Slovenija

FOTO in VIDEO: Požar v grobem pogašen, meritve pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi

Novo mesto/Celje, 21. 07. 2017 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Požar v Zalogu je v grobem pogašen, ostajajo še določena težko dostopna žarišča. Meritve ozračja so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Prav tako ocenjujejo, da onesnaženje s prašnimi delci ne bo imelo posledic na neoporečnost živil.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gasilcem pomagal tudi helikopter
    02:35
    Iz SVETA: Gasilcem pomagal tudi helikopter
  • Iz SVETA: Šestan o akcijskih načrtih za večje požare
    02:02
    Iz SVETA: Šestan o akcijskih načrtih za večje požare
  • Iz SVETA: Robert Janežič o gašenju v podjetju Ekosistemi
    02:09
    Iz SVETA: Robert Janežič o gašenju v podjetju Ekosistemi
  • Iz 24UR: Gasilci na terenu že drugi dan
    01:39
    Iz 24UR: Gasilci na terenu že drugi dan
  • Iz 24UR: Ogenj v podjetju Ekosistemi še niso pogasili
    03:46
    Iz 24UR: Ogenj v podjetju Ekosistemi še niso pogasili
  • Iz 24UR: Strokovnjaki vzeli vzorce
    02:49
    Iz 24UR: Strokovnjaki vzeli vzorce
  • Iz 24UR: Neprimerno skladiščenje
    02:42
    Iz 24UR: Neprimerno skladiščenje
  • Iz 24UR: Kako se je širil dim?
    01:39
    Iz 24UR: Kako se je širil dim?
  • Iz 24UR: Teren za gašenje je zahteven, še vedno gori
    01:47
    Iz 24UR: Teren za gašenje je zahteven, še vedno gori
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo bi moral odgovarjati zaradi požara v Zalogu?
    12:58
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo bi moral odgovarjati zaradi požara v Zalogu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Že peti požar v podjetju
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Že peti požar v podjetju
  • Iz 24UR ZVEČER: Domačin: Več let smo opozarjali na nevarnost
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Domačin: Več let smo opozarjali na nevarnost

Od četrtka popoldan, ko je izbruhnil požar v podjetju za zbiranje in predelavo odpadkov Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, si gasilci prizadevajo pogasiti požar. Ta je sedaj v grobem pogašen, ostajajo še določena težko dostopna žarišča, ki jih gasilci odkrivajo z delovnimi stroji.

29 gasilcev je poiskalo zdravniško pomoč, saj so se nadihali dima.
29 gasilcev je poiskalo zdravniško pomoč, saj so se nadihali dima. FOTO: POP TV

Vodja današnje popoldanske gasilske intervencije v Zalogu Robert Janežič je povedal, da se na požarišču v glavnem ukvarjajo še z večjimi količinami gorljivega materiala, predvsem plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, ki ga premetavajo z gradbenimi stroji in gasijo. Pogašeni material pa sproti čistijo in vozijo na deponijo.

V gašenju je do 18. ure sodelovalo 183 gasilcev občinskih gasilskih poveljstev Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Škocjan, Mirna Peč in Šmarješke Toplic, gasilci iz Trebnjega, Šentjerneja in Črnomlja pa so na požarišče dostavili dodatno gasilsko opremo. Gasiti je pomagal tudi vojaški helikopter.

Ker je tega zelo veliko, ponekod je naložen tudi do šest metrov debelo, bodo gasilci delali vso noč oz. do jutra. Požar je sicer v grobem pogašen, na požarišču je bilo popoldne 117 gasilcev, zvečer pa pričakujejo menjavo ekipe.

Med gasilci so imeli popoldne en primer dehidracije, zato ga je reševalno vozilo odpeljalo na opazovanje, a si je že opomogel. Gasilci imajo sicer na terenu zagotovljeno prehrano in zadostne količine pitne vode, je še dejal Janežič.

Zrak onesnažen, a vrednosti niso bile presežene

So pa znani rezultati prvih meritev ozračja ob požaru. Te so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena.

