Tujina

Tudi prvi neuradni rezultati v prid Josipoviću

Zagreb, 10. 01. 2010 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ne le po rezultatih vzporednih volitev, tudi po prvih neuradnih izidih je zmagovalec hrvaških predsedniških volitev kandidat socialdemokratov Ivo Josipović z 61,2 odstotka glasov. Njegov protikandidat Milan Bandić je dobil 38,8 odstotka glasov.

Predsedniški kandidat hrvaških socialdemokratov Ivo Josipović je v skladu s pričakovanji zmagovalec današnjega druga kroga predsedniških volitev na Hrvaškem tudi po prvih neuradnih izidih hrvaške volilne komisije. Prejel je 61,2 odstotka glasov. Rezultati vzporednih volitev so mu napovedovali 64,6 odstotka glasov.

Hrvaška volilna komisije je do 21. ure obdelala rezultate s 5000 od 6863 volišč. Za Josipovića je glasovalo 61,2 odstotka glasov, njegov protikandidat, neodvisni kandidat in zagrebški župan Milan Bandić pa je dobil 38,8 odstotka glasov.

Pred tem so rezultati vzporednih volitev, ki so jih objavili takoj po zaprtju volišč, Bandiću napovedovali 35,4 odstotka glasov. Rezultate vzporednih volitev, ki jih je izvedla agencija Ipsos Puls na 150 voliščih in so zaobjeli približno 10.000 volivcev, sta objavili hrvaški komercialni televiziji, Nova TV in RTL.

Do 16. ure je na predsedniških volitvah danes volilo 1,48 milijona oz. 37,99 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili s hrvaške državne volilne komisije. Dodali so, da bodo prve uradne izide objavila ob polnoči, potem pa bo izjavo za medije dala tudi premierka Jadranka Kosor.

'Na končne izide je treba še počakati'

Na končne izide bo treba še počakati.
Na končne izide bo treba še počakati. FOTO: dnevnik.hr

Vodja Josipovićeve predvolilne kampanje Mirando Mrsić je po objavi rezultatov vzporednih volitev dejal, da so te pokazale določen trend, kljub veliki prednosti pa je na končne izide treba še počakati. Ocenil je, da se bodo volilni izidi verjetno spreminjali, vendar pa je jasno, "da so državljani izbrali evropsko in sodobno Hrvaško, ne pa tisto državo, ki se je ne želimo spominjati", je poudaril.

Njegov kolega iz Bandićevega volilnega štaba Duško Ljuština ga je pozval, da naj "obdrži dostojanstvo in naj ne nadaljuje kampanjo in ločuje hrvaškega naroda". Poudaril je, da rezultati vzporednih volitev ne vključujejo diaspore ter da bo "slika drugačna, ko bodo izidi popolni". Dejal je, da ni razloga, da bi bili žalostni ali nezadovoljni, ker je Bandić kot prvi neodvisni kandidat dosegel drugi krog hrvaških predsedniških volitev.

Josipović bo prvi socialdemokrat v uradu hrvaškega predsednika in tretji hrvaški predsednik, in sicer za Franjem Tuđmanom in Stipetom Mesićem, ki sta bila predsednika Hrvaške po deset let. Mesić bo predal dolžnost novemu predsedniku 18. februarja, in sicer na slovesnosti na zagrebškem trgu svetega Marka, na katerem sta tudi poslopji vlade in sabora.

Nasprotoval je arbitražnemu sporazumu s Slovenijo

"Nasprotoval sem arbitražnemu sporazumu, ker mednarodno pravo zelo jasno govori, kje je meja med Hrvaško in Slovenijo. Sporazum je velik poraz vlade in diplomacije, a je bil sprejet in Hrvaška ga mora spoštovati," je izjava Josipovića, ki bo glede na rezultate vzporednih volitev naslednji hrvaški predsednik.

