Slovenija

'Ko je bil izražen dvom, sem se odločila za odstop'

Ljubljana, 10. 08. 2011 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Katarina Kresal se je odločila, da nepreklicno odstopa z mesta notranje ministrice. Ali bo še naprej predsednica LDS, pa bo odvisno od glasovanja o zaupnici v svetu stranke.

Pred Kresalovo še tretja interpelacija?
Pred Kresalovo še tretja interpelacija? FOTO: Miro Majcen

''Kljub temu da se z mnenjem ne strinjam, ga kot vneta zagovornica pravne države spoštujem. Zato sem se v trenutku, ko je bil izražen dvom, odločila, da bom nepreklicno odstopila,'' je na današnji novinarski konferenci dejala notranja ministrica Katarina Kresal.

Dodala je, da bo šla na svet stranke LDS po zaupnico za nadaljevanje dela predsednice stranke. Nato pa se je le še zahvalila sodelavcem in dejala, da "to bi bilo vse, se vidimo ob naslednji priložnosti".

''Komisija je ugotovila, da za najem Dimičeve niti jaz niti kdo drug od zaposlenih na ministrstvu ni zahteval ali sprejel zase kakšne koristi, niti jim takšne koristi ni ponujal najemodajalec ali kdo tretji. Komisija meni, da bi se morala izločiti iz vseh postopkov, ker sem bila z najemodajalcem v preteklosti nekajkrat v zasebnem stiku, čeprav sama postopkov nisem vodila. Ravno tako je stališče komisije, da bi se nepremičnina morala kupiti namesto najeti, čeprav ministrstvo za finance lizinga ni dovolilo. Komisija tudi trdi, da bi morala biti pisarniška oprema kupljena posebej, čeprav nam je bil ponujen opremljen objekt,'' pa je ob odstopu zapisala na svojem blogu.

Še enkrat je tudi poudarila, da meni, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito ter v dobri veri in da je za njimi stala celotna tedanja ekipa ministrstva.

Protikorupcijska komisija: Gre za sum korupcije

Komisija za preprečevanje korupcije je po negativnem mnenju notranjemu ministrstvu (MNZ), ki so ga na računskem sodišču predstavili v torek, danes namreč sprejela dokončno odločitev o sumu korupcije uradnih oseb na tem ministrstvu pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

"Izpolnjena sta oba elementa, da se lahko ravnanje oseb iz javnega sektorja opredeli kot koruptivno," je v izjavi za javnost dejala namestnica predsednika Liljana Selinšek, ki se je skupaj z drugim namestnikom Rokom Praprotnikom podpisala pod načelno mnenje.

Izpolnjena sta bila oba elementa koruptivnega ravnanja: kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb ter uresničitev pričakovane koristi subjektu iz zasebnega sektorja.

Komisija tudi meni, da se je ''funkcionar dolžan izločiti iz vseh faz sklenitve posla, če se posel sklepa z zasebnim subjektom, ki ga zastopa oseba, s katero je imel ali ima funkcionar zasebne stike''.

Komisija bo načelno mnenje posredovala predsedniku vlade ter državnemu zboru. Na komisiji so seznanjeni, da v konkretnem primeru policija že vodi predkazenski postopek, zato ji bodo odstopili podatke, ki jih policija potrebuje za uspešno izvedbo predkazenskega postopka, so še zapisali v načelnem mnenju.

Ministrstvo za notranje zadeve je ravnalo tako, kot da bi recimo iskalo avto, pa bi jim nekdo ponudil avtobus in bi na MNZ rekli, da gre za najboljšega ponudnika, ker je avtobus pač največji, in pri tem ne bi primerjalo cene ponujenega avtobusa s cenami drugih avtobusov. Rok Praprotnik, drugi namestnik predsednika protikorupcijske

Drugih pristojnosti pa komisija v tem postopku ni imela, saj so primer vodili še po starem zakonu. Kot je povedala Liljana Selinšek, bi po novem zakonu od nadrejenih oseb lahko zahtevali, da ukrepajo. Če bi vodili postopek po novem zakonu, bi komisija to tudi storila, je še dejala Selinškova.