Straški župan Dušan Krštinc je v večerni izjavi za medije povedal, da so meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Inštituta Jožefa Štefana, pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Glede na takšno stanje, se bodo lahko evakuirani vaščani drevi vrnili na domove. Največjo vsebnost omenjenih trdnih delcev so sicer zabeležili v Dolenji Straži, Prečni in delu Novega mesta, je še navedel Krštinc.

Terenske meritve je izvajala tudi Agencija RS za okolje, te pa so pokazale, da je bila vsebnost delcev PM10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega, ki znaša 50 miligramov na kubični meter. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja pa lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je pojasnil.

Vzorce na terenu jemljejo ekipe civilne zaščite, ekološkega laboratorija Inštituta Jožefa Štefana, mobilne enote za meteorologijo in hidrologijo, nacionalnega laboratorija za okolje in hrano, urada za varno hrano in druge. Njihov cilj pa so predvsem vrtovi manjših pridelovalcev zelenjave za lastno uporabo. Pobirajo tudi zrele pridelke, poskušali pa bodo pokriti najožji premer od prizorišča. Najbolj oddaljene vzorce bodo pobrali v Novem mestu.

Ugotovitve Arsa glede zraka

Agencija RS za okolje je pri Letališču Novo mesto namestila mobilno enoto za merjenje kakovosti zraka. Podatke je mogoče spremljati preko spleta na naslednji povezavi. Podane so urne koncentracije delcev in dušikovih oksidov. Mejna vrednost dnevne koncentracije delcev je 50 mikrogramov na kubični meter. Mejna urna vrednost za dušikov dioksid pa je 200 mikrogramov na kubični meter. Prve izmerjene vrednosti delcev so bile nekoliko povišane glede na druge lokacije. 

Pogorišče v Zalogu pri Novem mestu, kjer ogenj še ni pogašen.
Pogorišče v Zalogu pri Novem mestu, kjer ogenj še ni pogašen. FOTO: POP TV

Prvi rezultati mobilnega laboratorija spodbudni

Meritve Ekološkega laboratorija z mobilno enot, ki je na mesto požara prišel v četrtek pozno popoldan, so pokazale, da je bil požar velikega obsega in je povzročil škodo na okolju v okolici obrata. Zgorevanje odpadkov lesnega izvora, plastičnih materialov in gradbenih materialov je povzročilo onesnaženje zraka v obratu in bližnji okolici stanovanjskih in kmetijskih površin v naselju Zalog in Loke v radiju 300 do 500 m.

Dimu, sajam in hlapnim organskim snovem so bili izpostavljeni gasilci, in sicer skupno okoli 200 članov intervencijskih ekip, ki so le deloma pri gašenju uporabljali ustrezno zaščitno opremo in zato so bili prekomerno izpostavljeni gostemu dimu in drugim nevarnim snovem. Zaradi vročine, močnega vetra in zadimljenosti je več gasilcev ob gašenju imelo težave z dihanjem.

Tri ure po začetku požara je laboratorij zaznal prisotnost saj, dima, prašnih delcev, vonj po gorenju plastičnih mas in izmeril povečano vrednost hlapnih organskih snovi (VOC) na robu naselja Loke, približno v oddaljenosti 200 m od središča požara.

Ocene: onesnaženje s prašnimi delci ne bo imelo posledic na neoporečnost živil

Na osnovi meritev ocenjujejo, da gorenje lesnih sekancev, plastičnih in gradbenih materialov ne bo imelo posledic na okolju v obliki ožigov rastlinja, vrtnin in drugih poljščin. Velika količina vode, ki je bila uporabljena za gašenje, je večinoma izparela, pronicala v teren pod obratom in v manjši količini iztekla po kanalu v okolje na kmetijske površine. "Odvajanje meteornih vod na področju obrata ni urejeno, zato je bil ta kanal v preteklosti pogosto onesnažen z masno, črno izcedno vodo iz obrata in onesnaževal okoliško kmetijsko zemljišče. Ob požaru je bila iztekajoča voda čista, bistra in brez vonja in je zalila površino njive okoli 100 kvadratnih metrov. Požarna voda kot taka ne bo povzročila onesnaženja okolice. Izcedna voda iz obrata ponikne na kmetijskih površinah in nima neposrednega vpliva na reko Krko," še navajajo v poročilu in dodajajo: "Požar velikega obsega je povzročil onesnaženje tal, zemljin in rastlinja v smeri širjenja dima po požaru. Ocenjujemo, da onesnaženje s prašnimi delci ne bo imelo posledic na neoporečnost živil, ker delci ne vsebujejo nevarnih snovi in bo zadoščalo pranje povrtnin. Usedanje delcev se je bolj kot v okolici Zaloga odrazilo v večji oddaljenosti v smeri dima proti Novemu mestu."

