Slovenija

Po neurju s točo največ škode v kmetijstvu

Celje/Novo mesto, 28. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ponedeljkovo neurje s točo, ki se je razdivjalo nad Posavjem, Dolenjsko, Belo Krajino, v Celju in Prekmurju, je največ škode povzročilo na kmetijskih pridelkih.

Močan veter je podiral drevesa in drogove daljnovodov ter odkrival strehe hiš in gospodarskih poslopij, drevesa so na več krajih padla na žice električnega daljnovoda ali zaprle ceste. Toča debela kot jajce je poškodovala tudi veliko avtomobilov. Višina nastale škode za sedaj še ni znana.

Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe hiš.
Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe hiš. FOTO: POP TV

Ponedeljkova toča je po prvih ocenah Uprave RS za zaščito in reševanje (UZR) močno poškodovala sadjarske in vinogradniške površine ter tudi poljščine na območju dolenjskih občin Šentjernej in Škocjan ter bližnjih krajev Raka in Zavratec. Po prvih podatkih je škoda na teh površinah ogromna, dejansko oceno pa bo mogoče podati v naslednjih dneh, ko bodo občinske komisije končale z ogledi na terenu.

Poljščine in vinogradi so ponekod skoraj povsem uničeni.
Poljščine in vinogradi so ponekod skoraj povsem uničeni. FOTO: POP TV

Kot oreh velika toča je padala tudi v Posavju, in sicer v okolici Brestanice, Kostanjevice na Krki ter na robu brežiške in sevniške občine. Direktor sadjarske družbe Evrosad Ivan Kozole je poveda, da je bil njihov nasad v okolici Krškega manj prizadet, večjo škodo pa pričakujejo v sadovnjakih njihove hčerinske družbe Sadjarstvo Blanca, ki ima nasade jabolk v okolici Brestanice. Po besedah Kozoleta nameravajo konkretno škodo skupaj s kooperanti oceniti v naslednjih dneh, danes pa že s potrebnim škropljenjem ščitijo poškodovano sadje.

V prekmurski Veliki Polani je orkanski veter prevrnil štorkljino gnezdo. Pod sabo je pokopalo tri mladiče, njuni materi, ki ju je varovala, pa je odtrgalo perut. (Foto: POPTV)
V prekmurski Veliki Polani je orkanski veter prevrnil štorkljino gnezdo. Pod sabo je pokopalo tri mladiče, njuni materi, ki ju je varovala, pa je odtrgalo perut. (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Na Blanci je bila toča drobnejša, vendar je padala zelo gosto in brez dežja. Letos je v Posavju toča padala že četrtič, največ škode pa je povzročila prav na sadju.

Med nevihto je strela udarila v ostrešje kozolca v naselju Daljni vrh pri Novem mestu. Ogenj je zajel ostrešje, ki je v celoti zgorelo. Nastalo škodo ocenjujejo na milijon tolarjev. Zaradi udara strele je zagorela tudi stanovanjska hiša v okolici Šmarij pri Jelšah.

V občini Sevnica je med neurjem podrlo več drogov daljnovodov in potrgalo žice. Zaradi tega je prišlo do izpada oskrbe z električno energijo. Do 21.50 so večini gospodinjstev v sevniški občini že zagotovili nemoteno oskrbo.

toča
toča FOTO: POP TV

V Celju in Črnomlju je močan veter podiral drevesa in odkrival strehe stanovanjskih hiš gospodarskih poslopij. Prav tako je strela udarila v stanovanjsko hišo v kraju Pijovci pri Celju in povzročila požar. Ogenj se je iz električne omarice razširil še na tri sobe, v katerih je nastalo za približno milijon tolarjev škode.

Občino Velika Polana je neurje s točo zajelo malo pred 19. uro; močan veter je ruval drevesa in odkrival strehe. Potrgalo je tudi nekaj žic na daljnovodih in telefonskih kablov. Kasneje se je med neurjem v Hotizi v občini Lendava podrlo drevo na mrliško vežico, odkrilo je streho gasilskega doma ter strehe nekaj drugih hiš.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja