Slovenija

Po kruhu dražje še meso in mleko

Ljubljana, 18. 01. 2011 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan/STA/Š.Z./T.Š.
Komentarji
477

Po kruhu se bo podražilo še meso, in sicer za do 10 odstotkov. Po 1. februarju pa se bodo dvignile cene mlečnih izdelkov. Slovenija je podobne cenovne šoke beležila že med letoma 2007 in 2008.

Podražitev kruha ne bo edina stvar, ki nas bo udarila po žepih. V kratkem se nam namreč obetajo tudi podražitve mesa in tudi mlečnih izdelkov. Ob predpostavki, da bi se vse cene hrane povišale za pet odstotkov, bi bila letna inflacija zaradi tega višja za 0,7-odstotne točke, so izračunali na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Opažajo, da se cene prehranskih in drugih surovin na svetovnih trgih dražijo že nekaj časa. Do prenosa v maloprodajne cene v Sloveniji je začelo prihajati z novim letom, kar je povezano predvsem z dejstvom, da se v tem času med dobavitelji in trgovci oblikujejo novi plačilni pogoji za letošnje leto.

Po podatkih Eurostata se je lani hrana v območju evra podražila za 1,8 odstotka, v Sloveniji pa za 2,3 odstotka.

Slovenija je cenovne šoke na področju cen prehranskih in ostalih surovin beležila že med letoma 2007 in 2008, ko so se cene hrane povišale za 12,9 oziroma 3,8 odstotka. V območju evra so se cene hrane v teh dveh letih podražile za 4,9 oziroma 3,3 odstotka.

Cena pšenice je v tem trenutku višja od januarske lani za kar 127 odstotkov.
Cena pšenice je v tem trenutku višja od januarske lani za kar 127 odstotkov. FOTO: Reuters

Perutnina Ptuj: Po 20. januarju dvig med pet in 10 odstotki

V Perutnini Ptuj so cene živil, ki jih izvažajo na evropske trge, že dvignili, v Sloveniji pa se bodo njihova živila podražila po 20. januarju – v povprečju za pet do 10 odstotkov. “Praktično vse leto 2010 smo zdržali brez podražitev, vendar smo bili primorani cene prilagoditi stanju na nabavni strani. Glede na nadaljnje trende dražitev surovin moram pošteno povedati, da ni nujno, da je to letošnja zadnja podražitev,” je povedal Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor.

Obeta se nam podražitev mesa.
Obeta se nam podražitev mesa. FOTO: Reuters
Cene hrane v EU sledijo gibanju cen hrane na svetovnih trgih, vendar so zaradi različne ravni teh cen, sprememb v tečajnem razmerju med ameriškim dolarjem in evrom ter zaradi vpliva zunanjetrgovinske politike EU z agroživilskimi proizvodi relativna gibanja nekoliko drugačna kot na svetovni ravni. Umar

Kot je pojasnil, so razlogi za dvig cen logična posledica dogajanj na globalnem trgu in odraz dejstva, da je hrana postala ena od strateških človekovih dobrin. Povečano povpraševanje po prehranskih dobrinah na vseh pomembnih trgih je izjemno veliko in vse več kmetijskih dobrin se uporablja za energetske projekte, naravne katastrofe, vključno z zadnjimi poplavami velikih razsežnosti, in še dodatno prerazporejajo povpraševanje in s tem posledično tudi cene vsaj dveh najpomembnejših žitaric, pšenice in koruze. Če k temu dodamo še populacijsko eksplozijo, je več kot očitno, da svetovna prehranska industrija ni bila v celoti kos hitrim in velikim spremembam. 

Seveda smo v Perutnini Ptuj na ravni celotne skupine že vse lansko leto občutili zapiranje cenovnih škarij, saj se nismo mogli izogniti dejstvu, da se je cena pšenice podvojila, z 120 na 240 evrov, hkrati pa se je drastično povečala tudi cena koruze z 140 na 220 evrov za tono. Ob tem se je dražila tudi soja, le da z nekoliko nižjim odstotkom. Problematično pa je tudi dejstvo, da so nadaljnje napovedi enako usmerjene. Surovine se bodo še dražile, s tem posledično tudi hrana," je končal Glaser.