Na tiskovni konferenci sta Selinškova in Praprotnik povedala tudi, da je bil cel postopek najema precej netransparenten in da manjka veliko dokumentacije. Predvsem komisiji ni uspelo pridobiti dokumentov o neformalnih dogovorih med Pogačarjem in vodilnimi na ministrstvu, ki jih omenja Pogačarjeva elektronska pošta z 9. avgusta. Tedaj je Pogačar na MNZ poslal sporočilo, da ''v skladu z dogovorom'' pošilja ponudbo za najem svoje stavbe.

Po Praprotnikovih besedah komisija pričakuje, da se ravnanja, kot so jih zaznali, ne bodo več dogajala. Po njihovih ugotovitvah je imel namreč en ponudnik privilegiran dostop do notranjih informacij organa. "Ugotovili smo, da so kriteriji sledili ponudbam, namesto da bi ponudbe sledile kriterijem," je razložil.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal naj bi se na mnenje Komisije za preprečevanje korupcije odzvala v kratkem.

Pobudo za izvedbo revizije v zvezi z najemom poslovnih prostorov ministrstva za notranje zadeve je komisija, ki se je z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad ukvarjala že na več sejah, računskemu sodišču poslala maja lani. Prijavitelji, ki so prijave podali januarja in februarja lani, so menili, da je prišlo pri postopku najema poslovnih prostorov do neustreznih ravnanj, ker odgovorne uradne osebe ministrstva niso ustrezno objavile in izvedle postopka naročanja, so pojasnili na protikorupcijski komisiji.

Računsko sodišče je v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavb na Dimičevi ulici ugotovilo, da je notranje ministrstvo ravnalo v nasprotju z več zakoni. Kresalova je v torek že ponudila odstop, a so iz premierjevega kabineta sporočili, da ga predsednik vlade Borut Pahor ne bo sprejel.

Kot je včeraj pojasnila notranja ministrica Katarina Kresal, bodo na ministrstvu za notranje zadeve začeli postopek odpovedi najemne pogodbe za prostore NPU na Dimičevi. Poleg tega bodo vladi predlagali izvedbo novega postopka pridobivanja prostorov v skladu s priporočili računskega sodišča.

Kresalova je včeraj premierju Borutu Pahorju ponudila svoj odstop, ki pa ga ta ni sprejel, ker računsko sodišče ni pozvalo k njeni razrešitvi. Poleg tega je premier svoji ministrici stopil v bran, ker so na notranjem ministrstvu že navedli ukrepe, s katerimi nameravajo odpraviti nepravilnosti, ki jih v zvezi z najemom prostorov NPU ugotavlja računsko sodišče.

Rok Praprotnik
Rok Praprotnik FOTO: Miro Majcen

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, tudi nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu, se je iz obravnave in odločanja v tej zadevi izločil. Sam je namreč še kot državni sekretar na notranjem ministrstvu najem prostorov NPU prijavil protikorupcijski komisiji, ki jo je takrat še vodil njegov predhodnik Drago Kos.

Pogačar še ni prejel odpovedi pogodbe

Lastnik Ram Investa Igor Pogačar do zdaj z notranjega ministrstva (MNZ) še ni prejel odpovedi pogodbe o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi v Ljubljani. Kot je dejal, se bo o tem, kako bo ravnal, odločal po tem, ko bo odpoved prejel. Hkrati zagotavlja, da z njegove strani pri poslu "ni bilo nobene korupcije".

Kresalova je namreč po torkovi ugotovitvi Računskega sodišča RS, da je šlo pri najemu prostorov za NPU za negospodarno ravnanje, povedala, da je ministrstvo postopek odpovedi najemne pogodbe že začelo.

Pogačar pravi, da do zdaj uradne odpovedi še ni dobil, prav tako pa ga ni kontaktiral nihče z MNZ. Na vprašanje, ali je pripravljen tudi na spremembo pogodbe, pa odgovarja: "Ne vem, če sem po vsem tem, kar se dogaja, pripravljen na to."
Današnje navedbe Komisije za preprečevanje korupcije, da je imelo njegovo podjetje Ram Invest, ki je omenjene prostore na Dimičevi oddalo MNZ, privilegiran dostop do informacij, Pogačar, kot je dejal, ne more komentirati, saj ne ve, "kakšen dostop do informacij MNZ so imeli ostali ponudniki".

