Slovenija

Po napovedi, da bo treba poseči v pokojnine, upokojenci omenjajo demonstracije

Ljubljana, 31. 05. 2013 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Izjave, da nismo bili vključeni v reševanje te krize, so iz trte zvite in kažejo na nepoznavanje situacije," so se oglasili v sindikatu upokojencev. Pravijo, da bo treba ukrepati, omenjajo celo demonstracije.

"Izjave, da nismo bili vključeni v reševanje te krize, so iz trte zvite in kažejo na nepoznavanje situacije," meni sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Miloš Mikolič.
"Izjave, da nismo bili vključeni v reševanje te krize, so iz trte zvite in kažejo na nepoznavanje situacije," meni sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Miloš Mikolič. FOTO: Blaž Garbajs

V luči ukrepov, ki jih od nas zahteva Bruselj, je finančni minister Uroš Čufer včeraj dejal, da se bodo morali v prihodnje nujno dotakniti tudi vprašanja pokojnin. "Do zdaj so vsi drugi segmenti prebivalstva nekako že prispevali k delitvi bremena te krize, mislim, da nas tudi to čaka," je dejal, njegove besede pa so upokojence postavile na noge, saj se ne strinjajo s trditvijo, da niso nič prispevali k reševanju krize.

Že včeraj so se oglasili predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije, ki so dejali, da upokojenci k uravnoteženju javnih financ in vzdržnosti pokojninske blagajne prispevajo že od leta 2000, danes pa se je na to temo ostro odzval tudi sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Miloš Mikolič. "Izjave, da nismo bili vključeni v reševanje te krize, so iz trte zvite in kažejo na nepoznavanje situacije," meni. Pravi, da je vlada očitno rahlo zmedena, saj minister govori, da bo treba ukrepati tudi pri pokojninah, istočasno pa vlada navaja, da ne nameravajo posegati v pokojnine, saj da je takšno tudi navodilo iz Bruslja. "To pomeni, da ne vedo, kaj delajo. Morajo se uskladiti in se pomeniti, preden dajejo takšne izjave. Ni se jim treba opravičiti, a stvari morajo popraviti," pravi in dodaja, da bi morala vlada bolj prisluhniti sindikatom. Pravi, da se je že velikokrat izkazalo, da bi morali upoštevati predloge sindikata. "Prav ukrepi vlade so pripomogli k problemom, s katerimi se zdaj ubadamo," meni in pojasnjuje, da po njihovih predlogih Zakon za uravnoteženje javnih financ ne bi tako odvzel pokojnin in jih tudi ne bi bilo treba vračati. "To pomeni, da so bili ukrepi vlade tisti, ki so otežili reševanje iz krize. Prav tako ni še vse odločeno o pokojninskem dodatku, tudi to bodo morda morali vračati," je še dejal in nadaljeval, da se je moralo dodatku odpovedati kar 18.000 upokojencev.

Miloš Mikolič, sekretar Sindikata upokojencev Slovenije
Miloš Mikolič, sekretar Sindikata upokojencev Slovenije FOTO: Blaž Garbajs

Ministrstvo ne bo dvigovalo meje za pokojninski dodatek

Ministrstvo je na poziv sindikata, naj letni dodatek v letu 2013 dobijo upokojenci, katerih pokojnina je nižja od 783 evrov, odgovorilo negativno. V odgovoru so zapisali, da se zavedajo gmotnega položaja velikega števila upokojencev, a da glede na realno finančno situacijo vlada nima namena spreminjati meril. Dodatek naj bi tako ostal enak kot lani, kar pomeni, da bodo dodatek dobili le tisti, ki prejemajo manj kot 622 evrov.

Kot pravi Mikolič, v sindikatu prejemajo vse več klicev upokojencev, ki pozivajo k ostrejšemu ukrepanju. Kot je povedal, je očitno pritisk potreben. "Spet bo treba iti v neke demonstrativne oblike," je dejal in pozval upokojence, naj svoja pisma in sporočila naslovijo tudi na javna občila in vlado ter s tem povečajo pritisk. Želijo si predvsem boljši socialni dialog, prav tako menijo, da bi lahko poslanci bolj sodelovali z njimi.

Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS, je potezo ministra označil za korak, s katerim so želeli Bruslju pokazati, da so dobri učenci. A kot pravi, ljudje postajajo jezni. "Moramo vedeti, da smo že zelo blizu roba socialnega propada. Le en tak korak ministra bi lahko sprožil oster odziv in pritisk," pravi in dodaja, da "bi šla lahko jeza ljudi tudi mimo sindikata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
01. 06. 2013 07.46
+6
Demonstracije proti požrešnosti,pohlepnosti,in da se vrne ves pokradeni milijoni evrov od poštenih pridnih delavcev garača in 40 letnih garača kateri so in tak na mizeriji vsak mesec-------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-----------------------------------------------------------------------------------
njofra47
31. 05. 2013 21.18
+7
Francoski predsednik vlade je jasno in glasno povedal, da bo njegova država sicer izvajala potrebne ukrepe za izhod iz krize, ki jih zahteva EU, vendar take za katere bo sama ugotovila da so potrebni in ki bodo dali rezultat. Od naših politikov seveda kaj takega ni za pričakovati, saj so presrečni, če jih v Bruslju vsaj malo potrepljajo in pohvalijo. Če bo šlo tako naprej bomo odslej vsako našo odločitev poslali najprej v Bruselj, ki jo bo pregledal, jo potrdil, popravil ali pa v celoti zavrnil. Naj živi slovenska suverenost, ki smo se je tako veselili pred nekaj več kot dvajsetimi leti.
strel?ek
31. 05. 2013 21.01
+8
v tej državi so vse,kar so do sedaj v 20 letih pokradli,pridobili in zgradili upokojenci z nizkimi pokojninami,a sedaj jim hočejo še te znižati,res bo potrebna vstaja,ter da enkrat nekdo pove resnico kam je šel ves ta denar od tega premoženja.
strel?ek
31. 05. 2013 21.07
+4
še nekaj,zaposlen sem bil v Iskri ki je imela 80 tovarn,ter 35000 zaposlenih,pa veste kdo je sedaj lastnik te oropane Iskre tovariš Šešok,itn,a ne sramota...
resslovenka
31. 05. 2013 19.27
+13
- Pravijo, da nas je preveč - upokojencev namreč. Pravijo, da zajedamo državni proračun. Pravijo da moramo tudi mi deliti usodo izropane države. Pravijo, da tudi nova pokojninaska zakonodaja ni tisto, kar bi morala biti, da bi bilo potrebno še dodatno zaostriti upokojitvene pogoje. Pravijo, da nimamo razloga za pritoževanje, ker ne delamo nič in naj bomo lepo tiho. - No tako zlahka pač ne bo šlo. S svojim delom nismo samo gradili infrastrukturo, spravljali otroke h kruhu, jim pomagali tlakovati pot v prihodnost, ki jo je peščica povzpetnikov s svojim pohlepom spravila 20 let nazaj, jim ustvarili streho na glavo, kjer imajo brezposelni otroci vedno na stežaj odprta vrata. Da imamo pošteno srce, čuteče za stisko ostalih, s katerimi nismo neposredno povezani. - Nismo krivi in nismo sodelovali v kraji stoletja. Nismo krivi, da se iz ZPIZ-ove blagajne, kamor smo vsa delovna leta plačevali prispevke napajajo tudi tisti, ki bi se glede na svoj status morali direktno iz državnega proračuna. Nismo povzročili v nebo vpijočih krivic in nismo leglo zla. Hočemo uživati le tisto, kar smo v polni