Slovenija

Po načelu pravičnosti se lahko odstopa od zakona

Ljubljana, 06. 05. 2009 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J./K.Š.
Komentarji
9

Pogoji Slovenije za rešitev mejnega spora so: stanje na dan pred osamosvojitvijo, načelo pravičnosti in stik z odprtim morjem.

Piranski zaliv
Piranski zaliv FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija se pri reševanju meje s Hrvaško zavzema za načelo pravičnosti, ki pa ga Hrvaška zavrača. Načelo pravičnosti ali ex aequo et bono je pravni izraz, ki daje v primeru arbitraže arbitru možnost, da odstopi od upoštevanja zakona in upošteva le tisto, kar sam misli, da je pravično in enakopravno v konkretnem primeru.

V statutu Mednarodnega meddržavnega sodišča Združenih narodov (ICJ) piše, da sodišče lahko v posameznem primeru odloča po načelu pravičnosti, vendar le, če se obe strani za to dogovorita. Od leta 1945, ko je bilo sodišče ustanovljeno, do leta 2007, ICJ še ni odločalo na podlagi tega načela.

Stik z odprtim morjem

Stik z odprtim morjem ima tako gospodarski kot simbolični pomen. V gospodarskem smislu gre predvsem za plovbo, ribolov, pa tudi za prelete, polaganje kablov ipd., pravijo strokovnjaki. Glede ribolova je problem v tem, da morajo ladje priti na odprto morje. Če bi morale iti skozi teritorialne vode druge države, v tem času ne bi mogle imeti mreže v pripravljenosti.

Glede plovbe je nadaljnji problem za Luko Koper, saj ladje ne bi mogle neovirano pluti v njo in iz nje. Ladje bi morale skozi hrvaške vode, kjer jih lahko pregleduje hrvaška inšpekcija, lahko pa bi jim Hrvaška tudi kako drugače oteževala prehod.

Sporazum Drnovšek-Račan je predvideval koridor, po katerem bi Slovenija imela dostop do odprtega morja.
Sporazum Drnovšek-Račan je predvideval koridor, po katerem bi Slovenija imela dostop do odprtega morja. FOTO: POP TV

Točka, od koder bi Slovenija lahko dostopala do odprtega morja, je točka T5, kjer je bila včasih meja med Jugoslavijo in Italijo. Na tej točki sta problem reševala že Drnovšek in Račan in je trenutno edini predlog za reševanje dostopa Slovenije do mednarodnih voda.

Stanje 25. junija 1991

Drug pogoj, od katerega Slovenija ne odstopa, je tudi, da se upošteva mejno stanje na dan pred osamosvojitvijo Slovenije, torej 25. junija 1991. To je bil tudi zadnji dan, ko je še obstajala Jugoslavija. Vsi enostranski koraki držav po tem datumu se tako v procesu ne bi upoštevali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katja Ostrš
07. 05. 2009 20.35
Katja Ostrš
07. 05. 2009 20.35
bogatarit ti že veš .
vinadap
07. 05. 2009 09.48
bogatarit - tudi takega primera še ni,da ste nam ukradli večino ozemlja Cone B,ki po sklepu Londonskega memoranduma lepo pravi,da pod ozemlje SR Slovenije spada teritorij od Debelega rtiča,pa do reke Mirne,pri Novem gradu. Upam,da si si ogledal tudi ta zemljevid. Takrat so hrvaške politične oblasti dobro vedele,da delajo krivico Sloveniji. To krivico je sedaj treba popraviti,torej z piranskim zalivom in levim bregom.
Prophet
06. 05. 2009 19.46
f12197 Ti si mandril!Lepo ti piše dimnik (koridor) skozi hrvaško teritorijalno morje do mednarodnega morja!kNasproti mednarodnega morja je Hrvaško kopno kot jaz vidim! Izgleda da nimaš ti pojma čeprav ti je pred nosom narisan!
Katja Ostrš
06. 05. 2009 19.16
bogatarit TO JE PAS MED ITALIJO IN HRVAŠKO NE PA PLOVBA OKOLI HRVAŠKIH OTOKOV ZATO NENA GOVORI ČE NIMAŠ POJMA.
Prophet
06. 05. 2009 19.04
Nisem še videl nikjer da bi imela neka država morje pred drugo državo!
Prophet
06. 05. 2009 19.03
f121976Srbi tudi ne,Bosna ne,Črna Gora ,Makedonija,Kosovo in Slovenija ne pač SFRJ kaj je to čudnega-vse nove države... Pogled na zgornji zemljevid pove vse,Slovenija želi stik svojega teritorijalnega morja z mednarodnim morjem preko hrvaškega teritorijalnega morja takega primera ni!!!
Katja Ostrš
06. 05. 2009 18.24
HRVATJE NIMAJO REŠENE NITI ENE MEJE IN KAJ BI RADI VELIKO HRVATSKU ALI KAJ?
Tonček Balonček
06. 05. 2009 14.42
LE ZAKAJ NAJ BI S EHRVATJE STRINJALI Z NAČELOM PRAVIČNOSTI, ČE PA TO NI V NJIHOVEM INTERESU?