Slovenija

Za Jankovića oblikovanje koalicije misija nemogoče?

Ljubljana, 22. 12. 2011 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po dogajanju v zadnjih dneh se zastavlja vprašanje, ali lahko Janković sploh še sestavi vlado. Slednji sicer nadaljuje s pogovori, sestal se je s Pahorjem. Erjavec pa se je pripravljen sestati le še s tistim, ki bo predlagan za mandatarja.

Viranta so za predsednika podprli SDS, DeSUS, Lista Virant, SLS in NSi, potreboval je 46 glasov poslancev. Potem ko Pahor ni ponovno vložil kandidature, je SD podprla Mašo Kociper.
Viranta so za predsednika podprli SDS, DeSUS, Lista Virant, SLS in NSi, potreboval je 46 glasov poslancev. Potem ko Pahor ni ponovno vložil kandidature, je SD podprla Mašo Kociper. FOTO: Dz-rs.si

Preobrat pri izglasovanju novega predsednika parlamenta Gregorja Viranta je pokazal, da ima v parlamentu solidno večino koalicija SDS, Državljanska lista Gregorja Viranta, SLS, DeSUS in Nova Slovenija, ki zmore zbrati dovolj glasov tudi brez Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in Pahorjeve SD, zato mnogi že predvidevajo, da je Janez Janša korak bližje k mandatarstvu za sestavo vlade, medtem ko ima prvak Pozitivne Slovenije zaradi spora z nekdanjim premierjem vse manj možnosti.

Karl Erjavec in Zoran Janković
Karl Erjavec in Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Pronicljivost in zmožnost hitrega prilagajanja na trenutne politične razmere je pokazal Virant, ki se je izkazal kot politik, ki lahko uravnoteženo krmari tako po levem kot tudi po desnem političnem prostoru. V Listi Virant bodo po besedah predsednika stranke sicer nadaljevali pogajanja z Zoranom Jankovićem, bodo pa razmišljali tudi o drugih opcijah, če jih bo kdo ponudil. Osebno se mu zdi dobra ideja tehnična vlada, a ne ve, če je skladna s politično realnostjo.

Virant je še povedal, da nestrpno čaka na "jasen signal DeSUS", neformalno pa da je dobil občutek, da DeSUS "nikakor ni navdušen nad koalicijo z Jankovićem, ni pa uradnega stališča organov stranke". Ponovil je, da Listo Virant koalicija z Jankovićem "toliko bolj zanima", kolikor širša in uravnotežena bi bila. Po Virantovih besedah so se navduševali nad koalicijo s Pozitivno Slovenijo, SD, SLS in DeSUS, "zdaj pa se to precej podira", kar je za njih pomembna okoliščina.

Janković se je sestal s Pahorjem

Kljub zapletom na ustanovni seji državnega zbora pa Janković nadaljuje pogajanja s strankami za oblikovanje koalicije.

Janković in predsednik SD Borut Pahor sta se sestala v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Sestanek na štiri oči je trajal uro in pol, po sestanku pa Pahor ni dajal izjav. V petek se bo Janković sestal s pogajalsko skupine Liste Virant. Omenjeni stranki sta, kot so nam povedali v stranki Pozitivna Slovenija, v teh dneh od Jankovića prejeli tudi osnutek koalicijske pogodbe. SLS vabila na pogajanja do zdaj še ni prejela, prav tako ne DeSUS. Karl Erjavec pa se je po pripravljen sestati le še s tistim, ki bo predlagan za mandatarja in se v tem trenutku z Jankovićem ne bo več pogajal o koaliciji.

"S pogovori grem naprej in videli bomo, kdo drži figo v žepu," pravi Janković. Po njegovih besedah je pomembno, da se vlada čim prej oblikuje. Janković zatrjuje, da prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik Liste Virant na ustanovni seji nista "požgala mostov" njegove vlade. Ponovil je, da so za predsednico DZ kandidirali odlično kandidatko, Mašo Kociper, ki je nov obraz.

Kandidirali so jo po njegovih besedah zato, ker so bili za predsedniško mesto DZ dejansko trije kandidati, Pahor, Virant in Erjavec. Danes bi se, pravi Janković, glede kandidature Kociprove odločil enako.

