Slovenija

FOTO: Sunki burje tudi do 180 kilometrov na uro

Ajdovščina, 02. 02. 2012 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Burja bo spet pokazala zobe. V Ajdovščini vrtci, šole in nekatere javne ustanove ostajajo zaprte. Vozniki, ki niso upoštevali prepovedi prometa za tovornjake, so ostali ujeti na hitri cesti ali so jih ustavili policisti.

Kleni ribiči so se na zamrznjenem Cerkniškem jezeru pri –12 stopinjah Celzija in močnem vetru lotili ribolova na star način – s sekanjem ledu in pobiranjem rib.
Kleni ribiči so se na zamrznjenem Cerkniškem jezeru pri –12 stopinjah Celzija in močnem vetru lotili ribolova na star način – s sekanjem ledu in pobiranjem rib. FOTO: Bralec Vekoslav

V Sloveniji bomo končno začutili pravo zimo s sibirskimi temperaturami, ki so zajele že večino Evrope. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo v noči na soboto snežinke pobelile večino naših krajev. Dežurni prognostik Brane Gregorčič je za 24ur.com povedal, da bo zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, ki se bo zaradi nizkih temperatur tudi obdržal. Zaradi močnega vetra bodo ponekod preglavice povzročali tudi snežni zameti.

Po sneženju bo Slovenijo še bolj stisnil mraz. V osrednji Sloveniji se bodo temperature gibale od –8 do –10 stopinj Celzija. "Lahko bi rekli, da bo ekstremno zimsko," pravi Gregorčič, ki dodaja, da bo živo srebro v nedeljo in ponedeljek zjutraj v zatišnih legah zdrsnilo do –20 stopinj Celzija. V Ljubljani so sicer –20 stopinj Celzija nazadnje izmerili januarja 1985. Tako nizke temperature so za prestolnico malo verjetne, vendar če se bo po sneženju zjasnilo, niso povsem izključene.

Več o vremenu ...

Posledice burje v Novi Gorici
Posledice burje v Novi Gorici FOTO: Bralec Dani

Krizni štab v stanju pripravljenosti

Burja na Primorskem se je danes nekoliko umirila, zato so vremenoslovci rdeči alarm spustili za eno stopnjo, na oranžnega. Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko je za 24ur.com povedal, da je za ajdovske razmere danes pihala zmerna burja, ki je vendarle dosegla krepkih 120 kilometrov na uro. Gasilci so dopoldne v naselju Močila v občini Kanal preprečili nadaljnje odkrivanje strehe na stanovanjskem objektu,  težave pa so bile tudi s fotovoltaično elektrarno v Gojačah.

V Ajdovščini je burja premaknila kiosk.
V Ajdovščini je burja premaknila kiosk. FOTO: Bralec Marko

V Ajdovščini se je medtem znova sestal "krizni" štab. Podaljšali so sklep o zaprtju vrtcev, šol in nekaterih javnih ustanov. Na novogoriški občini pa so se odločili, da bodo jutri vrtci, osnovne šole in glasbena šola v Novi Gorici odprti. Tudi šolski prevozi bodo organizirani po normalnem voznem redu. Zjutraj se bo sestal še štab civilne zaščite, ki bo preučil razmere in v primeru močne burje izdal ustrezna navodila.

Sunki burje tudi do 180 kilometrov na uro

Vse pristojne službe za pomoč in reševanje ostajajo pripravljene, saj se od petka popoldne dalje pričakujejo najmočnejši sunki burje v zadnjih dnevih. Benko domneva, da bi lahko sunki dosegli hitrosti, podobne tistim iz leta 2010, ko so v Ajdovščini izmerili sunek s hitrostjo 203 kilometre na uro, kar je zaenkrat neuradni rekord za te kraje.

Da bo burja jutri znova pokazala zobe, ocenjujejo tudi na Arsu. Gregorčič meni, da bodo sunki od jutra proti večeru vse močnejši, vrhunec pa naj bi dosegli v noči na soboto. Po ocenah Arsa naj hitrosti ne bi dosegle vrtoglavih 200 kilometrov na uro, povsem pa naj bi se približale 180 kilometrom na uro. Zvečer je v Dolu pri Hrastovljah blizu Črnega Kala izbruhnil gozdni požar, ki se zaradi burje hitro širi. Gasilci so na delu.

