Slovenija

Litijski gasilci vztrajajo: problemov je več, zato bomo pogodbo zamrznili

Litija, 11. 09. 2019 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nuša Stegnar / K.H. / STA
Komentarji
146

Čeprav je občina Litija poravnala svoje finančne obveznosti do litijskih prostovoljnih gasilcev, ti pravijo, da številni drugi problemi ostajajo. Od četrtka se tako ne bodo odzivali na pozive po gašenju morebitnih požarov ali prevozu pitne vode. Še enkrat odgovorne pozivajo k pogovoru in iskanju rešitev. Na te težave se je že odzval minister Erjavec, ki je zagotovil, da bo vlada povečala sredstva za zaščito in reševanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zamrznili pogodbo
    02:32
    Iz 24UR: Zamrznili pogodbo
  • Iz SVETA: Ne bodo šli na pomoč
    02:45
    Iz SVETA: Ne bodo šli na pomoč
  • Iz 24UR ZVEČER: Litijski gasilci in župan za pogajalsko mizo
    02:53
    Iz 24UR ZVEČER: Litijski gasilci in župan za pogajalsko mizo
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje litijskih gasilcev in župana Rokavca
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje litijskih gasilcev in župana Rokavca

Zgodba med PGD Litija in občino Litija se vleče že nekaj let, torej ni bilo pričakovati, da se bo razpletla čez noč, čeprav so pritiski medijev vsaj malo pripomogli, da je občina litijskim prostovoljnim gasilcem nakazala del neporavnanih finančnih sredstev. A pojdimo po vrsti.

Jan Marko, predsednik PGD Litija
Jan Marko, predsednik PGD Litija FOTO: Aljoša Kravanja

Na zadnji seji je upravni odbor PGD Litija soglasno sprejel sklep, da v četrtek, 12. septembra, zamrzne pogodbo o opravljanju javne gasilske službe. Kot je povedal predsednik PGD Litija Jan Marko, je do take odločitve prispeval odnos občine do društva, saj ta že več let opozarja na problematiko PGD Litija. "Na sestanku z občino smo predstavili probleme in rešitve zanje, vendar je vse ostalo le pri obljubah," je povedal in dodal, da so se sestali tudi z Gasilsko zvezo Litija, kjer so prišli do nekaterih zaključkov, a so na koncu spet ostali brez sogovornika.

Maja letos so tako na občino spet poslali dopis s predlogi potrebnih ukrepov, ki bi celostno reševali problematiko PGD Litija v časovnem razponu od danes pa do leta 2022. 12. avgusta so nato na občino poslali dopis, v katerem so opozorili na neplačana sredstva za redno delovanje za leto 2018, in občino obvestili, da bodo v 30 dneh zamrznili pogodbo o opravljanju javne gasilske službe. V petek, 6. septembra, so na občino poslali dopis, da bodo zaradi nezagotavljanja sredstev in neaktivnega reševanja problematike PGD Litija 12. septembra zamrznili omenjeno pogodbo, kar pomeni, da ne bodo izvajali nalog, opisanih v tej pogodbi. Kot je še povedal Marko, do danes niso prejeli odgovorov na njihove dopise, prejeli so le dopis, "katerega vsebina je bolj v oblakih in obljubah, brez rešitev in datumov".

Blaž Kokovica, poveljnik PGD Litija
Blaž Kokovica, poveljnik PGD Litija FOTO: Aljoša Kravanja

Poveljnik Blaž Kokovica pa je poudaril, da je zaradi neplačanih stroškov, predvsem intervencij, onemogočeno delovanje gasilske enote, zato so se odločili za zamrznitev pogodbe. To namreč pomeni, da ne bodo posredovali pri gašenju in reševanju v primeru morebitnih požarov, reševanju v primeru naravnih in drugih nesreč ter izvajanju prevozov pitne vode. Še vedno bodo izvajali naloge po pogodbi, ki jo imajo sklenjeno z Upravo RS za zaščito in reševanje, torej reševanje ob prometnih nesrečah, reševanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi in reševanje na vodi in iz nje.