Kaj svetujejo okoliškim prebivalcem?

Bonia Miljavac z novomeške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila, da ljudje njihovih napotkov glede izpostavljanju dimu niso povsem upoštevali, sicer pa izogibanje dimu na prostem priporočajo tudi danes.

Ljudje naj bodo pozorni tudi pri uživanju pridelkov z vrtov in njiv. Če so na njih vidni sledovi saj, pa njihovo uživanje odsvetujejo, je še povedala Miljavčeva.

Glede kmetijskih površin je povedala, da bo za te poskrbela uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Svetovala je tudi, da naj vsi, ki zbirajo kapnico, prvi del padavinske vode, ki bo s streh sprala morebitne saje in druge delce, preusmerijo drugam. Sicer pa drugi vodovodni viri niso bili ogroženi.

V Zalogu NIJZ jemlje vzorce, v zraku vojaški helikopter.
V Zalogu NIJZ jemlje vzorce, v zraku vojaški helikopter. FOTO: Miha Drozg

Družba Ekosistemi: Imamo vsa potrebna dovoljenja za obrat v Zalogu

V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara danes pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

Poslovodstvo in lastnik družbe Ekosistemi sta zapisala, da je požar v Zalogu izbruhnil med rednim obratovanjem obrata, tam zaposleni pa so takoj začeli gasiti. O požaru se nemudoma obvestili tudi gasilce, zaradi močnega zahodnega vetra pa se je ta razširil in ga skupaj s prispelimi gasilci niso uspeli pogasiti ali vsaj omejiti.

Požar je tako uničil vso stacionarno strojno tehnološko opremo in vse tamkajšnje Ekosistemove objekte. Sicer pa so škodo ocenili za "katastrofalno".

Dodali so, da ima družba v Zalogu vrsto let organizirano lastno 24-urno protipožarno varovanje, in sicer tako, da je tam stalno prisoten vsaj en delavec z jasno določenimi nalogami protipožarne zaščite.

Povzeli so, da se družba od ustanovitve leta 2003 ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in s proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domačini: Iz podjetja odteka kanalščina v naravni zbiralnik. Pristojni naj vzamejo vzorce!

Dolenjska news danes poroča, da podjetje ni imelo vse predpisane opreme za skladiščenje odpadkov. Pogovarjali so se s strokovnjakom za požarno varnost, ki pozna razmere tudi v podjetju Ekosistemi, kjer je zagorelo. Ta je opozoril, da v podjetju naj ne bi imeli t.i. javljalnikov požara in avtomatskih, samosprožilnih gasilnih naprav. Za lokalni medij so domačini dejali, da v obratu ni manjkalo nevarnih odpadkov. Prav tako pa je bil način skladiščenja neskladen z dovoljenji.

Prav tako so opozorili na kanalščino in odplake, ki se pod cesto pri podjetju iztekajo v nekakšen naravni zbiralnik. Ob močnejših padavinah pa to vode mimo železniške proge potisne po travnikih in poljih do reke Krke, kmetje pa naj bi imeli na tem območju pred leti uničen pridelek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

29 gasilcev potrebovalo medicinsko pomoč

Zaradi vdihavanja dima in lažjih poškodb so reševalci nujne medicinske pomoči iz ZD Novega mesta, Trebnjega in Črnomlja od izbruha požara na kraju oskrbeli 29 gasilcev. "To je bilo takoj na začetku. Ko so začeli gasiti, je veter pritisnil dim k tlom. In tisti, ki niso imeli zaščitenih dihal, ki so bili bolj zadaj, ne ravno v prvi liniji, so se nadihali teh strupenih plinov in so jih priklopili na kisik," je dejal direktor in poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Balažič in dodal, da so druge poškodbe manjše, denimo ožuljene noge in roke. 

