Slovenija

Policija (le začasno) opustila sistematični nadzor na meji, posledično ni (več) kolon. A kaj je dolgoročna rešitev?

Ljubljana, 10. 04. 2017 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po pestrem vikendu, ko so bile čakalne dobe na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško tudi po štiri ure in več, so se razmere umirile. Tako hrvaški kot slovenski policisti preverjajo le osebe, ki predstavljajo varnostno tveganje. MNZ in policija pa bosta Evropski komisiji predstavili ukrepe za normalizacijo razmer na mejah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gneča na meji
    03:08
    Iz 24UR: Gneča na meji
  • Iz 24UR: Nevzdržne razmere
    02:32
    Iz 24UR: Nevzdržne razmere
  • Iz 24UR ZVEČER: Izjeme pri preverjanju na meji?
    09:51
    Iz 24UR ZVEČER: Izjeme pri preverjanju na meji?

Na mejnih prehodih s Hrvaško so danes čakalne dobe le še za tovorni promet, pa še to le za vstop v Slovenijo. Kot pojasnjujejo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste, je to običajen pojav ob ponedeljkih zjutraj, saj je tovornjakom konec tedna prepovedana vožnja. Osebna vozila tekoče prehajajo mejo.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra so čakalne dobe na mejnih prehodih za tovorna vozila pri vstopu na Jelšanah 3 ure, na Obrežju 3 ure in pol ter na Starodu 2 uri in 30 minut.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaški in slovenski policisti so opustili sistematični nadzor vseh potnikov

Prehajanje meje se je ponovno sprostilo v nedeljo, potem ko sta Slovenija in Hrvaška zaradi večurnih čakalnih dob na mejnih prehodih začasno opustili sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki sta ga uvedli v petek. Natančneje se pregleduje le osebe, ki predstavljajo varnostno tveganje.

"To velja do nadaljnjega, dokler ne bodo sprejeti kakšni novi dogovori z Evropsko komisijo. Zdaj potekajo priprave na pogovor z evropskimi predstavniki in nato se bo videlo, kako naprej," je pojasnila predstavnica Generalne policijske uprave (GPU) za odnose z javnostmi Vesna Drole. "V vsakem primeru se išče rešitve, ki bodo čim bolj prijazne ljudem, hkrati pa še vedno zagotavljale varnost," je dodala.

Sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah je bil uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma. Povečan promet na meji ta konec tedna je bil deloma tudi posledica počitnic v Avstriji in na Bavarskem.

Na ministrstvu za notranje zadeve so v nedeljo sicer pojasnili, da bo v začetku naslednjega tedna evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulus sklical sestanek, na katerem bodo obravnavali nekatera odprta vprašanja, povezana z izvajanjem sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah.

Obseg preverjanja se je glede na lani povečal za desetkrat

Čeprav so na MNZ minuli vikend tudi sicer pričakovali povečan promet,  pa je nov režim na naših mejah še dodatno povzročil dolge čakalne dobe. "Tako se je obseg preverjanja v teh dneh povečal za desetkrat v primerjavi z lanskim letom. Mejni prehod Obrežje je v teh dneh prestopilo 115.252 potnikov, izstopilo 73.117, Gruškovje 65.456 (izstop 42.084), Starod 33.645 (izstop 20.024), Sečovlje 34.111 (izstop 19.536), Jelšane 29.025 (izstop 16.051)," je zapisala Vesna Mitrić. 

Zato so na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji sprejeli ukrepe, s katerimi so zmanjšali čakalne dobe na mejnih prehodih. "To pomeni, da je policija upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opustila sistematični nadzor pri potnikih, ki so predstavljali manjše varnostno tveganje. Ukrep ne predstavlja odstopa od veljavnega schengenskega pravnega reda, saj so tovrstni postopki v že omenjeni uredbi tudi predvideni," je še zapisala Mitrićeva . 

Slovenija je ob pripravi uredbe dosledno izpostavljala, da bo v praksi prihajalo do dolgih čakalnih vrst, še navajajo na MNZ. "Pri tem smo posebej zagovarjali sorazmernost ukrepa. Namreč, preverjanje vseh potnikov brez logičnih izjem po našem mnenju ni ukrep, ki bi bil proporcionalen s ciljem uredbe. Zato se je Slovenija zavzemala za širši nabor izjem od sistematičnega preverjanja, denimo   otroci do 12 leta in mladoletne osebe, ki potujejo v spremstvu staršev, učenci na organiziranih ekskurzijah, starejše osebe, ki potujejo organizirano, imetniki dovoljenj za obmejni promet," pravijo na MNZ. 