Celjske mesnine: Govedina dražja za najmanj 10 odstotkov

V Žitu so cene nekaterih njihovih vrst kruha ter pekovskega peciva in slaščic zvišali v povprečju za 6,5 odstotka. A za podražitev ni kriva le cena pšenice, razlogi tičijo tudi v nenehni rasti cen maščobe, sladkorja, embalaže, energentov in stroškov dela v zadnjih mesecih ter na drugi strani stagnaciji cen kruha od leta 2007 dalje.

Podražitve so že najavili tudi v Celjskih mesninah, je za 24ur.com potrdil direktor Izidor Krivec. “Ker je šla nabavna cena govedine gor za 30 odstotkov, smo tudi mi najavili dvig cen za minimalno deset odstotkov. Zvišala se je tudi nabavna cena svinjine, sicer ne veliko, vendar vseeno. Zato bomo morali zvišati tudi te cene za med pet in 10 odstotkov,” je pojasnil. Z nekaterimi trgovci imajo borzne cene, kar pomeni, da se cene izdelkov že dvigajo tedensko, sicer pa bodo vse cene zvišane do konca februarja, je napovedal. Tudi če bo cena ostala na tem nivoju, bodo morali svoje cene letos zagotovo še enkrat dvigniti, je še dodal.

Skupina Panvita: Nismo več zmožni iskati notranjih rezerv

Zaskrbljeno opazujemo dogajanje na svetovnih surovinskih borzah,” pa so sporočili iz Skupine Panvita. Majhna samooskrba Slovenije in potreba po nabavi strateških surovin na svetovnih trgih neizogibno vplivata na višanje stroškov – tako v vzreji živali kot v proizvodnji mesa in mesnih izdelkov, pravijo.

Iz celjske Celeie so sporočili, da direktor ta teden ni dosegljiv, zato komentarja ne morejo dati.

“Višanje cene pšenice, koruze, soje in energentov je doseglo že takšne stopnje, da ob nenehnem zapiranju cenovnih škarij sami več nismo zmožni poiskati notranjih rezerv in smo prisiljeni zvišati cene. Neizogiben dvig cen živalske krme posledično zahteva podražitev svežega piščančjega in svinjskega mesa v višini vsaj do 10 odstotkov. Enako velja tudi za mesne izdelke, kjer je sicer surovinska baza nekoliko ugodnejša, vendar vseeno zahteva občutno korekcijo cene,” je zapisal član uprave Simon Ravnič.

Trenutne ocene bodočih cen strateških surovin in simulacije stroškov, narejene na podlagi teh, kažejo, da bo v bodoče potrebna še ena korekcija nivoja cen. “Glede na slabe vremenske pogoje v Južni Ameriki in Avstraliji, ki so pomembni svetovni izvozniki žit, verjamemo, da se bodo cene surovin še naprej zviševale,” je zaključil.

Ljubljanske mlekarne: Najvišja podražitev za šest odstotkov

kozarec mleka
kozarec mleka FOTO: Reuters

Izvršni direktor za trženje pri Ljubljanskih mlekarnah Grega Ermenc je za 24ur.com pojasnil, da so podražitve zaradi dvomesečnega najavnega roka že najavili, cene za skoraj vse izdelke pa bodo dvignili 1. februarja.

Ker je od zadnje podražitve minilo že tri leta, lani pa se je zelo veliko stvari podražilo – od nafte, do embalaže, do sladkorja ... tudi mi dvigujemo cene po skupinah izdelkov, in sicer od 0 do 6 odstotkov, v povprečju pa za okoli 3,5.” Razloga za tokratni dvig cen torej tokrat ne pripisujejo zvišanju cene osnovne surovine, t. j. surovega mleka, kot je bilo to pred tremi leti, ko so cene v povprečju morali dvigniti za kar 15 odstotkov.

