Slovenija

FOTO: Velika večina obkrožila PROTI

Ljubljana, 10. 04. 2011 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Volivci so na referendumu izrazili veliko nezaupnico zakonu o malem delu. Po neuradnih začasnih rezultatih je 80 odstotkov volivcev glasovalo proti zakonu, 20 odstotkov pa za zakon. Volilna udeležba je bila 33,84-odstotna.

Referendum o malem delu - glasovanje v Lj - 3
Referendum o malem delu - glasovanje v Lj - 3 FOTO: Miro Majcen

Volivke in volivci so na današnjem zakonodajnem referendumu ob 33,84-odstotni udeležbi prepričljivo zavrnili uveljavitev zakona o malem delu. Za uveljavitev zakona je namreč po neuradnih podatkih glasovalo 19,85 odstotka volivcev, proti pa 80,15 odstotka volilnih upravičencev.

Volilni odbori so namreč prešteli večino glasovnic z današnjega referenduma. Po neuradnih podatkih, objavljenih na spletni strani Državne volilne komisije, se je glasovanja udeležilo 577.832 volivk in volivcev oziroma 33,84 odstotka volilnih upravičencev. Največ volivcev je prišlo na volišča v volilni enoti Celje (35,39 odstotka), najmanj pa v volilni enoti Postojna (30,61 odstotka).

Največ podpore zakonu v Ljubljani, najmanj na Ptuju

Najbolj prepričljivo so uveljavitev zakona zavrnili v volilni enoti Ptuj, kjer je za glasovalo 16,39 odstotka, proti pa 83,61 odstotka volilnih upravičencev. Za zakon pa se je največ volivcev izreklo v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer 27,21 odstotka, medtem ko jih je 72,79 odstotka glasovalo proti.

Pregled izidov po volilnih okrajih pokaže, da zakona niso podprli niti v enem od 88 okrajev. Največ glasov za uveljavitev zakona beležijo volilnem okraju Ljubljana Center (37,82 odstotka), medtem ko so zakon najbolj prepričljivo zavrnili v Novem mestu, kjer je proti glasovalo 88,08 odstotka volilnih upravičencev.

V ponedeljek bodo k izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Teden dni pozneje, 18. aprila, pa bodo prešteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Končnih izidov glasovanja sicer omenjene glasovnice ne bodo bistveno spremenile in ne morejo več vplivati na izid referenduma.

Referendum o malem delu - glasovanje v Lj - 4
Referendum o malem delu - glasovanje v Lj - 4 FOTO: Miro Majcen

Potek današnjega referenduma je med drugim zaznamovala grožnja z bombo na volišču KS Šmartno v občini Velenje. Policija bombe ni našla, volišče pa je bilo zaradi dogodka odprto eno uro dlje, torej do 20. ure. To sicer po besedah tajnika Državne volilne komisije Marka Golobiča ni predstavljalo večjih težav, saj so bila ob istem času prav tako še vedno odprta volišča na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih, denimo v ZDA, Kanadi in Argentini.

V Ankaranu pa so nevladne organizacije svoje krajane pozivale k bojkotu referenduma, kar naj bi bil prvi korak državljanske nepokorščine. Opozarjali so namreč, da se do referendumskih vprašanj in na volitvah ne bodo opredeljevali, dokler DZ njihove referendumske volje po ustanovitvi lastne občine, podprte z odločbo ustavnega sodišča, ne bo upošteval.

Volilna udeležba je bila sicer v koprskem volilnem okraju res nekoliko nižja od slovenskega povprečja, a je bila podobno nizka udeležba tudi v drugih obalnih občinah.

Minister Svetlik pravi, da se bo treba resno zamisliti nad tem, kaj Slovenija lahko pričakuje v prihodnje. Dodaja pa, da v vladi ne razmišljajo o tem, da bi opustili reformne namene. Več o tem, kako rezultate komentirajo zagovorniki zakona, si lahko preberete tukaj.

Semolič in Funkl opozarjata, da ne glede na izid referenduma, na katerem so volivci zavrnili zakon o malem delu, samo s tem problemi še ne bodo rešeni. V SLS vlado pozivajo k odstopu, v SDS pa pravijo, da je dobila rdeč karton. Več o tem pa si preberite tukaj.

24 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je med volilnim molkom ob referendumu o Zakonu o malem delu prejela 24 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Deset se jih nanaša na objave v medijih, osem na internet, štiri na deljenje propagandnega materiala, dve pa na agitiranje, so danes sporočili iz MNZ.

