Slovenija

Po novem bodo študentje status obdržali do konca študijskega leta ne glede na čas diplomiranja

Ljubljana, 17. 11. 2016 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je soglasno sprejel novelo o visokem šolstvu.Ta po zagotovilih ministrstva za izobraževanje prinaša stabilnost financiranja visokega šolstva, njegovo odprtost v mednarodno okolje, povečuje fleksibilnost študijskih programov in zagotavlja večjo avtonomijo visokošolskih zavodov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič FOTO: POP TV

DZ je s 50 glasovi za in brez glasov proti sprejel novelo zakona o visokem šolstvu. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da z novelo zasledujejo šest ciljev, ki so ključni za sodoben in odziven visokošolski sistem. "Pri tem predvsem sledimo nacionalnemu programu visokega šolstva do leta 2020, ki je bil sprejet v državnem zboru," je dejala.

Novela po njenih besedah prinaša predvidljiv in stabilen sistem financiranja visokega šolstva, odprtost visokošolskega prostora navzven in navznoter, povečanje fleksibilnosti študijskih programov, tako imenovani prehod na institucionalno akreditacijo, vzpostavitev inkluzivnega sistema upravljanja visokošolskih zavodov, spremljanje zaposljivosti diplomantov, zmanjšanje osipništva študentov in hitrejše vključevanje na trg delovne sile ter posledično skrajševanje časa študija.

Skupna točka vseh ključnih ciljev je spodbujanje in vzpostavljanje kakovosti visokošolskih zavodov, temelječe na pedagoški in raziskovalni odličnosti, sodelovanju z zunanjim okoljem ter vpetosti v mednarodne tokove, in hkrati njihova večja avtonomija. Pri tem je izpostavila, da vzporedno z novelacijo omenjenega zakona poteka tudi priprava izhodišč sistemskega visokošolskega zakona.

Novela bo v veljavo stopila v prihodnjem študijskem letu

"Na ta način na ministrstvu tudi uresničujemo sklepe odbora za izobraževanje in pripravljamo sistemski zakon, v katerem bodo opredeljeni javna služba, njen obseg, način opravljanja financiranja javne službe, pogoji za dostop posameznikov do visokošolskega izobraževanja," je še navedla Makovec Brenčičeva.

Novela, ki naj bi začela veljati s prihodnjim študijskim letom, je sicer del strokovne javnosti razburila predvsem zaradi predvidenega širjenja možnosti izvajanja študijskih programov na tuje jezike. Zaradi tega so poslanci z dopolnilom črtali sporni 1. člen novele, ki je predvideval to možnost.

Novela prinaša tudi kar nekaj novosti za študente. Tako bo diplomant status študenta obdržal vse do konca študijskega leta ne glede na čas diplomiranja. Novela uvaja obvezne sistematske preglede za študente 1. letnikov, ponovno sofinanciranje doktorskega študija, študentom pa priznava tudi enakovreden položaj znotraj akademske skupnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
18. 11. 2016 17.21
+1
Imam hčero na Zavodu za zaposlovanje. Po poklicu je Doktorica dentalne medicine - zobozdravnica z licenco. Študij traja 6+1 leto in naju je z ženo stal cca 50.000 EUR. Imam osebno zobozdravnico in čakalna doba je 3 mesece!??? Na tem mestu vprašujem ali Medicinske fakultete še vedno vpisujejo študente za študij dentalne medicine čeravno je v Sloveniji vsaj 30-40 zobozdravnikov preveč. Vlada podaljšuje statuse študentov v nedogled in s tem daje potuho "večnim študentom" na drugi strani pa ne ve zagotoviti denarja za zaposlitev zobozdravnikov čeravno so čakalne dobe kot sem navedel zgoraj. In to velja za vse javne Zdravstvene zavode in čakalne dobe. Potrebno je omejiti vpise in razpisati študije samo za deficitarne poklice in čez 5-6 let se bodo ustrezna delovna mesta zaradi upokojitev sprostila in šele takrat lahko nadaljuje z normalnimi vpisi bodočih študentov. Vlada nima vpogleda v stanje delovne sile na Zavodu za zaposlovanje in dejanskih potreb delovne sile po profilih.
Nikiiy
18. 11. 2016 08.30
+3
Študij do 50 leta ostalo pa socijalna to je GREZNICA na kvadrat.Ti pa trg dela kot krava in sedlo..
Viejo cabron
18. 11. 2016 17.22
+1
SKRIPT
17. 11. 2016 19.38
+9
Se malo pa bos diplomiral samo ce si se vpisal,kam gre to solstvo k hudicu,vsi bodo postali doktorji pa navadmega dopisa ne znajo napisati
skorumpiranpolitik
17. 11. 2016 19.02
+9
1,6 miljarde zmečemo v šolstvo, da si izplačujej taka kot je ta na sliki dodatke za stalno pripravljenost!
draghci
17. 11. 2016 19.02
+7
A bo diplomiral sinko ali hčerkica katerega od poslancev oz. državnih uradnikov? Zanimivo nekateri so pa morali za 14 dni zzzs ju plačat in si uredit dodatno zavarovanje.
?asjeza
17. 11. 2016 17.59
-3
pravilno.........naj se učijo ne da delajo