Slovenija

Janša ob Minattijevi smrti: Neizbrisljivo se je vpisal v srca mnogih

Ljubljana, 10. 06. 2012 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po smrti Ivana Minattija sta svojcem izraze sožalja poslala minister Žiga Turk in predsednik vlade Janez Janša. Ta je poudaril, da je Slovenija izgubila velikega pesnika, ki je znal s preprostimi besedami ubesediti globine človeške duše.

Ivan Minatti
Ivan Minatti FOTO: Marjan KUKEC/DLIB

Minister za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žiga Turk je ob smrti pesnika Ivana Minattija svojcem poslal izraze sožalja, so sporočili z ministrstva. Minatti je bil velik slovenski pesnik, nepozaben in nedosegljiv lirik povojne slovenske poezije in pionir v časih po drugi svetovni vojni, ki intimizmu še niso bili naklonjeni, je zapisal Turk.

Iskreno in globoko sožalje Minattijevim svojcem je v sožalnem pismu izrazil tudi predsednik vlade Janez Janša, so sporočili iz premierovega kabineta.

V bogati beri življenjskega in umetniškega opusa Ivana Minattija so cvetela semena rahločutnosti, ljubezni, intimističnega vpogleda v človekove stiske, strahove in tesnobo. "Njegov pogled v veličino narave in družbe, njegovo zavedanje, da 'nekoga moraš imeti rad', je Slovenkam in Slovencem ponudilo pot v iskanje prijateljstva in iskrenega sodelovanja drug z drugim," je zapisal predsednik vlade.

Janša je spomnil tudi na žlahtne nagrade, ki jih je Minatti prejel za svoje umetniške in ustvarjalne dosežke, in poudaril, da se je pesnik s svojim ustvarjalnim delom neizbrisljivo vpisal v srca mnogih.

"Slovenija je z njegovim odhodom izgubila velikega pesnika in prevajalca, ki je znal s preprostimi besedami ubesediti globine človeške duše. Ivan Minatti je trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico, njegov življenjski in umetniški opus pa bo kot neizbrisen pečat žarel močno in mogočno na Parnasu slovenske poezije," so Janševe besede povzeli v njegovem kabinetu.

V 89. letu starosti je v soboto umrl pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti. Svojo pesniško pot je začel z zbirko S poti iz leta 1947, s katero je upesnjeval čas NOB, najbolj znan je bil po pesmi in zbirki Nekoga moraš imeti rad iz leta 1963.

Boris A. Novak: Minatti med prelomnimi pesniki 20. stoletja

Ivan Minatti je bil eden izmed prelomnih slovenskih pesnikov 20. stoletja, ki je zoper kolektivistično estetiko, ki se je uveljavila po drugi svetovni vojni, nastopil z osebnim pesniškim glasom, je ob Minattijevi smrti ocenil pesnik Boris A. Novak.

Minatti je znotraj literarnega gibanja intimizma ustvaril nekaj najbolj izrazitih osebno obarvanih pesmi, ki so izrazile tudi življenjsko občutje mnogih ljudi, je dejal Novak.

Minattijeva poezija kaže tudi, da tisto, kar je najbolj osebno, potrka na srca največjega števila ljudi. "Njegova pesem Nekoga moraš imeti rad je v tem smislu ne le ena izmed najbolj priljubljenih pesmi v vsej zgodovini slovenske lirike, ampak tudi ena izmed največjih pesmi, saj je utelesila način doživljanja sveta slovenskega človeka tega obdobja," je dodal.

Novak meni, da je bil Minattijev pesniški glas "vseskozi utišan", tudi njegove partizanske pesmi, ki so se po svojem "mehkem tonu" razlikovale od tedaj prevladujočega toka poezije.

Minatti je bil "tišini v sebi in v svetu" zvest vse svoje življenje in vso svojo pesniško pot, poudarja Novak. Tako je denimo pesniška zbirka Bolečina nedoživetega "izražala tisto vrsto hrepenenja, ki so ga čutili mnogi ljudje, pa ga niso mogli ali smeli izraziti".

