Slovenija

Poročilo KPK o imenovanju Škrleca preučuje ministrstvo za pravosodje

Ljubljana, 10. 04. 2015 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Generalni državni tožilec Fišer in takratni pravosodni minister Zalar sta po ugotovitvah protikorupcijske komisije pri imenovanju Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno. Zalar se ni mogel braniti, zato napoveduje tožbo zoper državo. Poročilo KPK preučuje Ministrstvo za pravosodje.

Komisija za preprečevanje korupcije je pri nadzoru imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ugotovila, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar s svojim ravnanjem tretji osebi omogočila nepremoženjsko korist, "s čimer so izpolnjeni vsi znaki korupcije".

Minister Aleš Zalar in Boštjan Škrlec.
Minister Aleš Zalar in Boštjan Škrlec. FOTO: Dare Čekeliš

KPK je ugotovil, da je vrhovno sodišče za imenovanje sicer najprej uporabilo natečajni postopek, ki ga je predvideval takrat veljavni zakon o državnem tožilstvu. Na njem je bil kot najprimernejši izbran Škrlec, ko pa se je eden od neizbranih kandidatov pritožil, je Fišer postopek ustavil in predlagal, da se Škrleca imenuje po drugem postopku, in sicer postopku dodelitve. Po njem se lahko na omenjeni položaj dodeli tudi katerega od državnih tožilcev (vmes je Škrlec postal državni tožilec), pri čemer poziv k prijavam objavi pravosodno ministrstvo, dodelitev pa izvede Državnotožilski svet.

Po ugotovitvah KPK so bila v obeh postopkih opuščena ravno tista dejanja, ki omogočajo konkurenco, prav tako ni jasno, ali je šlo pri samem postopku za dodelitev ali za izbiro po natečajnem postopku. S takšnim nedovoljenem mešanjem postopkov je naj bi tožilstvo želelo pospešiti sam postopek, ki bi ga sicer zadržala pritožba. Celotna kronologija po ugotovitvah KPK kaže tudi na tesno usklajenost med ravnanji generalnega državnega tožilca in resornega ministra, "ki nakazuje na izrazito favoriziranje določene osebe".

Poročilo KPK že preučuje tudi ministrstvo za pravosodje. Kot so pojasnili na ministrstvu, poročilo namreč predstavlja novo pravno in dejansko okoliščino, odločitev o nadaljnjih korakih pa bo sprejeta v naslednjem tednu. Nadaljnji koraki bodo po navedbah ministrstva "lahko odvisni tudi od morebitnega odziva ali neodziva Državnotožilskega sveta".

KPK: Fišer brez javnega natečaja podal predlog

Senat KPK je ugotovil, da je Fišer kršil dolžno ravnanje s tem, ko je 9. februarja 2012 takratnemu ministru za pravosodje Zalarju predlagal, da se za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva imenuje Škrleca, čeprav pred tem ni bil izveden oziroma dokončan javni natečaj, kakor to zahteva zakon o državnem tožilstvu. Ugotovili so tudi, da ni bil objavljen poziv k prijavam za dodelitev niti ni bila sprejeta ustrezna odločitev Državnotožilskega sveta, kar pa sta "edina postopka, ki ju zakon predvideva za zakonito zasedbo omenjenega delovnega mesta," so ugotovili KPK.

KPK: Zalar mimo zakonskih postopkov imenoval Škrleca

Zalar pa je po ugotovitvah KPK kršil dolžno ravnanje s tem, ko je istega dne z odločbo imenoval Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, kljub temu da predhodno niso bili izvedeni postopki, ki jih komisija navaja že pri Fišerju. Pri tem se je Zalar po ugotovitvah KPK zavedal, da postopek imenovanja ni bil izveden v skladu z zakonom.

S tem sta Fišer in Zalar po ugotovitvah KPK "tretji osebi omogočila nepremoženjsko korist v obliki zasedbe delovnega mesta generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, s čimer so izpolnjeni tudi vsi znaki korupcije, kot jo opredeljuje 1. točka 4. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije".