Kot pravi Ermenc, upa, da letos ne bo več podražitev, je pa vse odvisno od cene osnovnega faktorja. "Glede na trende višanja cen, ki jih beležimo, ne moremo popolnoma izključiti, da bo ta podražitev zadnja v tem letu. Potrudili se bomo in naredili vse, kar je v naši moči, da bi kljub temu skozi vse leto ohranili cene mleka in mlečnih izdelkov na ravni februarskih podražitev. V kolikor bo prišlo do novih podražitev, bomo takrat o tem obvestili tudi javnost."

Pomurske mlekarne: Cene smo rahlo korigirali

"Cena surovina – mleka se je pri nas v letu 2010 dvignila trikrat. Spet se je zvišala v začetku letošnjega leta, skupaj za 18 odstotkov. Cene smo rahlo korigirali v začetku leta, dvigi cen pa so različni. Kaj se bo dogajalo naprej, je odvisno od dogajanja na trgu EU," je sporočila direktorica Bernardka Hlebič.

Kuhar: Hrano dražijo višje cene vhodnih surovin

Razlog za napovedane podražitve hrane v Sloveniji je v podražitvah vhodnih surovin, hkrati pa so vzorci na svetovnem kmetijsko-živilskem trgu zelo nenavadni, ob napovedanih podražitvah hrane ugotavlja agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Meni, da je v Sloveniji v prihodnje smiselno okrepiti samooskrbo na nekaterih področjih, denimo pri mesu in mleku.

Svetovni kmetijsko-živilskih trgi so po njegovih besedah na veliko točkah zelo izkrivljeni. Trenutno ni obdobje, ko bi bila ponudba in povpraševanje uravnotežena, poleg tega pa na trge vplivajo še vremenske nevšečnosti in politični ukrepi, v trge se vključujejo finančni posredniki, ki sistemu dodajajo novo dinamiko in nove značilnosti delovanja, na trg pa vpliva tudi proizvodnja biogoriv.

Težko je napovedati, kam to pelje, je dejal Kuhar, ki se mu zdi nenavadno, da se ob precejšnjih zalogah surovin, ki jih beleži svetovna statistika, trgovanje ne sproži in cene stalno rastejo. Možno je, da so zaloge navidezne ali pa da so že v lasti velikih trgovcev s kmetijskimi surovinami, borznih naložbenikov in investitorjev, ki čakajo na še višje cene, pravi.

Slovenija je pri pšenici odvisna od uvoza, saj nima pogojev za zadostno in konkurenčno pridelavo, cene žit na svetovnih borzah pa so po nekaterih podatkih trenutno kar za 130 odstotkov višje kot v enakem lanskem obdobju. Kot pravi Kuhar, je pri žitih težko, da bo Slovenija povečevala svojo samooskrbo, je pa o tem smiselno razmišljati pri katerih drugih kmetijskih surovinah, kjer ima Slovenija primerljive prednosti in je konkurenčna. Omenil je področji prireje mleka in mesa.

Glede na statistične podatke v Sloveniji sicer ne moremo trditi, da se hrana v zadnjih letih "neznansko draži", pravi Kuhar. Z izjemo leta 2007, ko je bila inflacijska stopnja na letni ravni za hrano okoli 10- do 12-odstotna, je Slovenija v obdobju pred to podražitvijo in v obdobju po tej podražitvi imela realne cenitve hrane, pravi agrarni ekonomist, ki navaja, da so se vse ostale stvari v gospodarstvu bolj dražile kot hrana. Kot kaže statistika, so bile inflacijske stopnje praviloma višje od rasti cen hrane.

Bo delovna skupina dosegla pravične odnose?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozorno spremlja dogajanje na področju gibanja cen živil. Ob tem se zavedajo, ''da je bila rast cen kmetijskih surovin pričakovana, saj dosedanje cene v mnogo primerih niso pokrile niti proizvodnih stroškov''.

