Slovenija

Po počitniškem oddihu učenci spet v šolah

Ljubljana, 03. 05. 2012 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Osnovnošolci in dijaki so se po prvomajskih počitnicah, ki so bile tokrat kratke, vrnili v šole. Med počitnicami so se nekoliko odpočili tudi učitelji, ki se te dni pogajajo glede normativov in standardov, ki zadevajo njihove obremenitve.

Okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 79.000 dijakov bo po prvomajskih počitnicah, ki so bile tokrat kratke, danes znova sedlo v šolske klopi. Že v petek pa šestošolce in devetošolce čakajo nacionalni preizkusi znanja.

Čeprav so bile letošnje prvomajske počitnice kratke, so razna društva in organizacije za mladino pripravile številne prireditve in ustvarjalne delavnice. Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor je bil denimo petek zelo pisan in pester. Mladi so ustvarjali na treh različnih delavnicah, raziskovali živali in rastline pri Račkih ribnikih, pa tudi kolesarili in spoznali zanimivo brazilsko veščino capoeiro.

Že v petek šestošolce in devetošolce čakajo nacionalni preizkusi znanja.
Že v petek šestošolce in devetošolce čakajo nacionalni preizkusi znanja. FOTO: Thinkstock

Med počitnicami so si nekoliko odpočili tudi učitelji, ki se te dni pogajajo glede normativov in standardov, ki zadevajo njihove obremenitve.

Slovenija je sicer leta 2008 po navedbah iz brošure Za kakovost javnih vrtcev in šol na lestvici vlaganja v izobraževanje s 5,2 odstotka BDP zasedla 14. mesto, za osnovne in srednje šole skupaj pa s 3,6 odstotka BDP 13. mesto. Večina evropskih držav je tega leta za področje vzgoje in izobraževanja namenila več kot pet odstotkov BDP, nekatere celo sedem odstotkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 05. 2012 12.37
+2
Odkar s eej vrnil na vrh naš Veliki Učitel, je nastopil čas, da to šolstvo prizemljimo in jim dopovemo, da je njihovo šopirjenje neproduktivno. Dajmo veljabo neposrednim proizvajalcem! Edini propblem je v tem, ker so v zadnjih 20 letih takorekoč uničili vso nindustrijo in stem tudi neposredne proizvajalce, ne le kovinarje v tistih modrih hlačah z naramnicami, kis o poleg vojaka in še enega Grosupeljčana ali kakšnega drugega perspektivnega aparatčika tekali s štafeto v roki! JAnpša ima prav. Od leta 45 do leta 90 so uničili vso industrijo in drugo gospodarstvo,m naslednjih dvajset let so pa še vse pokradli! Perj niso nič delali, potem so pa še vse olastninili! Kaj, kdaj in kako, predvsem pa s čim! Kdo ej komu kaj prodal, kaj sploh, če ničesar ni bilo, s čim, saj so novodobni lastniki ljudje, ki so bili brez denarja, najbolj je pa zanimivo to, da nihče pojma nima, kam ej šla ta kupnina? V sanacijo bank mogoče, ha, ha?! KAj smo prodali, komu in iz česa?
heello
03. 05. 2012 12.47
+0
Tonček Balonček
03. 05. 2012 13.45
santamaura
03. 05. 2012 11.08
+2
Učenci pozor Učitelji so spočiti
Bakki
03. 05. 2012 08.46
+17
Samo en dan je bil počitnic... ostalo pa prazniki, enaki kot za vse...
Kunar
03. 05. 2012 11.50
+1