Janković se ne strinja, da imata Virant in Erjavec sedaj boljša pogajalska izhodišča pri oblikovanju njegove koalicije. Po neuradnih informacijah naj bi bil Erjavec razočaran, ker ni postal predsednik DZ. Janković je te informacije komentiral z besedami, da je Erjavec povedal, "da je edino, kar ga zanima, to mesto in ga ne zanima mesto v vladi".

Jankoviću se zdi zanimivo, da so v času volitev vsi komentirali izjavo predsednika republike Danila Türka, da bo razmislil, komu bo podelil možnost mandatarstva. Janković zatrjuje, da je bil tedaj edini, ki je dejal, da bo predsednik "že prav naredil".

Janković sicer meni, da je tudi tehnični mandatar ena od možnosti. "Če se bodo zmenili, bodo pač morali dobiti večino glasov in stvar bo zaključena," je dejal. Na vprašanje, ali bi podprl tehničnega mandatarja v smislu vlade narodne enotnosti, če njemu koalicije ne bi uspelo sestaviti, pa ni odgovoril. Predsednik Pozitivne Slovenije sicer meni, da je iniciativa oblikovanja vlade še vedno pri njem, ker vodi tretji krog pogovorov z istimi partnerji kot v prvih dveh krogih.

Na potezi je predsednik republike
 
Na vprašanja novinarjev o neformalni koaliciji 52 poslancev, ki se je oblikovala ob glasovanju za predsednika Državnega zbora, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko poudaril, da je bila ta koalicija oblikovana zato, da se Državni zbor konstituira, da se prekinejo ovire, ki so nastale znotraj potencialne koalicije. Največja stranka v Državnem zboru ni uspela dogovoriti koalicije, prišlo je do zapleta in to je bilo na nek način treba rešiti, je pojasnil Tanko in dodal: "Predsednik republike Danilo Türk je tisti, ki bo dobro razmislil o situaciji in se tudi odločal, kako bo postopal naprej in koga bo predlagal za mandatarja."

Na vprašanje o tem, kakšni so pogledi SDS na novonastalo situacijo in ali bi morda SDS "vskočila" kot sestavljalec koalicije, je Tanko ponovno poudaril, da so postopki za formiranje koalicije predpisani in da je predsednik republike tisti, ki je prvi na potezi, je tisti, ki bo podelil mandat za sestavljanje koalicije novemu mandatarju in stekli bodo tudi potrebni formalni postopki. "Ostali komentarji so preuranjeni," je še izpostavil Tanko.
 
Na vprašanje o tem, ali se bo SDS kaj pogovarjala v okviru koalicije petih strank – SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi, in če bo ta koalicija iskala mandatarja, je Tanko dejal, da je "to bila ad hoc koalicija, zato da se je lahko državni zbor konstituiral. Če ni konstituiranja državnega zbora, ni možno oblikovati poslanskih skupin, ni mogoče speljati nobenih postopkov, niti formalnih zadev. Ni nobene potrebe, da vnaprej špekuliramo, kaj se bo zgodilo. Predsednik republike bo tisti, ki bo potegnil prvo potezo, kako se bo on odločal, ne vemo. Dejal je, da bo dobro premislil, pustimo mu torej čas, da dobro premisli," je zaključil Tanko.

Virant je v pogovoru za oddajo SVET podobno kot Tanko dejal, da v tem trenutku ni nobene iniciative, da bi se takšna koalicija dejansko oblikovala. Virant je še poudaril, da je nujno, da se čim prej oblikujeta koalicija in opozicija in da pride do oblikovanje vlade. Virant to odgovornost pripisuje Jankoviću.

Konflikt med Jankovićem in Pahorjem postavlja pod vprašaj Jankovićevo mandatarstvo za sestavo vlade.
Konflikt med Jankovićem in Pahorjem postavlja pod vprašaj Jankovićevo mandatarstvo za sestavo vlade. FOTO: Aljoša Kravanja

Namesto politične tehnična vlada?