Pravijo, da je treba opazovati celotno verigo od primarne proizvodnje do potrošnika. Na pobudo ministrstev za kmetijstvo in gospodarstvo je bila z namenom povečanja ''pravičnosti'' delitve dodane vrednosti znotraj vseh členov verige preskrbe s hrano, ustanovljena delovna skupina, katere člani so tako predstavniki pridelovalcev, živilskopredelovalne industrije, trgovine, potrošnikov, Urad za varstvo konkurence ter predstavniki akademske sfere, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

''Cilj delovne skupine je priprava kodeksa pravičnih odnosov v celotni verigi preskrbe s hrano. S stališča ministrstva so zlasti pomembni plačilni roki, ki ne bi smeli znašati več kot 30 dni, še posebej zato, ker imajo živila krajši rok trajanja kot proizvodi ostalih gospodarskih panog. Ministrstvu je, zaradi zaščite interesov potrošnikov, v interesu, da so marže na osnovna živila dovolj nizke, da bodo primerljive z državami v srednjeevropskem prostoru. Prav tako ministrstvo tudi pričakuje, da se bo v prihodnje odstopilo od neželenih praks sodelovanja med posameznimi členi v verigi preskrbe s hrano, kot so npr. bonitete, super rabati ipd.,'' so še sporočili.
 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (477)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijana Rossettini
20. 01. 2011 12.43
hm to pa je res tezko komentirat....se pa strinajm z gospodom janezom.kar tiho smo in tiho....ko pa poci pa poci.jst ce gledam se mi zdi da je vsak dan hujse.dam primer:ukvarjajo se z patrijo,namesto da se vprasajo ce bo kdo se imel za hrano.in kaj zdej?ja nic tiho bo.o ja veliko tega se da naredit.za politiko pa itak vsi vemo kaksna je pa smo spet tiho.in tako vse do konca.po drugih drzavah to poteka drugace.ljudje se postavijo in poci.zal pa tej komentariji ne bodo nc pomagali.treba je povedat jasno in glasno.pa tudi ce se kdo ne strinja z mano pa tudi prav.
crnkamn
20. 01. 2011 06.04
sitokarsi: jest problem vidim v tem, da najvecji delez vzamejo tisti ki si ga najmanj zasluzijo, to so pa trgovci. namesto da danes dobiva trgovec 60% delez, naj uvedejo 3 enake deleze. 33% naj se razdeli med pridelovalce-kmete, proizvajalce-mlekarne,peke itd, ter 33% med trgovce. (pol nej pa sam probajo civkat, da to ni pravicna razdelitev, trgovci namrec!) pa ne bodo tako ekspanizvno odpiral trgovske centre po balkanu, jih bodo pa mal pocasnej. ko se to stori, bo drzava lahko prezivela lastn narod. v primeru katastrof ali slabine letine oziroma ko je treba uvazati banane itd ko tukaj ne rastejo, se pa uvaza. Vse ostalo bi pa moral proizvest vsak let v nasi drzavi ampak to ne bo slo, ce se ne splaca in nacrtno unicujejo lastno prozivodnjo. Sedaj ko je kriza, zaradi poletnih pozarov v rusiji, in pomanjkanja zaradi sistemskega unicevanja, (pohlepa trgovcev) morajo pa uvazati 3x drazje, in posledicno vsi drzavljani placujemo vec. Nesmisel tipicno za social-komunisticno drzavo!
sitokarsi
20. 01. 2011 05.46
Kot kaže se (še bo) v Sloveniji vse draži/lo. Vlada rabi denar za svoje mahinacije. Ker pa je bolje in lepše za vlado (vsaj na zunaj se tako vidi), da se povešujejo marže v predelovalni in prodajni mreži kot pa da vlada dvigne ddv in podobne ukrepe. Celo več ji kapne v blagajno (čista km... logika). Kar pa Slovenijo še čaka je zmanjševanje samooskrbe z hrano saj bodo nekaj ravninske zemlje porabili za ceste nekaj za nove zgradbe (trgovske...mogoče tudi stanovanja za mlade) nekaj je onesnažene nekaj pa vodovarstvene...pa smo tam. Sam živim in delam na kmetiji in lačen ob vsem tem ne bom me pa zelo skrbi za ostale državljane. Vlada namerava vključit v sistem DDV tudi manjše kmete (veliko jih je) in tudi to se bo poznalo pri ceni kmetijskih proizvodov (hrane). Za precej kmetij to pomeni še večje životarjenje saj vse kar prodaš na kmetiji ti je istopni davek vse kar pa kupiš pa ti ni vstopni ker osebnih in gospodinkih stavri pač tja ne smeš mešat in razlika je v plus državi (spet čista km.... logika). Marsikdo pravijo in še bodo da kmetom ne more iti slabo če imajo takšne traktorje in stroje - a če samo malo globlje pogledaš da je v povprečju na Slo kmetiji nov trakor vreden 35.000€ in ti je nujno za delo, da ne rečem varno delo (hrup,zavore,poraba,onesnaževanje...) zakaj pa se potem v mestih vidi vedno več JEEP-ov in ostalih avtomobilov vrednih še več kot trakotr - ki ga imam zato da lahko delam/proizvajam!!! Pa veliko bi še lahko pisal. ZA KONEC BOM NAPISAL LE TO : SLOVENSKI POTROŠNIK KUPUJE/PLAČUJE PREDRAGO HRANO VSAJ KAR SE TIČE NAS KMETOV!!!! BO POTREBNO NEKAJ LJUDI V VERIGI ZMANJŠAT (spet moja kmečka logika)KAR PA NA ŽALOST KMETJE NIMAMO VELIKO VPLIVA
crnkamn
20. 01. 2011 04.45
momir: to so verjetno tisti ki imajo vsega dovolj, in so pristasi levih opcij, njim je vseen ce je jutr kruh 5evrov.
redfox
19. 01. 2011 22.45
821 idijotov pritisne DA na anketi,nemorem verjet. Ziher so iz parlamenta.
Sheik
19. 01. 2011 17.14
Sramota za Slovenijo!!!!!!!!! Nimam besed! Sram me je da sem slovenec!!! Vlada Republike Slovenije bo uničila to našo prelepo deželico! Vsi življenjski stroški se vsakodnevno nenormalno dražijo, plače (!!!!) pa imamo balkanske... Ne morem verjeti! Očitno bo moralo priti do tega kar se trenutno dogaja v Tuniziji!
yarrick
19. 01. 2011 10.53
@Robberto 19.01.2011, 10:37 In kaj dobimo potem? ISTO SR.ANJE kot ga imamo danes. Zakaj morajo iti gor stroški toliko, plače pa nič? v čem je tu catch? Če bodo premosorazmerno višali plače in stroške ne bo nikoli prišlo do napredka v socialnem stanju.Sploh pa ne pri nas.
Robberto
19. 01. 2011 10.37
Kakšna bedasta vprašanje za anketa. Naslednjič bojo vprašali, ali se je dovolj podražilo ali ne? Ker se tiče zadeva podražitve pa ni 'bedsta'. Če Slovenci želite višje plače se bo to dogajalo. Ampak v Sloveniji je trenutno mal drugačen problem, ki povzroča take 'škode' teh vodilnih in velikih podjetj v Sloveniji. V Sloveniji se nesmemo/nemoremo premerjati s plače po drugih dežel Evrope. Ker najprej bi mogel povišati cene in stroške, da so take kot so v teh držav. Na to nobeden ne gleda, ampak le na to, da imajo višje plače kot je sedaj tukaj. OK! če bojo plače zvišali za npr 20% se bodo stroške in cene zvišale za 25...30%.