"Ker so se napovedi uresničile, bo MNZ še danes Evropski komisiji posredovalo obsežno informacijo, v kateri bomo povzeli dogajanja in težave, s katerimi so se policisti in potniki soočali na mejnih prehodih. Hkrati jim bomo predstavili ukrepe, ki smo jih in jih še vedno izvajamo za normalizacijo stanja na mejnih prehodih," napovedujejo na MNZ.

O zastojih na mejah sicer poročajo tudi druge države članice, ki jih je ta ukrep doletel (Madžarska, Poljska, Finska), zato na MNZ verjamejo, da bodo s sodelovanjem omogočili potovanja brez večjih zastojev na mejnih prehodih. 

Po kaotičnem vikendu so se razmere na meji umirile.
Po kaotičnem vikendu so se razmere na meji umirile. FOTO: POP TV

Komisar Avramopulos opozoril na pogoje odstopanja od sistematičnega nadzora potnikov na meji

 Avramopoulos je v zvezi z uvedbo sistematičnega pregledovanja vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah opozoril, da je treba pri morebitnem odstopanju od pravil obvezno izvesti oceno varnostnega tveganja. Glede težav pa bo komisija še za ta teden sklicala poseben sestanek.

Kot so sporočili iz Bruslja, se je komisar v zvezi z uvedbo sistematičnih pregledov vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah konec tedna s hrvaškimi organi pogovarjal glede možnosti zgolj ciljno usmerjenega preverjanja na mejah. Prav tako je komisija opravila pogovore s slovenskimi in grškimi organi, v tem trenutku pa se v nobeni drugi državi članici niso pojavila vprašanja glede izvajanja, so pojasnili.

Komisar je vse članice, ki bi želele uvesti zgolj ciljno usmerjeno preverjanje, opozoril na pogoje iz uredbe. V prvi vrsti je opozoril, da mora biti obvezno izvedena ocena tveganja glede morebitnega učinka takšnega odstopanja na varnost. "Odstopanja so možna samo, če predhodna ocena tveganja pokaže, da raven varnosti ni ogrožena," so poudarili v Bruslju.

"Komisija jasno poudarja, da zakonodaja od držav članic zahteva izvajanje sistematičnega nadzora vseh državljanov EU na podlagi ustreznih podatkovnih baz," so še poudarili v Bruslju in dodali pričakovanje komisije, da bodo tiste države članice, ki bi na določenih mejnih odsekih želele uporabiti odstopanja, čim prej izvedle zahtevano oceno tveganja.

"Komisija se dobro zaveda izzivov in si v sodelovanju z nacionalnimi organi prizadeva, da bi ponudila najboljše rešitve v skladu s pravom EU," so še poudarili in dodali, da bo komisija še ta teden sklicala poseben sestanek s strokovnjaki držav članic, "da bi skupaj preučili izvajanje sistematičnega nadzora in morebitne težave, ki se lahko pojavijo na nekaterih zunanjih mejah zaradi izvajanja novih določb".