Virant meni, da bi bila "vlada narodne enotnosti s strokovnjakom kot mandatarjem" in vrhunsko strokovno ministrsko ekipo najboljša rešitev, ki pa ji manjka politični naboj. "Za tako vlado seveda morajo vsi predsedniki strank stopiti kar velik korak nazaj, ker se moč prenese na tako vlado in imajo politične stranke potem manjšo moč," je povedal. Ob tem je dodal, da bi bili v Listi Virant to pripravljeni narediti, ne verjame pa, da je "ta trenutek politična realnost v Sloveniji taka, da bi bile glavne stranke pripravljene".

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je po sestanku povedala, da se je na ustanovni seji "pokazalo, da Janković nima zanesljivih partnerjev, da bi lahko vzpostavil koalicijo". Ob tem dodaja, da mu bo to morda še uspelo, vendar pa je treba "iskati alternativne možnosti", posebej ker se je včeraj pokazalo, "da smo se te stranke lahko dogovorile". S tehnično vlado Novakova ne soglaša. "Naš prvi namen je počakati, kaj bo naredil Janković, ne vem pa, zakaj bi šli takoj v tehnično vlado, saj se tehnična vlada postavi takrat, ko se stranke ne morejo dogovoriti, če pa se lahko, pa mislim, da ni potrebe po neki tehnični vladi," je pojasnila.

Začasna koalicija res začasna?

Virant je ob izvolitvi povedal, da je bila njegova kandidatura nujno potrebna za deblokado in konstituiranje DZ. Poudaril je, da je z dnem oblikovanja koalicije pripravljen odstopiti. Poudaril je, da so se na sestanku, kjer so se dogovorili glede njegove kandidature, pogovarjali izključno o koaliciji za konstituiranje DZ, že pred glasovanjem pa je zatrdil, da to ni obris nove koalicije.

Navkljub predvolilnim razhajanjem in ostrim besedam sta se Virant in Janša dogovorila glede sestave začasne koalicije. Je bil predvolilni konflikt le slepilni manever?
Navkljub predvolilnim razhajanjem in ostrim besedam sta se Virant in Janša dogovorila glede sestave začasne koalicije. Je bil predvolilni konflikt le slepilni manever? FOTO: Aljoša Kravanja

"Lista Gregorja Viranta je samostojna politična stranka, ki želi delati tisto, kar je za Slovenijo najboljše. Če ste danes spremljali dogajanje v DZ, se boste verjetno strinjali, da je bilo za Slovenijo najboljše, da se blokada preseka in da se konstituira DZ," je med drugim zatrdil Virant.

Na vprašanje, kako bo to vplivalo na koalicijska pogajanja, je dejal, da ta današnji dogovor ne prejudicira česar koli drugega. Da boj za predsedniško mesto parlamenta ni bil le boj med Pahorjem in Kociprovo, temveč sta se v hramu demokracije direktno udarila prav Pahor in Janković, v katerem je zmagovalec volitev prejel krepko politično zaušnico, ocenjujejo tudi politični analitiki.

Nič ni odločeno, vse karte so še odprte

Kadar se prepirata dva, tretji dobiček ima, meni tudi nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki meni, da je koalicija 52 oziroma vseh strank, ki so na sredinem glasovanju podprle Virantovo izvolitev za predsednika državnega zbora, dejansko edina koalicija, ki v parlamentu trenutno obstaja. S tem se sicer po njegovem mnenju zožuje manevrski prostor za do sedaj najverjetnejšega mandatarja za sestavo vlade in kot poudarja Gantar, nastopa čas politične negotovosti.

Gantar je tudi prepričan, da med Virantom in Janšo prejšnjih dogovorov ni bilo, so pa izkoristili priložnost, kot politika v svoji odzivnosti na aktualne razmere praviloma počne.
Gantar je tudi prepričan, da med Virantom in Janšo prejšnjih dogovorov ni bilo, so pa izkoristili priložnost, kot politika v svoji odzivnosti na aktualne razmere praviloma počne. FOTO: Aljoša Kravanja

Janković bi po Gantarjevem mnenju moral še pred glasovanjem v parlamentu doseči dogovor o imenovanju predsednika državnega zbora, zato je bilo prelaganje odločitve do zadnjega trenutka in samega dneva volitev slabo odigrana politična poteza, ki kaže na neizkušenost in očitno pogajalsko neizkušenost prvaka Pozitivne Slovenije na delo v političnih kuloarjih, dodaja Gantar.