Zaradi pretrganih vodnikov in padca drevesa na daljnovod je do desete ure brez elektrike ostalo čez 1000 odjemalcev v Brdih in Divači.

Vreče pomagajo polniti tudi prostovoljni gasilci

Ponoči se je sicer divjanje burje umirilo, zato so si lahko oddahnili tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki jim po eni uri zjutraj ni bilo več treba posredovati. Največ dela so imeli ajdovski gasilci pri krotenju dimniškega požaru v Budanjah in ob odkritju strehe drvarnice sredi mesta.

Burja je včeraj poškodovala 20 objektov. Po podatkih Civilne zaščite Ajdovščina so imeli reševalci opravka s podrtimi drevesi, odkritimi strehami ter tudi s prevrnjenimi smetnjaki in reklamnimi panoji. Ajdovski poklicni gasilci za zdaj brez težav odpravljajo posledice burje. Ker pa počasi zmanjkuje vreč za obteževanje sten, bodo na pomoč priskočili tudi prostovoljni gasilci.

Burja je povzročila kar nekaj nevšečnosti. Poglejte fotografije:

Tovornjaki zasedli parkirišča v Vipavski dolini

Precej težav je močna burja povzročila v prometu. Najslabše so jo odnesli vozniki, ki niso upoštevali prepovedi prometa za tovornjake in so ostali ujeti na hitri cesti ali so jih ustavili policisti. Slednje so policisti pospremili do najbližje policijske postaje, kjer so po plačilu kazni dobili nazaj odvzete dokumente.

Tovornjakarji so tako napolnili vsa parkirišča ob hitri cesti v Vipavski dolini in parkirišče družbe Slo-car v Ajdovščini. Na vseh parkiriščih je za voznike poskrbljeno, saj se tam lahko oskrbijo s hrano, pijačo in gorivom. Tovornjakarji bodo lahko pot nadaljevali, ko sunki burje ne bodo več presegali 130 kilometrov na uro. Tovornjaki s ponjavami in hladilniki pa bodo morali počakati do tedaj, ko bo burja pihala le do 100 kilometrov na uro.

Na Darsu pa zaradi napovedi močne burje v petek in soboto razmišljajo o popolni zapori prometa na hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Ajdovščino. V tem primeru naj bi  tovornjake preusmerjali na obvoz že pred prihodom na Razdrto ali tik za državno mejo z Italijo.

Več o razmerah na cestah ...

Pristojni svarijo, da se v teh vremenskih razmerah izogibajte dejavnostim zunaj, da zaščitite steklene površine in na varno pospravite jeklene konjičke.

V Luki Koper ne pričakujejo neposredne škode

Valovanje morja se je čez dan umirilo. V petek in soboto pa lahko najvišji valovi presežejo višino štirih metrov.

V koprskem pristanišču, ki sicer ostaja zaprto za ladijski promet, burja tudi ponoči ni povzročila nobene škode, položaj pa je pod nadzorom, je povedal tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik. Zaradi burje ne pričakujejo neposredne škode, saj gre za izjemne vremenske razmere, zaradi katerih jim stranke ne morejo zaračunati odškodnine zaradi neupravičenega zadrževanja ladij. Prav tako ne bodo imeli nikakršnega izpada prihodkov, saj bo tovor, ki ni bil pretovorjen v sredo, pretovorjen danes ali v prihodnjih dneh, je še pojasnil Šik.