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
11. 04. 2017 12.20
Na meji naj podrobno pregledujejo samo sumljive potnike se ve katere narodnosti,saj se jih že po barvi kože vidi od kot prihajajo.
SDS_je_poden
11. 04. 2017 10.45
Slovenceljni, ostanite doma, ne mi delat gužve na meji, ko bom šel na dopust. Ok?
gekados
11. 04. 2017 10.14
+2
hrvati se naj rešujejo sami, naj jim evropa rešuje sezono,,,,,sledi bankrot.in prtav je tako, da ne bodo več v nedogled samopašni.
Nikiiy
11. 04. 2017 09.54
+1
Dolgoročno je rešitev meja na Avstrijski strani saj Slovenci niso sposobni zaščititi ne sebe, ne Slovencev najmanj pa Evropo..Niso sposobni narediti ničesar..( Razen distribucije Balkanskih in Kosovskih kriminalcev v Evropo )
Janezek1a
11. 04. 2017 08.45
+5
Hrvaški turizem ni naša skrb. Nas mora skrbeti slovenski turizem in slovensko gospodarstvo. Hrvati znajo dobro poskrbeti zase.
wolfterier
11. 04. 2017 09.46
+0
Zdaj ni zastojev,v petek bodo pa spet,a ne...
Vrhovni
10. 04. 2017 22.59
-1
Še volte lewake, pa boste cel dan čakal, vam človekoljubne org. niso vode talala, niste 3 x žgani, niti WC niste imel, trpelo je naravno okolje, vredni ste manj, kot owce za oblastnike.
prašek
11. 04. 2017 09.11
+1
Še celo, če bi se pojavila na kandidatnih listah samo Janša in Jankovič, bi takoj volil za slednjega !
wolfterier
11. 04. 2017 09.47
-2
SDS_je_poden
11. 04. 2017 10.37
+2
RešujemSlovenijo: Kaj imajo pa lewaki tu, če je befel o nadzoru na mejah prišel iz Bruslja? Mislim eni res nimate nobene možganske celice v glavi....
aligator14
11. 04. 2017 10.47
in s katerega pola je več poslancev v Bruslju - aja Peterleta in ostalih desnih , pravzaprav 3/4 slo poslancev ni v Bruslju, ker pirhe farbajo...
Vrhovni
10. 04. 2017 22.58
+6
Žavbi 10 let, pri nam se je svobodno sprehajal, to je ne delo naših policajev.
vsismosužnji
10. 04. 2017 22.38
-6
turistične agencije imajo v glavne že zakupljene vse nočitvene kapacitete ampak fovšljivi in zlobni podalpski barbari bi radi preprečili da hrvaško obišče 14 - 15 milijonov turistov!!!!
gekados
11. 04. 2017 10.29
askralj
10. 04. 2017 22.35
+1
Ta vlada plačuje veteranom penzije dodatke potovanja popuste v teramah celo pogreb plača... ampak ne našemu veteranu vsak lahko sam razmisli zakaj ne našim in zakaj vlada ne želi da bi bili v EU ampak raje uboga ukaze iz Juge... Realnost je brezposelnost in plače ki so odraz stanja ker smo se usmerili in prodali južno in ljudi prisilila it delat k sosedom za pošteno plačo seveda ne južno ker južno dela pri nas namesto naših ljudi...
ONniON
10. 04. 2017 22.31
+1
PRAVILNO !!!!! jaz predlagam pa še zviševanje revščine !
M_teorija
10. 04. 2017 22.21
+3
Še dobro , da so možne izjeme, da ne propade koncert Tompsona!?
M_teorija
10. 04. 2017 22.18
-1
Naj zagotovijo, da bodo imeli nadzorni organi na meji 3 tauzent ojrov, pa ne bo nobenih problemov. Vsakega bodo tud 2X preveril če bo treba!? Če bo treba bodo tud mišjo mrzlico , ptičjo gripo, pa prašičjo kugo preprečeval, da Ne pride preko meje!?
M_teorija
10. 04. 2017 22.11
+3
Naši nadzorni organi bi radi od Bruslja scuzali nekaj denarja!? Kar je tudi prav, namreč, če hoče EU več varnosti je prav, da kaj prispevajo. Če so lahko turkom dali miljarde, potem ne bi smel biti problem , da nakažejo par miljonov!?
Nightyfly
10. 04. 2017 22.20
+1
Tu se strinjam ,se posebno zato ,ker je Turk izsiljevalec in tiran . In UE mizi skoraj na obe ocesi .
wolfterier
11. 04. 2017 09.50
+1
Po Sloveniji so nekoč ropali,ne Turki,pač pa poturice iz Bihaća in Cazina,nje...
bojer
10. 04. 2017 22.10
+8
Po zadnjih informacijah imajo vsi državljani evropske unije prosto pot do morja, tudi tisti, ki se kdaj pa kdaj pojavijo med teroristi. Kam smo padli, rešujemo hrvaški turizem. Vprašam se lahko le, kaj bi sosedje naredili v obratni smeri. Če se prav spomnim, so jim ponoči kazali pot, kje naj grejo...... da ne razpravljam naprej o ne modrih potezah naših vladarjev.