Da je Jankovićeva volilna zmaga relativna in da večinska podpora volivcev ne pomeni tudi samovoljno krojenje koalicije po lastni meri in željah, dokazuje tudi dejstvo, da je Janković moral na koncu kloniti pod igro "koalicije političnega računa 52".

"Pomembna je tu vloga Janeza Janše, ki je imel žogico že pri imenovanju Boruta Pahorja za predsednika parlamenta. Če bi ga tedaj podprl, bi bil Janković prisiljen opustiti upe na sestavljanje vlade, stkala pa bi se koalicija med Pahorjem in Virantovo koalicijo. To, ker temu ostro nasprotuje tudi stranka SD, je to malo verjetno, edina alternativa za to pa bi bile le predčasne volitve, ki pa jih ni pripravljen nihče tvegati," dodaja Gantar in pravi, da je sedaj vse odvisno od tega, kako se bo glede mandatarstva za sestavo vlade izrekel Janković.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1978)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
24. 12. 2011 15.02
+3
SEJ JE VSE ISTO,TKO K SAM ZAVO-ZU MEARKA-TOR, BOM PA ŠE ,ANE SLO- VENIO
gospakatja
23. 12. 2011 10.31
+1
na resnih tekmah zmagujejo profesionalci; za amaterje so vaška tekmovanja!
bobrock46
23. 12. 2011 09.04
+14
Upam da ste se tisti, ki ste volili Jankovića, pljuvali pa čez Janšo zdaj pogleedali v ogledalo. Jankovići so Janši vedno očitali: avtoritativno vodenje, izključevanje in revanšizem (pa seveda da je nevem koliko pokradel). Kot ste videli sedaj ste si istega človeka z drugim priimkom izvolili sami. Da pojasnim, ker sami verjetno ne boste spregledali. Avtoritativen vsaj toliko kot Janša, čeprav sebe imenuje timski igralec (kot je rekel včeraj v odmevih Bernard Nežmah, da v tistem timu kjer je on šef vsi ostali pa ga poslušajo, ubogajo ter sledijo kot ovce). Sicer pa poglejte svojega velikega vodjo kako ga gledajo in poslušno glasujejo tudi v Ljubljani. Izključevanje je tipična floskula levice iz predvolilnih bojev. Seveda saj to zahtevajo strici iz ozadja, ki jih je omenil tudi minister Židan (seveda ko so to že pred desetletjem omenili na desnici, so jih vsi popljuvali). Revanšizem je pa verjetno genetsko pogojena. Pahor se ni sam javil za predsednika, ampak so ga na to napeljali v njegovi poslanski skupini. Sicer pa smo tudi po medijih že videli da naj bi bilo usklajeno da parlament prevzame on. Tako verjetno Janković ni mogel biti presenečen nad njegovo kandidaturo. Vendar pa, ker je revanšist, ni mogel požreti njegovih prejšnjih besed in pa tega, da se ni prišel plazit pred njim in ga prosit da lahko kandidira. Pa še o krajah. Če seštejete vse kar naj bi pokradel Janša (seveda za to ni bil nikoli obtožen, pa je bila na oblasti večinoma leva opcija, ki bi ga lahko obtožila in obsodila z levo roko) in pa koliko ima pod palcem družina Janković (upam da si ne zatiskate oči da premoženje sinov ni v bistvu njegovo), do premoženja pa je prišel po politični liniji (v Mercator nastavljen od Ropa), lahko ugotovite kateri [b]naj bi bil[/b] večji lopov. Pa še to: oba sta ali pred sodiščem ali v predkazenskem postopku (se pravi izenačeno). LEVI : DESNIM= 1:1
kokoshek
23. 12. 2011 11.23
+8
dodajam, kar so pobrisali: jankoviću na MOLU pravijo gospod 4 procente, kolikor zahteva od vsakega projekta, v donacijah.