Kokovica zato apelira na GZ Litija, da ustrezno začasno prilagodi alarmni načrt javne gasilske službe občine Litija, kjer bodo gasilske enote iz ostalih društev po občini aktivirane za primere gašenja in reševanja, da bodo Litijčanke in Litijani deležni enake obravnave kot ostali občani v občini Litija. "Javnost naj seznanijo, katera enota bo posredovala na določenem območju v mestu Litija in tudi s spremembami okvirnih časov prihoda gasilske enote na kraj intervencije," je opozoril.

Gasilci so še pozvali lokalno skupnost, naj zagotovi finančna sredstva za redno delovanje enote, to so sredstva za redno servisiranje in vzdrževanje opreme in vozil, sredstva za zaščitno opremo gasilcev, sredstva za pokrivanje stroškov intervencij in ostalo nemoteno delovanje. "Problematika obsega tudi prostorsko stisko, neprimernost oziroma manko voznega parka gasilske enote in gasilske opreme. Predvsem nas skrbi dejstvo, da osrednja gasilska enota nima popolnjenega voznega parka oziroma minimalnega števila potrebnih gasilskih vozil, ki so predpisana za četrto kategorijo gasilske enote," je poudaril Kokovica.

PGD Litija
PGD Litija FOTO: Aljoša Kravanja

PGD Litija je v zadnjih letih posredovala na približno 80 intervencijah letno, porast intervencij pa je viden predvsem v dopoldanskem času med 6. in 16. uro, ko so operativni člani na službenih mestih. Pred časom so zato dali tudi pobudo za ustanovitev poklicnega jedra z minimalnim številom gasilcev. Minimalno število gasilcev zagotavljajo s prostovoljnimi gasilci, ki lahko, glede na naravo dela v službi, zapustijo svoje delovno mesto in se odzovejo pozivu. V zadnjem času pa imajo podjetja, ki dovolijo zapustitev delovnega mesta, težave s plačevanjem denarnih nadomestil občine Litija. Tudi zaradi tega imajo tako še manj gasilcev na razpolago v dopoldanskem času, so še povedali litijski gasilci in dodali, da je v njihovem interesu, da se omenjena problematika čim prej reši, da bodo lahko čim prej nadaljevali izvajanje njihovih nalog.

Po objavi grožnje litijskih gasilcev se je sicer že včeraj, tudi pod pritiski medijev, le zganila tudi občina Litija. Kot je danes priznal župan Franci Rokavec, je bil za plačilo zapadlih obveznosti kriv tudi dodaten pritisk medijev, "smo pa želeli pokazati, da smo pripravljeni reševati probleme kot do zdaj", je dodal.

Franci Rokavec, litijski župan
Franci Rokavec, litijski župan FOTO: Aljoša Kravanja

Pojasnil je, da ima občina določene likvidnostne težave, je pa bilo letos na področju gasilstva kar nekaj investicij in so zaradi načrta pridobivanja nove opreme in vozil v gasilskih društvih v prvi polovici dali prednost investicijskemu delu, zato je tekoči del zaostajal, kar je zagotovo določena težava.

"Mi smo vsako leto kot občina poravnali obveznosti do gasilskih društev in tako bo tudi v letošnjem letu," je zagotovil, a dodal, da so med letom zagotovo določena nihanja. "To obžalujem in vsi vemo, da je to le vrh ledene gore." A finance niso edini problem PGD Litija, težave imajo tudi s prostorsko stisko. "Gre za dodatne prostore za gradnjo gasilskega društva oziroma centra za zaščito in reševanje, a imamo določene težave s pridobivanjem lokacij in možnostjo zagotovitve ustrezne višine sredstev za tako zajeten projekt," je pojasnil župan. Občina sicer preučuje možnost takih rešitev, ki bodo funkcionalno ustrezne v mestu in tudi s finančnega vidika možne zagotovitve virov za tak projekt, so sporočili.

