Slovenija

Po osamosvojitvi smo očitno pozabili na tranzicijo

Ljubljana, 20. 04. 2012 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po osamosvojitvi Slovenija ni izvedla potrebne tranzicije in spremenila družbe tako, da bi ustrezala demokratični ureditvi, zato je potrebna sanacija družbe, pravi France Bučar. Kritičen je bil tudi do poslancev in njihove podrejenosti – tako strankam kot koaliciji.

France Bučar
France Bučar FOTO: Dare Čekeliš

Na slovesnosti ob dnevu ljubljanske pravne fakultete je spregovoril tudi France Bučar, ki je dejal, da Slovenija po osamosvojitvi ni izvedla tranzicije in ni ustrezno prilagodila strukture svoje družbe novim razmeram. Opozarja, da zgolj nadaljujemo z vzorci, ki so bili ustvarjeni v preteklem, nedemokratičnem sistemu, te pa je sedanja elita zainteresirana spremeniti le v toliko, kolikor lahko s tem poveča svojo moč.

Prav zato bi bila potrebna sanacija družbe oziroma vzpostavitev stanja, ki je predviden z našo novo ustavo, je dejal Bučar.

'Poslanci glasujejo tako, kot jim ukažejo'

V svojem govoru je Bučar opozoril tudi na krizo parlamentarizma, tudi slovenskega. Temeljno napako sedanjega parlamentarnega sistema v Sloveniji vidi v tem, da so poslanci popolnoma podrejeni strankam in da glasujejo tako, kot jim ukažejo stranke. Za slednje po njegovih besedah sicer poskrbijo kar stranke same, saj kandidirajo ljudi, ki so odvisni od svoje poslanske plače.

Problematični tudi koalicijski dogovori

Velik del samostojnosti poslancem po oceni Bučarja jemljejo tudi vsakokratne koalicije, ki namesto poslancev odločajo, kako bodo glasovali. "Odločanje v parlamentu tako več ni odločanje parlamenta, ampak odločanje vrha koalicije," je dejal Bučar in dodal, da koalicijski dogovori spodnašajo osnovo, na kateri temelji naša parlamentarna ureditev.

Tudi sicer Bučar ocenjuje, da se najpomembnejše odločitve pri nas sprejemajo zunaj slovenskega parlamenta, zaradi česar slednji vse bolj dobiva "zgolj funkcijo podeljevanja zakonitosti tem odločitvam".