laznivec_velik
19. 01. 2011 10.29
Kakšne naravne nesreče neki???? V (tudi slovenskih) bioplinarnah pa uporabljajo silažo iz koruze in pšenice. Dajte no.... Vem za konkreten primer v Lendavi, cela njiva pšenice je bila zmulčana in podorana zaradi polne zrelosti pšenice, ker taka zaradi premajhne vsebnosti vlage ni primerna za silažo...
Maja Mozgan
19. 01. 2011 09.10
Prodajalci oz posredniki ne popuščajo, oni morjo služit enako naprej, pa tudi če navadni ljudje lakajo! Brezno med bogatimi in revnimi se poglablja!
nefretete
19. 01. 2011 09.05
etul 19.01.2011, 08:47 2 Dolkler mi tašča škrijo fila ni blema TAŠČA ŠE NA MNOGA LETA Tole ji pa daj v okvir. Bo vesela. Pa še po kruh ti bo hodila zgodaj zjtraj... He, he....
kolcamož
19. 01. 2011 08.47
H.A.A.R.P ,ILUMINATI,IN PODOBNI POSPEŠENO DELUJEJO V SMERI PRPOADA CIVILIZACIJE, MI PA NASEDAMO, DA SO TO KRIVE VREMENSKE TEŽAVE.....LARI FARI...... JE PA TAKO LJUDJE, ZAČNIMO RACIJONALIZIRAT SVOJE ŽIVLJENJE, PA BOMO TAKOJ ONEMOGOČIL, TAKIM ZASLUŠKARSTVO.....
etul
19. 01. 2011 08.47
Dolkler mi tašča škrijo fila ni blema TAŠČA ŠE NA MNOGA LETA
marsikdo
19. 01. 2011 08.46
Ja, kaj so v Tuniziji tud hotli dvignit cene?
cirenij
19. 01. 2011 08.23
S tem, da so delavci v trgovini mizerno plačani in v večini primerov šikinirani. Pahor težko preživi s 3000E, delavec in upokojenec pa mora s 500. Nisem za urovnilovko. Njegova odgovornost je sigurno večja in tega naj se zaveda.
ciganizhudej
19. 01. 2011 08.18
Kakšne mi prbijajo
Franc Zabukovec
19. 01. 2011 07.49
Če bi politična gospoda živela na minimalni plači, bi hitro našla pravo rešitev za bremzanje trgovske požrešnosti. Ker pa so udeleženi v posle, ki so odvisni od izsiljevanja se ne bo nič zgodilo. Dražiti hrano, zdravila in energijo, ni nič drugega kot grobo izsiljevanje na najbolj podel način, gospodje pa so pri tem zelo aktivni, saj jim to prinaša med drugim tudi neobdavčen dohodek. Pa naj mi kdo če si upa reče da politikanti nimajo nič od tega če z zakoni ugodijo tem izsiljevalcem
deerar
19. 01. 2011 07.48
Rešitev:Beirut 1971
cirenij
19. 01. 2011 07.17
urmek na žalost so obdavčitve zelo visoke. Glede na majhnost imamo vse institucije z veleposlaništvi vred kot veliki. Potrebna bo racionalizacija od vlade, ministerstev, št. poslancev navzdol (največ 30). In če so na ministerstvih sami "strokovnjaki", zakaj je pri pripravah zakonodaje potrebno toliko zunanjih sodelavcev. In parlamentarnih in ostalih komisij. Vse se plača. Saj imamo organe pregona. In plačila telefonijade poslancem in njihova potovanja... Joj, joj, koliko je nepotrebnega..... In uživanje nekaterih gre na račun obubožanega delavca.
cirenij
19. 01. 2011 07.04
blanika mislim, da se motiš. Marža ni tako visoka. Še iz socialističnih časov se spomnim, da je bila marža 10, 15%. Tudi danes sigurno ni 50%. No, možno je pa vse. Saj je vsa okolica pozidana s tujimi trgovinami, jih je kot listja in trave. In vsi morajo živet.