skembo
23. 12. 2011 08.47
+2
Ah ta Erjavec bi se komurkoli prodal, če bi mu ponudil kakšno funkcijo....
minimalisch
23. 12. 2011 08.13
+10
...če je kdo včeraj gledal nacionalko z gospodom slakarjem bi mu bilo marsikaj jasno....v glavnem jankovič je citiral "včeraj sem videl kaj je to demokracija", ko so se pogovarjal in je priznal, da je storil napako glede kociprove...on se mi zdi osebno, da nima izkušenj,prakse in, da na zalost res ni za politka tud njegov jezik ni lih političen kdaj človek sploh ne razume kaj misli povedat....karl ga je dobu na lazi, ko je rekel, da kar sta se zmenila ne bosta dala v medije, po seji je jankovič medijem rekel, da karl ne gre v koalicijo, če ne dobi mesto predsenika parlamenta in to mu je karl včeraj rekel v obraz, da kar se tega tiče ni korekten in z njim ne gre v koalicijo...jaz sem razočaran, da ljudje hočejo v najhujših časih nekoga, ki se šele uči kaj je demokracija in kako se dela v parlamentu, ker to vodi v katastrofo in zato so drugi skupaj stopil, ker hočejo dobro sloveniji, ker tud sami vejo, da ni zafrkancije i
cirenij
23. 12. 2011 08.22
+5
Zato pa pravim, naj prepusti desnici. Naj pokažejo kaj znajo ob katastrofalnih razmerah. Pa prosim, brez izgovorov za nazaj...
prašek
23. 12. 2011 08.38
-11
cirenij .... Desnica je že pokazala kaj zna. Nit v času "debelih krav" ni znala voditi države, ustvarila je tajkune ............ Ne, hvala , desnice ne potrebujemo !!!
humanmisery
23. 12. 2011 12.21
+3
Ne edino takrat so prhajali tajkuni na sodišča in jih je janša preganjal pred njim so delovali v miru kajti se vedeli nismo za njih. 4 leta desnice 16 levice. to je to kar nas je prepšeljalo do tega dei kei blodiste o janši k nimate pojma no.
profil007
23. 12. 2011 08.07
+7
kje pa pise da more jankovic bit mandatar
humanmisery
23. 12. 2011 12.22
+7
cirenij
23. 12. 2011 07.52
-9
Če je Zoki pameten naj čimprej prepusti vladavino desnici. Pa naj pokažejo, kaj znajo pri prazni vreči. Navrhano polno so komplet izpraznili.
profil007
23. 12. 2011 07.55
+7
cirenij
23. 12. 2011 08.17
+2
Vidim, da je Hišanovo brisano, verjetno bo tudi moje. Halo...po nekaj minutah.
iChi
23. 12. 2011 08.30
+4
iChi
23. 12. 2011 08.30
+4
10.brat
23. 12. 2011 07.49
+19
Tako vroče, kot sinoči pri Slaku pa Zokiju še v življenju ni bilo. Zgleda, da mu je le kapnilo : IZGUBIL SEM !
profil007
23. 12. 2011 07.48
+8
pa dejte ze enkrat pamet v roke, da ne veste kako je jankovic obogatel in kaksne posle vodi pa MOL zakaj je tako vspesna "kao"......tako lahko vsak vspesno vodi obcino, pa mercator, samo njegove firme ne
Tomaž Trošt 1
23. 12. 2011 07.56
+6
cirenij
23. 12. 2011 07.43
-3
Virant pa že kaže svoj pravi obraz. Kot mandatar bi pa komplet odpovedal.
prašek
23. 12. 2011 07.48
+10
Meni se zdi, da Virant sploh ne pretendira na mandatarsko mesto. Prevzel je predsedovanje DZ, ker je bila to edina možnost, da DZ prične z delom, hkrati pa je Jankoviča postavil na trdna tla. Njegov pravi obraz pa se bo pokazal v naslednjih dneh !!!
balon200
23. 12. 2011 07.55
-5