Glede pričakovanja društva, da se zaradi svoje narave dela formira in gre v smeri pridobitve poklicnega jedra s financiranjem pet in več zaposlenih gasilcev, pa so na občini skeptični. "Tukaj pa imamo določene dileme. Prva je finančna zmožnost, ker vemo, da vseh teh potrebnih prihodkov gasilsko društvo samo ne more zagotoviti in bi lokalna skupnost morala še širše zajeti v sam proračun. Primerljive občine takšnih rešitev nimajo, gredo celo v obratno smer. Drugič, odmikamo se od osnovnega poslanstva gasilstva v Sloveniji, če bomo dali večji fokus formiranju poklicne enote od prostovoljstva. Problemi bodo nastajali v tem društvu in v sosednjih društvih, tudi glede osnovnega poslanstva na področju gasilstva," je bil jasen župan.

PGD Litija
PGD Litija FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je pojasnil, se je pred tremi leti tudi osebno zavzel za vzpostavitev  administrativnega poklicnega jedra za zaposlitev enega gasilca za opravljanje nalog, ki jih kot osrednje društvo zagotovo ima več. Leta 2012 je občina tudi financirala dobro polovico nakupa večnamenskega gasilskega vozila multistar, župan pa se je osebno zavzel, da osrednje gasilsko društvo ostane v četrti kategoriji, čeprav "smo že takrat vedeli, da četrti kategoriji ne moremo zadostiti finančno, ampak smo se sprijaznili s tem, da je to status, ki zagotovo društvu prinaša dodatne bonitete in je prav, da jih ima".

Grožnja litijskih gasilcev o zamrznitvi pogodbe je na družbenih omrežjih sprožila val odobravanja. Največ podpore so gasilci prejeli od svojih gasilskih kolegov po celotni državi, pa tudi od državljanov, ki vedo, da so gasilci eni najbolj srčnih ljudi, ki za pomoč drugim postavljajo svoje življenje v nevarnost. Žalostno pa je, da morajo gasilci z grožnjami in pomočjo medijev pritisniti na občine, da opravijo svojo dolžnost. Do kdaj še?

Kot je za STA povedal predsednik Gasilske zveze Litija Igor Cividini, druga gasilska društva načeloma nimajo podobnih težav. "Nobeno drugo društvo se ne pritožuje," je zatrdil.

Erjavec izpostavil potrebo po prenovi zakonodaje glede prostovoljnih gasilcev

Na težave litijskih gasilcev se je na današnji seji odbora za obrambo odzval tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je pojasnil, gre za javno službo, ki jo financira občina. "Verjamem, da vedno zmanjkuje denarja, ko gre za občinske proračune," je dejal. Se pa večina županov po njegovih izkušnjah zaveda pomena prostovoljnih gasilskih društev in župani ponavadi znajo odmeriti ustrezna proračunska sredstva.

Ministrstvo za obrambo sicer po njegovih besedah deloma lahko sofinancira njihovo delovanje. Preko požarnega sklada tako na podlagi razpisov lahko sofinancira gasilska vozila in drugo opremo. V okviru uprave za zaščito in reševanje pa skušajo gasilcem priskrbeti tudi osebno opremo.