Med občinstvom so bili tudi predsednik republike Danilo Türk, predsednik DZ Gregor Virant, predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša, pa tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupa_od_anbot
22. 04. 2012 15.03
no ja sej sta s s Stanovnikom približno enako stara (leto gor, leto dol); spoštujem modrost toda gospoda imata 90 LET, kaj če bi še kaj vprašali Jurija Gustinčiča?
Tonček Balonček
21. 04. 2012 17.36
-1
Meni ta bivši oficir OZNe ne bo govoril kaj je prav i nkaj ne. Če bi imeli lustracijo, bi izginil s političnega odra še prej kot Janša!
Tonček Balonček
21. 04. 2012 17.35
Včeraj sem na Radiu Ogbjišče slišal pronicljivo analizo dr. Drafga ocvirka, ki ej v oddaji Resnica več, predsodek manj jasno povedal, d aso za vse težćave krivi tranzicijska levica, Forum21 in kulturniki!
tinetone
20. 04. 2012 23.35
+1
titovka
20. 04. 2012 18.54
+8
bučar, tudi po tvoji zaslugi smo danes tukaj kje smo!!!!!
MsPikapiki
20. 04. 2012 22.57
+5
Bučar, Janša, Bavčar, Spomenka Hribar, Rupel so avtorji naše ustave. Ta glavni krivci za razsulo od države, ki jo imamo, Lahko so ponosni na svoj izdelek tako na ustavo kot na državo.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
20. 04. 2012 18.48
+1
SICER CLANKI SO DOBRI AMPAK KOT NAROD SMO NAJBOLJ NEENOTEN SEDAJ TO JE BIL TUDI NAMEN POLITIKE IN LOPOVOV KI SEDIJO V PARLAMENTU ZE 21 LET DA SKREGAJO CELOTEN SLOVENDKI NAROD DA SAMI LAHKO KRADEJO IN OBUBOZAJO NAROD DO KONCA UPANJE OSTAJA DECEMBER SE HITRO BLIZA.LEP POZDRAV
shupak
21. 04. 2012 09.15
+1
In kaj bo decembra? Lučke na smrekci? To itak vsak let, kitajske...
volek
20. 04. 2012 18.38
+4
Če bi Otto von Habsburg poštenjak od glave do pete, prijatelj Slovenije vedel kakšnega rdečega kameleona ima za prijatelja, ga niti povohal ne bi.
tito-idol
20. 04. 2012 17.44
+3
Oficir OZNE,majo ziher kak dokument o njemu pa ga držijo za pirhe.
shupak
20. 04. 2012 18.42
Da ne govorimo o rožici... Kaj se vse šele tam lahko zgodi
volek
20. 04. 2012 17.15
+4
Kaj si hotu povedat pametnega. Da bi bil naš rešitelj od osamosvojitve naprej Zoki, ki si se mu šel klanjat s ta drugo kreaturo Stanovnikom? Dej bo raj tiho pa uživej penzijo.
aligator
20. 04. 2012 18.29
da res je to hotel ,povedat ,in bodi prepričan dokler ne boš poskusil ne boš vedel ali je prav ali ni
shupak
20. 04. 2012 16.36
+5
Bučan stručan, kje si bil ko bi lahko to dal v proceduro ali kot predlog? Pa menda se ti ni šele sedaj posvetilo? Ajej, daj uživaj svojo foteljaško penzijo pa ne palamudi tja v tri dni.
comment123
20. 04. 2012 17.06
-7
shupak Spoštuj starejše in izkušenejše.......
volek
20. 04. 2012 17.08
+2
bumbleba
20. 04. 2012 17.33
+4
Pa malo je pozabil, da je ravno on pisal ustavo. Ima tudi precej masla na glavi zaradi nepotrebne birokracije,
shupak
20. 04. 2012 18.24
+1
Coment, čuti i radi je bil včeraj članek v žurnalu24. To tudi nate leti.
shupak
20. 04. 2012 18.25
+2
Spomnim se intervjuja-oddaje tam okoli 98 ga, ko je nekaj blazno telovadil pa skledce delal itd... Naj bo tiho. Dokler je bil je delal očitno škodo, glede na razsulo v kakršnem smo, sedaj naj pa vsaj zapre svojo komunajzarsko ropotuljo.
SimonaHamer
20. 04. 2012 16.21
+0
Od tebe sem prejel to težko kri, ti sveta zemlja moje domovine, z njo, kar je prah grobov in kar živi, z njo, kar je večno in kar v času mine, z njo vso radóst kipečo tvojih trt, z njo vso otožnost ranjene živali, z njo vso ljubezni strast in črni črt, z njo čístost vira in kaliž druhali, z njo silo, ki jo tratil je barbar, z njo vso udanost in nemoč tlačana z njo vse, kar seje vate oratar, z njo, kar zori in kar mori mu slana, z njo živo vero v večni vir duha, ki v zlati luči in še temi vlada, ki v vetru, valu, travi trepeta in preko groba še je pot in nada. O zemlja sladka: kamen, zrno, sok, o zemlja sveta, ki si me rodila, ki zíbel si in grob in smeh in jok in tudi mene boš upokojila- če tvoja kri ljubezen je in gnev če tvoja kri molitev je in kletev, če je cveténja in trohnobe žetev, o, naj le vsa razlije se v moj spev. Alojz Gradnik
tinetone
20. 04. 2012 16.52
+3
