Slovenija

Po postojnskem še primer iz Kranja: zahtevajo odškodnino, ker ima deklica hude poškodbe možganov

Ljubljana, 15. 04. 2016 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po rekordni odškodnini, ki jo bo morala plačati postojnska porodnišnica zaradi zapletov med porodom in invalidnosti otroka, je podobna tožba doletela tudi porodnišnico v Kranju za skorajda enak primer. Danes triletna deklica ima hude poškodbe možganov in epilepsijo.

Začelo se je dan pred porodom z razpoko mehurja. Bodoča mamica je šla v porodnišnico, kjer je čez noč počivala. Naslednje jutro so se odločili - čas je, da rodi. "Nisem vedela takrat, kaj se dogaja do treh popoldne, ko je odtekla zelena plodovnica. Takrat sem videla reakcijo babice, se je ustrašila, šla po ginekologinjo ... Ginekologinja je pač rekla, da bomo rodili in je nadaljevala s porodom po naravni poti," razlaga mama, ki je rodila v kranjski porodnišnici.

Po eni strani sem jezna nase, ker pri zeleni plodovnici ... če bi jaz drugače odreagirala, bi bilo mogoče tudi zdaj drugače.

Potem pa se je ustavilo, pravi. "Skakale so po trebuhu, prerezale so me, na koncu je bil potreben vakuum. Jaz sem samo čakala, zakaj ne slišim otroškega joka ..." se spominja.

Nato sta starša le izvedela: otrok je ostal brez kisika in so ga oživljali ... "Nisem ginekolog, ne vem, kako porodi potekajo, ampak glede na to, da je bila nosečnost v redu, otrok je pa prišel ven nepremišljeno in ga je bilo treba oživljat ..." Zato sta se odločila zaprositi za izvedensko mnenje. Rezultat: s carskim rezom naj bi bilo vse v redu. Posledica: tožba porodnišnice - vložila sta jo ta teden. "Vem, da ta denar ne bo pozdravil mojega otroka, ampak bom lahko vsaj poskrbela zanjo. Otrok, ki bo ves čas breme družbe nenazadnje, zdravstva, staršev, sorodnikov ..." pravi mama in sporoča ostalim mamam: če mislite, da nekaj ni v redu, se postavite zase. Tudi če niste zdravnik.