Adolph
10. 04. 2017 22.10
+0
Je moj prispevek nedostojen,24.ur???????????
bojer
10. 04. 2017 22.12
+1
Daj ga še enkrat napiši in bomo lahko mi sokomentatorji dodali svojo oceno.
Adolph
10. 04. 2017 22.09
+2
24.ur. . .Ali ste slabo informirani,ali pa lazete. . .Hrvati in Austrijci pisejo nekaj cisto drugega,namrec, da se je Ceral pokakal od strahu,da bojo ostajali begunci na slovenski grbi,ker bo mali sengen zaprlmeje popolnoma. . .(mali sengen so Austrija,Nemcija in drzave Beneluxa). . . .
Nightyfly
10. 04. 2017 22.06
+3
Opustitev nadzora meje je totalni nesmisel in zelo nevarno . Iz vojnih obmocij se zdaj seli vecina borcev islam . drzave ,. najbolj krutih ljudi .Eni se vracajo v svoje drzave , drugi pa z ze izdelanimi nacrti glede terorja ,ki ga bodo sejali .Orozja je vec kot dovolj . Ne razume Slovenije , da igra kolo kot to zelijo juzni sosedje ,ki gledajo samo na svoje interese . Ali je res potrebno nekaj mrtvih ,da se potem nekaj upravici , cajtngi pa to sprejmejo z najsirsimi rokami in objemi ? Smrt se danes prodaja za zlato . Slabo mi je tudi , kaj pocenja UE .Neverjetno . Ali to pocenja namerno ,ali pa je ta UE samo za v skret .
Nightyfly
10. 04. 2017 22.08
-1
Pa na police poglejte kaksna jabolka jeste .... ce so res slovenska ,ali poljska -ce vam bodo hoteli povedati .Tista iz sankcij .In trgovci mastno sluzijo tudi na tem . Kaksna anahronijain hipokrizija je ta Evropa .Clovek kar ne more verjeti .
Nightyfly
10. 04. 2017 22.11
+1
In kot je tisina zelo glasna v tem primeru-in pove veliko ---Frau Mrkel je zadnje case zelo tiha .Le zakaj ?
Nightyfly
10. 04. 2017 22.17
+2
Svica je zaprla na jugu manjse mejne prehode v nocnem ccasu , Italija je nekaj protestirala , toda Nein je Nein in konec . Prehodi ostanejo zaradi preventive zaprti . Ce hoce kdo cez mejo naj pride podnevi ,ali pa ovinek . Prav je tako .
wolfterier
11. 04. 2017 09.53
+1
Kdo preverja Afričane,ki jih Italijani vozijo prek morja sto na uro...Lampeduzo bi morali razstrelit na kosce,nje !
ev55
10. 04. 2017 21.08
+4
Zopet so hrkoti tudi z našo pomočjo (popuščanjem) rešili svojo turistično sezono.SLO politiki Pahor,Cerar in ostali ali res nimate nič jajc,da so vas hrkoti zopet peljali_SCAT? Kar že niste boste pa v nadaljevanju zajebali.Sram vas bodi.Malo nacionalne zavesti vam ne bi škodovalo.
vsismosužnji
10. 04. 2017 22.16
+1
prav bolani ste nekateri!!gre se vam samo za to da bi se hrvatom uničila turistična sezona!!!
wolfterier
11. 04. 2017 09.55
+1
To so naši hribovci,tisti,ki radi hodimo na morje želimo neoviran prehod,a ne !
zek
10. 04. 2017 21.00
+8
No kako pa kaj Madžari tudi jokajo in stokajo ko je potrebno spoštovati Šengenska pravila??? Nehajte si že enkrat zatiskati oči Šengen se bo v skladu z to zadnjo uredbo IZVAJAL vprašanje je le ali bodo to izvajali Avstrijci,ki jim bo malo mar ali bodo kolone segale do Hrvaške meje ali,do Ljubljane ,ali pa bodo na hitro v Šengen sprejeli Hrvate,ki bodo seveda za dober denar Šengen izvajali na Srbski meji in se bodo malo sekirali,če bodo kolone segale do Beograda ! Sto direktivo so naši vladi le bolj elegantno povedali kako bi morali Šengenski nadzor meje izgledati že ob prvem migrantskem valu. Kot trenutno kaže nas bo ta nesposobna vlada dokončno prestavila iz šengenskega območja in v kolonah bomo stali za vstop v Avstrijo,Italijo in Madžarsko no sicer pa Yugofili bodo srečni samo,da jim ne bo potrebno predolgo čakati na vstop v obljubljeno deželo Yug..........
HorstWiesel
10. 04. 2017 21.37
+3
A mal lažeš, kaj. Ob prvem migrantskem valu ni bilo nobenih direktiv, bil je samo vilkomen od Merklce in Slovenija se je držala njenih želja.
amedeo
10. 04. 2017 20.31
+1
teroristi na poti iz slovenije v istro....bravo bruselj!!!
mallonge
10. 04. 2017 20.34
+0