delovni dobi "prihranili" za starost. Sam izačun povprečnih vplačil dokaže, da smo dovolj. Obrnite se torej na tiste, ki so v teh zadnjih letih ustvarili bore malo, ali celo nič za dobro Slovenije, pa bili za svoje šalabajzanje bogato preplačani. Bili močni na jeziku, v dejanjih porazni, kajti rezultati njihovega dela so več kot evidentni. Upokojencem in potencialnim upokojencem pa želim več zdravega razuma, ko bodo naslednje volitve. Očitno so "naši" predstavniki zatajili, ker smo jim potrebni le do zasedbe sedežev na položajih. Do naslednjič.
lukeeeeeec
31. 05. 2013 19.18
+4
En zastonj nasvet državi, kako brez truda zaslužiti 1 MIO EUR. Zidar, černigoj in Tovšakova so obsojeni! Dajte jim zapestnico in za vsak dan aresta naj plačajo polovico dnevne plače, ki so jo imeli ko so še bili managerji! Kaj pravite na predlog! Če bodo v arestu jih bomo tak ali tak živeli. Jaz ne vidim logike!
?\?~
31. 05. 2013 18.35
+11
hahaha.........upokojenci napovedujejo demonstracije!!!! EDINO PRAVILNO........MLADI PA VAM BOMO POMAGALI - OBLJUBLJAMO!!!!
wolfterier
31. 05. 2013 22.39
+3
Prav rad bi videl tiste,ki so se plazili po magiszratu,kako bodo protestirali.Malček dobi celo 1600 Toninovega dodatka za ...kaj že...
rešimo se komunistov
31. 05. 2013 17.33
+17
sto procentno obdavčit penzije nad 1000 €. mislim da s tsoč evri se da lepo preživet. će preživijo delovci ki imajo še otroke, pol bo lahko tut en upokojenec preživel. ampak sej vemo kdo ima penzijo višjo od tisoč evrov. tisti ki si je penzijo zaslužil v gospodarstvu ne tisti jo majo, ki so si jo zaslužili v državnih službah, policaji, direktorji, poslanci, borci.... njim je pa obvezno znižat penzijo
Darko Oblak
31. 05. 2013 17.47
+5
brabusednet
31. 05. 2013 18.20
+14
Se strinjam s tabo borcev je več kot leta 45.Borci,ki so se res borili v gozdovih in to po zimi so že zdavnaj mrtvi.Vojni prevaranti še pa živijo in imajo visoke priviligirane pokojnine.
Darko Oblak
31. 05. 2013 17.28
+19
Kar pojdite demonstrirat!!!! Gre se za vas in nas, otroke, vnuke..... Pokojninsko blagajno so lakomni politiki in njihovi koruptivni prijatelji že prevečkrat izpraznili. Če nebi bilo upokojencev, tudi danes nebi imeli tajkuni in ostala kravatarska go-lazen kaj krasti. Za krizo niso krivi upokojenci, še posebej ne tisti z nizkimi prejemki. Krivi so tisti, ki so upravljali inizčrpavali ali preusmerjali denarne tokove pokojninske blagajne v lastne žepe ali v druge sklade in potem naprej, da se je vsaka sled izgubila. Dragi Slovenci, ukrepajte, nihče drug, se ne bo potegnil za vas, če se ne bomo sami poskrbeli za ohranitev standardov. Politika govori eno, dela drugo, svoje spletkarjenje in laži so izpopolnili, kot so kameleoni izpopolnili, premikanje svojih očes v vse smeri. Kameleon ima dolg in lepljiv jezik. Naši politiki in ostali kravatarji pa imajo dolge in lepljive roke in prste. Stopimo jim na zločinske prste in zlovešči um, ki je zaslepljen z eno in edino mislijo. "Koga naj še na-tegnem, da bom imel še več" Plačujemo cestnine za