Zalar: gre za škandalozno voden postopek

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je v zvezi z danes objavljenimi ugotovitvami KPK ocenil, da je komisija kršila njegove ustavne pravice, saj mu ni zagotovila možnosti obrambe. Po njegovem mnenju je šlo za škandalozno voden postopek in očitno nezakonito ravnanje KPK, zaradi česar med drugim napoveduje odškodninsko tožbo zoper državo.

Poudaril je, da odločbe KPK ni prejel, prav tako ni bila vročena njegovi odvetnici. To pa po njegovih besedah dokazuje, da se je komisiji v tej zadevi "izredno mudilo". Kot je pojasnil, je očitno želela prehiteti odločitev ustavnega sodišča, ki v isti zadevi obravnava njegovo ustavno pritožbo. Ustavnemu sodišču je predlagal, naj do dokončne odločitve komisiji prepove kakršno koli objavljanje končnih ugotovitev. "KPK očitno to ve in zato so pohiteli," je prepričan.

'Niso mi omogočili, da bi se branil'

V ustavni pritožbi je sicer Zalar pojasnil, da je KPK kršila njegove ustavne procesne pravice, ker mu ni omogočila, da bi se v postopku branil. Tako po njegovih besedah ni imel možnosti sodelovati pri izvajanju dokazov, niti ni KPK izvajala tistih dokazov, ki bi jih sam predlagal. "Tu sem bil popoln objekt nekega postopka, na koncu katerega je KPK mene pribila na sramotilni steber, jaz naj se pa zdaj pritožujem od Poncija do Pilata," je dejal Zalar.

V tej fazi se Zalar tako ukvarja z osnovnim procesnim vprašanjem, ali ima prizadeti v takem postopku pravico, da se brani, in na kakšen način naj mu bo ta pravica zagotovljena, da bo tudi učinkovita. "Zato se o vsebini očitkov sploh še ne morem izrekati," je pojasnil. Ko bo jasno, kakšen položaj v postopku lahko sploh ima oz. ali je stranka v postopku ali ne, pa se bodo po njegovih besedah lahko začeli pogovarjati o vsebini.

Ob tem je napovedal, da bo na osnovi odločitve KPK razširil postopke v svojo obrambo. Ustavno sodišče, ki obravnava njegovo pritožbo, bo o tem obvestil, prav tako bo "očitno moral vložiti tožbo v upravnem sporu zoper odločitev KPK". Napoveduje pa tudi odškodninsko tožbo zoper državo zaradi "očitno nezakonitega ravnanja KPK in njegovih članov".

Zalar je svoje ogorčenje izrazil tudi na Twitterju.

Fišer: deloval sem na podlagi zakona

Postopek v zvezi z ravnanjem Boštjana Škrleca je komisija ustavila, ker v obravnavani zadevi glede na zbrane podatke ni mogla potrditi obstoja kršitev iz pristojnosti komisije.

Fišer pa je v odgovoru na osnutek zapisal, da je njegovo delo teklo izključno na podlagi razumevanja zakona, do kakršnega je bilo mogoče priti v trenutku, ko je tekel postopek. Spremenjen zakon, ki je določal novo delovno mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, je namreč vstopil v veljavo tik pred imenovanjem, do takrat pa ni bil izpeljan še noben takšen postopek.