Spomnil je še, da se sredstva za zaščito in reševanje povečujejo, in sicer letos za pet odstotkov v primerjavi z letom 2018. Erjavec je zagotovil, da bodo sredstva za ta segment povečevali tudi v prihodnjem letu. Izpostavil pa je tudi potrebo po prenovi zakonodaje, povezane s statusom prostovoljnih gasilcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
12. 09. 2019 08.26
+0
Pri nas hodijo od hiše do hiše s koledarji, kar nekaj dobijo, eno fajn veselico rukne jo pa preživijo.
korintos23
12. 09. 2019 08.25
+2
Če opremi poteče rok trajanja se več ne sme uporabljati, poznam kar nekaj društev katera še niso bila na intervenciji, razen kaki ogenjček ko so pozabili ali prevrnili žar. Tu nekaj ne štima. Nerabljeno in se ne sme uporabljati.
žnidi
12. 09. 2019 08.01
+1
Kot sem že včer napisala njihovo delo je premalo cenjeno in sedaj se naj borijo do konca.Saj to je žalostno nezaslišano,da ni denarja za njih po občinah se jih pa pase čisto preveč pa za dober denar.G.Erjavec naj se briga za upokojence bo bolj pametno,ker gasici niso tako naivni kot upokojenci ko mu kar ploskajo.Sramota in vztrajajte do konca.
korintos23
12. 09. 2019 08.23
-3
A zate so upukojenci nori? Po drugi strani pa gasilci delajo vse zastonj, tu pa cviliš da se naj za denar borijo. Zmente se kaj ste.
proofreader
11. 09. 2019 20.57
+9
Mislim da nekdo hoče priti do stalne zaposlitve.
mccm
11. 09. 2019 20.07
+8
bi pa bila zanimiva situacija, kako bi reagirali, če bi npr. bila v tem času ogrožena njihova nepremičnina (nikakor ne želim nikomur nič slabega)... ali bi poklicali na pomoč okoliška PGD ali bi vzeli pogodbo iz skrinje ;)
nightangel
11. 09. 2019 20.01
+22
Sramota slovenska,za raznorazne Jankoviće ni problema odpisat 29 milijonov,za gasilce,ki pa jih nujno rabimo pa ni denarja...fuj!
proofreader
11. 09. 2019 20.55
-4
29 milijonov ni odpisala država ampak upniki, ki so prodali terjatve.
ferari23
11. 09. 2019 21.47
+4
Za gasilce pa je teško dati par tisoč evrov,medtem ko pa šerifu iz centra odpišejo milijone ev.N a pomoč.
M.M.Miša
11. 09. 2019 19.45
+5
Načeloma podpiram PGD Litija , da od občine dobi tisto ,kar jim po zakonu pripada v nekem normalnem času ne da prosjačijo in grozijo. Žalosti me, da more zadeva tako daleč priti , v slučaju nesreč , požarov, pomanjkanje pitne voda itd..... bodo ogroženi občani :( Upam .da se bo župan resno odzval na problem litijskih gasilcev. SREČNO ...
LLORT
11. 09. 2019 20.57
+8
Tukaj niso gasilci nič krivi saj je zakon o upravljanju nalog gasilske službe jasno napisan in s pretečeno opremo se sploh na intervencijah ne sme nihče od gasilcev pojaviti. Sem v društvu v katerem imamo 15 pretečenih oblek in še vedno izvažamo za dobro občanov, ko se bo nekomu kaj zgodilo (bog ne dej) bo inšpektorat in zavarovalnica najprej pogledala opremo če je bila skladna z zakonodajo.
LLORT
11. 09. 2019 20.58
+1
Žalostno pa je da je podhranjena 4. kategorija, ki še posebej ne bi smela biti.
ssecnik
11. 09. 2019 21.10
proofreader
11. 09. 2019 18.50
+9
Modrijane povabiti na veselico, podjetja dajo za srečelov, pa se nabere denar, tako kot drugje po Sloveniji.
mijavci
11. 09. 2019 18.57
+10
Za Modrijane je treba kr velik prodat, da sploh musko pokriješ, so še drugi precej cenejši ki isto privabijo folk in bistveno več za gasilce vstane.
oježeš
11. 09. 2019 20.19
+1