Minattijeva lirika je tako "opravljala najvišjo možno vlogo, ki jo poezija lahko opravlja", to je, da izrazi način počutja posameznika. Zato po mnenju Novaka tudi ni naključje, da so se z njegovo liriko poistovetili mnogi, ki sicer zelo redko posegajo po pesniški besedi.

Minatti je med drugim prejel Prešernovo in Sovretovo nagrado.
Minatti je med drugim prejel Prešernovo in Sovretovo nagrado. FOTO: Thinkstock

Pesnik in prevajalec ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer podobno kot Novak ugotavlja, da je Minatti že v partizansko poezijo, ki je bila predvsem pesem odpora, vnesel intimo in poudarjeno človeško noto, kar je ostala njegova temeljna prepoznavnost.

Prav tako je bil Minatti med prvimi pesniki, ki po svoji temeljni naravnanosti niso mogli zatajiti človeške stiske, ki je bila takrat tudi družbena. Zato so ga zaradi njegovih pesmi tudi večkrat napadli, dodaja Taufer.

Novak pa se spominja, da je kljub generacijski razliki med njima Minattija poznal in ga pogosto videval. "Občudoval in spoštoval sem njegovo držo, ki je bila vseskozi pokončna, kritična do vseh družbenih sistemov, v katerih je živel," je poudaril Novak.

Ivan Minatti
Ivan Minatti FOTO: Marjan KUKEC/DLIB

Spomnil je tudi na njegov fascinanten človeški značaj, saj je bil "človek, ki je bil obenem izjemno trden, kot bi bil izklesan iz skale, in v isti sapi izjemno občutljiv, mehak in odprt, poln duhovitosti in duha".

Taufer pa se Minattija spominja kot izjemno toplega in neposrednega človeka. "Bil je človek, kakršnega je bilo veselje srečati," je dodal. Kot njegov prvi urednik Tauferju ni objavil pesmi, za kar pa mu je Taufer hvaležen. Poleg prijateljskih vezi sta imela tudi skupne ljubezni kot prevajalca, saj sta oba prevajala makedonsko poezijo, je še spomnil.

Minatti se je rodil 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah. Kot predstavnik intimistične, rahločutne, nežne poezije je s pesmijo razkrival stiske sodobnega človeka, njegovo resignacijo in melanholijo.

Med njegove najbolj znamenite pesniške zbirke sodijo Pa bo pomlad prišla (1955), Bolečina nedoživetega (1964, 1994), Ko bom tih in dober (1973), Pesmi (1980) in Prisluškujem tišini v sebi (1984).

