Slovenija

Po požaru še niso zagnali proizvodnje

Prevalje, 19. 09. 2013 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz podjetja Lek so sporočili, da po torkovem požaru še ne morejo napovedati, kdaj bo proizvodnja stekla. Ocenjujejo pa, da začasna zaustavitev ne bo bistveno vplivala na oskrbo trga s širokospektralnim antibiotikom.

Po požaru v obratu podjetja Lek na Prevaljah proizvodnja še vedno stoji. Iz Leka so sporočili, da še ne morejo napovedati, kdaj bo proizvodnja stekla. Ob tem zaenkrat ocenjujejo, da začasna zaustavitev proizvodnje ne bo bistveno vplivala na oskrbo trga s širokospektralnim antibiotikom.

V prevaljskem obratu približno 200 zaposlenih izdeluje izključno širokospektralni anitibiotik amoksiklav v obliki tablet in sirupa, ki ga izvažajo v več kot 60 držav in je eden najbolje prodajanih Sandozovih izdelkov.

Poleg proizvodnje na Prevaljah antibiotik izdelujejo na še eni lokaciji, so pojasnili v Leku, zato za zdaj ocenjujejo, da začasna zaustavitev proizvodnje ne bo bistveno vplivala na oskrbo trga. Ocene o tem, kdaj bo stekla proizvodnja, v tem trenutku še ne morejo podati, saj je treba izvesti še nekaj korakov pred ponovnim zagonom proizvodnje, navajajo v Leku, kjer se trudijo, da bi se to zgodilo čim prej. Ocene škode v Leku še ne navajajo.

V obratu Leka na Prevaljah je v kotlu za mešanje prašnih sestavin zdravil eksplodiralo v torek nekaj pred 22.30, zatem pa je prišlo tudi do požara, ki so ga pogasili Lekovi gasilci ob pomoči prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Ogled kraja dogodka so v sredo opravile pristojne službe, s Policijske uprave Celje pa so po končanem ogledu kriminalistov sporočili, da natančen vzrok reakcije prašnih delcev v kotlu za mešanje še ni znan in da po prvih ugotovitvah prašni sestavini v kotlu nista bili nevarni za zdravje.

Pri eksploziji nihče ni bil poškodovan. Po dogodku so vse delavce nočne izmene napotili domov, so pa kasneje enega od sodelavcev zaradi slabega počutja odpeljali v zdravstveni dom in od tam na opazovanje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, od koder pa je bil že v sredo odpuščen domov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.