Slovenija

Po državi zagoreli kresovi

Ljubljana, 30. 04. 2017 22.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na predvečer prvega maja so po Sloveniji tradicionalno zagoreli kresovi. Za predsednika Pergama Jakoba Počivavška 1. maj je in ostaja delavski praznik.

Na predvečer prvega maja po Sloveniji tradicionalno zagorijo kresovi.
Na predvečer prvega maja po Sloveniji tradicionalno zagorijo kresovi. FOTO: 24ur.com

Na predvečer praznika dela so po Sloveniji zagoreli kresovi.

Tradicionalno je ogenj zagorel tudi na ljubljanskem Rožniku, kjer je letos kresovanje potekalo pod geslom Povezujemo. Zbrane so nagovorili sindikalisti, ki so pozvali k prizadevanjem v boju za delavske pravice, ki so v zadnjih letih bile večkrat kršene.

Za predsednika Pergama Jakoba Počivavška 1. maj je in ostaja delavski praznik. Kot je povedal na torkovi novinarski konferenci ZSSS, to dokazuje tudi dejstvo, da že drugo leto sindikati skupaj organizirajo prvomajsko prireditev in tako pokažejo, da prvi maj praznujejo zato, ker so delavci v preteklosti stopili skupaj in si s skupnim bojem izborili temeljne delavske pravice.

Počivavšek v tem vidi vzporednico z današnjim časom, pri čemer je spomnil na problematiko plač, slabe delovne pogoje, nove tehnologije in podobno. Vse to po njegovem mnenju predstavlja tudi nov izziv za sindikate.

Številni sicer menijo, da praznik dela ni več, kar je nekoč bil, prav tako menijo, da se je vloga sindikatov spremenila iz borbe za delavce v politična združenja.

Praznična kresovanja so potekala tudi po drugih krajih, pri čemer jih niso organizirali le sindikati, temveč tudi različna lokalna društva in organizacije.

Okoljevarstveniki sicer opozarjajo na škodljivost kurjenja kresov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Bohinec
01. 05. 2017 17.44
najboljše pa je bilo v mariboru v koblarjem zalivu kjer so kres že 3 ure prej nekje ob 18 uri začeli polivat z nafto okoli 200 litrov. tako da je smrdelo ko hudič . nekateri so zaradi tega odšli .
depasmaters
01. 05. 2017 09.32
-1
Okoljevarstvenike,prokleti sindikat,vso to gola.n,pa še koga,ki na takšn al drugačn način uničujejo prelepo slovenijo,pob.t,ko stekle pse.Pa to učeri,dons zna bit prepozn.Je.o jim pas m.ter.
Sputnik
30. 04. 2017 22.46
+22
kje ste zdaj okoljevarstveniki????????? a veste koliko ta tradicija škodi okolju?????? vsa leta prej ni nobenega brigalo zdaj pa slišim za vsako stvar a veš kako to onesnažuje. ne ne vem ker noben ne pove vsi znate samo rečt veš kako je to grozno. ja je ampak mene zanima neka številka