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katja10
11. 06. 2012 16.25
+3
Tako čudno mi je Nekdo v meni počasi zapira oči, trudne, žalostne, in se obrača v stran, da nihče ne opazi solze, ki bo kanila, da je nihče ne umaže solze poslednje, solze žalosti po lepoti. Tako čudno mi je ... Ali ne umira nekdo v meni rahlo, rahlo, neopazno kot list v poznem soncu, kot roža z nagnjeno glavo, da ne veš: morda sanjari o modrem nebu? Nekdo v meni zapira oči. - Samo za spoznanje bo trši korak, za spoznanje bolj trpka črta okrog ust. Ivan Minatti
santamaura
11. 06. 2012 10.30
+14
Tako je to. Če bi pa kandidiral za predsednika vlade, bi pa Janša dal objaviti kakšne ponarejene in prirejene dokumente, da je sodeloval z udbo
Tonček Balonček
11. 06. 2012 08.49
+1
Janša naj svojo kritiško žilico in nekrologe ubesedi konec novembra, ko bomo obhalali smrt slovenskega pesniak Franceta ABlantiča, ki so ga komunisti umorili na Grčaricah, ko s eninaši fantje niho hoteli predati in so raje umrli v imenu Kristusovih ran! Zakaj zdaj an vse prretege hvali nekega partizana in partijskega sekretarja mi pa res ni jasno, morala protestirati Mlada Slovenija in Ljudmila Novakova! A Lukšič ima pa še vdno krvave roke, a ker ni pisal pesmi?
alien8potnik
11. 06. 2012 09.27
+3
sherum
11. 06. 2012 08.09
+10
Ja vbil je zaveden slovenski fant , saj je kot mladenič odšel v partizane, borit se proti domačim izdajalcem in okupaterju slovenske zemlje Naj počiva v miru
tron3
11. 06. 2012 11.42
+7
Kar pa seveda aktualni predsednik države ni nikoli bil, še vedno mentalno živi v letu 1945, in objokuje propad fašizma in nacizma, ki ju je predstavljajo na slovenskih tleh domobranstvo z pokroviteljstvom RKC, res pa se je JJ času svojih zablod, ki jih je doživljal kot travmo za nekaj časa inflitrital v KPS, vendar tam prostora za njega ni bilo, se je potem kot zrel in odgovoren državljana države te podalpske našel smisel svojega obstoja, v trgovini z orožje, kot predsednik politične stranke, pa celo Vlade in kot osvoboditelj izpod jarma Jugoslovanskega, pa če tudi ni imel nič skupnega z osamosvojitvijo, razen da se je dal zapreti, v rest vojaški, zaradi nepomembnega dokumenta!
sherum
11. 06. 2012 12.33
+7
aktualni neizvoljen od ljudi , predsednik vlade..............
zaenotnost
11. 06. 2012 07.44
+16
Nedostojnost JJ podobna tisti kot tista na pogrebu J.Drnovšku...kaj vse je zmožen mračen um.
habsburger
11. 06. 2012 09.33
-6
zamračeni umi komentirajo "nedostojnost" nekoga, ki je bil žrtev takšnih umov, kot večina poštenih slovencev....
Saloreich
11. 06. 2012 10.25
-3
alien8potnik
11. 06. 2012 12.43
+3
nič takšnega, lepe besede. zares lepe. problem je le, da jih je izrekel tisti, ki omalovažuje partizane in povzdiguje domače izdajalce. minatti je bil partizan. in ni imel z miselnim horizontom janše nič skupnega. zato so te besede janše odveč in preveč. ker so neokusne. ker on enostavno ni kredibilen, da jih izreka.
zaenotnost
11. 06. 2012 12.46
+2
jj nikdar nikolin nič ne reče? ON je zlonamerni,"princ teme " po Drnovšku. Ne spodobi se, da ko človek, ki je morda tudi vzrok smrti leporeči ob njegovi smrti, pred tem pa je deloval zahrbtno za letalskio vozovnico zdravilcu in Brezigarjeva je takrat dejalo, da je zanjo vseeno ali 600€ ali miljon prekršek je prekršek v slučaju Janše, kjer so šli miljoni pa nikomur nič mar. Enostavno oglašanje JJ je nedostojno
KML
11. 06. 2012 07.42
+15
Ivan Minatti, hvala ti za vse prekrasno ubesedene modrosti. JJ, pusti ga počivati v miru, nam pa daj možnost, da se od ustvarjalca v miru poslovimo. Svoje politične točke zbiraj drugje. Kje jih pa sploh lahko zbereš, je pa že naloga za znanstveno fantastiko. A vem, da se boš znašel in boš spet spretno orkestriral kakšen nepomemben škandalček. Ravno toliko, da bo dovolj za metanje peska v oči.
