Slovenija

Dodaten strošek za voznike začetnike

Ljubljana, 13. 08. 2010 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vozniki, ki so ali bodo v prihodnje naredili vozniški izpit, bodo morali opraviti še dodatno usposabljanje, preden bodo postali ''pravi'' vozniki. Koliko bo vse skupaj stalo, še ni znano.

Ker želi notranje ministrstvo zmanjšati število prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki začetniki, bodo ti po opravljenem vozniškem izpitu ob vozniškem dovoljenju prejeli še karton za spremljanje dodatnega usposabljanja. Program bo obvezen za vse voznike začetnike s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki so vozniški izpit opravili tukaj ali v tujini in tam niso opravili programa za voznika začetnika. Začetni vozniki bodo po novem poleg vozniškega dovoljenja dobili tudi karton voznika začetnika za spremljanje njihovega dodatnega usposabljanja. Ob podaljšanju vozniškega dovoljenja pa se bo od njih zahtevalo tudi potrdilo o opravljenem programu dodatnega usposabljanja za voznika začetnika.

Brez vožnje odličnosti

Dodatni program usposabljanja je obvezen za voznike začetnike z vozniškimi dovoljenji kategorij A2, A in B (simolična fotografija).
Dodatni program usposabljanja je obvezen za voznike začetnike z vozniškimi dovoljenji kategorij A2, A in B (simolična fotografija). FOTO: Dare Čekeliš
Voznik začetnik je:

- voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta,

- voznik motornega vozila, ki ima vozniški izpit dve leti ali manj,

- voznik motornega vozila, ki ima vozniški izpit za vožnjo vozil katere od kategorij A2, A in B manj kot dve leti, tudi če ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G.

Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da bo ceno vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic o varnosti cestnega prometa določila vlada na predlog prometnega ministrstva. ''Po novem zakonu o voznikih vožnje odličnosti sicer ne bo treba opravljati, saj bo vsebina programa vključena v program vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih, s čimer smo stroške voznikov še znižali.'' Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bi voznik začetnik padel na usposabljanju, so odgovorili, da se bo ob podaljšanju vozniškega dovoljenja od voznika zahtevalo zgolj potrdilo o udeležbi na programu dodatnega usposabljanja. V programu o dodatnem usposabljanju voznikov začetnikov ni predvidenega preverjanja znanja.

Po 1. septembru bo imela delo Javna agencija za varnost prometa

Vadbo varne vožnje in skupinske delavnice o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa pa organizacije, ki jih bo pooblastilo notranje ministrstvo, po 1. septembru pa Javna agencija za varnost prometa. Za podelitev pooblastila morajo organizacije izpolnjevati določene pogoje glede poslovnih prostorov, opreme, naprav in kadrov. Ministrstvo za notranje zadeve je že prejelo nekaj vlog organizacij za izvajanje omenjenih programov, ki pa so v fazi obravnave oziroma dopolnitve. Seznam izvajalcev vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa bo objavljen na spletnih straneh notranjega ministrstva.