kaj če bi ti kakšne hajukje citiral... bi ljudje lažje to brali...
saintjozef
20. 04. 2012 16.09
+5
Po osamosvojitvi smo očitno pozabili na tranzicijo --Seveda, krast je bilo treba hitro. Lačnih kolikor hočeš iz vseh koncev sveta in doma, cerkev je hitela svojga na oblast postavljat, skratka, obsedno stanje okol korita. Nihče ni za pol metra pred nosom pomislil, samo GRABIT!
volek
20. 04. 2012 17.07
+0
Grabili so tisti, ki so bili pri koritu, rdeče-oranžna kleptomanska oligarhija, ne bom pa trdil da med njimi ni bilo tudi črnih, vendar v manjšini.
Uporabnik113189
20. 04. 2012 17.12
+3
Volek, ne nakladaj. Vsakdo, ki je znal izkoristit zakon, si je grabil kar je mogel. Odvetniki pa so za dobro maržo svetovali vsem, ki so bili pripravljeni zgrabiti kost..Barva ti ne igra nobene vloge.
aligator
20. 04. 2012 18.32
-1
Daj ne palamudi največ se kradlo v času demosa pučko je bil največji stručko ,zato jani joka za njim
Ivan Bricklayer
20. 04. 2012 16.08
+4
DIES ATER-ČRNI DAN(dnevi) Kot sem že zapisal ne tem portalu, je država »aparat« ali kot ga je poimenoval Čehov, »robot«, ki je brezkrven, brezdušen in brezsrčen. Strežejo mu birokrati, katerih vodje si ob dobro obloženi mizi, ki smo jo mi omogočili, dnevno izmišljujejo kaj in kako nam lahko postrežejo jutri-ob polnih želodcih, seveda, nimajo posluha za zvok, ki ga sprožajo naši, vedno bolj, prazni želodci... Dejstvo je, da se, vsled odmiranja »gospodarstva«, povečuje državno /javni sektor (ali vsaj vzdržuje???), kar ne obeta nič dobrega. Enostavno se tako država, kakor tudi javni sektor ne zavedata, da brez gospodarstva, gospodarstva z »dodano vrednostjo«, ni države in ni javne uprave ter da oddaljevanje od resničnih problemov, kateri najedajo državo in družbo, ne moreš urejati na ulici ali z odloki, okrožnicami,dekreti, spremembo zakona, ustave... Definitivno in dokončno je potrebno obuditi »gospodarske dejavnosti« za katere se oceni, da je njih dodana vrednost dovoljšna za ponovno rast BDP-ja in to seveda dejavnosti, ki so, v preteklosti, že obstajale in cvetele a so bile zaradi napačnih političnih odločitev in splošne zmede v tzv. »tranzicijskem času« predmet lastninjenja-plenjenja, nakar so vse to, nezaslužni in prepogoltni plenilci, preprosto uničili, razprodali, breme povzročene škode pa prepustili »vsem nam«! Dejansko pa je potrebno reči »bobu bob« in zahtevati posledično»odgovornosti, tako od politike, kakor od posameznikov in tzv. interesnih združb, ne glede na levo ali desno politično opcijo, saj eni in drugi že več kot dvajset let, ne počnejo nič drugega kot meglijo in potvarjajo resnico(e), o razno-raznih preteklih zaslugah, vse samo zato, da lahko še naprej zavajajo, saj vedo, da ko spreš narod lahko tudi vladaš... Naš narod pa (kot mi je to predstavil A.P. pa tudi jaz že objavil, prepis iz Ilustriranega Slovenca, ob 5.obletnici Koroškega plebiscita, oktobra 1925...), kot sledi: »Tu se spet kaže naš nesrečni temperament,ki v navdušenju in gnjevu strašno hitro vzkipi, pa se prav tako naglo umiri in poleže. »Bald himelhoch jauchzend, bald zu Tode betrübt.« človek se ne more ubraniti utisu, da so se široke plasti našega naroda z izgubo neodrešenih bratov onstran Karavank in Julijskih Alp že sprijaznile, taka letargija vlada pri nas. V tem nas potrjuje tudi prav mučno pomanjkanje potrebnega zanimanja za naša narodno-obrambna društva,ki bi morala biti prava središča in žarišča živega propagandnega dela celega naroda. Kje je naša narodna zavest? Ali so zares zamrli vsi narodni ideali v nas? Ali je res materialistični duh zadušil smisel za blagor celote našega naroda? » In kaj storiti? Na mladih svet stoji! In oni morajo zahtevati pravico, kot takrat, ko smo mi zahtevali »pravico???« za četverico, tistega 21. Junija, 1988, na Kongresnem trgu...Mladi naj osnujejo »Odbor za resnico in pravico« z natančno in realno zasnovanimi zahtevami in verjemite, ponovno se bo dogodil »plebiscit«- upajmo samo, da brez JBTZ ter raznih Igorjev itd...in to ne na cesti Nadvojvode Friderika, ups, Roški, marveč v Republiki Sloveniji! Za JJ-ja pa: Zabučale gore, zašumeli lesi. resnica se bohoti
