Slovenija

Slovencem se poplav ni treba bati, a vreme ostaja muhasto

Ljubljana, 04. 06. 2013 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se po Evropi spopadajo s strahovitimi poplavami, se Slovencem teh ni treba bati. "Najhuje je v centru ciklona, mi pa smo tokrat k sreči le opazovalci," pravijo vremenoslovci, ki napovedujejo postopno otoplitev.

Dežnik
Dežnik FOTO: Thinkstock
V sosednji Avstriji, Nemčiji in na Češkem se trdo borijo z naraslimi vodami. Medtem ko se najhujše konec tedna obeta tudi Hrvatom, pa se nad našo podalpsko državo kaže mavrica, pravijo slovenski vremenoslovci. Kot so nam pojasnili na Agenciji RS za okolje in prostor, se nam ni treba ničesar bati.

Mavrica
Mavrica FOTO: Špela Zupan

"Mi smo tokrat res na robu tega dogajanja in nas ne ogroža. Smo pa pod vplivom istega procesa. Najhuje je v centru ciklona, mi pa smo tokrat k sreči le opazovalci," pravijo in pojasnjujejo, da na južni strani grebena Alp nekih obilnejših padavin ni bilo, tako da reke pri nas ne naraščajo, pač pa so le povišane zaradi taljenja snega. Pretoki rek so tako večinoma srednji, veliki pa so le pretoki Mure, Drave in Save v zgornjem toku.

V prihodnjih dneh bo vreme še muhasto, najlepše bo v nedeljo

Kot pravijo na Arsu, se nam obeta nestanovitno vreme. Ves teden bodo jutra bolj jasna, popoldne pa bomo priča nevihtam, ponekod bo rahlo deževalo. Danes bo predvsem ponekod na severu in vzhodu države občasno še rahlo deževalo, popoldne pa bodo tudi ponekod drugje nastale plohe, v zahodni Sloveniji tudi kakšna nevihta.

Jutri bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 18 do 24 stopinj Celzija.

V naslednjih dneh se bodo temperature postopoma dvigovale, najvišje pa bodo v nedeljo, ko bodo termometri pokazali tudi do 25 stopinj Celzija. "Najvišje bodo temperature v nedeljo, ko bo tudi možnost ploh manjša," pravijo na Arsu.

Reke so prestopile bregove na Češkem, v Avstriji in Nemčiji, konec tedna pa se bodo morali morda s tem spoprijeti tudi Hrvati.
Reke so prestopile bregove na Češkem, v Avstriji in Nemčiji, konec tedna pa se bodo morali morda s tem spoprijeti tudi Hrvati. FOTO: Reuters

Poplave po Evropi

Zaradi padavin in naraslih voda je situacija v drugih državah trenutno najbolj kritična na Češkem. Zaradi grozečih poplav so zaprli več postaj podzemne železnice in izpraznili bolnišnico, na varno so umaknili tudi skoraj 1000 živali iz praškega živalskega vrta. Hude poplave so zahtevale že sedem življenj, dva človeka sta umrla v sosednji Avstriji. Narašča tudi reka Elba, dosegla naj bi raven iz leta 2002. Na pomoč so priskočili tako vojaki kot gasilci. Vodni val bo med vikendom dosegel tudi Hrvaško.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0100011110111
04. 06. 2013 13.39
tako kot je bilo konec sveta leta 2000 kaj se tiče dobre glasbe, tako je bilo 2012 konec sveta kaj se tiče dobrega in predvsem normalnega vremena...
rozlee....
04. 06. 2013 13.42
+0
Vinnur
04. 06. 2013 20.46
ZAKAJ VSAKIČ ,KO JE KAJ SLABEGA STRAŠITE HRVATE , -SEM ČISTOKRVNI SLOVENC -DELAM ZGORNJI AVSTRIJI- OBMOČJU POPLAV-AMPAK TE NOVINARSKE ŽLEHTNOBE ALI PA RITOLIZNIŠKE SLOVENSKE PA NIKOLI NE BOM RAZUMEL !!!!
rozlee....
04. 06. 2013 13.15
+1
Proklete...muhe...
krda
04. 06. 2013 12.17
+9
Grozno vreme po Evropi.Upam in želim jim ,da preneha padati dež in da se čim prej poberejo!!Pri nas na srečo vsaj poplav ni,je pa letošnja pomlad bolj podobna jeseni.
Mane..pa to ...
04. 06. 2013 11.57
+4
Treba se je zavedat da bo cena hrane letela v nebo...pa to ... Vprašanje pa je,če jo bo dovol za tiste k bojo imeli denar...pa to ... ************* Če za žakl krompirja v vrsti stojijo sami Miljarderji...je še vedno samo žakelj krompirja....in ne trije žakli...pa to ...
rozlee....
04. 06. 2013 13.15
+1
dr.dare
04. 06. 2013 11.51
+1
Ko preberem: ni se nam treba bati in smo le opazovalci itd... bi sigurno šel polnit vreče če bi živel na poplavnem območju!!