Ivo Josipović in Milan Bandić
Ivo Josipović in Milan Bandić FOTO: Reuters

Kot socialdemokratski poslanec je bil eden izmed redkih, ki je v saboru nasprotoval arbitražnemu sporazumu o načinu reševanja spora o meji s Slovenijo. "Prizadevam si za vstop Hrvaške v EU, še naprej pa menim, da bi to bilo možno doseči tudi brez takšnega sporazuma. Upam, da izid arbitraže ne bo pripeljal do izgube ozemlja," je v enem izmed predvolilnih intervjujev dejal Josipović, sicer doktor prava, univerzitetni profesor in skladatelj.

'Niti ne smrdi niti ne diši'

Z geslom o novi pravičnosti – "Pošteni predsednik za pravično Hrvaško" – poskuša pravni strokovnjak za haaško sodišče postati dirigent hrvaškega političnega orkestra. Poudaril je tudi, da so mu blizu liberalno-socialna politična usmeritev in prizadevanja za človekove pravice v stilu ameriškega predsednika Baracka Obame.

A tudi tisti, ki so mu izrazito naklonjeni, priznavajo, da uglajeni profesor Josipović ponuja vsebino brez stila, da je kot govorec kompetenten in jasen, hkrati pa dolgočasen in brez energije. Tudi sam je povedal, da je vse dosegel, ne da bi udaril po mizi.

Na zapuščeni otok bi s seboj vzel klavir in knjigo Janson's History of Art, je dejal v anketi, ki so jo v Jutarnjem listu izvedli med predsedniškimi kandidati pred prvim krogom volitev. Takrat je tudi dejal, da nima priljubljenega parfuma in poudaril, da je "redna higiena najboljši parfum". Zaradi te njegove izjave se je na spletni strani index.hr glede Josipovića pojavil zapis v stilu starega hrvaškega pregovora za človeka brez posebnosti, da "niti ne smrdi niti ne diši".

Njegov temeljni koncept nove pravičnosti sicer ne diši marsikomu na Hrvaškem. Gre za družbenopravni okvir za ustvarjanje boljše hrvaške družbe, s katerim bi premagali socialno nepravičnost in travme tranzicije ter redefinirali družbene vrednosti. "Z bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu bom ustvaril varno državo za njene državljane," vztrajno ponavlja Josipović, ki je bil leta 1957 rojen v Zagrebu.

Objavil 20 kompaktnih plošč

Kot kaže, bodoči hrvaški predsednik Ivo Josipović.
Kot kaže, bodoči hrvaški predsednik Ivo Josipović. FOTO: Reuters

V Zagrebu je končal tudi pravno fakulteto in doktoriral iz kazenskega prava. Leta 2008 so ga na Hrvaškem razglasili za pravnika leta. V preteklosti je zastopal Hrvaško na mednarodnih sodiščih in opravljal pravne misije v tujini za Svet Evrope. Je tudi član mednarodne organizacije World Academy of Arts and Science.

Poleg doktorata pravnih ved je Josipović končal tudi glasbeno akademijo. Za svoje, predvsem komorne skladbe, vključno s tistimi za simfonični orkester, je prejel več hrvaških in mednarodnih nagrad, kot je nagrada Evropske radijske unije.
Njegove skladbe so objavljene na približno 20 kompaktnih ploščah, izvajajo pa jih glasbeniki z vsega sveta. Poleg pravne fakultete je poučeval tudi na glasbeni akademiji, tekoče govori angleško, zna tudi nemščino.