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da so jih v četrtek kmalu po požaru opozorili, da obstaja možnost priliva večjega števila zastrupljenih oseb z dimom in ogljikovim monoksidom in da bi lahko prišlo tudi do kemijske nesreče. "Po prejetem klicu je triažna medicinska sestra sprožila postopke po protokolu za množične nesreče. Obveščeni so bili vodstveni delavci ustreznih služb, ki so takoj organizirali pogoje za sprejem in obravnavo večjega števila poškodovanih," so zapisali v SB Novo mesto. V pripravljenosti je bil tudi Zdravstveni dom Novo mesto, ki je aktiviral potrebne mobilne enote nujne medicinske pomoči, ki so bile ves čas na prizorišču. 

Še preden so ekipe nujne medicinske pomoči prispele na kraj, pa so policisti v bolnišnico pripeljali enega gasilca. Utrpel je srednje hudo zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Poškodovanca so oskrbeli in ga nato izpustili domov. Ostale gasilce, ki so bili zastrupljeni, so na prizorišču oskrbele mobilne enote ZD Novo mesto. 

Aktivirani so bili vsi prostovoljni in poklicni gasilci z območja Novega mesta in okolice. Številni so jim neizmerno hvaležni za njihov trud in požrtvovalnost.
Aktivirani so bili vsi prostovoljni in poklicni gasilci z območja Novega mesta in okolice. Številni so jim neizmerno hvaležni za njihov trud in požrtvovalnost. FOTO: POP TV

Požarišče bo varno šele v nekaj dneh

Policisti so že ves čas na kraju, kjer zbirajo informacije in varujejo območje. "Kraj bo ostal zavarovan s trakom policija in gibanje bo omejeno vse do zaključka dela interventnih služb oziroma do zaključka ogleda kraja požara," je pojasnil Robert Perc iz PU Novo mesto. Policisti varujejo tudi domove in premoženje oseb, ki so bile začasno evakuirane. "Predvidoma bo ukrep evakuacije veljaven vsaj še danes dopoldne oziroma do preklica zaradi povečane koncentracije dima in plinov," je dodal Perc.

Policisti in kriminalisti še niso začeli ogleda kraja požara. To bodo lahko opravili, ko bodo strokovne službe ocenile, da je gibanje na območju dovolj varno, predvidoma v nekaj dneh. "Do takrat se stanje in dogajanje dokumentira, ves čas poteka zbiranje obvestil od morebitnih očividcev in drugih, ki bi lahko dali koristne podatke za kasnejše postopke," je še pojasnil Perc. 

Predvidevajo, da bodo morali pogorišče po pogasitvi še vsaj pet dni nadzorovati požarne straže.

Evakuirali 38 bližnjih prebivalcev 

Tako je danes videti požar v Zalogu. Okoliški prebivalci pravijo, da zelo smrdi.
Tako je danes videti požar v Zalogu. Okoliški prebivalci pravijo, da zelo smrdi. FOTO: Bralec Žiga

Zaradi širjenja dima so včeraj evakuirali 38 prebivalcev bližnjega naselja. Nekaj se jih je na svoje domove že vrnilo.

Zaradi gašenja požara bila motena oskrba z elektriko, vodo in plinom

Delavci elektro podjetja so izklopili 20-kilovatni daljnovod, zaradi česar so bili bližnji odjemalci brez elektrike. Zaradi gašenja požara je prišlo do velikega odvzema vode iz hidrantnega omrežja, zato je motena tudi oskrba s pitno vodo v novomeških naseljih Drska, Brod, Mestne njive in Kamence.

V podjetju Geoplini so preventivno izklopili tudi bližnji plinovod. V gašenju požara je sodelovalo 178 novomeških gasilcev in njihovih kolegov iz okoliških občin. Gasilcem je pri gašenju požara eno uro pomagal vojaški helikopter. 

