Slovenija

Po koncu krize bo dela preveč

Ljubljana, 02. 10. 2009 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko sindikati še vedno kritizirajo spremembe pokojninskega sistema, minister Svetlik pravi, da kriza ne bo trajala v nedogled in bo delovne sile primanjkovalo.

Ivan Svetlik-5
Ivan Svetlik-5 FOTO: Dare Čekeliš

V Ekonomsko socialnem svetu, ki se je seznanil z izhodišči za posodobitev pokojninskega sistema, so do besedila kritični zlasti sindikati. Opozarjajo na potrebo po upoštevanju načela solidarnosti. Predstavniki delodajalcev pa so ga ocenili kot primerno osnovo za razpravo.

Minister za delo Ivan Svetlik se je zavzel za intenzivno delo pri pripravi sprememb, napovedal pa je, da bo nasprotoval vsem taktikam zavlačevanja. "Kriza ne bo trajala v nedogled in vse napovedi kažejo, da bomo imeli v Sloveniji po koncu krize pomanjkanje delovne sile," je opozoril minister.

Zagotovil je, da se bodo potrudili, da bi dosegli cilj Varna starost za vse generacije. Strinja se s tem, da pokojninski sistem ne bo mogel rešiti vsega, lahko pa se spremeni kontekst, tako npr. tudi s spremembami na socialnem področju, ki jih na ministrstvu pripravljajo.

Kaj pa solidarnost?

Na očitke sindikatov glede pomanjkanja solidarnosti je dejal, da je v besedilu "kar nekaj elementov solidarnosti". Tako po njegovem ohranjajo tudi t. i. prvi steber. "T. i. ničelni steber v novem sistemu pa bo tipično solidarnostni in na pokojnino tu lahko računa prav vsak, tudi tisti, ki mu ni uspelo vplačati niti pare v pokojninski sklad," je dejal. Bolj obremenjene skupine bodo lahko računale tudi na to, da se prej upokojijo, pravi.

Minister meni, da stavka sindikatov, ki so nezadovoljni s predlagano starostno mejo 65 let za upokojitev, ne bo potrebna. "Zato imamo socialni dialog, ko bomo soočili argumente za in proti," je opozoril.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je v današnji razpravi dejal, da se predlagane spremembe močno oddaljujejo od načela solidarnosti. "Tu ni nobenega pozitivnega premika," je menil.

Predlogi po njegovih besedah ne upoštevajo dogajanja in razmer na trgu dela. Pomembno pa se mu zdi tudi večje upoštevanje načela pravičnosti, da bi bili torej pogoji dosegljivi za večino delavk in delavcev.

Kritičen je bil tudi do predlagane ureditve drugega stebra, torej prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Koliko časa bomo delali?
Koliko časa bomo delali? FOTO: Kanal A

Ključen je prvi steber

Predsednik konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Dušan Rebolj je dejal, da je ključno, kako bo postavljen prvi steber. "Ali se bodo problemi z nizkimi prejemki nadaljevali tudi po upokojitvi?" se je vprašal.

Pogreša tudi odgovor na to, kakšno bo razmerje med plačo in pokojnino. Brez tega ni mogoče nadaljevati, je menil.

Tudi predsednik Konfederacije novih sindikatov Neodvisnost Drago Lombar je dejal, da bi morali večji poudarek dati prvemu stebru. "To je osnova, vse ostalo je kapital," je opozoril.

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Borut Meh je dejal, da je "pot prava, skupino, ki bo oblikovana v ESS, pa čaka veliko dela". Opozoril je, da bodo morali dati v razpravi svoje mnenje tudi mladi. Mladi so tisti, ki jih bo reforma najbolj prizadela, je dejal.

Stojan Binder je kot predstavnik Gospodarske zbornice Slovenije podprl izhodišča kot primerno besedilo za razpravo. Skrajni čas je za spremembe, je dejal. V GZS pa se bojijo, da "nas bo čas prehitel". Sprašujejo se, ali si lahko privoščimo takšno časovnico, kot je predvidena.