A na koncu je zdravnik tisti, ki sprejme odločitev o načinu poroda. Stroka sicer poudarja, da je carski rez še vedno najbolj tvegan način poroda, a strokovni direktor Ginekološke klinike Adolf Lukanović ob tem izpostavlja: "Če se pojavi bradikardija, se pravi zastoj poroda in posledično afiksija - dušenje, da otrok ni zadosti preskrbljen s kisikom, je treba urgentno nastopat in napravit carski rez." Mamica pa se sprašuje , ali gre za varčevanje. Po ceniku ZZZS namreč naravni porod stane dobrih 1300, carski rez pa 2450 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
16. 04. 2016 20.57
-15
Še malo pa bojo zdravniki za vse krivi.Nekateri vejo kako prit do denarja
iwilliwillhacku
16. 04. 2016 20.43
+2
tudi po meni so skakale v ljubljani... se mi naslanjale na trebuh in ga pritiskale na silo....sestra se mi je cela ulegla na trebuh na koncu ko je ven prišla je pa babici ušlo : o joj ja ti si bla pa narobe obrnjena...tko da me je z noskom celo raztrgala... s pupo je vse okej... samo močno zatečeno glavico je imela kar nekaj časa... stari smo 2 leti pa še malo in je do zdaj vse okej... še pred porodom je bilo rečeno da imam zelo ozko medenico ampak da bo kao slo ker je bila majčkena... imeli smo veliko srečo da ni bilo poškodbe... o cr nobeden ni pisnu... sem pa jim povedala da pri meni vakuma ne bo pod nobenim pogojem... in pol sta očitno raje skakale po meni... žalostno samo to da jaz nisem vedla da to ni normalno da skačejo po tebi med porodom in če bi bilo kaj narobe pravice vrjetno nebi iskala na sodišču... saj so se sestre in babici obnašali kot da je vse normalno potekalo...
nikhrast
16. 04. 2016 15.53
+2
Pa kako morejo bolnica, zdravniki... delati brez zadostne zavarovalnine, že vsak zdravnik bi moral biti zavarovan za nekaj milijonov. Potem pa tudi malomarnost, najprej poskrbiš za pacienta, ne pa koliko denarja boš prihranil.
basg4
16. 04. 2016 13.57
+2
Prosim, da mi, meni nevednežu, nekdo od zdravnikov razsvetli um. Berem, da naravni porod stane 1300 evrov, s carskim rezom pa še enkrat več. Vsi zdravniki, sestre, pomožno osebje, tudi telefonist in snažilka dobijo plačo, da delajo. Kako lahko potem preštevajo, kaj bodo sploh naredili in kaj ne in koliko kaj stane. Sprevrženost na kubik. Če bi vsak pošteno oddelal v službi 8 ur, ne bi bilo čakalnih dob, CT in druge aparature, ki jih je kupila država, bi obratovale skoraj 24 ur, vse dni v tednu, vse dni v letu. Na osnovi mojih izkušenj, ki na srečo niso zelo veliko, bi rekel, da je večina zdravnikov specialistov v permanentni stavki in v obstrukciji sistema. Organizacija dela, pa je katastrofalna. Imam pa po drugi strani zelo dobre izkušnje s primarnim zdravstvom, kjer zdravniki resnično delajo. Si predstavljate, da bi splošni zdravnik na dan, namesto 30 do 40 pacientov, pregledal 4 ali 5 ( npr. UV srca na UKC)
jafalical
16. 04. 2016 10.08
+10
Žalostno vse skupaj.Toliko pokradenaga denarja,z vseh strani, toliko izkoriščenih moči položaja, toliko opehajrenih podjetij, toliko mahinacij na bankah, toliko denarja v oazah, nihče ne odgovarja, nihče..nihče ne vrača, nobenmu nič ne vzamejo in zalostno, da se tu pri carskih rezih špara, da se špara na sploh v zdravstvu, ne glede na oddelek...Še tam, kjer je razvidno, da bo slo s tezavo, da je morda lahko kaj narobe...nekateri zdravniki reskirajo in ker nihče ne odgovarja, nihče ne more povrniti škode...je zgleda tako in morda še hujše.Ne more iti tako v nedogled.
gump3c
16. 04. 2016 09.59
+4
Banda dohtarska nedotakljiva, zdaj bonvam pa pocasi odklenkalo... Upam, da se narod zbudi... Ne boste nas, nikolimnas ne boste(Prežih)
resslovenka
16. 04. 2016 09.26
+19
Sinoči na TV....naravni porod stane 1.300 in nekaj EUR, carski rez še enkrat toliko. Pa smo spet tu. Varčujemo tam, kjer se absolutno ne bi smelo. Kako nizkotno. Kaj pa ko narava zataji ? Ko ne gre in ne gre. Najvišjo ceno plačajo starši. Ker otrok ostane doživljensko prizadet ali umre. Ko se zaplete in razplete usoda v najbolj nepredvidenem izidu. Ker je bilo vse v redu, odlično do zadnjega dne. In se zadnji dan, ki bi moral biti srečen prelevi v doživljenjsko moro staršev in nebogljenih otrok. Prepričana sem, da se bodo mnogi oglasili in zahtevali pravico zanje.
Tone781
16. 04. 2016 09.19
+8
In ker so bolnice zavarovane bomo prek povišanih premij zavarovanj, te napake plačali mi vsi. Za naslednjo leto bo pa direktor bolnice odšel jokat na ZZZS ,da ima povišane stroške( beri zavarovanje) in to mu bodo lmirno priznali brez mnogo vprašanj. Zdravnik pod vprašajem ima pa tako ali tako zaslombo v svojem mesarskem lobyu in se mu ne bo zgodilo nič.
pizzamargerita