Pravosodno ministrstvo: nedopustna uporaba postopkov

Postopek imenovanja sta že presojala tudi pravosodno ministrstvo in inšpektorat za javni sektor. Prvo je podobno kot zdaj KPK ugotovilo, da sta bila pri imenovanju nedopustno združena in uporabljena dva samostojna postopka. Inšpektorat pa se je pri preverjanju postopka imenovanja razglasil za nepristojnega. Imenovanje je presojalo tudi upravno sodišče, ki je ugotovilo, da ga je mogoče šteti kot samovoljo pri izvrševanju oblasti.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
11. 04. 2015 16.18
-1
Praprotnik je preučeval NLB,zdaj je tam v službi.Klemo je bil na KPK,zdaj jih preučuje...ne me basat !
wolfterier
11. 04. 2015 16.17
-1
wolfterier
11. 04. 2015 16.17
-1
Praprotnik je preučeval NLB,zdaj je tam v službi,Klemo je bil v KPK,zdaj jih preučuje...pa koga to farbajo !!!
Bojan-F
11. 04. 2015 10.58
+3
Zakljucno mnenje ...
Bojan-F
11. 04. 2015 11.00
+3
... stancanje diplom in njih kvaliteta ni kategorija, o kateri bi lahko desni sektor moraliziral ...
Bojan-F
11. 04. 2015 11.02
+1
... namescanje namescencev ni kategorija, o kateri bi lahko desni sektor moraliziral ...
Bojan-F
11. 04. 2015 11.03
+1
...korupcija ni kategorija, o kateri bi lahko desni sektor moraliziral ...
Bojan-F
11. 04. 2015 11.05
+1
... odgovorno vodenje drzave ni kategorija, o kateri bi lahko desni sektor moraliziral ...
Bojan-F
11. 04. 2015 11.06
+1
... skratka ... ni kategorije, o kateri bi lahko desni sektor moraliziral.
wolfterier
11. 04. 2015 16.22
-1
Praprotnik je preučeval NLB,pa so ga vzeli v službo.Klemo je bil v KPK,zdaj jih pa preučuje,sam pa je kršil ustavo,zakone,človekove pravice in vse živo.
ooResnicA
11. 04. 2015 05.57
+2
...štefanec za predsednika..
Diškor
11. 04. 2015 00.26
+5
ŠTEFANEC IMA PIRHE, JE NAJBOLJŠI DO SEDAJ.
Raspunin777
10. 04. 2015 23.24
+7
Takole bom rekel: NI VEC VSESLOVENSKIH VSTAJ- NI VEC RAZLOGA ZA VSESLOVENSKE VSTAJE BUTALCI NJEEEEEEEEEEEEEEEE ?
Diškor
11. 04. 2015 00.23
+6
Angela Franko
11. 04. 2015 07.17
+1
PRIDEJO PLAČANCI POTEM PA GORENAK ZAPRE NEDOLŽNO MULARIJO FEJ !!!!
rokinja
10. 04. 2015 23.14
+2
Kar mislite si, da bosta kaj odgovarjala. Sta preveč zaščitena s strani stricev iz ozadja. Itak pa so vsi med sabo povezani in v žlahti. Roka roko umije, kradejo pa itak vsi naš davkoplačevalski denar.
1xy
10. 04. 2015 23.02
+7
Zalar se je v odmevih skoraj zjokal, kako je takrat vodil 2 ministrstvi in se ni imel časa poglabljat v vse zadeve.......aha, tak je to.........dupla plača, dupla odgovornost.......pa še LAŽE po vrhu......
Schnitzel
10. 04. 2015 23.00
+0
SDS-u je KPK trenutno všeč.
1xy
10. 04. 2015 23.05
+4
SDS je že takrat usporaval načinu imenovanja, ampak vodja KPK je bil pač KLEMENČIČ.......on že ve zakaj se je tako odločil, danes je pravosodni minister......bo zanimivo videt, kako bo razmišljal kot pravosodni minister........tukaj bo pa trčil ob LASTNO VERODOSTOJNOST.....