prašek,.. Virant je že pokazal svoj obraz. Je zelo zvit, inteligenten, vendar nemoralen. Za dosego ciljev uporablja tudi trike, ki so moralno sporni oz. pod častjo vsakega normalnega častnega človeka. Virant je enostavno nemoralen, to je že dokazal v kampanji z nadomestili. Tak je zahrbten. Ljigavac.
prašek
23. 12. 2011 07.58
+1
rock2 Meni je čisto vseeno, kakšen je Virant. Tokrat je deloval državotvorno, vstopil je v igro, ki se še ne bi končala in jo dokončal. Svoje misli o njegovem karakterju pa bom zadržal zase. Naj ti samo povem, da ni bil moja izbira na volitvah !!! Svoj glas sem dal pač edinemu poštenemu !!!
balon200
23. 12. 2011 08.04
-2
prašek, ... ja meni je važen tudi karakter. Ampak on ni po moje deloval državotvorno ampak bolj za lastni ego in da si mogoče izboljša pogajalsko pozicijo. To je vse. Državotvornost je samo njegov izgovor, ki je precej prozoren, za moje pojme. Sicer pa s tem, da je vstopil v igro ni nič rešil, ampak zakompliciral, saj bi bila drugače avtomatsko izvoljena Kociprova, ker je Pahor odstopil od kandidature. Tako je Virant prej nedržavotvoren oz. je zakompliciral zaradi lastnih interesov in v nebo zakompliciral pogajanja za koalicija.
prašek
23. 12. 2011 08.36
+5
Slabo poznaš delovanje DZ. Ker je Pahor odstopil, bi Kociprova dobila samo 38 glasov, potrebuje pa jih 46. Jankovič bi moral popustiti in dati svoje glasove Pahorju, pa bi imel koalicijo in 59 glasov ! No ja, odštejmo 4 glasove od NSi, pa bi še vedno imel 55 glasov !!! To kar pa je storil, dokazuje, da nima pojma o demokraciji in nikakor ni ekipni igralec, kar tako rad poudarja !!!
NEBESAnaZEMLJI
23. 12. 2011 14.33
+2
Če se je kdo obnašal državotvorno so to vse stranke, ki tangirajo proti desnici, oni so presekali to bedastočo, ki jo je povzročil Janković s svojo trmo in aroganco in njegov"TIM" , timski igralec - Janković, he,he,he,he, pa koga on farba, diktator ala severnokorejski predsednik, ki je na srečo zaprt v stekleni trugi in že potuje proti večnim loviščem!!
balon200
23. 12. 2011 07.33
-4
Mah Virant ni nič pronicljiv, ampak je zvit in v bistvu spet nemoralen. Ne vem kaj se tako sili s svojimi 8% v ospredje. Zmagovalec je PS in ta bi morala biti v ospredju in sestaviti vlado. Vsi, ključno z Virantom bi to morali priznati. Virant izvaja neke brezvezne trike in vnaša nemir, zdaj vozi po levi zdaj po desni, zakaj?. Bi rad dokazal nekaj, kaj bi rad bil mandatar, ali kaj sploh hoče, čim več pozivij ali misli, da je najboljši? Hoče preveč, preveč se ven meče na silo in izvaja razne neumne trike. Kaj bi bilo, če bi se vsi šli takšne solo igrice kot se gre on, pa ima vsega 8%. Očitno mu ego nagaja.
balon200
23. 12. 2011 07.58
-5
Zokiju ego ne nagaja, ampak bo enostavno šel, ker se mu po moje ne da delati z zahrbtnimi destruktivnimi idijoti, ki vidijo samo svoj lastni kratkoročni interes in jim dol visi za državo. Zoki bi rad sestavil tim 'frendov' in delal za državo, to je vse, tako je navajen in tako je v firmah. Vendar očitno ne bo tako, ker frendi v parlamentu niso frendi, ampak hijene, ki jim je malo mar za družbo katero kao vodijo.
Gr@bnv@ler
23. 12. 2011 07.22
+2