Prav tako zanika ugotovitve računskega sodišča, da je bil najem stavbe najverjetneje dogovorjen še pred uradno odločitvijo MNZ in pred podpisom pogodbe o najemu, kar po navedbah revizorjev med drugim dokazuje tudi dobavnica za opremo 5. 8. 2009, to je, še preden je MNZ sprejel uradno odločitev o najemu.

Kot pravi, so prostore, kjer je danes NPU, opremljali kot poslovno hišo. Na ugotovitev, da je bila med opremo tudi oprema, ki je specifična za policijsko dejavnost, pa odgovarja, da je te opreme le za dva ali tri odstotke. Dodaja pa še: "Naročilo za opremo je bilo tovarni pisarniškega pohištva Duka dano 1. 12. 2009. Datum 5. 8. 2009 na dobavnici, ki ga navaja računsko sodišče, pa je napačen."
 

Načelno mnenje protikorupcijske komisije
Revizijsko poročilo o NPU
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1091)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justinijan
11. 10. 2011 19.17
izgleda da so slovenci popolnoma izgubili kompas....vračamo se za 90 let nazaj.......
moster
12. 08. 2011 00.35
SLOVENCI SMO VESEL NAROD, RADI IMAMO MUZIKO,ŽURE, SAMO KLAVIRJA PA NOBEDEN NOČI IT IGRAT!
dusar
11. 08. 2011 20.13
TETA men je slabo Tako slabo se pocutim ko berem tvojo znanost , jaz pa NIC Tu pred compjuterjem, upam da sem pravilno napisal , sedim pa sem v dilemi kako naprej Rad bi zadovoljil KULTURO pa mi zmanjka , tik pred zdajci potem pa se pocutim tako zapostavljenega in bedastega, Kaj mi je storiti?? Naj vrasam prasek -beli. morda korito, ne vem vec na koga se naj obrnem. Katarina bi mi pomagala pa je zal ni vec.Tisti nigtflay al kako se klice pa zivi v SVICI jaz pa jezika ne znam. Saj ves da govorim le sanskrt , angl,, malo itali. pa esperanto, tak da ....schweizdeutsch pa ne ZASTOPIM..
dusar
11. 08. 2011 19.58
Bravo Sveti Pepcek se potrjuje
saintjozef
11. 08. 2011 19.44
Gon Winston Churchill je v nekem javnem nagovoru povedal takole: "tisti, ki še po 30 letu starosti navija za levake, tak ni imel nikoli možganov... --Ja, ja se že toliko lumparij nabere, da je treba malo v cerkev pogledat..... Ziher je ziher.
cyklon
11. 08. 2011 17.44
*in to zelo je odveč...
cyklon
11. 08. 2011 17.43
*in poskušamo tudi....
cyklon
11. 08. 2011 17.43
Nefretete! Prav nobene slabe vesti nimam.Na prste ene roke lahko naštejem komentatorje s tega portala,ki jih spoštujem zato,ker vedo kaj govorijo. Ostalo je šavje,ki si zasluži kakšno pikro na svoj račun.Neznani znanci s tega portala niso moji prijatelji.S temi(prijatelji namreč)delimo podobne interese,mišljenje in moralne vrednote,ki jih zagovarjamo poskušamo tudi živeti. Ne morem reči,da bi se skregal s prijateljem,ki bi zagovarjal krajo davkoplačevalskega denarja,prepričan pa sem,da bi me tak stav človeka,ki mi je ljub zelo prizadel in to zelo. Pozdrav!
nefretete
11. 08. 2011 16.44
cyklon 11.08.2011, 13:07 Ahhhh, ma kaka karizma... jo je že predelal z ovsenimi kosmiči vred... Jo je pa imel, priznam. Name je enako vplival, spoštovala sem njegovo misel in idejo, pa se je prodal. Poceni prodal. Sicer pa, kot pravi @Raztezje, imela jo je tudi Katarina. Pa še enega poznam, ki ga zelo dobro opiše v nadaljevanju: Hitler je bil tako karizmatičen, da je še sam sebi verjel, da je polbožanstvo. Sicer pa, kot sem nekoč tukaj že povedala: niti na kraj pameti mi ne pade, da bi se skregala z ljudmi, ki jih imam rada in jih spoštujem, nekateri so z vsem srcem pristaši druge politične opcije, zaradi mandeljcev, ki NAJ BI zastopali naše interese. Še najmanj pa, da bi se jezila ali jokala ali bila privoščljiva za razne odstope in politične potope. Če se eden ne obnese, voliš drugega in tako naprej. Življenje pa teče naprej... Winston Churchill je še marsikaj drugega rekel, kaj pa naj izjavi angleški plemič? Pa to veš @GON, da je že mrtev? He, he...
