Slovenija

Po požaru v Kemisu vzpostavili telefonsko linijo in e-naslov, samo v dveh dneh so prejeli več kot 200 sporočil

Vrhnika, 03. 06. 2017 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na NIJZ so v sredo, dva tedna po požaru v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, zaradi katerega je prišlo do onesnaženja okolja, vzpostavili informacijski telefon ter e-naslov, kamor se lahko ljudje obrnejo z vprašanji, opažanji in drugimi informacijami. Do petka zvečer so prejeli preko 200 klicev in sporočil.

To je območje največjega vpliva požara v Kemisu.
To je območje največjega vpliva požara v Kemisu. FOTO: ARSO

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v sredo, dva tedna po požaru v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, zaradi katerega je prišlo do onesnaženja okolja, vzpostavili informacijski telefon ter e-naslov, kamor se lahko ljudje obrnejo z vprašanji, opažanji in drugimi informacijamio. Do petka do 19. ure so prejeli skupno 118 telefonskih klicev in 83 elektronskih sporočil. Samo v petek so prejeli 42 klicev in 19 elektronskih sporočil.

Pripravljajo tudi seznam najbolj pogostih vprašanj in odgovorov, ki bo predvidoma na voljo v začetku prihodnjega tedna.

V petek se je prvič sestala tudi medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicama požara v Kemisu. Na podlagi njenih sklepov bo prihodnji teden na Vrhniki vzpostavljena informativna pisarna. Oblikovali bodo tudi dve mobilni ekipi, ki bosta svetovali prebivalcem.

Delovna skupina, ki jo je imenovala vlada in jo vodi Srečko Šestan, se je dogovorila, da bosta v informativni pisarni strokovnjaka s področja varovanja zdravja in s področja varstva rastlin neposredno odgovarjala na vprašanja prebivalcev. V začetku naj bi odgovarjala dva dni v tednu po štiri ure.

V petkovem sporočilu po sestanku delovne skupine so ponovili tudi nekatere že znane ugotovitve uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Med drugim, da je bil eden od vzorec trave, ki je bil vzet z območja mesta požara, določen kot nevaren. Zato je bilo določeno območje prepovedi, ki je objavljeno na spletnih straneh NIJZ, objavljeno je tudi območje največjega vpliva požara.

V medresorski skupini so navedli tudi, da je zaradi varovanja zdravja ljudi ter presoje izpostavljenosti in dolgotrajnega vpliva na njihovo zdravje NIJZ določil širše območje dodatnih merjenj in spremljanj. "Vpliva na zdravje v širšem območju sicer ne pričakujemo, vendar ga želimo z gotovostjo izključiti," so zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
04. 06. 2017 12.54
+1
Zavidljivo hitra reakcija,da Vas ni sram,. . . .
dajno
04. 06. 2017 13.35
Točno! In kaj so lahko ljudje počeli prejšnja dva tedna? Uživali vrtnine z vrta, kmetje kosili travo, ko krmili živini, potem prodajali mleko... Pfuj pa taka država
ZigaZois
03. 06. 2017 21.38
+6
Politika naroči inšpektorjem, da v določenih primerih ne smejo ukrepati. Če inšpektor izda odločbo, lahko izgubi službo, če je ne izda pa je dežurni krivec. Preostane jim le še to, da "ne vidijo nepravilnost". To se je dogajalo tudi v bivši Yugi. Sedaj pa ima kapital kar potencialno večji vpliv na politiko in ta na inšpektorje. V močnih podjetjih si privoščijo hvaliti, da oni spreminjajo zakone, kot jim paše. Zato se vsi izmikajo, ko pride do take nesreče, ker nihče noče odgovarjati za umazani kapital. Tisti, ki so imeli profit v tej zgodbi pa so še vedno daleč od reflektorjev. Verjemite mi; Kemis ni edino podjetje, ki nas ogroža !
misterbin
03. 06. 2017 13.39
+5
In kaj pomaga ta telefonska veza ? Sedaj so inšpektorji tam in kdo še vse kje so pa prej bili inšpektorji ?Za kaj niso pregledali vsakega pripeljanega materijala v skladiščenje ?
Jožajoža
03. 06. 2017 13.26
+5
ne razumem, zakaj država ne ukrepa, saj za obratovanje vseh obratov v državi izdajo soglasja državni aparati. torej, imajo tudi svoj del krivde , če se kaj zgodi. država se je naredila neumno, se umaknila.pa saj ni gorel kemis v varaždinu. in to je nekako tako, kot bi doma pogoreli, pa se bi delali, kot da je zgorela sosedova hiša.
mastaflash
03. 06. 2017 19.09
+3
sodelujem
04. 06. 2017 09.31