Angela Franko
11. 04. 2015 07.20
-2
V VERODOSTOJNOST SE PRI NAS PIŠE Z MALO ČRKO .POGLEJ V PARLAMENT !!!!
Diškor
10. 04. 2015 22.29
+4
ČAKAMO, KDAJ BOSTA PRAVNOMOČNO OBSOJENA, VSI PODATKI SO ZNANI IN DOKUMENTIRANI, NIČ ČAKAT, ZALAR JE MAL SLAB ZGLEDU, PRI LEVIH BOLEZEN ČEZ NOČ IZBRUHNE.
Schnitzel
10. 04. 2015 22.36
-3
Angela Franko
11. 04. 2015 07.22
+0
HVALA BOGU RAZLIKUJEŠ SVINJE OD KRAV !!! IN V KATERO SKUPINO BI DAL SDS ????
facon
10. 04. 2015 22.04
+9
Zalar in Fišer morata nemudoma odstopit!
Schnitzel
10. 04. 2015 22.29
+0
lotmerzanec
10. 04. 2015 22.50
+3
facon Ne se hecat kaj nisi videl sinoči kako se levi oklepajo svojih stolčkov?? Teh dveh zlepa ne boš spravil od državnih "jasli"!!
Angela Franko
11. 04. 2015 07.25
-1
DESNIH PA NIČ NEVIDIŠ SO V PARLAMENTU NAMESTU NA DOBU HAAAAAA HAAAAAA!!!
Diškor
10. 04. 2015 21.20
+9
VSE TE NA DOB Z SODNIKI VRED, TISTIMI KORUPTIVNIMI, TUD TOŽILCI GREJO ZRAVEN.
Angela Franko
11. 04. 2015 07.27
+0
JA SEVEDA VSI V ZAPOR!!!! NAMESTO JANŠE ???? NEHAJTE SE SMEŠIT !!!
kvaternik
10. 04. 2015 20.45
+6
Starejše generacije, še kako pomnijo. Vsi smo vzklikali ob prihodu v Slovenijo Josipu Brozu, vsa populacija je bila v ekstazi. Niti pomišljali nismo takrat, bog ne daj, da pozdravljamo, iskazujemo simpatije zločincu nad človeštvom, ki po tolikih letih njegove smrti, še dandanes, niso do popolnosti obelodanjene. Takrat nam niso pomagali mediji, so se bali. Tudi danes si ne upajo. Vzemimo na primer, "primer Kučan". Ga ni novinarja nekega vplivnega medija, ki bi si upal, pred, ali po osamosvojitvi dregnit v meso "Malega". Pa vemo, da jih je skuhal. V nasprotnem nisi mogel bit naslednik Josipa Broza, nadalje Dolanca. Še se bo tukaj izgleda, kar nekaj časa korakalo na mestu.
batom@pinkponk.com
10. 04. 2015 21.18
-5
Kdor zivi v preteklosti, je ze za zivljenja umrl.
Schnitzel
10. 04. 2015 22.33
-3
"...pa vemo, da jih je skuhal..." ....madona, pa vi vse veste!
Raspunin777
10. 04. 2015 23.17
+0
batom in Snitzel: zamislita se samo malo nad vajinima izjavama. Reveža uboga. Vajin sistem je propadel po vsem svetu a vidva še vedno vrtita svojo lajno... VSAJ preopblecita svojo kožo, kot so jo moderni "kounajzeri" da bosta bolj verodostojna.
Angela Franko
11. 04. 2015 07.29
+0
NE DELAJTE BEDAKOV SAMI IZ SEBE LOLEKI !!!!
VSEZNALECno1
10. 04. 2015 20.02
+6
Koruptivna LDSovska banda....pfuj...to nej bi bili neodvisni sodniki
lotmerzanec
10. 04. 2015 22.52
+0
Zato pa smo do vratu v dreku!! Oni lahko vse nima se jim kaj zgoditi!!
Schnitzel
10. 04. 2015 23.03
+2
Ane ane, to je vse Kučan kriv! ...bemti dej še en špricer!
Angela Franko
11. 04. 2015 07.31
+0
KUČAN IMA NEKO NADNARAVNO MOČ BEMTI VSE NEGATIVNE SILE SI PRIVLAČI !!!
SDS_je_poden
10. 04. 2015 19.52
+0