Šest prijav je prišlo iz osrednjeslovenske regije, za tri nimajo podatkov. Po tri prijave so prišle iz gorenjske in podravske regije, po dve iz savinjske, obalno-kraške in notranjsko-kraške regije, po ena pa iz pomurske, goriške in koroške regije.

Inšpektorat za notranje zadeve bo obravnaval kršitve volilnega molka in določb zakona o volilni in referendumski kampanji na osnovi prejetih prijav in po uradni dolžnosti, če kršitve zazna sam.

Volivci so glede na prve rezultate zakonu o malem delu obrnili hrbet.
Volivci so glede na prve rezultate zakonu o malem delu obrnili hrbet. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj to pomeni?

Volivci so na glasovanju odgovarjali na referendumsko vprašanje, ki se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o malem delu, ki ga je DZ sprejel 16. novembra 2010?"

Zakonodajni referendum sicer pomeni, da o zakonu odločajo volivci po tem, ko ga je parlament potrdil, vendar pred njegovo razglasitvijo. Z nasprotovanjem zakonu so volivci onemogočili nadaljevanje postopka za ta zakon. Ker je referendum padel, parlament ne sme obravnavati istega predloga zakona še najmanj eno leto. Lahko pa seveda pripravi drugačen zakon na isto temo in ga normalno obravnava.

V fotogaleriji si oglejte nekaj slovenskih politikov, ki so se danes odpravili na volišča:

Osnovni argument vlade kot predlagateljice zakona je bil, da bomo v Sloveniji s tem zakonom dobili več delovnih mest, nasprotniki malega dela pa so poudarjali, da bomo s tem izgubili socialno državo. Očitno so bili nasprotniki zakona v svojih argumentih prepričljivejši.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (825)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