Če se zna kdo pogovarjati, bi pa mogoče naredili dobrodelni koncert. Saj niso vsi tako zelo požrtni na denar, da ne bi mogli riskirati 2 do 3 ure svojega dela za dobrodelni namen. Ampak, zakaj morajo vedno drugi delati namesto odgovornih?
malib2
12. 09. 2019 08.47
Že res, ampak za osnovne potrebe kot je oprema, registracije, zavarovanja... pa mora poskrbeti občina, ne pa gasilci. A ni dovolj da brezplačno delajo, hodijo na intervencije...
mccm
11. 09. 2019 18.43
+8
nočem blatiti PGD Litija... prav je da se jim povrne vse stroške, ki jih potrebujejo za normalno delovanje društva. Rad bi samo povdaril, da so daleč naokoli edino PGD, ki ne organizira letne veselice, katera lahko prinese kar nekaj kapitala za društvo. Imajo jih vse vasi okrog in tudi v LJ npr. PGD Štepansko naselje ima svojo veselico... in tukaj je že nekaj, kar prinese kakšen bonbonček zraven, pa prostovoljni prispevki (beri: prodaja koledarjev od vrat do vrat), pa še kaj bi se našlo, kar počnejo vsa vaška PGD naokrog, katera imajo kar lepo obnovljen vozni park in opremo. Občina pa kot sem rekel... mora poravnati svoje obveznosti!!!
brkakle
11. 09. 2019 19.05
+3
Pojdi pa ti fehtat denar okoli po hišah pa jim prinesi denar. sramota da se fehta po hišah za kar je zadolžena občina da pokriva stroške ki gredo iz naših davkov. Ja najlepše je pa to da nas morajo gasilci že zabavat da jim namenimo kakšen denar da nam lahko pomagajo ko imamo probleme še druga sramota. madona mate eni ideje vrednote verjetno ne če ne bi kdaj kaj darovali ampak ne morejo nas še zabavati da se mamo lušte pa kam gre ta svet kakšna razmišljanja.
Pal?ek Smuk
11. 09. 2019 19.13
-12
Pa kdo jih si da morajo bit gasilci???In se to prostovpljni...naj pustijo opremo katero ziher niso sami kupili obcina pa naj naredi gasilsko brigado....
mccm
11. 09. 2019 19.23
+3
Kot sem dvakrat napisal, občina mora poravnati svoje obveznosti, ampak za vse ostale bonbončke bi pa moralo PROSTOVOLJNO gasilsko društvo samo organizirati kakšne dodatne aktivnosti. Fehtarit denar? noben me ni fehtal, prinesel je koledar in kot vsako leto je dobil 20eur za zahvalo, ker so pripravljeni varovati mojo nepremičnino. Pri vsaki hiši so dobili med 10 in 100eur pa reciva povprečje 20eur, da ne bom pretiraval... uglavnem kar nekaj denarja. Gasilci me ne rabijo zabavat, ampak če imaš možnost zaslužiti 5000eur zakaj jih ne? Veselice v sloveniji so dobro obiskane in povsod so GASILSKE veselice. Za konec...ne se zanašati na pomoč države, če ste vi tisti, kateri pomagate državi prostovoljno.
brkakle
11. 09. 2019 20.20
+3
Ne razumeš bistva. Denar za opremo in vzdrževanja bi mogla izklučno nameniti država ali občina lahko tudi donatorsko podjetja itd.. Ne pa gasilci zato pa tko vsi razmišljajo da morajo poleg vsega vzdrževanja, izobraževanja in konec koncev intervencije gasilci še tisti mali prosti čas zabavat ljudi in fehtat da pridejo skozi. Lahko pa se jim pridružiš pa pomagaš za veselico , še sanja se ti ne koliko je to dela in priprav ki terja čas skozi celo leto več deset oseb da na koncu zaslužijo če imajo srečo z vremenom tistih 5000 evrov, če ne so itak bolj na nuli k pa v plusu. Gre na stotine ur da kupijo opremo k bi itak mogla občina kaj vam ni jasno. a bo zdej šlo ali moram še bolj natačno napisat da razumete upam da ne.
mccm
11. 09. 2019 20.35
+2