Poročen je z univerzitetno profesorico prava Tanjo, s katero imata hčerko Lano. Kot svoje premoženje je prijavil dve stanovanji v velikosti 138 in 110 kvadratnih metrov v Zagrebu in dva avtomobila, mazdo pet in opel merivo.
 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123_Zoke_vec_ni
11. 01. 2010 02.18
HRVATI SO REKLI NE HRVAŠKEMU JANKOVIĆU.
Presskiller
11. 01. 2010 01.07
.eu.
11. 01. 2010 01.02
KOGA SPLOH TO BRIGA KR NEKI
ateistek
11. 01. 2010 01.01
Neuradni? Že eno uro je uradno, da je zmagal Josipović. Kaj POPTV toliko škrtari pri zaposlenih, da ne more imeti koga dežurnega? Evo, predlagam sebe :)
Spetsnaz
11. 01. 2010 00.39
Osvezujem tale moj portal! Zakaj potem vedno .....Imate zadeve na naslovu?
komarec
10. 01. 2010 23.52
Gangrena666 10.01.2010, 23:39 1 Le vkup, le vkup uboga gmajna! Ta bo postala še popularna in to v kratkem.
uglytruth
10. 01. 2010 23.44
gangrena kje si pa to pesem pobral?a jih še imaš kaj na lagru?
literca
10. 01. 2010 23.44
old school , če bi samo polovica tvojih sonarodnjakov mislila kot ti bi bilo verjetno že vse rešeno, in tudi na morju in drugje bi obisk porastel....Vem da je vaša kratica HR ampak sami uradno uporabljate CRO.....poglej današnjo tekmo slaloma...Kostelič..CRO. Pa btw tudi njega je na začetku ko Janico treneral moj zelo dober prijatelj iz Slovenije...pač žal politiki so za svoj prestiž(in žepe) naredili ogrono zdraho, ki bi jo preprosti ljudje rešili ob pultu v cca 2 urah.....pa lepo se mej in upam da se še javiš kaj
komarec
10. 01. 2010 23.44
Eno zamero imam do hrvatov in ta je, da se ne zavedajo tega, da jim Slovenci od osamosvojitve sem rešujemo turizem. Ko so imeli vojno smo pri njih letovali večina Slovenci in to kar nekaj let in to so oni kar hitro pozabili. Trba je vedeti, da več slovenskih turistov obišče Hrvaško kot hrvaških Slovenijo. V vsakem primeru je to kar počnejo za njih slabo. Počasi se Slovenci odločajo za dopuste v drugih državah, ker so cenejše in lepše urejene. Še prosili nas bodo in vabili naj pridemo k njim na morje a bojim se, da bo prepozno.
literca
10. 01. 2010 23.37
SE konec koncev mene to ne moti da se mi prilagajamo drugim jezikom, ker ko sem pred leti prebral misel enega velikega človeka ki je dejal: narod ki ne razume več kot materinega jezika je narod neizobražencev in z takim narodom je z lahkoto manipuilirat,, ....in to mi daje vedno ponos da ne glede kako so oni pametni, sem zaradi tega ponosen da jaz njih razumem oni pa mene ne...pa še nekaj...zaradi tega mi ne more noben vsiolit svojega razmišljanja kot ga lahko v tem primeru....če se obrnete samo malo nazaj v bližnjo ali pa daljno zgodovino se takoj vidi kaj so delali Miloševič , Tudžman, Castro, Stalin, Se, Korejski voditelji, Kitajski...izkoriščali so nenznanje svojih ljudi za svoje cilje...
literca
10. 01. 2010 23.32
Naš predsednik Drnovšek je govoril cca 10 jezikov in pisal tekoče ter 5 jezikov tako kot ta Josipovič...Ko bo prišo v SLO bo tak rabo prevajalca , ker gre na ombočje EU in tu se njegova intelegentnost konča...v današnjem času pa da nek svetovljan kot je predsednik države tekoče govori samo en jezik (verjetno je še to vprašaj) je pa res neverjetno močen kapital za takšno državo...saj ja nismo v 17 stoletju...no to je samo odraz kulture enega naroda... Pa kar se tiče tega Josipviča...ko sem gledal sooočenja....mislim da je človek brez besed...pri nas je blo ostro, v ZDA še bolj, ampak to kaj sta ta dva govorila eden o drugemu je pa že blo nekje na nivoju vrteca...sploh retorika Bandiča...josipovič je pa takoj za njim....o gospodarskih vprašanjih in razmerah sploh nista vedla kaj odgovorit, o arbitraži pa najbolj pametna na svetu....