eh škoda komu kaj razlagat ker vsi lažejo....govori se eno dela pa drugo potem še malo mediji popoprajo zadevo vi pa pridno jeste vse kar se vam da na taler.........lahko bi izenačil janez i mujo razliko.....
Brane Luka
23. 12. 2011 07.20
+3
MISIJA NEMOGOČE je da bi naši politiki šli čez svoje preapihjene ege in se nebi ubadali in bili zavistni oz osebno zamerljivi le to je problem , ne delujejo v doro svoje države , kar je povsem razvidno iz miniranaj vstopa v koalicijo , na žalost in sramoto pa vdse to opazujejo EVROPA IN SVET Iin BOMO IZGUBILI SE TISTO MALO KREDIBILNOSTI KI SMO JO MOGOCE IMELI med razvitejšemi oz prvimi demokracijami !!
profil007
23. 12. 2011 08.07
+3
otooto
23. 12. 2011 07.07
+7
Včeraj mi šel po glavi Predinov komad:"vzel ti bom nasmeh iz ustnic...."
Mihec.pihec
23. 12. 2011 07.41
+5
Ja, samo Jankovič se še kar smeje, kar dokazuje, da to ni naraven, ampak prisiljen smeh.... Za Udeta, ki je je med ostalimi bil v procesiji med prvimi, bi bilo bolje, da bi se vzdržal komentarjev, ker je tudi on soodgovoren za stanje kot ga imamo sedaj. Sedaj pa nekaj pametuje.....podaljšana roka botrov iz ozadja.....
kokoshek
23. 12. 2011 11.22
+0
seved je prisiljen, saj so ga v Mercatorju 14 dni trenital... in ta njegov nasmeh, kvazi nasmeh
prašek
23. 12. 2011 07.06
+10
Jankovič je imel priliko, da bi dobil koalicijo z 59 glasovi, pa jo je zapravil, predvidevam da zaradi nadutosti !! Če se bo zdaj močno potegnil nazaj, ima še vedno možnost za 46-47 glasov oziroma poslancev koalicije, če pa to ne bo znal, je enostavno rečeno ; pečen !! Maša Kociper, če je vsaj malo pametna, bi ga morala že po prvem glasovanju opozoriti, kaj se mu obeta !!!
mamakura
23. 12. 2011 07.05
+0
janša se zmotil, kajti do predčasnih volitev sploh prišlo ne bo
skembo
23. 12. 2011 07.01
+9
Dragi politiki....začnite pri sebi šparati...od sejnin,do bajnih odpravnin,razni nadzorni sveti,uporaba mobitelov,uporaba in kupovanje raznih prestižnih avtomobilov,najem letal,financiranje strank,javna naročila in še še. Šele potem si drznite nagovoriti slovenski narod, da naj zategnemo pasove !!!
KekecImaVasRad
23. 12. 2011 06.53
+5
Jankovič naj ostane župan in naj nadaljuje z delom, ki mu je pisano na kožo...mandatar naj postane Janša, ki mislim, da je imel najbolj realen in dodelan program... volk sit, koza cela... in dovolj "capljanja" na mestu...država mora it čimprej dalje, ker drugače se nam zelo slabo piše...
profil007
23. 12. 2011 07.52
+3
ja in naj razmislja kako bo postala ljubljana pozitivna
cirenij
23. 12. 2011 08.01
+1
Izgleda pa, da tudi Janši nič ne diši ta odgovornost. Malo meša meglo, potom bo pa oportuniral in kritiziral. Vsi se zavedajo, da ne bo lahko.
profil007
23. 12. 2011 08.13
+4
ja pahor in jansa sta na soocenjih edina realno povedala kaksno je stanje....jankovic pa je obljubljal nemogoče in ste ga volili....
veliki svizec
23. 12. 2011 06.50
+11
Nej sestavi vlado tisti ki jo lahko Zoki je pokazo da jo nezna,če pa jo bo,bo mogo Viranto dat vse tabolše resorje v kar dvomim glede na njegov ego.
killer1971
23. 12. 2011 06.44
+8
če mene kdo vpraša,tole vse skupaj nima nobene veze z usklajevanjem programov,ampak je navadno mešetarjenje,da ne bom rekel izsiljevanje položajev!
Debely
23. 12. 2011 07.53