cirenij
11. 06. 2012 07.44
+8
Politika je sladka. In polna sprenevedanj. Všečnost je lastnost enih in drugih. Tudi za ceno lastnega prepričanja.
habsburger
11. 06. 2012 09.38
-5
kml, zakaj si le vi rdeči zombiji prilaščate še naprej, dela in delovanje nekdanjih partizanov, ki so pa bili vse prej, kot komunisti. Komunisti ste nastopili 45 leta, ko ste si "prisvojili" delo partizanov (tudi tam, kjer se ni nikoli niti slišalo govoriti o njih, po vojni, tudi 70 let kasneje , pa imamo teh hostarjev več, kot jih je bilo med "vojno"! Kje ste se tako uspešno skrivali, da vas ni nobeden opazil? In tudi, koliko bi pa morali biti stari danes, če ste se "borili" (za svoje privilegije , poskriti ) že pred 45 letom in zakaj so pa morali "osvoboditi" evropo Američani, Angleži, če ste vsi vi skrivači bili naokrog tako "aktivni"?
Saloreich
11. 06. 2012 10.35
-5
Škandalček? Torej je JJ podtaknil Zokiju 400.000E v KLM naložbe? Znanstvena fantastika ni kaj!
Saloreich
11. 06. 2012 12.45
-1
Pričakujem repliko ne minusov ovce haha :)
El Diablo 2013
11. 06. 2012 13.01
+1
in kaj naj bi ti repliciral ofca? če do danes še nisi prebral, da omenjeni dokument ni enak, kot na durs-u, kaj naj ti potem repliciramo. ko bo pravi dokument zunaj in ne tisti, ki jih vi ponavadi lepite po kleteh, potem bo kaj za replicirat. dudek
Saloreich
11. 06. 2012 14.28
+1
Ti kar verjemi tej družini Mafijanković haha :)
alien8potnik
11. 06. 2012 07.30
+15
lažne solze, kot je lažno vse v trenutni slovenski politiki na oblasti.
Pos1on
11. 06. 2012 05.43
+20
če nebi blo partizanov tud slovencev nebi bilo
alien8potnik
11. 06. 2012 07.32
+15
in ne slovenskega jezika, v katerem je pisal minatti. kajti kolaboracionisti so nas prodali hitlerju, ki je našo deželo hotel narediti nemško. oni pa so mu vzklikali v pozdrav, medtem ko so se minatti in ostali partizani borili v gozdovih in umirali zato, da imamo danes svoj jezik in svojo domovino.
vertex
11. 06. 2012 09.33
+5
Saloreich
11. 06. 2012 10.23
-8
Tudi brez slovenskih partizanov bi zaveznikom uspelo poraziti Rajh. 1000%
alien8potnik
11. 06. 2012 12.17
+6
nisi nič ponosen na to, da je našim partizanom na naši zemlji to uspelo kar samim, ne? te bolj veseli sramotno dejstvo, da smo bili med tistimi, ki so imeli kolaboracioniste?
alien8potnik
11. 06. 2012 12.21
+5
poleg tega je šlo za partizane v celotni jugoslaviji - njihova uspešna in junaška borba pa je hitlerja prisilila, da je kar nekaj sil usmeril k nam, kar ga je dodatno slabilo na drugih frontah. ne, zavezniki bi imeli bistveno težjo nalogo, če v jugoslaviji in sloveniji ne bi bilo tako silovitega odpora partizanov. smrt fašizmu, svoboda narodu! na naše partizane smo lahko edino in samo ponosni. na kolaboracioniste, to sramoto naše zgodovine, pač ne. in minatti je bil med junaki. velik pesnik, velik človek. hvala mu za vse!
cepec22
11. 06. 2012 05.28
+15
Kaj bo pisalo, ko bo Jansa zakljucil svojo bogato kariero neumnosti in lazi. Kdo bo tisti, ki bo o njemu napisal kaj lepega kaj velikega in ga okrasil s tujim perjem? Resnicno je clovek, brez karakterja z obrazi, katere prilagodi pac po potrebi. Ali ni tako? Zeleli ste, poslusajte in citajte. Pa lep zacetek tedna vam zelim vsem skupaj v zeleni dezelici.
resslovenka
11. 06. 2012 09.56
+2
Nekaterih ljudi se bomo vedno spominjali po njihovih delih v življenju, nekateri bodo utonili v pozabo tisti trenutek, ko jih ne bo več. Ni važno kaj si, ampak kdo si kot človek!
povemvsem
11. 06. 2012 00.53