Gon
11. 08. 2011 16.20
Winston Churchill je v nekem javnem nagovoru povedal takole: "tisti, ki še po 30 letu starosti navija za levake, tak ni imel nikoli možganov... In koliko takih celo tukaj v komentarjih javno kaže svojo "razgledanost" - te kar malo pri srcu zaboli. No, lahko se pa tolažimo, da so vsi mlajši od 30 let....
cyklon
11. 08. 2011 15.47
Hahaha! Jp! Dobro napisano. A je vse zaman.Nekateri imajo tako oprane možgane,da celo črke vidijo drugačne,kot so v resnici zapisane. Pri vsem tem pa mislijo,da je vsaka misel produkt lastnega zelnika.Kaj praviš? Imamo zato kar naprej tako vlado,ker pri nas žal še vedno prevladujejo omenjeni?? Klik v glavi ,prava mera kritičnosti in uk,ki smo ga bili deležni 20 let na uhuhu podlage bi vendarle končno moralo zadostovati!? Ali pa tudi ne !?
Raztezje
11. 08. 2011 15.07
nightfly 11.08.2011, 10:49 Uporabljam preprost trik, kadar komentiram tvoj komentar, tvoj nick preprosto kopiram, mogoče sem zato tako točen. Probaj vendar razumeti, zaradi nobenih kazni ne umre noben človek manj, sploh pa ne obstaja policija zato, da bi druge vzgajala in bi se maščevala namesto žalujočih svojcev. Veliko prometnih nesreč, v katerih je kdo umrl se zgodi tudi tako, da ni bil razen žrtve v nesreči nihče drug udeležen. Policija ni jasnovidna, še nihče ni prejel kazni, ker je bilo rešeno življenje, ker nihče ne more vedeti, kdaj bi kdo zagotovo umrl, dokler se ne zgodi. V določenih primerih je mogoče govoriti o utemeljenem sumu, s poudarkom na "utemeljen", zaradi česar je recimo odstopila naša ministrica MNZja, zaradi suma, ne zaradi dejstva, ob dokazanih dejstvih bi morala odgovarjati še kako drugače. Dejstev si ni treba interpretirati, ampak jih razumeti ter podkrepiti z dokazi. Finta pranja možganov je, da se ne spomniš in ne zavedaš ničesar, kar so ti "oprali". In ne, možgani se ne ribajo s krtačo temveč s kemikalijami ter ustreznimi psihosocialnimi tehnikami, psihološkimi konstrukti, s katerimi ti nazaj zapolnijo praznino, nima to veze z inkvizicijo. Ponekod so posameznikom prilimali milijarde kazni, pa ravno zato niso fašisti. Ponekod kriminalizirajo nič krive ljudi ali prekomerno kaznujejo krivce, to so pa že znaki fašističnih metod. Kje si pobral, da so nekemu šveu zaračunali 900.000 evrov kazni zaradi prekoračitve hitrosti, drugemu italijanu pa 200.000, sta v naselju prebila zvočni zid, prosim če navedeš preverljiv vir. Veš kaj, meni se pa ne smilijo fašisti, sploh ne tisti, ki so bili po vojni obsojeni na smrt, še na kraj pameti mi ne pade, da bi jim reševal življenja ali zagovarjal njihove zločine. Ni vsako usmiljenje vrlina, mogoče bi lahko oprostil neprištevnemu morilcu, fanatičnemu fašistu nikakor. Zdi se mi, da imaš tudi z empatijo nekaj težav, ne le z zaznavanjem realnosti, čestitaš namreč napačnim ljudem, poleg tega niso več na oblasti. Povohaj si kdaj prste, ko jih nekam tiščiš, da bi tvoje osladno sprenevedanje zvenelo lepše in bolj sprejemljivo za množice.
Raztezje
11. 08. 2011 14.04
