Slovenija

Po pokojninski še zdravstvena reforma

Ljubljana, 11. 11. 2010 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zdravstvena reforma, ki jo bo minister za zdravje Dorjan Marušič pripravil do božiča, bo po besedah predsednika vlade Boruta Pahorja "zbudila izjemno ostro polemiko". Zatrjuje, da stremijo k večji dostopnosti in enaki kakovosti storitev za vse paciente.

Zdravstvena reforma bo zbudila izjemno ostro polemiko, napoveduje premier Borut Pahor.
Zdravstvena reforma bo zbudila izjemno ostro polemiko, napoveduje premier Borut Pahor. FOTO: iStockphoto

Vlada ima po besedah premierja Boruta Pahorja pred očmi najprej pacienta v javnem sektorju. Hkrati zahteva bistveno večjo avtonomijo od zavodov, ki bodo dobili večje odgovornosti in pristojnosti za odgovorno, gospodarno in transparentno upravljanje zavodov. Prepričan je, da bo zdravstvena reforma prav tako "delikatna in pomembna" kot pokojninska.

Navodila je dal dvema ministroma. Minister za delo Ivan Svetlik mora takoj po sprejemu pokojninske reforme in interventnega zakona predstaviti predloge, ki zadevajo trg dela, minister za zdravje Dorjan Marušič pa še pred božičem predstaviti dokončne teze zdravstvene reforme.