Ivan Bricklayer
20. 04. 2012 16.11
+4
»Dejstvo je, da je največji mislec vseh časov, tisti, ki je izumil vprašanja". Problem nastane, ko vprašanja začnejo iskati odgovorove! "
playback
20. 04. 2012 15.55
+1
ZAKAJ SE OBRAČAJO VEDNO NA TEGA STAREGA GOSPODA, KI JE ŽE DEMENTEN. ON JE SVOJE NAREDIL. TUDI ON JE SPREJEMAL ZAKONE, KI JIH SEDAJ KRITIZIRA, TUDI ON JE BIL V PARLAMENTU. PA SE SEDAJ VEČ NE SPOMNI. KO KAŠEN NOVINAR NE VE KAJ BI PISAL POIŠČE TEGA UBOGEGA STARCA.
izbriši mi profil admin
20. 04. 2012 15.41
+6
Osamosvojitve nikol ni blo ! isti faktorji so ostal na vladi in uničl do kraja slovenski narod ! TOKRAT VAM VRNEMO UDAREC IN VAS VSE POIŠČEMO NA VAŠIH DOMOVIH, KO BO ČAS ZA TO ! TUDI ARGENTINA VAS NE REŠI !
volek
20. 04. 2012 17.05
+3
titovka
20. 04. 2012 18.18
+3
ma kakšna osamosvojitev...prevara lastnega ljudstva!!!!
aligator
20. 04. 2012 18.35
+2
Tako je titovka ,samo je žalostno da ta narod še nevidi ,čeprav trpi dosti hujše kot prej.
super_man
20. 04. 2012 15.28
+2
ponavad se z bučarjem ne strinjam, ampak tole pa prekleto drži!
volek
20. 04. 2012 17.04
+1
Njegovo blebetanje je odvisno s katero nogo vstane iz postelje določen dan.
titovka
20. 04. 2012 18.18
+1
aligator
20. 04. 2012 18.37
+1
Jaz se ne bojim ,Bučarja ,bojim se tistih kaj niso dementni
tito-idol
20. 04. 2012 15.22
+6
Ajde stari,ne seri.A si dementen?Kdo pa je bil zraven pri sprejemanju zakonov?Ti Bučko Kućko.
volek
20. 04. 2012 17.03
+4
Staremu se meša še bolj kot Stanovniku. Slovenijo je pomagal zafurati prav ta bučko, ki ni dovolil lustracije, zakon o gospodarskih družbah pa je bil narejen tako, da se je družbeno premoženje kradlo kot po tekočem traku.
titovka
20. 04. 2012 18.16
+0
hahaha, pa koga bi naj ilustrirali...kako naj komunist ilustrira komunista...ta bi bila svetovna!!t
WikiX
20. 04. 2012 15.19
-1
Mislim, da se problem poslancev začne že veliko prej, preden se pojavijo v neki stranki. Problem našega političnega prostora je, jih je nedotakljive oligarhije natančno toliko, kot jih dejansko je, novi obrazi pridejo na politično sceno šele z nataliteto izbrancev. Ne vem, kaj misli Bučar, mogoče bi rad sanatiziral narod po modelu Kitajske Kulturne revolucije, za kar bo treba najprej kreniti na Novo svetlo pot, kar pomeni kanibalizem. Slovenijo bi bilo treba resetirati na tisti mesec moratorija, preden je Jugoslavija priznala našo odcepitev in umaknila vojsko, med tem časom pa naj se ne bi spreminjale nobene sistemsko pravne odločitve, ki bi vplivale na lastništvo nad premoženjem. To je bilo dovolj časa, da bi se lahko pripravili na nov model strukture družbe, ki je seveda natančno opredeljeval tudi denacionaizacijo in so pri tem morali paziti, da ne bi bile kršene ali ukinjene nobene že pridobljene pravice, predvsem socialne. Kako je torej mogoče, da smo po dveh desetletjih realno brazpraven, na prvo in drugorarazredne kaste razdeljen narod? Ker, če očetje Slovenske Ustave tega ne vedo, potem so bile debate glede sprejemanja teh temeljnih državotvornih načel slabe, utopične, še huje pa je, da lahko resetiramo državo vsak dan, pa ne bo nič bolje, ker še vedno nikomur ne bo nič jasno. Dve načeli vodita vsakega raziskovalca preteklosti, kaj je bilo prej in kaj pozneje ter seštevanje in odštevanje, brez tega bomo težko razumeli preteklost, še težje opisali našo današnjo nacionalno identiteto ter moralne norme posameznika v družbi, ki so nastale kot posledica travmatične življenjske izkušnje. Je pa res, da lahko postanemo še bolj ubogljivi, z dovolj veliko maso in pospeškom, se da urediti in disciplinirati karkoli.
fafajonka
20. 04. 2012 15.12
+10
France, mal pozn si se oglasu, biu si u parlamentu, biu si u politiki, si mož, ki te upoštevajo usi mediji, s katerimi bi lohk marsikej spremenu, pa nisi.
titovka
20. 04. 2012 18.15
+1
takrat je razmišljal drugače...danes je pa zopet drugače...takšnima jaz rečem...da se obračajo po vetru!
shupak
20. 04. 2012 18.27
+2
^ Ali pa so dejansko omejeni v možganih... Šele ko je vihar mimo se jim posveti... to so oprane buče