Mi ni jasno in mi nikoli ne bo jasno, da ima lahko človek (precej komentatorjev tu gor) večje empatije do nekega politika, politične opcije, kot do svojega bližnjega... če ga sploh ima. To ni zdravo... tu je nekaj šlo hudo narobe v razvoju te osebe....
bertoolin
10. 04. 2015 19.56
+3
Se zavedas,da si tudi ti v tej skupini? Po vsem tem,kar si spodaj pisal sedaj izjavis tole!? Pa to je solski primer paradoksa....Kaj naj recem,pod nivojem
mototurist
10. 04. 2015 19.59
+0
za pravično družbo, boljšega osebnega opisa še nisem slišal.pohvalno, da si tako samokritičen
SDS_je_poden
10. 04. 2015 19.59
-3
Bertolin... ne, jaz tu gor le z veseljem podjeb... zagovornike jj-ja, ker ga zagovarjajo kot edinega poštenega politika. Tudi levica se mi zdi navadno smetje, ampak takih gorečih zagovornikov tam le ne poznajo...
SDS_je_poden
10. 04. 2015 20.01
+1
Moto... vidim da je tvoj moto le podjeb... ampak brez skrbi, to ni znak nizkega osebnega razvoja.... a a, sploh ne.
mic3
10. 04. 2015 20.06
+1
koliko zagovornikov jj pa je tukaj gor ... 80% ljudi tukaj gor je njemu nenaklonjenih ... ampak samo 2% teh napiše "spodoben" komentar ... vsi ostali pa samo pljuvajo po jj v tri krasne, komentarji brez repa in glave ... sploh bi bilo pa lepo če bi se držali teme ... ne pa da v vsaki temi pa naj bo levo ali desno berem o jajceglavcu, majerju, zaporniku ... lahko bi še našteval ...
mototurist
10. 04. 2015 20.09
+2
hja, poglej, levaki nas hebete že petindvajset let-rezultat je slovenija v podnu. torej pusti mi malo veselja. drugače pa takega podj.. kot si ga vi privoščite z janšo pač ni sposoben normalen človek.
VSEZNALECno1
10. 04. 2015 19.49
+4
Banda sodniška....Zalar tud...neodvisni predsednik okrajnega sodišča ...kocjančičeva familija....neodvisni....pošteni...pol pa kr naenkrat minister LDS....banda
cmer?ek25
10. 04. 2015 19.44
-3
Kdo pa je ta gos.....Zalar...???,,a je to tisti gos....ki je nosil kante z mlekom v mlekarno...?????
vsismosužnji
10. 04. 2015 19.44
+7
majer je 94 rekel "ne bom odstopil in pika" to je bil signal za bodoče prekrškarje da mu sledijo!!! na prste ene roke lahko preštejemo tiste ki premogli toliko moralne drže da so odstopili po lastni volji!!!!
hillya
10. 04. 2015 19.50
+1
spet lažeš. matr ne moreš, da se ne zlažeš.
bertoolin
10. 04. 2015 19.53
-1
Odkod taksno sprenevedanje!? V redu,vemo da Janez ni cist...ampak vedno,ko je govora,da je jugofilska levica prav tako pokvarjena zacnejo njeni podporniki pisati samo o Jansi....na ta nacin ne boste uspeli odmakniti pozornosti od stvari,ki se dogajajo...
mic3
10. 04. 2015 20.33
+3
sodobnisužnji... spet nabijaš v tri krasne ...lažeš tako kot tvoji idoli
reike
10. 04. 2015 19.37
+14
ZALAR: ne ne ne,,,,v mojem primeru je KPK nepravilno vodil postopek, v primeru JJ pa absolutno prav...tako da se razumemo...
SDS_je_poden
10. 04. 2015 19.38
-2
jj je kriv že sam da reče dobro jutro. Sam poglej ta njegov geziht....
cmer?ek25
10. 04. 2015 19.46
-5
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++