

Če v drugem krogu poslanke in poslanci imenujejo mandatarja, začnejo teči postopki imenovanja vlade. V 15 dneh mora mandatar predsedniku državnega zbora oddati predlog za imenovanje ministrov. Če v tem času ne predloži liste, mu lahko državni zbor določi nov rok. Če tudi po izteku tega roka mandatar ne predlaga kandidatov za ministre, državni zbor ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija.

Če je lista ministrskih kandidatov pravilno in pravočasno vložena, se mora nato vsak kandidat predstaviti na pristojnem parlamentarnem delovnem telesu državnega zbora, in sicer najprej tri dni in najpozneje sedem dni po predložitvi kandidature. O kandidatu na matičnem delovnem telesu poslanke in poslanci tudi glasujejo, a za državni zbor mnenje o primernosti kandidata ni zavezujoče. Mandatar ima sicer možnost, da v treh dneh po prejemu mnenja umakne predlog kandidature in lahko hkrati z umikom kandidature predlaga novega kandidata. Predstavitev na novo predlaganih kandidatov mora biti opravljena najpozneje v treh dneh po tem, ko predsednik državnega zbora dobi novi predlog kandidature.

Kdo bo v vladi?
Kdo bo v vladi? FOTO: POP TV

Po zaslišanjih sledi glasovanje v državnem zboru. Poslanci odločajo o listi kandidatov za ministre kot celoti. Za izvolitev pa je potrebna navadna večina. Če lista ni izglasovana, se opravi novo glasovanje o imenovanju ministrov na podlagi nove liste. Mandatar mora predložiti novo listo kandidatov najpozneje v desetih dneh po prvem glasovanju. Če tudi nova lista ni izglasovana, lahko mandatar predlaga glasovanje o vsakem kandidatu posebej.