Strokovni nadzor nad organizacijami, ki bodo opravljale dodatna usposabljanja voznikov začetnikov, bo opravljala Javna agencija za varnost prometa, inšpekcijski nadzor pa prometni inšpektorji. Pristojni bodo nadzore opravljali skladno s pooblastili, ki jih imajo. Nadzor se bo izvajal na sedežu organizacije, pooblaščene za izvajanje programov, in na lokacijah, kjer se bodo dodatna usposabljanja izvajala, so dodali na notranjem ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wildy
25. 08. 2010 11.34
nej rajš ceste uredijo p folk naučijo vozt tko k je treba ne p d so taki šelebajzrji pol na cestah p tolk nesreč... p nej poustrijo nadzor na cestah, križiščih, ....
Paramparam
21. 08. 2010 13.02
A so neumni? KAJ se bo človek naučil na skupinski delavnici? NO KAJ?! Citiram: Skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa, na kateri se bodo udeleženci seznanili z razlogi in s posledicami nesreč ter s tveganji pri vožnji. Vključevala bo ugotavljanje slabosti in pozitivnih lastnosti vedenja, ki so jih udeleženci opazili pri svoji vožnji, ugotavljanje razlogov za prehitro vožnjo in glavnih slabosti tvegane vožnje, razpravo o pogostosti vožnje pod vplivom alkohola in drugih opiatov ter možnih posledic takšne vožnje, predstavitev vpliva psihofizičnih sposobnosti na vožnjo, spodbujanje sposobnosti predvidevanja, opazovanja in ocenjevanja ter prilagajanja hitrosti prometni situaciji, ugotavljanje motenj, ki odvračajo pozornost voznika od vožnje, ter predstavitev primernega odnosa voznikov do drugih udeležencev v prometu. Mogoče nas bodo seznanili s podatkom, da opojne substance povečajo reakcijski čas voznika. OH, HVALA! Ne, to res ni normalno.
Robberto
16. 08. 2010 19.08
Odvisno je ali država bolj zanima denar ali varnost? Bolj t' prvi bi rekel. Ker bi bilo treba narediti [kot v tujini], da ko prideš do konca avtošolskih ur imaš nekaj mesecev preden imaš vozniški izpit. Med tem, pa imaš začasno vozniško dovoljenje. AMPAK, če narediš prekršek & ti policaji dobijo si v velik 'š_t' in še ogromen kazen dobiš. Le na tak način, že od začetka razmišljaš kako boš vozil in se tako tudi navadiš. Ne tako kot v Sloveniji, mladina, ki delajo izpit za avto, ki komaj čakajo, da znebijo tist zraven, da bodo lahko mal pritisnil na gas itd.
rko
16. 08. 2010 09.23
KDO BO PA NAŠE EVROPSKE CESTE POFLIKAL IN POPRAVIL AL SE BOMO ŠE VEDNO VOZILI PO "HITLERJEVIH" POTEH ?
SEBASTI
16. 08. 2010 08.52
Tudi, ko človek pride v leta bi bilo potrebno redno opravljanje psihofizičnih sposobnosti kar se vožnje avtomobila tiče.
Sensation174
16. 08. 2010 02.22
+2
Ok, mladim voznikom podalšat vožnjo...Starejšim pa vsem izpite stran pojemat!!! Ravno danes sem videl gospo v visoki penziji kako parkira na nedovoljenem mestu, porušla je tud keson, ki je stal zraven. gGospo poznam, ima 78 let it še vedno vozniško dovoljenje. Da ne govorim, kako vozi... katastrofa... Tudi taki ljudje so krivi za nesreče. Mladi TREZNI vozniki ne povzročajo toliko nesreč, prej bi rekel pijani vozniki VSEH starosti.
nekdo...
15. 08. 2010 12.49
Otroci ki so vzgojei in majo poštimano v glavi ne delajo *** po cesti. Nevzgojenim, nesramnim, arogantnim in primitivnim pa tak tečaj nič ne pomaga. Očitno bo tudi izpit za avto postal privilegij ekstremno bogatih. Še zadnji otrok opravlja sedaj izpit padel bo tudi v ta tečaj noter... Za katerega mi niti ni jasno kako ga bodo izvajali! A se bodo ljudje iz Murske vozili na Vransko? Cena izpita pa je v prestolnici krepko čez tisočaka.
bingabonga
15. 08. 2010 11.26
gre izključno za pobiranje denarja in osmišljanje določenih delovnih mest. mladi vozniki so velik problem, pa ne zaradi izkušenj, spretnosti, temveč zaradi adrenalina, hormonov, nestrpnosti! če kdo dela na cesti neumnosti, tipo prehitevanje v križišču, izsiljevanje, je to največkrat mladec v dobrem avtu. torej ni problem neznanje, ampak nadutost.
ivo55
15. 08. 2010 07.47
Kaj so JU misli še kar večati? Nova agencija, novi prostori in še strokovni nadzor za povrh - nove nadure za multi aktivne profesoren po pravih tarifah! Kaj so že vsi "izobraženci" - po ljudsko zbiratelji denarja uspeli v tej nemogoči državi res prevzeli vse njene funkcije in odločanje , katere aparat jim le še asistira pri omogočanju pogojev pri kasiranju za zadovoljevanje njih ponorelega pohlepa po denarju ...
pitbull20
14. 08. 2010 22.06