ceste- denar se steka v železnice, na koncu se vozimo po pakistanskih cestah in železnici. Koliko časa še??!! A smo res tako zabiti, da večina ne vidi, da nas od osamosvojitve kradejo, kot so v vojnah kradli življenja. Jaz pravim iz humanih razlogov, da to, kar počnejo kravatarji, je zločin, zavesten zločin. Zločin primerjljiv z zločini v vojnah, zato jih je treba tako tudi obravnavati. A smo ljudje ali nismo ljudje. Če bomo pustili kravatarjem, da počno še naprej, kar počno, bomo dragi Slovenci kmalu postali narod Zombijev. JJ se pri izjavi ni hecal. Malo se zamislite. Poglejte malo za nazaj in poskusiteše pokukati naprej, se boste kmalu našli v slepi ulici. Slovenija moja mati. Ne bom pustil da kravatarji ubijejo mojo mati.
paramecij1
31. 05. 2013 17.24
+11
se bo pa organizirala vsesplošna vstaja , tako in drugače v tudi upokojenci uporabljajo facebook in druge medije, brez skrbi - antoninu pa naj bo jasno, da so upokojenci sami delali in si plačali za svoje pokojnine
kat-at
31. 05. 2013 17.21
+9
popovci tako ste pa tolk ažurni, da še teh 14 komentarjev zbrišite. Vsi ste tupike. Delavci se spravljate na upokojence, namesto da bi se zavzemali za krizni davek - obdavčitev bogatašev in visokega sloja prebivalstva. Ko bo Hilda dobila odškodnino, na koga nameravte aplirati. Na delavce in upokojence.... Drugo ne znate, kot sami sebe povozit.
antonino
31. 05. 2013 17.17
+5
liskub 31.05.2013 17:02:24 1 1 Antonino se vidi da nisi nikoli delal kajti če bi nebi pisal takih neumnosti.Tisti ki smo dočakali upokojitev in imamo nesramno nizke pokojnine za dela ki smo jih upravljali se ne moremo nikakor strinjati da nam vzamejo še tisto malo kar so nam dali.Ko si ti doma lepo spal ali pa bil v kakšnem disko sem jaz velikorat delal preko rednega delovnega časa pa ni bilo važni je bila sobota ali nedelja poletje vročina ali pa huda zima delati je bilo treba.Sedaj bi pa radi tisti ki delili kredite in jih dobivali pa ne vračali vse zgrnili tudi na upokojence to pa nebo šlo kajti pokojnina ni nobeden privilegij ampak je prislužena z delom MOŽAKAR DRAGI, SEM PRED UPOKOJITVIJO Z POLNO DELOVNO DOBO - GOSPODARSTVO, NE MEŠANJE MEGLE, NE PA TAKO, KOT MOJI NEKATERI KOLEGI, KO SO ŠLI V POLNO PENZIJO Z 39 LETI STAROSTI !!!, NE DELOVNE DOBE, PA IMAJO PO 1000€ PENZIJE - (RUDAR). A VEŠ MOGOČE, KOLIKO INVALIDSKO UPOKOJENIH NAENKRAT ČUDEŽNO OZDRAVI - MI MORAMO PA DELAT ZA NJIH. A TEBI TO ODGOVARJA - MALO ŠIRŠE POGLEJ, PA SE TI BODO OČI ODPRLE
olgcaa
31. 05. 2013 17.04
ali n pomojep bi imela bi jih bilo precej manj ker bi pocaš regres ni prispevek krizi kako si to razlaga ćufer kaj će bi si tudi ministri doloćili 622 eu zaradi krize bilo bi jih takoj manj ker bi poc
Mane..pa to ...
31. 05. 2013 16.50
+9
Predlagam da protestniki zaradi varčevanja uprabite tastare transparente...pa to ... -DOL Z JANŠO -ZA VEČ DEMOKRACIJE -GOTOVI STE Semolić...Štrukelj...Pirjavec ...Hanžek...Taufer..Čosić...naj pa napišejo pismo Europskim medijem...Bruslju...pa to ...
24vohomurckov
31. 05. 2013 16.41
+14
