Gospodarstvo

Po ledeni ujmi omrežje Elektra Ljubljana še ranljivo

Ljubljana, 03. 03. 2014 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred mesecem dni, natančneje 2. februarja, je bilo zaradi ledene ujme na območju Elektra Ljubljana brez napetosti 2586 transformatorskih postaj. Zdaj elektriko zagotavljajo že praktično vsem odjemalcem, a poudarjajo, da je omrežje še ranljivo.

Konec tedna se je končalo stanje, v katerega je Elektro Ljubljana pahnila ledena ujma, ki je v začetku februarja ukleščila Slovenijo. Praktično vsem odjemalcem ponovno zagotavljajo električno energijo, brez napajanja so le še posamezne transformatorske postaje brez stalnih odjemalcev. A omrežje je še ranljivo.

Na vsem območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je trenutno vzpostavljeno začasno obratovalno stanje, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal izvršni direktor enote za obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja pri Elektru Ljubljana Iztok Bartol. Najbolj šibki so daljnovodi na območju Notranjske.

Lokovec - 7
Lokovec - 7 FOTO: Bralec Tomaž
Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je povedal, da je trenutno brez napajanja še šest transformatorskih postaj, ki nimajo stalnih odjemalcev. Od tega štiri napajajo 97 počitniških hiš, dve pa postaje mobilnih operaterjev. Vse ostale transformatorske postaje pa napajajo bodisi preko omrežja ali preko agregatov.

Teh imajo še sedem in Ribič pričakuje, da jih bodo lahko kmalu ustavili ter tudi te odjemalce priklopili nazaj na omrežje.

Na vrhuncu havarije, 2. februarja, je bilo na območju Elektra Ljubljana brez napetosti 2586 transformatorskih postaj. Pri sanaciji je sodelovalo 500 sodelavcev družbe - tudi tistih, ki običajno ne odhajajo na teren - ter 500 zunanjih sodelavcev. Trenutno je še veliko ljudi na terenu, a z današnjim dnem se v družbi vzpostavlja normalno stanje, je dejal Ribič.

Ribič je opozoril, da je omrežje še zelo šibko oskrbovano. "Je ranljivo, verjetno bo še prihajalo do izpadov," je dejal in kot nevarnost za prekinitev dobave električne energije izpostavil denimo večja neurja in nevihte. Upa, da bodo uspeli omrežje uspeli sanirati do konca poletja, kot so obljubili.

Najbolj zahtevna bo sanacija 110-kilovoltnega omrežja. Odjemalce na območjih Kamnika, Kočevja, Ribnice, Žirov, Logatca, Cerknice in Vrhnike zato opozarjajo, da bo dobava električne energije zaradi obnove omrežja do končne sanacije večkrat motena.

Žled na Postojnskem - 6
Žled na Postojnskem - 6 FOTO: Reuters

Škoda bo presegla 20 milijonov evrov

Kakšno škodo je ledena ujma povzročila Elektru Ljubljana, kažejo številke: podrtih je približno 3000 lesenih in 92 kovinskih drogov, poškodovanih je več kot 4000 konzol in 6000 izolatorjev. Prizadetih je bilo 1800 kilometrov srednjenapetostnih vodov in približno 10 odstotkov nizkonapetostnih vodov, je naštel Ribič.

O višini škode ni hotel podrobneje govoriti, saj se z zavarovalnico še pogajajo, bo pa presegla 20 milijonov evrov. Ob tem je zanikal, da bi imeli škodo, ker je bilo omrežje slabo vzdrževano. "Bilo je kar dobro vzdrževano," je zatrdil.

Kako bo potekala sanacija in kje bodo dobili sredstva zanjo, še ne vedo. "Kot kaže, bomo večino posledic te havarije krili sami z dolgoročnimi krediti," je dejal Ribič, ki od države ne pričakuje veliko, morda jim bo pustila dobiček in ga bodo lahko usmerili v sanacijo omrežja. Ostale načrtovane investicije bodo morali zaradi te nesreče verjetno zamakniti za leto ali dve.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
05. 03. 2014 18.21
+1
Se ko sem bil pri DES-u in potem pri Elektri sem dvakrat pregledal telegrafrco ali pa jambor, ce me bo drzal . .. . . Zakaj bi se to v kapitalizmu zboljsalo? . . .. . .
aghr
03. 03. 2014 14.18
+1
Tisti ledeni dež februarja je bil hud ekstrem. Tako redek pojav bo lahko postal v prihodnosti, se bojim, vse bolj pogost. Na srečo pa bo pred nami po torku več kot teden lepih, sončnih dni.