t4t5t6
12. 04. 2011 12.07
primer koliko študent potrebuje za študij: 100-200 eur stanovanje 50 eur na teden za bencin in za hrano= 50 x4 =200 eur na mesec = 300-400 eur na mesec/ X12= 3600-5000 EUR NA LETO IN KOLIKO NAM VLADA PUSTI DELAT????????? pa da o hobijih (motor,žuri,...) NITI NE GOVORIMO
soncek78
12. 04. 2011 08.25
No pa dajmo še pasje dreke na referendum. Bolj trde v črne kesone, mehkejše v zelene.
robba
11. 04. 2011 20.03
scipio 11.04.2011, 07:16 -6 fajn, ves svet se reformira, pri nas pa bodo takole na referendumih padale reforma za reformo šverc in siva ekonomija našim ljudem očitno bolj ustrezata kot red in preglednost slovenija se vsak dan bolj spreminja v en Narrenschiff ampak vsaj ljudstvo se lahko takole pod nekaj podpiše in potem ima to, kar hoče. ni več boga. tovariš,Bog je.sam ni pravne države, ko tajkuni šetajo svobodno,ko se delavcem ne da plače, ko se krade narod...itd, da ne naštevam. to je treba reformirat, ne pa delavstvo in navadne ljudi tlačit. ko boš ti in oni to spoznal, se lahk kaj pogovarjamo.
robba
11. 04. 2011 19.59
hovdec 11.04.2011, 12:50 4 mami55 Majhen popravek; Dajte mladini možnost za šolanje, delavcem delo in upokojencem pravične penzije(brez velikih razlik) tko je, vsi mladi bi moral imet možnost se šolat, v doglednem času. in vsi penzionerji bi moral met enake penzije, dostojne preživetja. pol bi bli mal socialna in pravna država. vse ostalo pride pol sčasoma
robba
11. 04. 2011 19.57
sasocare 11.04.2011, 07:57 2 bukenfal - ti pa imaš rakle probleme - zakaj povsod iščeš strankarsk zarote in ne vem kaj še vse - ti, ki danes sedijo v parlamentu in so stari vsaj 40 let so vsi bili kot ti pišeš "rdečkaji" - praktično je večina današnjih parlamentarcev ista šola, tako, da jih je težko na tak način ločit. Dokler bodo ljudje šli na referendum samo zato, da bodo glasovali proti, ker pač pobuda ni bila njihova naj ne jamrajo in govorijo, da je vlada slaba. Jaz ne rečem, da je dobra, ampak narod jo je izvolil in to je to; na referendumu pa bi morali glasovati glede na to kar bo boljše za državljane ne pa proti vladi; ta vlada se bo itak enkrat zamenjala in bo prišla druga - problemi pa bodo zaradi nas državljanov ostali. saško, teb se mal rola.vlada je bla izvoljena?! valda da je bla, saj tud dolfi je zmagal na volitvah, in nekaj časa uspešno šibal nemčijo.pol pa ga je mal zaneslo, in vprašanje je,zate, kolk je pol narod imel vpliva na njegovo politiko,.. tko,dej se mal skulirat no... ta je gotovo rekorderka,vlada namreč, še nobena ni imela tko mal podpore, pa naj mnenja meri ninamedia al pa ktera od desnih...
crnkamn
11. 04. 2011 15.24
80 odstotkov volivcev glasovalo proti zakonu, 20 odstotkov pa za zakon. Volilna udeležba je bila 33,84-odstotna.(577.832 volivk in volivcev). procentualno gledano pred in po referendumu ter po napovedih medijskih his, raziskavah, pop mnenju je govoricenje o tesnem izidu, bila le propagandna manipulacija!
hovdec
11. 04. 2011 12.50
mami55 Majhen popravek; Dajte mladini možnost za šolanje, delavcem delo in upokojencem pravične penzije(brez velikih razlik)
hovdec
11. 04. 2011 12.49
mami55 Majhen popravek; Dajte mladini možnost za šolanje, delavcem delo in upokojencem pravične penzije(brez velikih razlik)
mamica55***
11. 04. 2011 11.49
Malo delo je kopija študentskega dela za za upokojence dokler bodo še lahko migal. DAJTE MLADI DELO, STARIM PA PENZIJE, DA SE BODO LAHKO PREŽIVLJALI.
povrsniste24kur
11. 04. 2011 11.26
KAJ SE JE HOTELO Z MALIM DELOM DOSEČI? vam jaz povem. brezposelnost bi v roku pol leta znala past za celih 50% (sliši se super). to bi pomenilo 50% manj denarja za socialna nadomestila. narod bi tako delal za 400€ na mesec, brez dodatka za prevoz, regresa in podobnih privilegijev, torej bi od teh 400€ imel še najmanj 100€ čistega stroška, kar bi pomenilo 300€ dohodka. na tak način bi brezposeln prišel do 70€ več dohodka na mesec (a bi za to moral delat), vladi pa več ne bi bilo potrebno izplačevati socialne pomoči kakim 60.000 ljudem. 60.000 x 229 = 13.740.000 - to je cifra, ki bi jo vlada privarčevala samo v enem mescu na tem področju (izračun brez vseh dodatnih davkov na zaslužek). okrog 170mio čistega letnega plusa in bi se spet hvalili vsi na veliko, kaj vse so postorili dobrega. dve leti takšnega sužnjelastniškega dela bi nanesli okrog 350mio čistega plusa zgolj na izkoriščanju naroda vseh starosti. kaj ti pomaga taki plus, če se bo tudi portugalcem posodilo 300mio in na koncu prav mi ne bomo imeli nič od tega. a naj mi delamo za njih dve leti? malo delo - FAIL - narod ni tako butast, kot bi si naša vlada želela.
Lucipin
11. 04. 2011 09.13
Super da je zakon padel....To sem pričakoval...kr lepa številka v procentih ki je glasovalo proti...A vlada naj si malo zamisli ker je s tem referedumom dobila zaušnico..da prov ne dela...