+25
majer in poezija?hallllo
Franciska Pavlin
11. 06. 2012 06.08
+11
Tudi moja prva misel je bila, a Majer sploh ve kaj je to poezija?
habsburger
11. 06. 2012 09.39
+2
seveda, ko ste pa navajeni "poezije" z prelivanjem krvi ter tudi vi nikoli niste imeli pojma o poeziji in pravi umetnosti!
El Diablo 2013
11. 06. 2012 13.05
+2
ja in tvoj majer je navajen ''poezije'' BOBU BOB - prepisovanje, lepljenje in trepljanje po prsih
saintjozef
11. 06. 2012 00.19
+14
"Njegov pogled v veličino narave in družbe, njegovo zavedanje, da 'nekoga moraš imeti rad', je Slovenkam in Slovencem ponudilo pot v iskanje prijateljstva in iskrenega sodelovanja drug z drugim," je zapisal predsednik vlade. --mogoče bo pa zdaj celo kako pesem prebral. Se vidi, da ima novo višjo svetovalko in upam, da mu bo tud obrazložila napisano, sploh kaj je to ISKRENO SODELOVANJE.
nefretete
11. 06. 2012 00.37
+6
nefretete
11. 06. 2012 00.39
+9
heello
10. 06. 2012 23.47
+18
JJ je spet pokazal svojo dvoličnost, pa še o globini duše govori.
majorb
11. 06. 2012 01.18
+13
to niso njegove besede ampak njegove tajnice
Saloreich
10. 06. 2012 23.31
-14
No, šimfate Janševo domobranstvo, ko pa se zgodi, da pohvali pesnika, ki je bil pri partizanih pa spet nekaj ni prav ?? Kaj bi sploh radi potem???
saintjozef
10. 06. 2012 23.50
+19
Res čudno izgleda, ja. Ampak spomni se na Janšev odnos do partizanstva. Niti na eni proslavi ga ni bilo, kjer je bilo slutit na te težke čase. Tudi na kulturni ne. In šeenkrat: RES ČUDNO IZGLEDA..... Že ve zakaj se je moral oglasit.
Saloreich
11. 06. 2012 00.20
-9
No, saj tudi levi ne hodijo na prosalve oziroma žalovanja belih.. Kar pa ne pomeni, da ne bi smeli.. In obratno seveda.
nefretete
10. 06. 2012 23.29
+24
Počivaj v miru dragi poet. Naj umolknejo ljudje in spregovorijo trave, reka, drevo ali kamen...
Domen Dolenc 1
10. 06. 2012 22.46
+4
le enkrat se pa z janšo strinjam. vpisal se je v srca mnogih!
tinetone
10. 06. 2012 22.42
+17
zdej se pa vsi politiki slinijo
Komentiranje prepovedano
10. 06. 2012 22.33
+20
Ja. Majer je pa zelo velik poznavalec in ljubitelj kulture. Tiste, ki jo ukinja. Ampak: vseeno nas debeli neumni slon, ki lomi naš porcelan ne more prepričati, da je balerina, mar ne? No, nekatere že...
habsburger
11. 06. 2012 09.48
-1
kukizaver, kdo pa lomi tvoj "balkanski" porcelan? Vaša umetnost, ki jo z svojo rdeče balkansko vulgarnostjo in nasilnostjo in ob podpiranju iz ozadja, vsiljujete Slovencem, ste prav smešni in tragekomični. Spomnimo se samo , zadnjega, že drugič "umetniško" prizganega križa v Strunjanu. V svoji praznoglavosti ste pravi umetniki.......
odkimasin
10. 06. 2012 21.30
-2
Vse v duhu varčevalnih ukrepov. Se bo še ena borčevska pokojnina nehala izplačevat.
SimonaHamer
10. 06. 2012 21.27
+17
Nikar ne hitite, mladi, med pesnike Nikar ne hitite, mladi, med pesnike. Ostanite čim dlje v predpesniški fazi. Biti pesnik v življenju, ni to, kar biti pesnik v povesti. Poezija, to so porazi. Morda vas na kraju, v resnici čakajo rože, a dolgo je samo trnje, na levi in desni. Nikar ne hitite k slavi. Ostanite čim dlje mladi. Ko tega ne boste več zmogli, se bodo rodile pesmi. Izet Sarajlić (Prevod: Josip Osti)
nefretete
10. 06. 2012 23.11
+7
Jure Herer
10. 06. 2012 21.25
+9
ZBUDI SE IN SE UPRI, NOVA SVETOVNA UREDITEV PRIHAJA TUDI V TVOJO VAS, POLITIKA JE UGRABLJENA, PRIVATNI INTERESI VODIJO SVET, TELEVIZIJA JE PROPAGANDA, RELIGIJE SI LASTIJO BOGA, ZNANOST JE IZUMILA CO2 PROBLEM, TERORIZEM JE SAMO IZGOVOR, UKINITEV TVOJIH PRAVIC JE CILJ
Logic Popeye
10. 06. 2012 23.32
-3
HomerRuler
11. 06. 2012 02.42
+3
cez par let bos sebi cestital za debitelnost gospod logika