Zagoreli so odpadna plastična masa in lesni sekanci

Ogenj je po navedbah gasilcev zajel tako plastične odpadke, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesne sekance in lesne odpadke, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami. "To so ogromne gmote lesa in plastike, zato bo to gašenje še nekaj časa trajalo, da se pogasi vse do konca," še pravi Balažič.

Takole je bilo v Zalogu v četrtek, ko je izbruhnil požar:

Gasilcem je uspelo obvarovati bližnje stanovanjske hiše, del prebivalcev pa so začasno umaknili z domov. Na terenu so bile kmalu pristojne vladne službe, koordinacijo pa je prevzel poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan. Prizorišče požara si je že zvečer ogledala tudi okoljska ministrica Irena Majcen.

Je pa Šestan v četrtek povedal, da so se požari pojavili na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo nenavadno. Po pogasitvi bo znano tudi, kaj natančno je zgorelo, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

Kdo bi moral odgovarjati po požaru v Zalogu?
Kdo bi moral odgovarjati po požaru v Zalogu? FOTO: POP TV

Soočenje ministrice, okoljevarstvenika in skupnosti: kdo bi moral odgovarjati?

V oddaji 24UR ZVEČER so soočili okoljsko ministrico, bližnjega soseda obrata, kjer je gorelo, ter okoljevarstvenika, ki je že vrsto let opozarjal na nepravilnosti v tem obratu. Kot pravi slednji, je podjetje Ekosistemi mirno leta in leta neustrezno, brez upoštevanja pravil, hranil 370 ton odpadkov. Inšpekcija vztraja, da so opravljali nadzore in tudi odkrili nepravilnosti, a podjetju dovoljenja niso vzeli. Sosed Aleš Plut pravi, da so domačini več let opozarjali pristojne pred nepravilnostmi. Kot pravi, je bil ta obrat že od začetka "porazen". Naj ne bi imeli vseh dovoljenj in to so pristojnim tudi prijavili, a njihovih prijav le-ti niso jemali resno. Ministrica Majcnova odgovarja, da pristojne inšpekcije opravljajo svoje nadzore, opozorila je tudi, da je bil ta obrat v prejšnjih letih večkrat pregledan. Na očitke, da sistem nadzora ne deluje, pa Majcnova pravi, da inšpektorji niso odkrili nepravilnosti, ki bi bile povod za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Plut se z njo seveda ne strinja in vztraja, da zavaja javnost. Okoljevarstvenik Gorazd Pretnar pa opozarja, da je potrebno temeljito prevetriti inšpekcijske službe. 

V preteklosti že gorelo

V tem objektu za predelavo odpadkov je sicer v preteklosti že nekajkrat zagorelo, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat tudi skušalo opozoriti na ekološki problem omenjenega obrata. Majcnova je pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. Pri tem so bile ugotovljene določene pomanjkljivosti, izdana je bila ustna odločba za ureditev samega skladiščnega prostora.

Gre za tretji večji požar v tovrstnih obratih v kratkem času, po tistem najbolj odmevnem v vrhniškem Kemisu in manjšem v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom.

Požarišče bodo še vsaj pet dni nadzorovale požarne straže.
Požarišče bodo še vsaj pet dni nadzorovale požarne straže. FOTO: 24ur.com

Poziv ministrici, naj odstopi

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je po včerajšnjem požaru v Zalogu, ki je le eden v nizu večjih požarov, ministrico za okolje in prostor pa je pozval k odstopu.

"Pri vseh teh ekoloških katastrofah lahko rečem, da okoljska inšpekcija ne opravlja svojega dela ter je samo podaljšek lobijev ter elit, ki na račun degradacije okolja služijo mastne denarje. Za neodzivnost ter neučinkovitost okoljske inšpekcije ste v prvi vrsti odgovorni vi, gospa ministrica. Pri vseh teh ekoloških katastrofah pa ste tudi bili neodzivni ter niste obveščali lokalnih skupnosti, torej oškodovanega prebivalstva. Čeprav se posamezniku zdi, da gre v primeru serijskega gorenja strupenih snovi za kakšen projekt, pa sem v prvi vrsti prepričan, da se te katastrofe ne bi zgodile, če bi bilo vse v skladu z zakonodajo," je zapisal Čuš.