Prvi predlog zdravstvene reforme, ki ga je pripravljal še prejšnji minister Borut Miklavčič, je prišel do državnega zbora že pred letošnjim poletjem, vendar ga je vlada umaknila. Minister Marušič je napovedal celovitejšo reformo zdravstvenega sistema, ki naj bi vključevala spremembo sistema zdravstvenih zavarovanj, večjo avtonomijo zdravstvenih zavodov in plačevanje po produktivnosti.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
14. 11. 2010 16.53
nori svet: seveda, začeti je treba reformo pri pogodbenem odnosu med zavarovanci in ZZZS. V tem mora reforma uvesti: - obvezo ZZZS, da vsakemu zagotavlja izvedbo potrebne zdravstvene storitve v najkasneje 6 mesecih; - spremembo načina poslovanja, ko bo ZZZS od izvajalcebv zdravstvenih storitev začel kupovati storitve od tistih, ki jim dajo najugodnejšo ponudbo. S tem pa bi tudi uvedla v zdravstvo sistem plačevanja "koliko narediš, toliko zaslužiš" - tako za bolnice, kot za zdravnike. Torej - kar funkcionira v ostalem delu ekonomije, bo uvedeno in bo delovalo tudi v zdravstvu.
norisvet
13. 11. 2010 13.56
Osnovni greh nedostopnosti zdravnikov je v načinu poslovanja zavarovalnice. Le ta varčuje na račun svojih zavarovancev s pogodbami, ki jih sklepa z zdravstvenimi zavodi. Hkrati nam politika prodaja farso o javnem zdravstvenem denarju. Kako je denar lahko javen, če ga plačujemo zavarovalnici?!! Ta denar je moj, tvoj, Francijev. Zakaj bi se moral zdraviti v javni bolnici ali pri koncesionarju in čakati na vrsto??? Saj sem zavarovan! Kaj ima zavarovalnica s tem, kje se zdravim? Grem k zdravniku, plačam račun, zavarovalnica pa mi mora povrniti stroške. Seveda ima zavarovalnica pravico določiti cene storitev, ki so lahko nižje kot jih ima posamezni izvajalec. V tem primeru bi morali imeti možnost, da izbiramo med različnimi zavarovalnicami in različnimi izvajalci. APELIRAM NA VSE, DA NE ČAKATE V VRSTI!! POJDITE NA PREGLED K PRIVATNIKU IN RAČUN POŠLJITE NA ZAVAROVALNICO. ČE NE DRUGAČE, BOMO DOBILI TOŽBE NA EVROPSKEM SODIŠČU!
desklan
13. 11. 2010 02.59
.....spet bo kaka pametna padla......se prow bojim.....
sinaya
11. 11. 2010 22.05
zakaj sploh plačujemo dodatno zdravstveno zavarovanje,če od tega nič nimamo madonca! Še tisto malo kaj sem pri zdravniku hvala bogu pa moram čakat kot ne vem kaj.... Da zobozdravnikov ne omenjam,če je nujno ti nekaj napravi,ker več ne more zaradi gneče,če želiš kak termin prej pač plačaj in gneče ne bo več.Gnilo!
ares3
11. 11. 2010 21.18
če samo strmijo k temu da bodo vse zdravstvene storitve enake in kakovostne za vse še ne pomeni da bo to uresničeno,še vedno za kakovost moraš plačat na vrsti si ko si z eno nogo v grobu ali pa te že napade druga bolezen smo kot poskusni zajčki če bi samo en minister ali pa vladajoči čakali po tri štiri ure samo za pregled kaj šele po par let za operacijo bi bila ta reforma že zdavnaj speljana tako pa še zdaj ne bo če nimaš denarja in vez neboš prišel do zdravnika žalostno kot da smo v 11 stoletju
Javoje
11. 11. 2010 20.05
Realist: "vse je pod vodo" - morda pa zato, ker že 10 let ni nobene take reforme, ki bi ščitila davkoplačevalce in ker imamo tak sistem, da lahko vsak lobi vladi te države že 10 let diktira, kaj ji bo dovolil narediti in kaj ne. Mi pa nasedamo in pljuvamo po vladi (in predhodnih) - lobiji si pa režejo svoj kos pogače, davkoplačevalci pa plačujemo.
Javoje
11. 11. 2010 19.59
1. Reforma obveznega zdravstvenega zavarovanja - uvedba obveze ZZZS, da bo zavarovanec vsako zdravstveno storitev dobil v najkasneje 6 mesecih. 2. ZZZS bo začel za od izvajalcev kupovati zdravstvene storitve na osnovi izbiranja najkonkurenčnejše ponudbe. 3. ZZZS bo v primeru nižjih cen in čakalnih vrst v Sloveniji zavarovancu takoj ponudil zdravstveno storitev v eni od sosednjih držav (imel bo seveda možnost, da rajši še naprej čaka doma). 4. Odprava kakršnihkoli administrativnih ovir za zaposlovanje zdravnikov iz tujine ob ohranjanju pravice pacienta, da si sam izbira zdravnika. 5. Prenos vseh javnih pooblastil Zdravniške zbornice na Ministrstvo za zdravje. 6. Odprava obveznega (prisilnega-?) članstva zdravnikov v Zdravniški zbornici. 7. Uvedba plačnega sistema, ki bo zdravnike plačeval po številu in kvaliteti opravljenih storitev in ne po urah. 8. Uvedba minimalne participacije.
buderus
11. 11. 2010 19.12
Kakšna bo ta reforma, se mi ne sanja, ampak enkrat nagnat, pacijente, ki mu vsaki tretji dan nekaj manjka, ker pač mora izkoristit svoj bonus, cirkus v čakalnicah pa je kot na boljšem sejmu.
punca08
11. 11. 2010 18.21
Mancyy
11. 11. 2010 17.15
Ko nekdo omeni Reformo in je blizu parlamenta mora takoj dobiti z Barunglo po Tintari. Ker to samo pomeni, da bodo delavcem spet nekaj pokradli.
WikiX
11. 11. 2010 16.54
Seveda morajo zdraviti vse ljudi enako, zakaj potem razne nove klasifikacije, za posamezne vrste ljudi? Čeprav nas nič več ne more presenetiti, nas menda spet čakajo ti ostri občutki. Ne dvomim, da bodo znali pobrati še več denarja, rad bi slišal predvsem, kako bodo nadzirali zdravnike in jih kaznovali za malomarnost ali celo naklepno hudobijo. Zakoni brez teh ukrepov, niso pravo ampak državna inkvizicija, ki se bo še naprej ukvarjala z grehi duše in uroki, ki so vplivali na nemočne belosrajčnike.
Realist_
11. 11. 2010 16.45
Ma kakšne reforme, če je že itak vse pod vodo. Mislim,d a smo že globje kot Grčija...je samo vprašanje časa kdaj bodo priznali