no... komentiram, ker malce pa poznam situacijo... ja tudi aktivno sodelujem oz. pomagam na veselicah (prostovoljno!) in ne ne rabiš več deset oseb skozi celo leto, da organizirajo en dogodek z šotorom, skupino, hrano in pijačo. Najnujnejšo opremo zagotovi država, tudi tukaj vem da PGD Litija ima opremo. Občina ni dala denarja, no tu se pa strinjava, da mora zagotoviti vsa sredstva, po pogodbi za normalno delovanje PGD. Ampak sedaj so denar dobili (če sem prav razumel novinarja) kaj bi pa sedaj radi?
brkakle
11. 09. 2019 20.53
Lepo, da se saj v nečem strinjava za ostalo boš pa mogel še malo razmišljanje spremeniti pa bova tudi tam enak razmišljala :). Drugače jaz komentiram splošno stanje kakršno je točno kakšno stanje in zahteva je v PGD Litija ne poznam me pa veselice in koledarji za opremo in stroške zdi smešno in ponižajoče da še kaj drugega ne rečem. V glavnem to je dolga zgodba, ki paše tako državi in občini da občani financiramo kar bi itak mogli oni, da lahko denar za svoje koristi zapravljajo ampak pustimo to nismo še zreli da bi drugače gledali na te stvari.
LLORT
11. 09. 2019 21.02
+1
Se ne strinjam z izjavo @mccm. Občina je dolžna zagotoviti požarno varnost itd. se pravi skrbeti za opremo in ne gasilci sami z nabiranjem prispevkov. Mineva 150 let prosjačenja in podhranjenosti, kdaj bo že tega konec? No upam da sedaj in da se več društev upre občinam. So pa tudi občine, ki lepo skrbijo za svoja društva.
LLORT
11. 09. 2019 21.15
+1
No poglej ga kako je pameten. A pa sploh veš kakšni časi morajo biti do prihoda pomoči reševalcev in gasilcev? To je odvisno kakšen teritorij ima občina, se pravi bi potrebovali več brigad kajne? Potem pa še plačati te ljudi in ne samo opremo in vozila itd. Prostovoljni gasilci delajo zastonj, ker radi pomagajo sočloveku in jim je tudi pri nekaterih intervencijah tudi težko pri srcu, kot je težko poklicnim, saj so vsi ljudje... Ali se mi zdi da razlikuješ znanje prostovoljnih ter poklicnih gasilcev, poklicni gasilci se šolajo 6 mesecev. Prostovoljni gasilec pa lahko začne že kot pionir pri šestih letih in če je zavzet ve marsikaj več kot pa nekdo, ki se je nekaj snovi naučil v 6. mesecih. Mogoče ne veš toda tudi poklicni gasilci so prostem času tudi prostovoljni gasilci... malo v razmislek. Aja pa glede opreme, še ta je večinoma kupljena iz donacij itd. za katere so gasilci morali prositi okoli in ne samo občina. Vsak bi vodil neko politiko tukaj vidim, no ja saj taki ponavadi pridejo v politiko brez posebnega znanja in sprejemajo zakone, ki samo stiskajo državljane. Pošlji prošnjo tja.
ssecnik
11. 09. 2019 21.15
+3
BRKAKLE,maš prav da bolj ne gre.Žal je tko,enkrat se je treba upret.Če pa nekdo misli,da je veselica ena zabava naj jo organizira in izkupiček izroči gasilcem.Samo enkrat !
žnidi
12. 09. 2019 08.05
Halo to ni fehtanje vsak normalen človek da denar ko vidi gasilca s koledarjem v roki.Ampak verjetno je v naši državi veliko nenormalnih da se razumemo oni,ki živijo iz mesca v mesec dajo prej kot bogatuni
Kollerik
11. 09. 2019 18.39
+5
Tipični Balkan. Župan bi rad, da mu gasilci delajo napol zastojn.
brkakle
11. 09. 2019 18.45
+10
Prostovoljni gasilci delajo zastonj dejte si to enkrat že zapomnit. Denar za opremo in nafto račune vode elektriko mora zagotoviti občina in mora dati denar kaj je tukaj tako težko razumeti. Mešate jabolke in hruške pol forumcov.
proofreader
11. 09. 2019 18.26
-20
Malo izsiljujejo ti gasilci, se mi zdi.
oježeš
11. 09. 2019 20.23
+5