Vlada nastopi funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne štejejo ministri brez resorja. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh predlagati še manjkajoče ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne za dlje kot za tri mesece prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. Če po treh mesecih po nastopu funkcije še vedno ni imenovane celotne vlade, državni zbor ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
22. 01. 2012 06.58
NAJBOLJ POŠTENO, DA GREMO NA PONOVNE VOLITVE TAKO JANŠA SIGURNO NE BO DOBIL NITI TOLIKO PROCENTA GLASOV, DA BI OSTALI V VLADI KDO ŠE HOČE TAKEGA ČLOVEKA NA POLOŽAJU BO NAM NAVLEKEL ŠE VEČ OROŽJA KATEREGA BOMO PLAČALI MI PRODAL GA BO NAPRWEJ IN DENAR V ŽEP TAKO JE DELAL VSESKOZI SEDAJ SE IZUMIKA SODIŠČU SRAMOTA ZA TAKEGA PREDSEDNIKA VLADE
delfin11
19. 01. 2012 17.58
upam,da bodo nove volitve in po 20 letih spet bom šel in to v TRENERKI......
Tincha Bincha
17. 01. 2012 17.53
+2
...in v vsakem primeru gre veliko časa, ko ne bo nihče naredil nič, ko se bo zapravilo še več denarja, se bo znižala boniteta in bomo še bolj potonili v prepad -.-"
zmago56
16. 01. 2012 23.47
+1
Nobenih predčasnih volitev ne bi bilo ( tudi teh na ), če se nekaterim bivšim politikom ne bi po oblasti kolcalo in če ne bi njihovi oprode začeli z lastno glavo misliti, zto so poiskali, oziroma še iščejo nove oprode.
MODRIJAN ACI
16. 01. 2012 19.09
+1
NIKDAR VEČ NA VOLITVE.....SITI SMO VAS!!!DOST MAMO POLITIKANTSVA,NAJ PRIDEJO MLADI SPOSOBNI LJUDJE,VAS METUZALEMOV NE MOREM VEČ GLEDAT...
Jože Zaplati?
16. 01. 2012 09.52
+2
Če se prvič ni upoštevalo glas državljanov naj se volitve ponovijo in kar bomo sklenili državljani naj enkrat to velja ne razumemo zakaj morajo o mandatarju odločati drugih strank a smo večina mi državljani ali nasprotne stranke. Sramota za Slocvenijo ves svet spremlja to agonijo o predsedniku vlade, če smo itvolili JANKOVIČA smo mi večina državljani in smo mi odločili Jankoviča za predsednika vlade.Kako lahko še taki, ki se ne sporazumevajo lahko skupaj vodijo državo.- Kar se tiče fakultete vi si izmišljujete kdo naj bi dobil več glasov na ponovnih volitvah kje ste to pobrali JANŠA in vse njemu privržebne stranke ne bi dobili toliko podpore kolikor so jih dobili na volitvah. Zato predlaGAMO PONOVNE PREDČASNE VOLITVE
Shisui
17. 01. 2012 10.16
+0
Vzemi zvezek iz drugega razreda, in si preberi kaj pomeni "vecina".
Milka Žgavc
14. 01. 2012 22.14
+7
ZNOVA bi morali na predčasne volitve...in vsi stari obrazi bi morali jit ven iz politike....na volitvah bi se moralo pojaviti novo vodstvo za našo ubogo državo... še preden sem končal pisat komentar.,so me obvestili,da je neprimeren....zakaj so sploh komentarji...
FAUSTOS1
14. 01. 2012 18.52
+4
belgija je bila skoraj dve leti brez vlade pa se jim to ni nič poznalo.kot volilec si ne pustim vzeti volilno pravico da izvolim koga jaz hočem za mandatarja.janševe prevare in kupčkanja ter rušenja še neizvoljene vlade oz zmagavalca volitev pa je nazadovanje v demokraciji ter črna bodočnost. v kateri demokratični drzavi pa zmagovalec volitev ni sestavil vlade.
Slikar123
14. 01. 2012 18.58
+7
tako je!!! janša in njegovi previranti naj to slišijo: ta vlada nima podpore ljudstva in bolje da gremo še enkrat na volitve. čimprej!
ovi
14. 01. 2012 21.25
-7
Ima več kot polovico podpore, kar bo lepo dokazano, KMALU! Očitno tudi pisca pred mano ne znata šteti.Kar se kupovanja tiče ve se kdo je kupoval. Najprej naj tranzicijska levica znotraj sebe poišče"Pucka"
Milka Žgavc
14. 01. 2012 22.16
+6
se strinjam...ponovno volitve...novi obrazi ,novi politiki naj pridejo
Odpri..Oci
13. 01. 2012 23.47
-11
"Zmaga" oziroma imenovanje goljufa jankovićća za mandatarja bi bila klasična goljufija volilnega telesa !!!! Malce računanja : PS : 314.273 glasov SD : 115.952 glasov Desus : 76.853 glasov ----------------------------- Skupaj : 507.078 glasov SDS : 288.719 glasov DLGV : 92.282 glasov SLS : 75.311 glasov NSi : 53.758 glasov ---------------------------- Skupaj : 510.070 Janševa "koalicija" je naravnost POVOZILA goljufovo "koalicijo"..... Navkljub evidentni ZMAGI "desnih" strank si goljuf s svojimi oprodami drzne LAGATI celotni Sloveniji in trditi, da je takoimenovana "desna" koalicija prevara volilcev ???? . Če pa upoštevamo še 19,219 "neveljavnih" glasovnic, oz. glasovnic za SDS, SLS...., ki so bile po ukazu murgeljskega palčka in predsednika DVK (vidnega člana LDS) "proglašene" za neveljavne..... potem je "desna" naveza zmagala za več kot 22.000 glasov !!!!!
matej1406
14. 01. 2012 00.40
+7
kje pa pise da se morajo stranke povezati tako kot si ti napisal? vsak je volil stranko in ne koalicije.