16. 04. 2016 09.05
+6
dons pridt nasih dohtarjem v roke je katastrofa. Moja poronicarka je recimo mela siht do 9h, zato mi je ful navila kapljice za popadke za pospesitev poroda, sam da bi blo konc do 9h. In res ae je otrok potem rodil 6 min do devetih in ona je v aekundi zbrisala domov.
sast7625
16. 04. 2016 09.04
+7
samo pri nas se pri porodu tak mrcvari im muci mame in njihove otrocke. vsepovsod drugje takoj izven nasih meja pa se celo spostljivo obnasajo do bodocih mamic in dejansko pri porodu mislijo na dobrobit obeh.
Bizelj?an
16. 04. 2016 10.09
-2
Kak ste vsi pametni po Sloveniji jamrat pa pejt izven meja zivet Ka mislte da v Nemciji al pa v Svici se pa ne more zakomplicirat
Against
15. 04. 2016 21.58
+2
Najbrž sodba še ni pravnomočna in bo nov krog s pritožbo, tako da novinarji, kaj bo porodnišnica MORALA, dajte biti dosledni.
Franci Luzar
15. 04. 2016 21.57
+30
zakaj mora placati Bolnica odskodnino? zakaj jo ne placa tisti ki je napako naredil in njegov nadrejeni Direktor? zakaj?
Against
15. 04. 2016 21.59
+16
Ker je odgovoren delodajalec, delavec pa samo takrat, ko škodo naredi naklepoma. Za ta prvo imamo zavarovalnice, za ta drugo - kdo pa ima 800 jurjev?
CastrumFF
15. 04. 2016 21.48
-7
Slovensko zdravstvo je med NAJSLABSIMI Na svetu (poglejte ranking) .Ne grem v slo bolnico niti ce bi bila edina! Dobro da imamo zraven Italijo!!!!!
Franci Luzar
15. 04. 2016 21.53
+2
zakaj pa mislite da se zdomci nocejo vracati za stalno nazaj? samo zaradi zdravstva!
kemuri
15. 04. 2016 21.30
+36
Pravilno, vsak more nosit odgovornost za svoja dejanja, če odgovarja medicinska sestra, pa strežnica, pa kuhar..naj še zdravniki .
Franci Luzar
15. 04. 2016 21.55
+10
to je pa ze druga pesem! to je isto kot navaden reves vkrade kilo kruha in ga kaznujejo z zaporom, ce pa si na polozaju je pa drugace ta pa se lako dela kar se hoce.
Indigo Pingvin
15. 04. 2016 21.15
+16
Se nam je zgodilo podobno, zastoj pri rojstv.., Postojna, otrok 12 ur po rojstvu serijo epileptičnih napadov in zastoj dihanja, v Lj naredijo magnet in nam rečejo, da bo najverjetneje prizadet in epileptik do konca življenja. Na srečo se je vse dobro izteklo, povdariti pa moram, da ga pediatr ni želel cepit. Menim, da je to bilo najbolje za otroka, saj cepiva lahko dodatno poslabšajo situacijo. Vendar pediater žal ni zmogel toliko korektnosti, da bi podal predlog za opustitev cepljenja, če je ugotovil stanje nezdružljivo s cepljenjem. Na koncu nas je prijavil na inšpkcijo, ker ga je bilo strah kazni. Starši smo vložili Predlog za opustitev cepljenja in otrok ostaja necepljen.
Mortir
15. 04. 2016 21.14
+20
to je problem sistematičnega prikrivanja napak in ščitenja nesposobnih zdravstvenih delavcev, ki zato nikoli nič ne odgovarjajo in jim potem dol visi če kaj zaserjejo... tudi sam poznam primer ko so babice delale v nasprotju z navodili zdravnika - češ one že bolje vejo, mati pa je potem zaradi tega skoraj izkrvavela. ko so potem zahtevali preiskavo pa so vsi dokumenti po hitrem postopku izginili
qwaa
15. 04. 2016 21.12
+36
Pri meni je prišlo do popolnega zastoja poroda,ki je bil itak umetno izzvan-10 dni po roku-velik otrok.In še sedaj mi ni žal,da sem zahtevala CR in je bil prisoten moj mož,ki je videl,da gre nekaj narobe.Prisotni so bili 2 babici in 3 ginekologi.S težavo so mi ga naredili.Sedaj imam zdravega otroka in to je bila moja prva velika borba zanjga.
Primož Urankar
15. 04. 2016 21.07
-23
Včasih so rojevali doma ... če bodo tozbe dezevale je to kar nam preostane potem tozi pol vasi.
kajpavzdevek
15. 04. 2016 21.07
+31
Ubogi otroci, ubogi starši. Sploh se ne zavedate kolk porodničarjev je v naprimer zadnjih 50 letih "zajebalo" otroke pri porodu z tako imenovanim vakumskim porodom. Ker je vakum padel dol z mehke glavice dojenčka in posledično ruknilo na otroške možgančke kot bi otroka kdo s kladivom po glavi. Posledica seveda invalidnost otroka če napišem tako na lepši način. In skoraj noben porodničar ali dohtar ob tem ni odgovarjal !! Saj vemo da tud ti porodničarji ali dohtarji niso bog in da se lahko vsakemu zgodi ampak njihovo v glavnini cinično obnašanje in jemanje neresnosti in odgovornosti ob samem poteku poroda je groza. In vsak starš in otrok si zaslužita da jih ob takem pripetljaju država oz bolnica če že ne ti odgovorni v njej živijo z mesečno dobro rento do konc življenja !
vezuv_
15. 04. 2016 21.37
-8
sicer pa se raje odločijo za vakuum, kot za rezanje (ne mislim CR), kar je sicer boleče, ampak na otroku ne pusti posledic.
mikitr
15. 04. 2016 20.37
+14
Zato zastopim tukaj predstavljeno mamico,kot trpi in bo trpela ,zaradi tega.