Ne, pa ne pozabiti, da v vsaki intervenciji riskirajo tudi svoja življenja. Kar župan v službi ne, no, razen če se mu zlomi stol za mizo.
LLORT
11. 09. 2019 21.21
+1
218. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije pravi o izsiljevanju naslednje: Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, s silo ali resno grožnjo koga prisili, da kaj stori ali opusti v škodo svojega ali tujega premoženja ali kdor na takšen način izterja dolg, se kaznuje z zaporom do petih let. da ne bodo padali nepotrebni komentarji še naprej
ferari23
11. 09. 2019 21.52
+1
Ti izsiljuješ,bučk,gasilci ti pridejo pomagat vvsakem vremenu,medtem ko ti ležiš na kavču.Na pomoč.
malib2
11. 09. 2019 18.08
+25
Država nalaga gasilcem nove in nove naloge, financiranje pa prepušča dobri volji županov. Zato, da bi opravljali javno gasilsko službo zagotovo niso dolžni prosjačiti ne krajanov, ne županov. 1000% podpiram Litijske gasilce, pa še kateri, ki so v podobni situaciji bi se morali zganiti. 😠😠
Melita Medved
11. 09. 2019 18.01
+23
Korl ne bo rešu nič, ker še nikoli ni. Prostovoljna gasilska društva so britje norcev naše države iz ljudi, ki skrbijo za našo varnost. Država bi to morala zgledno plačevat, ne pa profesionalno delo opredelit kot prostovoljno. Prostovoljna bi tako lahko bila tudi vojska, policija, cela javna uprava, pa vlada in vsi poslanci. Prostovoljno bi lahko naredili nekaj za to državo. Pa še dodatek za delovno aktivnost bi dobili. Skoraj 100€ mesečno. Potem ne bi razmišljali o ukinitvi tega dodatka.
LLORT
11. 09. 2019 21.23
Poglej, tudi če karel da več sredstev, čeprav na zadnjem govoru se mi zdi da je bilo govora okoli 5% več... to sploh ni pomembno, če se denar kar naenkrat zgubi. Toliko o tem in vem to iz lastnih izkušenj - s tem seveda tudi obdolžujem gasilske zveze in ne samo občin.
?rtomir
11. 09. 2019 17.44
-2
A kar v zmrzovalnik bodo dal pogodbo, zravn k zmrznjenemu piščancu
Pal?ek Smuk
11. 09. 2019 17.19
-42
Sramota da gasilci ne pomagajo zaradi denarja.In to se povrh prostovljni.Da sem jaz zupan jih vse skupaj nazenem in naredim poklicno brigado.Se enkrat da ne bo pomote:prostovoljni gasilci strajkajo zaradi denarja!!!!Bolano...
malib2
11. 09. 2019 18.13
+32
Ali naj poleg vsega časa, ki ga zapravijo za gasilerijo, še financirajo to dejavnost. Saj ne rabijo denarja za svoj žep. Je treba plačat registracije, zavarovanja, goriva.... Res nimaš pojma😡😠
Pal?ek Smuk
11. 09. 2019 19.09
-10
nightangel
11. 09. 2019 19.56
+5
Potem pa idi ti po službi še prostovoljno gasit in pomagat drugim,ne samo lapat tu po netu.Ko ti bo pa kaj zagorelo,pa jih ne kliči in cvili naj hitro pridejo!
LLORT
11. 09. 2019 21.34
+1
Palček Smuk 1 včlani se najbližje društvo, opravi nekaj tečajev in boš čez 2 leti gasilec, potem se pa sam prepričaj kam gre denar in zakaj ga vedno zmanjkuje. Ali veš da je ena osebna zaščitna obleka 910€ (primer je za Rosenbauer FIRE MAX-III, PBI MATRIX - hlače in jakna), kje so škornji, čelada, luč in podkapa. In zakaj je vse to tako drago se pozanimaj sam oz. boš izvedel kaj stvar v sloveniji naredi drago. Ker se še tam denar nalaga za brezveze, čeprav stvari že imajo evropske standarde... Da ne govorim po koliko časa ta oprema preteče... kje so še financiranje doma, vozil in ostale opreme ki se obrablja oz. uniči na intervencijah in še servisi. Ali misliš da je 20 000€ dovolj za 4. kategorijo na leto ali bodo prišli na prometno nesrečo npr. in jim hidravlika ne bo delala... Kot sem rekel, ti in še kar nekaj jih je ki nimajo pojma o teh stvareh ali pa se vsaj oglasi v bližnje društvo oz. ko ti prinesejo koledar in jih povprašaj o teh stvareh in koliko denarja jim manjka...