fame01
14. 01. 2012 17.05
+2
Sam 2 stranki bi mogla bit ne pa 100!!!! Že sama sestava parlamenta je mem! Celotn sistem v Sloveniji je mem, vse je mem! Treba je razpustit vlado pa predsednika turka pa nardit vse od začetka! Postavt nove obraze itd.... Vsi so barabe pa tajkuni k grabjo zase!
uporabnik3
18. 01. 2012 20.49
Buena Vita
13. 01. 2012 22.09
-5
jehejehehe,kaj ste mislili ,da se ta desni niso naučili ničesar od levih izurjenih učiteljev,66 let zvijač,lažovanj,obtoževanj,podtikanj, še gluhemu in slepemu neki ostane, turka v haag,ker deluje protidržavno,je hujskač in terorist, če je bil sopodpisnik terorističnega napada je več kriv kot tisti ki je bombo nastavil, po vseh vojna sodijo generalom,nikoli vojakom
jan4you
15. 01. 2012 08.42
+6
kar se tiče dobe učenja jih imajo desni čez 2000 let :)
kosez
13. 01. 2012 19.19
+10
Upam da pride prej do vstaje hlapčevskega naroda!
kartakone
13. 01. 2012 18.29
+0
Kruto za marsikoga, a realno: če bi turk podelil mandat janši, bi bil v parlamentu izglasovan s 54 glasovi podpore in vlada bi bla sestavljena. pravim kruto a vendar resnično.. a se ni pred volitvami turk neki oglašal, da ne ve če bo dal mandat za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu? levica praska a ne pripraska.. osebno mi sicer to ni po godu (desna vlada), ampak če se objektivno prevetri vse skupaj, je to to..
srebrnibreg
13. 01. 2012 20.04
+5
Obtoženec ne more in ne sme biti mandatar.
etul
13. 01. 2012 20.27
+3
kaj pa nedolžnost doklere ti ni krivda pravnomočno dokazana če bi šli po teh narmativih bi bil parlament prazen kajne srebrnibreg
srebrnibreg
13. 01. 2012 20.30
+0
Kje pa je Jankovičeva krivda po katerem tako na veliko pljuvate.
etul
13. 01. 2012 20.37
-1
Smola je da Zoki mal prepogosto kofe z Milančkom pije in pa tudi da je v prvem mesecu pridelal toliko afer da te glava boli gre po poti trojčka pred tremi leti
srebrnibreg
13. 01. 2012 21.15
+7
Dokler imate Janšo med sabo naj vas ne skrbi za Jankovičeve afere. So le nevidni dim proti Janševemu ognju.
Majda Božnar
13. 01. 2012 15.01
+2
Kdo bi se dejansko udeležil predčasnih volitev za iste parlamentarne igralce: predsedniki strank, njihovi sorodniki, tisti, ki bi imeli posredne ali neposredne koristi - nikamor ne spadam - torej ne bi šla ponovno na volitve. Potem ostanejo še tisti neuki, ki so prepričani, da je to njihova državljanska dolžnost in bodo kaznovani, če je ne opravijo ali pa tisti, ki jim bo samo sprehod do volišča, taki pa verjetno oddajajo neveljavne glasovnice. VSI IZVOLJENI - ČE BI BILA V VAŠI KOŽI, BI ME BILO NESKONČNO SRAM!
Opazreal
14. 01. 2012 17.10
+2
Majda jaz pa mislim, da bi bilo potrebno it na predčasne volitve in izvolit nove poslance ,ki se bodo znali dogovorti, ker se očitno ti ne znajo.
Ace113
13. 01. 2012 13.28
+3
najbolš da gremo na hrvaško, al pa če kr mejo potegnemo do avstrije pa je.. tam so mel na isti dan volitve, pa je že vse znano.. tle se pa sam neki zajebavajo..
SLObunkeljn
13. 01. 2012 13.57
+2
Al pa, če avstrijsko mejo potegnemo do hrvaške meje!?
Danijel Fric
13. 01. 2012 12.33
+4
Predsednik bo izvoljen ko bomo lahko v opankah prišli na volišče hahahahah
matej1406
14. 01. 2012 00.27
+0
Tonček Balonček
13. 01. 2012 12.01
+0
Ja zdaj pa ne predčasnih volitev, JAnši dobro kaže! To bi bilo neodgovorno, saj nsimo več v krču. Vsako stavr je treba pretehtati skozi prizmo koristnosti Janši. Referendumi, kjer bi bilo 41 glasov ZA, ostali pa neveljavni ali sploh ne bi nihče glasoval, eden pa bi bil proti verjetno ne bi pomenili veličastne zmage, ki jo jAHnša po še bolj smešnih rezultatih razgalšal, recimo po 5 odstotni udeležbi an referendumu o pokrajinah! Vs eej treba razumeti v kontekstu!
DAEMONIUM
13. 01. 2012 10.42
+5
dajte čim prej novo vlado da bo sprejela pokojninsko, zdravstveno in kaj vem še katero reformo da bomo še slabše živeli kot danes. Bravo, navijajmo za novo vlado in se veselimo novih reform zaradi katerih bomo po standardu nazadovali še 20 let. Pa se beremo čez pol leta kako boste tisti ki danes hvalite novo vlado, takrat šimfali!!!
Marcel Korošec
13. 01. 2012 10.37
-4
Erjavc še zmer ne mora dojeti kako ga je Janko našponu ! Ker mi je NAMIGNIL !!!
njofra47
13. 01. 2012 10.11
+23
Ravnokar sem na teletekstu prebral, da je gospod Erjavec izjavil, da bi bile ponovljene predčasne volitve katastrofa za državo. Jaz bi ga pa vprašal ali sploh obstaja večja katastrofa za to ubogo državo kot ste vi vsi ki ste v politiki teh dvajset let.
donat323
13. 01. 2012 12.02
+4
cukrmmm
13. 01. 2012 09.23
+4
aha se je že začelo že brišejo poste bravo admin
cupofmarja@email.si
13. 01. 2012 10.29
+0
donat323
13. 01. 2012 12.03
+1