Poslanec je prepričan, da je ministrica zaradi svoje neodzivnosti in slabega dela izgubila zaupanje ljudi. Če ne bo sama odstopila, poslanec napoveduje zbiranje podpisov za interpelacijo. 

Majcnova opozarja podjetja na pomen protipožarnega varstva

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Od leta 2014 so tam izvedli šest pregledov, pri katerih so sicer odkrili nepravilnosti glede skladiščenja odpadkov, vendar so bile te odpravljene.

Okoljska ministrica je danes po požaru v družbi Ekosistemi ocenila, da je v Sloveniji letos nenavadno veliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki. Podjetja, kjer obstajajo odpadki in možnost požara, morajo, kot je poudarila na novinarski konferenci, zagotoviti 24-urno protipožarno varnost.

Požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Novem mestu je že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu. Ministrica je danes v Ljubljani ocenila, da gre za nenavadno veliko število požarov v takšnih objektih. "V kolikor gre za namerne požige, je nemogoče pričakovati od ministrstva, da ukrepa in z zakonskimi rešitvami to prepreči," je poudarila. V Ljutomeru je namreč preiskava po njenih besedah pokazala, da je bil "požar povzročen".

Zato ministrica podjetja poziva, da okrepijo varnost na tem področju, saj v zadnjih treh omenjenih primerih požarov podjetja niso imela zagotovljenega fizičnega protipožarnega varstva.