Po predlogu izhodišč za posodobitev pokojninskega sistema, ki jih je predstavil vodja delovne skupine za njihovo pripravo Peter Pogačar z ministrstva za delo, naj bi polno starost za upokojitev tako za moške kot za ženske dvignili na 65 let, minimalno starost pa na 60 let.

Spremembe naj bi vzpostavile tudi spodbudnejšo politiko bonusov in malusov, podaljšale obračunsko obdobje za odmero pokojnine s sedanjih 18 na 35 let, prispevki pa naj bi bili plačani od vsakega dela približno enako, tako tudi od študentskega.

Predlog izhodišč predvideva fazo modernizacije sistema, zatem pa fazo vzpostavitve novega pokojninskega sistema, ki bo predvidoma stopil v veljavo z novim pokojninskim zakonom 1. januarja 2015.

Do prihodnje seje ESS naj bi bili znani kandidati za predstavnike ESS v strokovni skupini za pripravo ukrepov na obravnavanem področju.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
03. 10. 2009 00.42
Ta minister pa je res maček, saj je odkril novo formulo: NIČ NE TRAJA VEČNO! Za to pa resnično mora dobiti nobelovo nagrado! MI PA MED TEM ŽRIMO TRAVO, SAMO DA JE NJEMU (Z MINISTRSKO PLAČO) NI TREBA!
bmw-gs
02. 10. 2009 21.27
Ni problema, dela je že sedaj dovolj, ampak denarja ni s katerim bi nas plačali.
stojan1111111
02. 10. 2009 16.40
Ko bodo naslednje volitve vsak kandidat naj predstavi predlog koliko bo najnižja neto plača v gospodarstvu in koliko bo najviša neto plača v javnem sektorju??? Dobro bi bilo predstaviti predlog koliko naj bi bila najniža pokojnina in koliko najviša??? POMEMBNA JE RAZLIKA V PLAČAH IN POMEMBRNA JE RAZLIKA V POKOJNINAH KER VSI MORAJO PREŽIVETI IN PLAČATI POLOŽNICE??? ČE BI BILE POKOJNINE ZA SVE ENAKE (PRIBLIŽNO 500 E) BI TISTI KI SO IMELI LAHKE SLUŽBE DELALI DOBROVOLJNO DO KLER BI LAKO???
stojan1111111
02. 10. 2009 16.21
za časa krize bi mogla plača poslanca , presednika države in presednika vlade biti petkrat veča od minimalne plače v SLOVENIJI??? To je 5 x540 je enako 2700 evrov??
kosir_maks
02. 10. 2009 16.17
Bo ja ..... preveč dela bo s šutiranjem v r.. te nesposobne vlade
Maximusgladiato
02. 10. 2009 16.10
Kam je izginila novica, da Vlado Dimovski namerava iztopiti iz Pahorjevih SD in ustanoviti novo stranko? Ali res grozi SDju razpad? Ali so res imeli v SDju izredni sestanek? Ali je res Pahorjeva vlada tik pred razpadom zaradi odhoda 3 ministric?
tarzan1
02. 10. 2009 16.09
ma daj svetlik ne bluzi. če delaš za 500 evrov je kriza skoz teb je luštn k konc mesca 4 jurčke na rt vržeš
Marija Krebs
02. 10. 2009 16.00
Ob starčkih še pred upokojitvijo bo res postorjenega premalo
Red_October
02. 10. 2009 15.44
Lažnjivec se napiše brez "j" ,zgolj v vednost.....
manco-capac
02. 10. 2009 15.39
G. Svetlik, kako bo dela preveč? Sto tisoč brezposelnih imate "na zalogi"!!!
Aaron-Heydar
02. 10. 2009 15.30
To pa je največja neumnost kar jih lahko nekdo reče!!! Prekleti lažnjivec!