uglytruth
10. 01. 2010 23.30
literca za večji del teh stvari-meniji,jezik,...smo si sami krivi saj ko sedm delal kot natakat sem govoril vse jezike iz koder so bili gosti.ko pa sem sam šel v druge države sem pa spet govoril po njihovo.mi se jih pustimo in zato tudi hodijo po nas.Ampak mi smo v eu hrvati pa na balkanu.je pa res da smo prej bili prvi na balkanu zdaj pa samo zadnji v eu! žalostno a resnično.drugače pa ne maram hrčkov ker sem preveč nacionalista.
bostjan@kocevje.com
10. 01. 2010 23.25
mene pa najbolj boli, da govori angleško in nemško, slovensko pa ne! še noben hrvaški predsednik ni govoril slovensko! naši izdajalski politiki pa zmer v intervjujih za hrvaške televizije govorijo po njihovo!
literca
10. 01. 2010 23.20
Old school..če že hodiš v Slovenijo bi moral vedeti da je uradne kratica članice EU to je Slovenije SLO! Kar se tiče sovraštva, pa je nastala izključno zartdi CRO nacionalizma ki ga pihate vsepovsod...moj kolega jih je dobil od 20 kom(sicer odličen kickobokser 2. na svetu cca 10 let nazaj) na enega 3-4 je pospravo, za ostaloje blo preveč....potem zaničevanja Slovencev javno (mi bedaki pa še kar silimo dol), nato nosntop provokacij tudi okoli meje ( pa kaj me briga konec koncev tisit štikl morja) ampa vi se prepirat oz politiki o nečem kar je v zgodovisnkih dejstvih zapisano in narisano drugače. Tudi jaz imam dobre ljudi na CRO in funkcioniramo super...ampak problem so tisti ki ne vidijo preko meje....kolikor sem čital se razprodaja Slavonija, Slovenija vam je najmočnejši poslovni partner....in vam gre to v nos, v resnici pa pri nas vsi nakupujejo ko nori, smučajo 4 x bolj ko pa lani, več vas je v naših gorah kot kdajkoli, in vsepovsod se naši z vami menijo v vašem jeziju ker vi enostavno ne ,,razumet ,, SLO jezika....to kaže na neznanje, neznanje kaže na kratek pogled, ta vodi do cinizma, ta do nacionalizma....pa smo spet tam...je kje kdo kdaj videl napr. v CRO restavraciji Slovenske menije?So Avstrijski, Italajanski, Češki,....pa nas je Slovencev BILO (pazii BILO) pri vas vedno ogromno....
uglytruth
10. 01. 2010 23.16
saj imas prav,jaz do predlani nisem imel nič proti vam.Ko pa sem na morju doživel to sovraštvo,zaničevanje,sem pa se obrnil in šel domov.nisem več hotel biti tam in rekel sem si nikoli več na hrvaško.in od takrat naprej-ne grem več.Lej ti si vredu ded,pojdi iz hrvaške in pridi k slovenijo dokler te hrvati ne pokvarijo do konca.V eu je fajn!
142
10. 01. 2010 22.47
Naš Joško Joras je bil v volilnem imeniku?
srbin333
10. 01. 2010 22.45
od obeh priimk je sumljiv!!! KAO DA DE SRPSKI!!! MA UDE HRVATSKA U P.... MATERINU JER SU KOKOŠARI
Zagreb..Rocks
10. 01. 2010 22.06
elvog73 10.01.2010, 22:01 Koga za Boga v Sloveniji zanimajo volitve v neki balkanski skorumpirani državi, ki je svetlobna leta daleč od EU. HI HI HI HIIII... PA NISO VOLITVE V SRBIJI KMET.
Kritik19
10. 01. 2010 22.01
Koga za Boga v Sloveniji zanimajo volitve v neki balkanski skorumpirani državi, ki je svetlobna leta daleč od EU.
falco1
10. 01. 2010 22.00
ŠE neki res je pa da so zbiral med slabim pa slabšim, se prav podobn kot če se bi sama smrt spostila na zemljo pa bi od tebe zahtevala da zbiraš kako boš umrl al da te avto zbije al da padeš v prepad, nekak tko bi se slišala ta primera ali komparacija.