V spodnji galeriji si lahko pogledate fotografije, ki jih pošiljajo bralci:

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Egoistik
03. 02. 2012 02.12
Dihajte, dej.
unidi
03. 02. 2012 01.00
+4
205 km/h !!!!! a mi se sprehajamo po mestu :D
bad-grandpa
02. 02. 2012 23.11
+16
Sigurno je Janša kriv za tako vreme! Narava je ponorela ko je izvedela, da bo mandatar :)
MINI YSC
02. 02. 2012 23.08
+18
Relativna hitrost vetra v Ajdovščini in po Sloveniji 30 km/h – "Popolnoma mirno." Drevesom se ne ljubi premikati listov. 40 km/h – Drugje po Sloveniji ljudje zapirajo okna. V Ajdovščini veter upihne nekaj regratovih lučk. 50 km/h – Drugje po Sloveniji se ljudje držijo za kape, da jim jih ne odnese. V Ajdovščini odprejo vsa okna in vrata, da se malo prezrači. 60 km/h – Ajdovci se odpravijo na sprehod in uživajo v ljubki sapici. Tujce po cesti že zanaša med hojo. 70 km/h – Drugje po Sloveniji spravljajo avte v garaže in zapirajo polkna. Ajdovci dajo ven sušit cunje. 80 km/h - Ajdovci pošljejo otroke malo ven da se “preluftajo”. 90 km/h – Drugje po Sloveniji prevrača smetnjake in razbija šipe. Ajdovci začnejo prižigati cigarete z vžigalico med dlanmi. 100 km/h – Drugje po Sloveniji radii in televizije panično opozarjajo pred vetrom. Ajdovec se pelje na panoramsko vožnjo po cesti proti Podnanosu in se prisrčno nasmeji prevrnjenim kamionom. 120 km/h – Drugje po Sloveniji lomi drevesa in uničuje pridelke. Ajdovci se veselijo, ker jim ni treba pometati. 150 km/h – Drugje po Sloveniji odkriva strehe in lomi ostrešja, drevesa pa izruje s koreninami vred. Ajdovci počasi zaprejo okna. 180 km/h – Drugje po Sloveniji: razglašena je splošna naravna katastrofa, gasilci in civilna zaščita iz vse države hitijo na pomoč ljudem s podrtimi hišami. Ajdovcem ni jasno kaj komplicirajo. 200 km/h – V Ajdovščini polomi nekaj vej in odnese kak korec s strehe. Drugje po Sloveniji smrtne žrtve. 300 km/h – Drugje po Sloveniji: popolno uničenje, mesta so zravnana z zemljo. Ajdovci rečejo: Ej, ma dns pej piha!
traktor55
05. 02. 2012 19.33
agnus
02. 02. 2012 22.43
+17
Šokantno! Temperature se lahko spustijo tudi do -15. Preverjeno! Reklame! Preverjeno! Takoj po reklamah pa o ekstremih vremenskih razmerah! Reklame.Reklame.Šokantno! Več info.po reklamah!
nikiz123
03. 02. 2012 07.35
+1
Tone 12345
02. 02. 2012 22.13
+20
A še niste nikoli zasledili da mediji(novinarji) vedno uživajo v pretiravanju ter napovedovanju ekstremnih razmer!!Kakor napr temperature so estremno nizke in zdaj POZOR tudi v naslednjih dneh se bo to nadaljevalo-tukaj pri napovedovanje ekstremih in kaotičnih razmer začenjajo doživljati orgazem!!!!!Tako je vedno pri poplavah burji,mrazu sam da bo hudo in da temu ni videti konca!!!!Enostavno uživajo v tem sam da je za njih zanimivo!!!!Če ni tako gredo takoj raje na drugo temo ker za njih ni več zanimivo!!Razmere se ne smejo urediti,ker potem za njih ni več ratinga!!!!!!!In to je posledica totalne nerazgledanosti!Raje ne bom nadaljeval!!!!
agnus
02. 02. 2012 22.55
+2
makajjezvami
02. 02. 2012 22.58
To je tako kot z omejitvami na cesti. Nekatere gredo v take skrajnosti da jih nihče več ne spoštuje (v tem primeru verjame).
Janša je naš
02. 02. 2012 21.20
+8
Zdaj še pa naj ljubljančani malo napišejo kako je pa pri njih za živeti v skoraj večni megli
swz112
02. 02. 2012 21.38
+12
Ssheila
02. 02. 2012 19.48
+13
