Slovenija

Po Fürstovih navedbah Radan predpisoval pomirjevala daleč nad maksimalnimi odmerki

Ljubljana, 23. 06. 2016 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ivan Radan, ki je obtožen tudi neupravičenega predpisovanja receptov, je poudaril, da je delal v dobro bolnikov. Tudi sebi je predpisoval večje količine pomirjeval. "Šlo je za sistematsko kršenje najosnovnejših pravil predpisovanja zdravil," je poudaril vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Fürst in dodal, da je predpisal toliko pomirjeval, da je oseba povprečno dobila eno škatlo teh pomirjeval na dan.

Zdravniku Ivanu Radanu sodijo tudi zaradi neupravičenega predpisovanja receptov.
Zdravniku Ivanu Radanu sodijo tudi zaradi neupravičenega predpisovanja receptov. FOTO: POP TV

Zdravnik Ivan Radan, ki mu sodijo zaradi šestih umorov, pa tudi neupravičenega predpisovanja receptov, je danes podal zagovor na točko obtožnice, ki ga bremeni, da je na svoje ime in še na imena 11 drugih ljudi, med njimi so tudi njegovi ožji družinski člani in prijatelji, neupravičeno izdal za skoraj 20.000 evrov različnih zdravil. Izstopajo večje količine pomirjeval. S tem je po prepričanju tožilstva zlorabil uradni položaj. Ker se nekatera od teh zdravil lahko zlorabljajo kot droge, je tudi obtožen omogočanja uživanja prepovedanih drog.

A je obtoženi danes poudaril, da je vedno delal v dobro bolnikov. Bolnike, ki jim je predpisoval recepte, je zelo dobro poznal in jih je spremljal desetletje, je pojasnil. V takšno predpisovanje zdravil je bil primoran, ker po prihodu na nevrološko kliniko ni imel svoje ambulante, čeprav mu je bilo to večkrat obljubljeno in je tudi bila potreba zanjo.

Ni vedel, da ne bi smel predpisovati receptov za pomirjevala

Ni pa vedel, da kot specialist intenzivist na nevrološki kliniki ne bi smel predpisovati receptov za pomirjevala ter da jih ne bi smel predpisovati brez pooblastila osebnega zdravnika bolnikov, torej brez napotnice.

Dodal je, da je pri vseh teh bolnikih pazil, da ne bi razvili odvisnosti od pomirjeval. "Nihče ni postal odvisen, ampak je to zdravilo pomagalo, da so prebrodili težke življenjske situacije," je danes pojasnil na sodišču. Povedal je tudi, da so se omenjeni bolniki k njemu zatekli po recepte zato, ker so psihične težave pri nas še vedno tabu in so se bali, da bi njihov osebni zdravnik zlorabil zaupanje.

Med bolniki, ki jim je predpisoval pomirjevala, je tudi njegova prijateljica kriminalistka, ki je imela leta 2013 težave v službi, saj naj bi bila žrtev mobinga. Povedal je tudi, da je nekaj mesecev pred dogodkom s kalijem pričal v prid tej prijateljici, kriminalisti pa da so se mu zaradi tega maščevali.

Pomirjevala predpisoval tudi sebi

Radan je tudi sebi predpisoval večje količine pomirjeval. Tako je po navedbah tožilke v enem dnevu v različnih lekarnah prevzel skupaj devet škatlic določenega pomirjevala, čeprav pravila določajo, da ne sme dvigniti več kot tri škatlice na dan.

Dejal je, da so bila pomirjevala napisana deloma zanj, deloma pa je pomagal zakonskemu paru brez zavarovanja, ki sta potrebovala ta zdravila.

A je vodja oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Fürst dejal, da je bilo tako obsežno predpisovanje pomirjeval "v popolnem neskladju s terapevtskimi smernicami in tudi navodili predpisovanja zdravil".

Ivan Radan
Ivan Radan FOTO: Kanal A

Opozoril je, da lahko zdravila predpiše pooblaščeni zdravnik, torej osebni zdravnik ali pa specialist, h kateremu je bolnik prišel na podlagi napotnice. In tudi če bi ti bolniki prišli k Radanu z napotnico, bi jim lahko predpisal le zdravila s svojega področja, kar pomirjevala, antidepresivi, antipsihotiki in podobno niso.

"Šlo je za sistematsko kršenje najosnovnejših pravil predpisovanja zdravil," je poudaril Fürst in dodal, da je v dveh letih predpisal toliko pomirjeval, da je oseba povprečno dobila eno škatlo teh pomirjeval na dan.

Bolnik pa lahko postane zasvojen že po eni škatli teh pomirjeval, je opozoril. "Ta vzorec predpisovanja je tako grozen in tako masiven ... Če so bila vsa zdravila zaužita, je to totalna katastrofa za bolnika," je dejal Fürst, ki je tudi sam zdravnik.

Na današnji obravnavi je pričal tudi Radanov brat Kristian, ki mu je Radan tudi predpisoval zdravila. Dejal je, da je vsa ta zdravila potreboval in jih tudi jemal. Na vprašanje, zakaj po zdravila ni šel k svojemu osebnemu zdravniku, pa je dejal: "Če imam na voljo fičota ali ferrarija, bom izbral ferrarija. Moj brat je ferrari."

Dejal je, da mu je brat večkrat potožil o razmerah na oddelku. Zato mu je tudi preko svoje prijateljice zdravnice, ki dela v Bruslju na inštitutu, kjer tudi opravljajo nadzore, skušal urediti mednarodni strokovni nadzor na oddelku. To je storil tako, da je v imenu nevrološke klinike pisal tej svoji prijateljici in jo prosil za nadzor na nevrološki kliniki.

Kristian Radan je danes tudi dejal, da se počuti sokrivega za dogodek s kalijem, saj mu je brat dejal, da ne "zmore več, kar se dogaja na oddelku in da bo dvignil nekaj prahu". Kristian se je s tem strinjal.

Sicer pa je tudi potrdil, da je svojemu bratu Ivanu enkrat dal propofol. Pojasnil je, da sta izvajala eksperiment, največji problem tega eksperimenta pa je bil, da so zanj izvedeli v službi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RavnateljSole
23. 06. 2016 19.18
+1
Neumno je, da se sodisce vpleta v ekstremno vejo medicine. Vse kar ocitajo Radanu je izkljucna zadeva svojcev bolnikov, ki jih je zdravil in njega kot zdravnika. Vse ostalo je samo natolcevanje in nevoscljivost oz.stare zamere ipd.
prostar
23. 06. 2016 19.31
-3
PrimoNex
23. 06. 2016 20.43
+1
Ne piše bedarij, le da je vpletanje maslo tožilstva in ne sodišča...in vsa čast tema bratoma ki se borista za nas! Vse druge pa je lahko sram!