Ja ja, to pa je način kako polnit državni proračun ne pa tečaj dodatnega usposabljanja! Veliko mladih dela izpit, zakaj nebi tukaj pokasiral? Lahko jih je sram, da nam praznijo žepe na tak način. Je pomagalo zviševanje cene kazni? Ne! Isto sranje se dogaja na cestah. Lahk bodo nevem kake tečaje uvajal. Itak vsak vozi po svoje pa če bo opravil ta tečaj ali ne.
Liiimona
14. 08. 2010 21.10
naj rajši dajo te dodatne "varnostne ukrepe" aka stroške voznikom ki imajo za sabo že več let vožnje in so na pravilno poznavanje vseh znakov in pravil malce pozabili. ko prideš ves svež iz avtošole ti (če imaš vse pošlihtano v glavi) še na misu ne pride da bi drveu po cesti 50 km/h čez omejitev. in ni treba vse mlade voznike metat v isti koš z tistimi ki "se skušajo s tem kazat in pelejo prehitro" in tistimi ki grejo "zadeti in pijani" za volan. večina se nas drži pravil in gremo (začuda čist zares) zmerej trezni za volan (kar, če smo lih pri tem, ne velja za skora nobenega starejšega ko gre vem iz lokala.) sem pa sigurna da če bi izvajal raziskavo bi našli vinjenih 3x več "starejših" kot mladih voznikov.
venulja
14. 08. 2010 19.42
bedno,se strinjam,da je potrebno narediti izpit,vendar na pa po izpitu še izpit,tako,da si nekateri z pomočjo državnih ukrepov polnijo žepe.Vemo pa kdo je to predlagal v državni upravi,tisti ki bo imel koristi,oziroma dobiček od tega !!!!!!!!!!!!!
Nicolete
14. 08. 2010 19.34
Prometno vzgojo v srednjo šolo omejitvena dovoljenja za mlade. Ter rigorozne kazni In brez bogatenja in nažiranja mter sranja družboslovcev in odkrivanja tople vode.
klobasa123
14. 08. 2010 18.44
Adijo pamet, kako lahko ministrstvo gospodične Kresalove piše prometne zakone, a pri nas nimamo prometnega ministrstva. Policija pa je menda zato, da kontrolira spoštovanje zakonov. Sicer so pa blondinke pametnejše...
Ema Paji?
14. 08. 2010 17.14
heheeh,samo za denar jim gre...a kresalova 180km na uro po cesti,,brez kazni
blondinec
14. 08. 2010 17.11
kdaj bo pa kakšen tečaj za nedelske šoferje z klobuki in podobno. Ter starejše ki vozijo veliko pod dovoljeno omejitev. Sam zagovarjam drži se omejitev ter vožnjo prilagodi razmeram na cesti, samo da pa m nekdo cinca kot polž na cesti pa spet ni prav in te bi bilo treba tudi kaznovati!?
Brabus
14. 08. 2010 16.04
+1
Se strinjam , če tudi bi veljalo za mene.Tudi mi , ki imamo voz. izpit 20-30 let, nismo vsevedi, sploh , ko spremljam promet po AC. KATASTROFA. Prehitevalnega pasu praktično ni več.Ljudje jo sprejemajo , kot dva vozna pasova z 90km na uro.Potem pa razna prehitevanja po odstavnem pasu in trki so tu.Potem je pa tu še varnostna vožnja , katero bi moral vsi prakticirat na poligonu, da bi spoznal razne situiacije, na katere lahko naletimo v prometu.Pa če tudi odštejemo nekaj evrov.
Unknown.For.You
14. 08. 2010 15.15
Supr...če pa naša država ni bedna (s političnega vidika gledano) po pa tud nvm kaj! Kaj si bodo še use zmisnli,sam d bodo svoje žepe "obtežil" ?!
leskovc
14. 08. 2010 14.27
Vedno se upošteva zakonodaja ki je veljala na dan pridobitve neke licence, dovoljenja ipd. Torej zadeva velja od sedaj naprej. Glede varnosti na naših cestah pa je moje mnenje, da se vse začne najprej v glavah voznikov. Vemo, da je prvih nekaj let do nekje 5 let po pridobitvi VD najbolj kritično obdobje ko mnogi mislijo da sedaj pa res že vse znajo. To je čas učenja pa čeprav brez inštruktorja ki ti "žre živce" ali pa morda tudi ti njemu kakor se vzame. To je tudi čas ko se marsikateri nedobudni fantič želi tudi na ta način pokazati pred svojo deklico da je pravi kerlc in pritisne plin velikokrat samo do prvih par ovinkov kjer se potem avantura lahko tudi hitro konča - na žalost pogosto pri tem nastradajo tudi nedolžni. Drži pa tudi da najdemo marsikaterega "izkušenega voznika", ki ravno tako krši in to bodisi namenoma ali pa tudi zaradi neznanja omejitve hitrosti stran vožnje itd. itd. Je pa moje mnenje, da so v začetnem obdobju kljub nekoliko slabšemu tehničnemu znanju dekleta bolj varni udeleženci v prometu saj se za razliko od fantov bolje zavedajo svojega šibkega znanja in lažje krotijo svojo mladostno zaletavost.
mspiler2
14. 08. 2010 14.24
To je zlobiran predpis AMZS,kot predlagatelja,za povečanje monopolnega položaja in bogatenja na račun voznikov začetnikov in še nekaterih velikih v SAŠ-u,pri GZS.Pa ne za povečanje varnosti v prometu,ampak zgolj za dobiček iz mase kandidatov.Vse pa je podprlo tudi MNZ,MP in vlada RS,da se pokrijejo določeni stroški (zanimiv primer za PKK Draga KOSA).Če bi bilo to v interesu nacionalnega programa,bi stroške morala kriti država iz proračuna,ker je tak pravilnik in zakon sprejela.