burja res ni tako huda... samo jo imam že več kot dovolj!
Janša je naš
02. 02. 2012 19.27
+14
TO JE ISTO KOD DA BI PISALI O lJUBLJANSKI MEGLI KI TRAJA SKORAJ VSE LETO
savincan123
02. 02. 2012 19.20
+20
a se vam -10 zdi zacetk februarja mrzlo????mislim halo sred zime smo,kaj vam je....pa glede burje pa tole,vsako leto pozimi je tako na primorskem,ampak letos se je pa medijem utrgal...kot da nimajo kej bol pametnga porocati......
makajjezvami
02. 02. 2012 23.00
+0
če nimaš o čem govorit govoriš o vremenu, a ne
neziie
02. 02. 2012 19.15
+15
Zarad mene lohk skoz piha burja ,če bo povprečna plača vsa2 jurja.
lotos_p
02. 02. 2012 18.02
+48
Dajmo se zresnit, no! Burja na Vipavskem je popolnoma normalen pojav in je te dni enako mocna kot je bila leta pred vele-novinarskim vdorom v vipavski zimski mir!!! Ozebline??? Ja vsi na ajdovskem smo ze cisto pozebli!!! Saj bi se zmrznili, ce nas ne bi pisanje taksnihle neumnosti pogrelo od casa do casa....Da se razumemo....TU NI NOBENIH EKSTREMNIH RAZMER....taksna je pac vipavska zima...bila in bo...
El_Pistolero
02. 02. 2012 17.57
+11
Moram reči,da bi se mi prav prilegel kakšen dan z 35 stopinjami celzija.
Manuel Bozic
02. 02. 2012 17.52
+12
Pa še tako lepo nastavite okno v katerega Naj bi vam mi posredovali posnetke in video vsebine ,to se zunaj PLAČA mi pa poskrbimo ,da vi dobite plačano .Ljudje nehajte pošiljat al pa Naj vam dajo honorar.
mr-x
02. 02. 2012 19.23
+5
Nightmonster
02. 02. 2012 17.50
+7
Pa pravijo da se zemlja segreva....
Manuel Bozic
02. 02. 2012 17.50
+12
Očitno je Burja pri nas odkar je POP tv v Sloveniji , prej smo imeli kalifornijo "A NE" butli
igor igor
02. 02. 2012 20.28
+3
Marko Rio
02. 02. 2012 17.43
+19
Burja je del folklore v vipavski dolini. Saj brez burje sploh ni zime. Pustite nam burjo in celinci ne se vtikavat tja kamor ne sodite. Poročajte raje po kolk so ribe na Tajskem. Mogoče vam uspe celo ceno zadeti. Našo BURJO pa pr mir pustite naj piha tako kot je pihala že od zmeraj, in to celo brez rdečega alarma!!!
mojcd
02. 02. 2012 17.28
+10
očitno, če ni negativno se ne bere. Ne pomnim, kdaj bi mediji širili pozitivne misli, očitno se ne prodaja - in osebno menim, da imajo mediji VELIK delež pri nastali situaciji v SLO. 24 pur, svet....ne moreš verjeti kako nizko lahko pade novinarstvo, najhuje pa je da so vse zgodbe naj bi, verjetno, morebiti, po neuradnih....torej niti ena informacija preverjena - kar je osnova novinarstva.
Tone 12345
02. 02. 2012 17.17
+14
A še niste nikoli zasledili da mediji vedno uživajo v pretiravanju ter napovedovanju ekstremnih razmer!!Kakor napr temperature so estremno nizke in zdaj POZOR tudi v naslednjih dne se bo to nadaljevalo-tukaj pri napovedovanje ekstremih in kaotičnih razmer začenjajo doživljati orgazem!!!!!Tako je vedno pri poplavah burji,mrazu sam da bo hudo in da temu ni videti konca!!!!Enostavno uživajo v tem sam da je za njih zanimivo!!!!
jerger1
02. 02. 2012 17.26
+1
novinarji se raje grejejo v svojih prostorih in že par dni objavljajo stare podatke. Pač ne najdejo kaj drugega, kot uživanje ob naštevanju mrtvih. orkanski burji in polarnem mrazu- To so naši mediji.
mojcd
02. 02. 2012 17.11
+8
Kleni ribiči so se na zamrznjenem Cerkniškem jezeru pri –12 stopinjah Celzija in močnem vetru lotili ribolova na star način – s sekanjem ledu in pobiranjem rib. Sveže iz Mercatorja :):):):):)