...a bodo razpolovili znesek javnih naročil in razbremenili korito?? o tem pa NIČ!!!
antonino
31. 05. 2013 15.41
-19
ČUDNO, DO SEDAJ KO SO BILI OB SLUŽBE TISTI, KI JIH ŽIVIJO, SO BILI UPOKOJENCI NEKAM NENORMALNO TIHO. KO BI PA MORALI MALO TUDI ONI PRISPEVAT K PREŽIVETJU DRŽAVE, SO PA GLASNI - MI NE DAMO. KAJ KO BOMO ŠE DELAVCI ENKRAT REKLI - MI NE DAMO VEČ ZA POTRATNI JS IN PENZIONISTE - KAJ BO PA POTEM
šlogar
31. 05. 2013 15.46
+15
Ja Antonino krasno. Mi smo vlagali v sklad 40 in več let. Ti pa če sedaj ne boš vlagal, boš pa konfine lizal na stara leta.
krda
31. 05. 2013 15.51
+29
Daj ne lupaj u tri dni!Upokojencem že nekaj let nižajo pokojnine,spravili so jih ob regres,sedaj mi pa ti povej ,kaj naj jim še vzamejo,od ubogih pokojnin ,ki so si jih zaslužili!!!Najbrž bi ti zelo ugajalo,da bi se kar na pokopališče preselijo.Zavedaj se ,da se tudi ti staraš in boš takrat pameten !!! O.K.
MaunelNeuer
31. 05. 2013 16.15
+17
antonino a niso pokojnine že dovolj nizke?? zkej ne olupijo bogatašev??
liskub
31. 05. 2013 17.02
+10
Antonino se vidi da nisi nikoli delal kajti če bi nebi pisal takih neumnosti.Tisti ki smo dočakali upokojitev in imamo nesramno nizke pokojnine za dela ki smo jih upravljali se ne moremo nikakor strinjati da nam vzamejo še tisto malo kar so nam dali.Ko si ti doma lepo spal ali pa bil v kakšnem disko sem jaz velikorat delal preko rednega delovnega časa pa ni bilo važni je bila sobota ali nedelja poletje vročina ali pa huda zima delati je bilo treba.Sedaj bi pa radi tisti ki delili kredite in jih dobivali pa ne vračali vse zgrnili tudi na upokojence to pa nebo šlo kajti pokojnina ni nobeden privilegij ampak je prislužena z delom
antonino
31. 05. 2013 17.22
+0
ljudje, kako ste ubogi - samo vi delate in samo vi preživljate otroke. a mislite, da mi, ki nam fali leto do 40 let delovne dobe v gospodarstvu,pa nismo delali, pa nimamo otrok za preživljat, pa ne vemo, če bomo dobili penzijo, klub temu, da imam več delovne dobe od večine vas.
Tanek_led
31. 05. 2013 15.41
+38
"...upokojenci omenjajo demonstracije" Z veseljem se jim bomo pridružili mladi brezposelni.
antonino
31. 05. 2013 15.43
-17
Mladi, preživeti se da tudi na zemlji, ne samo za računalnikom in facebookom. Res pa je, da je potrebno tam delat in brisat znoj - to pa vam je tuje. Še boste delali, če boste hoteli preživet, zemlje je dovolj, samo se zarašča
olgcaa
31. 05. 2013 17.13
+2
delovec
31. 05. 2013 17.14
+0
točn ko je mladina noče delat na zemlji ,,,sam bo treba al delat alpa krepnt
antonino
31. 05. 2013 17.23
-3
kaj ko bi se oglasil še kateri, ki dela, tisti bi sigurno pritisnil plus, ne pa samo tisti, ki ste cel dan samo na računalniku - seveda tolčete minus. VSEENO BOSTE MORALI ENKRAT ZAČET DELAT, ČE VAM PAŠE ALI NE
mbhudournik
31. 05. 2013 21.58
-1
mA ZDEJ BOMO MI POLICAJE V KOT STISNILI NAJ KONČNO K PAMETI PRIDEJO IN STOPIJO NA STRAN NARODA
wolfterier
31. 05. 2013 22.45
+3
Dela je dovolj,samo vsem ne diši.Denarja pa tudi ne manjka,če samo Strojani pokurijo 13 000 E mesečno....