Družba je imela dovoljenje za predelavo nenevarnih odpadkov, po dosedanjih informacijah, ki jih imajo inšpektorji, pa v času požara tam ni bilo nenevarnih odpadkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
24. 07. 2017 08.47
+1
Krivdo lahko prevzame kar država sama, da izdaja dovoljenja za gradnjo takih firm v bližini naselij. Uvažajo odpadke v Slovenijo, izvažajo pa dobro hrano in boljše stvari.
srecnii
24. 07. 2017 08.45
+1
Škoda da se gasilci brezplačno borijo medtem ko lastniki takih firm uživajo na Karibih
Uporabnik458403
21. 07. 2017 22.55
+8
A more kaksen gasilec umreti, da bo ministrica odstopila?
Vrhovni
21. 07. 2017 22.57
+10
Vrhovni
21. 07. 2017 22.52
+9
Gasilci pa spet brez raspiratorne zaščite, ministrica pa še na položaju
askralj
21. 07. 2017 22.49
+12
Ko pogledaš kdo je financiral požar in iz katerega kota se dobijo subvencije je jasno da posledic ne bo da bojo prebivalce zavajali iz vseh strani in da jim je ta požar v opomin da so eni nedotakljivi in jim je dovoljeno tudi zastrupit zemljo ter ljudi za dobiček...
Crvena zvezda
21. 07. 2017 22.31
+14
Tile od ARSO, so najbolj trd oreh na vseh področjih, sploh če navadni državljan rabi kaj od njih. Pri teh treh požarih, Vrhnika, Ljutomer in ta zdaj, bi že po prvem morala pasti glava ministrice za okolje in ARSO-ta, tako je vsaj v normalnih družbah..., pri nas pa na žalost...
Vrhovni
21. 07. 2017 22.50
+2
Uporabnik458403
21. 07. 2017 22.28
+6
Javnih usluzbencev, ki so odgovorni pa spet samo izgovori..... pa kaj pomagajo odlocbe inspektorjev, ce pa je pobotana z podkupnino.
Uporabnik458403
21. 07. 2017 22.24
+4
Od kje vam, da je bilo samo 370 ton odpadkov. Prestejte samo bale, ki jih je precej preko 1000 komadov, ker je v njih stisnjena plastika z preso ima cez 400kg......
motorka57
21. 07. 2017 22.20
+8
....pa kaj smo mi en bedast narod,bol ko nam na glavo serjejo,bolj smo poniglavi in čakamo,da nam nekdo naredi red ...
Uporabnik458403
21. 07. 2017 22.32
+0
Slovenski narod je na kreditu in ga drugo kot placilo kredita ne zanima in je zato pripravljen molcati......
Crvena zvezda
21. 07. 2017 22.19
+13
Bla bla bla... kako se je le 20 gasilcev zastrupilo, sigurno da je v žarišcu večja koncentracija, ve pa vsak otrok da je pri tako črnem dimu nekaj zelo narobe...
Crvena zvezda
21. 07. 2017 22.34
+0
Se opravičujem 30 gasilcev, sem devetko narobe prebral..
Crvena zvezda
21. 07. 2017 22.37
+5
Pa še to, vsaka čast gasilcem, večina je prostovoljcev, da še to delajo, bodo rekli da je to v krvi, res je, ampak pri takem izkoriščanju države, bi se pa človek začel spraševati. Potem pa še večkrat slišim da imajo težave pri delodajalcih zaradi refundacije, še eno izkoriščanje, delodajalci bi nas izmolzli do kraja, tako pač imamo....
motorka57
21. 07. 2017 22.18
+10
....rezultati vzpodbudni ...???? Kaj niste pogruntali mobilci ..??? LAŽETE, bil tam danes in zavohal dim-palino že v Soteski,jo vohal do Prečne.Nebo pa megleno sploh ni blo sonca videt,smrdelo in zgalo po grlu.In ta drek bo padu po poljščinah in je vse ok. Jaz bi nagonu tega inšpektorja ,mu naredu salato ,da jo poje,ki je tako prepričan o LAŽI,in jo še naprej trosi. Šel tudi proti Ljubljani in pri Mirni Peči spet isti smrad...
Juhu HU
21. 07. 2017 22.11
+11
AFERA KEMIS ..Novomešćani pazite !!!! ARSO in Ministrstvo za okolje vam bodo lagali, da je vse uredu, Šestanova medresodska skupina se bo pa izmikala ljudstvu. Afera Kemis: Svinjarijo je zdaj prineslo tudi v prestolnico, Ljubljanica je zastrupljena, direktor Nanut pa še vedno trdi, da požar ni imel posledic za okolje. Več si lahko preberete na EkoVrh Facebook
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.33
+18
Gorje ga je temu svetu dokler bo edini bog dobiček in umazan denar! Kdaj bodo tile svetovni svinjarji dojeli, da se njihovega umazanega denarja ne da jesti!
bema1201
21. 07. 2017 21.44
+9
Na žalost nikoli, če pa že bodo bo prepozno.
bema1201
21. 07. 2017 21.33
+19
Lastnika in inšpektorje kaznovat za malomarnost ker tega niso preprečili.
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.34
+6
Crvena zvezda
21. 07. 2017 22.28
+4
Lastnik je že vse prepisal na žlahto in bo šel v osebni stečaj, stara praksa, deložirali pa bodo koga za 100eur....
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.31
+7
Ljudje moji ustvarimo gibanje za zasčito slovenije od tega momenta dalje, se vse sile usmeri v tehnično politično neobremenjeno vlado!
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.29
+9
Dragi moj Cerar si si pa izbral ekipo bog ti jo pokrižaj!
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.27
+6
Ma ta dim, je bil tako čist , da je bil kot tak pravi lek za dolenjska pljuča. Oh ljubi oslički moji kaj ta bogatija počne z vami, se vam sploh sanja!
JbmTiMt
21. 07. 2017 21.24
CIGU MIGU
21. 07. 2017 21.22
+6
spoštovana gospa majcen,,zdaj ko ti je vlada in mi končno uredila izgled in frizuro bi bil pravi čas da odstopiš ker to ni več podobno neki kvazi zeleni deželici,,pa brez zamere,poglej slike pred tremi leti in danes---srećno
Uporabnik458403
21. 07. 2017 20.34
+7
A je se treba kaksno smetisce, sotirnica...... zgoret, da bo ministrica odstopila
luzarf@arcor.de
21. 07. 2017 20.48
+4
zavedaj se da pri tej vladi ne odstopa nihce. razen ce bi odstopili vsi kar pa se nebo naredilo! ce prav bi bilo to za so slovenijo najbolje.
igorli
21. 07. 2017 21.17
-6
Zakaj? Podjetje ima vsa dovoljenja. Vse je čisto. Razen okolja trenutno. Nesreča pač.