Tudi punčka Kresalova je imela veliko karizme, pomešane s čudnimi erotičnimi občutki, pa ji nič pomagalo. Časi velikih shodov neoliberalnih nacional socialistov so pač mimo, danes si lahko s pomočjo propagane ustvarijo sloves priljubljenosti le še tajkuni in vojaški poveljniki, ki prevzamejo oblast z državnim udarom. Ljudje ne razumejo kaj jih vleče k njim, zagotovo pa občutijo določeno strahospoštovanje, ki je za karizmo ključno.
prašek
11. 08. 2011 14.01
»Pojdi še malo v štab murgle, da ti dajo malo več zlaganega materijala...« Še več ga lahko pa najdeš na Trstenjakovi !! Samo dobro poglej, da bodo enake sponke !!
schlamastika
11. 08. 2011 13.53
Jimi1, ti si očitno podtaknjenec. Kakšni mutni posli le? Enega,dokazanega, nepodtaknjenega mi povej, pa ti jih naštejem od te vlade in odprejšnje x10... Pojdi še malo v štab murgle, da ti dajo malo več zlaganega materijala...
Civil
11. 08. 2011 13.41
@Nightfly Kljub nespameti, razumem tvoje stališče, kresalova je bila velika zagovornica homoseksualcev. Zaradi psihosocialnih zdravil, marsikomu ne popustijo le živci, temveč tudi spomin, potem ni čudno, da se ne spomniš več, kaj si malo nazaj zagovarjal. 24ur bi lahko uvedli posebno stran za istospolne, tam bi se lažje izražali in zagovarjali dvomljivo semantiko svojih stališč. Kdo ve, morda se vam pridruži tudi Kresalova in boste uspeli s kakimi reformami le z argumenti, brez zlorabe javnih pooblastil ter večnega življenja na kredit staršev.
Jimi1
11. 08. 2011 13.17
Janez Janša je pač človek, ki mu je bil zaupan več kot en mandat, pa se nima razen z "mutnimi posli" kaj več za pohvaliti. Zaradi njega je na oblast uspela priti ta odvetniška oligarhija@co, ki so se bojim to državo za več generacij dokončno gospodarsko, moralno in politično zavozili.... Tudi Janša žal ni rešitelj pač pa del problema tega naroda. Politično gledano je JJ največja Pučnikova (ga spoštujem) napaka !
cyklon
11. 08. 2011 13.07
Pa še na tole naj ne pozabim. Ideja o zagovarjanju Janka je zrasla prav na tem portalu.Ne zaradi tebe,ki ti verjamem,pač pa zaradi nekaterih drugih komentatorjev. Prav žgečkljiva se mi je zdela misel na to,kako bom s tem razjezil in podžgal določene. Vznemirljivo je tudi spoznanje kako zelo se ga bojijo tudi politiki in njihovi podporniki. Trdim pa še vedno;Janez Janša je politik s karizmo.Rojen je za ta poklic in v tem mnenju me nihče ne premakne. Moje možnosti odločanja so neomejene in v resnici še vedno neopredeljene...za razliko od nekaterih,ki ne morejo stopiti iz svojih zmotnih okvirov in zagovarjajo nekaj kar ni niti moralno ,niti sprejemljivo. Škoda zanje
cyklon
11. 08. 2011 13.02
Nefretete! Ljudje pač določene stvari razumemo kot sami hočemo.Tudi v tem primeru je tako.Če si v mojem komentarju iskala privoščljivost si jo našla.Možgančki so pač možgančki.Ti si dovolj pametna,da veš kako nas vodijo in obračajo. Niti na kraj pameti mi ni prišlo,da bi skakal do stropa,odpiral šampanjec in proslavljal.Sem pa,če po pravici povem,da sem zadovoljen,da se je njeno ministrovanje končalo.Morda mi imponira tudi način na katerega se je zaključilo.Kazem mora namreč biti vzgojna. Prav je tako in vsako nepridipravstvo bi se moralo končati takoj.Brez slepega zaupanja in verjetja v nekoga,ki ni tak za kakršnega se slika v javnosti. Lažne morale mi je dovolj.
Zkip
11. 08. 2011 12.52
Ne bi blo slabo da bi tudi tukaj najbišje ocenjeni komentarji ostali nekje na vrhu strani, nekateri ljudje imajo za povedati marsikaj pametnega pa se tp zgubi v straheh..Lp