LLORT
11. 09. 2019 21.38
Me zanima, če bi s pretečeno opremo ti kot prostovoljec sploh pomagal ljudem v stiski in če bi se ti kaj zgodilo v tej opremi ali z nekim orodjem, ki ni bilo pregledano zaradi pomanjkanja denarja. Ali veš kdo bi v tem primeru bil kriv in zakonsko odgovarjal, kaj bi na to rekel inšpektorat, policija, sodišče in nazadnje zavarovalnica? Pa večina društev vseeno v teh pretečenih oblekah gredo na intervencije pomagati sočloveku z srcem, na koncu bi pa še vseeno šla stvar na sodišče.
kuncci1
11. 09. 2019 17.15
+14
SLAB ŽUPAN-SLABA LIKVIDNOST OBČINE!!!!
nightangel
11. 09. 2019 17.02
+3
Pa ravno zadnjič se je Šarec dober delal gasilcem...no pri denarju pa se vsa hvala neha.
LLORT
11. 09. 2019 21.40
-1
vsi so isti pred kamerami, pridejo povedat kakšen govor, se pogostijo in gredo. Isto je kot pred volitvami z vsakim politikom posebej.
plotter123
11. 09. 2019 16.20
+27
AHAHAHA " Občina ima določene likvidnostne težave " ? Ma nemoj ? Od kje pa njemu to ? Likvidnostne težave te občine , ki skoraj nič ne vlaga izven mesta se pišejo FRANCI ROKAVEC in NJEGOV SVC
haha lol
11. 09. 2019 16.14
+15
Napisi naslov kje zivis da bodo vedli kam ne it pomagat ce bos kdaj potreboval pomoc. Blatis ljudi katerih poklice je pomaganje ljudem v stiski. In se to kot drugi poklic. Sram te je lahko
Nomis33
11. 09. 2019 16.19
-3
Pojma nimas nepoznas ozadja te igre in izsiljevanja...tudu sam sem gasilec pa poznam to zgodbo...
Morana7
11. 09. 2019 16.51
+15
Če si sam gasilec potem ti je verjetno jasno, da vsaka minuta šteje in je izrednega pomena lokalna enota gasilcev in ne npr. iz precej oddaljene Gabrovke a ne?? Prostovoljstvo itak umira na obroke...tako, da nič bat, ko ne bo prostovoljnih gasilcev in s tem tudi ne izsiljevanja o katerem pišete.
Nomis33
11. 09. 2019 17.08
+4
Vse lepo in prav sam problem tuki je ego litiskih gasilcev....oni pol pa dovg nič pola so šele ostali....
Pal?ek Smuk
11. 09. 2019 17.20
-13
Lepi te prosim,zakaj prostovoljni gasilec rabi denar???A si malo cez les?
LLORT
11. 09. 2019 21.42
@Morana7 a se ne spomniš stavke poklicnih gasilcev? Ja kaj pa govoriš?
ferari23
11. 09. 2019 21.55
Nomis33
11. 09. 2019 16.06
-13
V občini je še 11 društev ki so pravtako usposobljeni. Naredimo že enkat konec temu napihovanju in izsiljevanju litiskih gasilcev. Opremo katero je kupila občina naj razdelijo med ostalih 11 društev in gremo naprej.
plotter123
11. 09. 2019 16.23
-6
aja a drugi pa občina plačuje . Torej gre za selektivne likvidnostne težave. Nekaterim ob zapadlosti drugim pa ob svetem nikoli, verjetno ni mogel nastaviti SVOJEGA človeka za poveljnika ali vodenje tega društva , tako kot to dela povsod drugod. VZORČNI primer je PGD Gabrovka, važno je da je naš nič hudega če je nepismen
Pal?ek Smuk
11. 09. 2019 17.22
+1
Tudi sam sem gasilec in vem kako je to.Da pa prostovoljni gasilci strajkajo zaradi denarja,ne vem brez besed...
LLORT
11. 09. 2019 21.44
No ja palček verjetno nisi ali pa občina res lepo skrbi za vaše društvo. In ne bom rekel da ni občin, ki tega ne počnejo, vendar jih je zelo malo in še zelo majhne občine dajo najprej gasilcem opremo potem pa pogledajo načrte za ceste itd.