DarhVader
11. 04. 2011 08.56
dokler se tajkuni prosto in nekaznovani hodijo z nakradenim denarjem, dokler bomo dajali denar bolj razvitim državam bom PROTI vsaki reformi, ki krči pravice delavcov pa naj vodi vlado Pahor ali Janša
tezkakovina
11. 04. 2011 08.50
Vlada je dobila jasen znak . Jaz pa zares HAPPY ?
ljx
11. 04. 2011 08.38
Korintos,vrednost tega referenduma se lahko enači s tistim,ko so Koroški Slovenci odločili da bojo ostal v Avstriji,zdej se morjo pa s tablcami ukvarjat.
korintos1
11. 04. 2011 08.33
Dobro jutro in čestitke za zgodovinsko referendumsko zmago.
Sophie Schegula
11. 04. 2011 08.23
Vlada je včeraj dobila 80 % glasov proti - njim, in nezaupnico. S svojim sužnjelastniškim odnosom do državljanov (lp ljudjem od ust trgajo zadnji košček kruha)Slovenije dokazuje, kako nepomemben je narod ter da so v prvi vrsti njihovi interesi, po vladanju in zasužnjevanju brezpravnih množic, ki po njihovem prepričanju tako ali tako ne potrebujejo ničesar in kakor hitro dosežejo pogoje za upokojitev (če sploh jih), ali kakorkoli niso sposobni več za delo ,postanejo odveč. Odnos do ljudi (sužnjelastniški)in spoštovanje pa je jasno nakazal minister, ko je dejal , da za preživetje ne potrebujejo več kot skodelico riža na dan. Lepo spoštovanje povzpetnikov in tiranov. Ko je v prejšnji vladi, minister za delo in družino izjavil, da se ljudje - upokojenci pri nas nimajo bati ničesar razen Matilde, je bilo izrečeno takoj obravnavano kot napad na upokojence in je moral odstopiti, sedanji pa nas lahko označuje kot "rajo" ki ne potrebuje ničesar več kot skodelico riža na dan, ta pa si, kljub od ljudstva 80 % izrečenega nezaupanja (kakor tudi vlada) dovoljuje rezultat ignorirati in trmasto vztrajati na položaju (kot tudi celotna vlada, ki nas je pripeljala na rob revščine) . Vsem tem še vedno ni jaasno, da so oni predstavniki ljudstva ki naj zastopajo interese ljudstva, ne pa da se obnašajo kot absolutistični vladarji, ki zastopajo samo svoje interese - kapitala. Vsi tisti ko so v 20 letih svobodne in samostojne Slovenije (pod prejšnjim komunističnim režimom smo na videz bili vsi enaki (razen Tita in drugih komunističnih kriminalcev, ki so si že takrat pridno nosili nakradeni denar v tujino) navadni reveži "morti di fame", ,kjer pa največkrat s plačo nisi imel več kot za skodelico riža) sedaj pa so obogateli in postali veliki kapitalisti (na račun celotnega naroda), z milioni evrov, ki jih odnašajo iz Slovenije in jih skrivajo po raznoraznih ekzotičnih deželah. Kot so nas učili v komunizmu, izgleda, da se zgodovina ponavlja (vsaj po tiraniji in kraji pri nas). Vsak od teh naj dokaže kako je lahko obogatel na "pošteni" način in ne z siromašenjem Slovenije in njenih državljanov, ki jim na stara leta (prej tudi) ne zagotovijo dostojnega preživetja.
HAWX
11. 04. 2011 08.15
Saso se strinjam ne vem od kod oni vlece neke komuniste in rdeckarje ven temu se je ze posteno zrolalo od necesa da kar vidi neke komuniste vsepovsod in to v kapitalusticnem sistemu hahahaha na cem te je on. Pa sry ampak njegov nick me obvezno spominja na bukake.
HAWX
11. 04. 2011 08.12
Jaz sploh ne vem kaj se raspravljamo najboljse je da vse kar zasluzimo gre drzavi cisto vse pa da nam drzava v vsej svoji dobroti da en kilo kruha pa en liter mleka na dan.Pa obleke od rdecega kriza! Suznji smo ze itak brezveze da icesjo vedno nove nacine do 100% obdavcitve kar vse naj nas obdavcijo da bomo crni in bo drzava resna in bo vse lepo da se bo bliskalo Bolje to kot pa sprememba sistema.
R57
11. 04. 2011 08.10
Sasocare Tudi rdečkarji imajo sinove in vnuke. Jabolko ne pade daleč od drevesa, kar mačka rodi miši lovi.!!
sasocare
11. 04. 2011 07.57
bukenfal - ti pa imaš rakle probleme - zakaj povsod iščeš strankarsk zarote in ne vem kaj še vse - ti, ki danes sedijo v parlamentu in so stari vsaj 40 let so vsi bili kot ti pišeš "rdečkaji" - praktično je večina današnjih parlamentarcev ista šola, tako, da jih je težko na tak način ločit. Dokler bodo ljudje šli na referendum samo zato, da bodo glasovali proti, ker pač pobuda ni bila njihova naj ne jamrajo in govorijo, da je vlada slaba. Jaz ne rečem, da je dobra, ampak narod jo je izvolil in to je to; na referendumu pa bi morali glasovati glede na to kar bo boljše za državljane ne pa proti vladi; ta vlada se bo itak enkrat zamenjala in bo prišla druga - problemi pa bodo zaradi nas državljanov ostali. Ko se bodo ljudje zavedali, da so odvisni samo sami od sebe in jim nišče ni nič dolžen takrat bo morda bolje, ampak od tega smo vsak dan dolj oddaljeni, saj je vsak dan več takih, ki bi sami imeli, naredili pa nič; enako pri referundumu - ljudje bi spremembe, glasujejo pa proti njim; pa če ravno morda ni najboljša - slabše kot je sedaj ne more biti